Geplaatst op 6 Reacties

Get to know Suzanne Collins

Omdat jullie graag wat meer over de schrijvers van young adults wilden weten, heb ik om augustus af te sluiten voor een schrijfster gekozen. Deze keer hebben we Suzanne Collins onder de loep genomen. Wie haar niet kent, heeft waarschijnlijk het laatste jaar onder een steen gelegen. Ze is immers de erg succesvolle auteur van de Hunger Games trilogie, waarvan het eerste deel dit jaar ook met veel succes verfilmd is.

In 2010 werd ze al een van de personen met de meeste invloed op de wereld genoemd. Ze heeft ons helemaal gek gemaakt met de Hongerspelen, de Arena, het geflipte idee van tieners die elkaar afmaken en de revolutie. Meer zelfs, ze heeft geschiedenis geschreven met haar trilogie. Ze behoort nu tot de grote schrijvers voor de jeugd, zoals J.K. Rowling en Roald Dahl. Daarom heeft ze wel een artikel verdiend!

Biografie

Suzanne werd geboren op 10 augustus 1962 in Hartford, Connecticut, als de dochter van een officier in de luchtmacht. Omwille van zijn werk, verhuisde Suzannes vader de hele familie met hem mee naar heel de wereld – van New York tot Brussel in België! Op jonge leeftijd was Suzanne al een gulzige lezer, en heel haar schoolleven bleef ze gepassioneerd voor deze kunst. Ze behaalde zelfs een master in dramatic writing aan de NYU. In 1991 begon ze aan het schrijven van de scripts van verschillende Nickelodeon televisie programma’s, zoals “The Mystery Files of Shelby Woo”, “Little Bear” en “Wow!Wow!Wubbzy!” Ook nam ze het werk van enkele filmprojecten op zich, zoals “Santa, baby!” in 2001.

Underland Chronicles

Toen ze zich bezighield met een nieuw programma, dacht ze er pas voor het eerst aan om kinderboeken te schrijven. Aangemoedigd door haar collega’s, liet ze zich onderdompelen in de wereld van het schrijven, wat uitmondde in de vijfdelige serie “Underland Chronicles”. Ze werd geïnspireerd door Alice in Wonderland, en ze onderzocht in haar fantasie wat er zou gebeuren als iemand in een rioolput zou vallen in plaats van een konijnenhol.

The Hunger Games

In 2000 krijgt ze door het kijken van een Tv-programma  het idee van een reality show en echte soldaten die daarin vechten, en zo werd The Hunger Games geboren. Ook vond ze als kind veel inspiratie in de Griekse mythologie, vooral in de mythe van Theseus en de Minotaurus. Acht jaar werkte ze aan haar manuscript, en de rechten werden onmiddellijk door Scholastic Books gekocht. The Hunger Games werd een van de grootste boeksuccessen van 2008, and the rest is history!

Leuke weetjes

  • Suzanne werkt haar verhalen uit voordat ze begint met het echte schrijven. Maar ze laat altijd ruimte voor haar personages om zich te ontwikkelen en ze is ook bereid haar plannen aan te passen tijdens het schrijfproces.
  • Gewoonlijk schrijft ze tussen de drie en vijf uur per dag. In de vroege namiddag stopt ze met werken.
  • Voordat ze haar geld kon verdienen met schrijven, maakte ze Tv-programma’s voor Nickelodeon.
  • Ze was de co-writer van het filmscript van de verfilming van The Hunger Games.
  • Pas op 38-jarige leeftijd begon ze serieus met het schrijven van romans.
  • Als resultaat van haar achtergrond als scriptschrijver voor programma’s, vindt ze het gemakkelijker om dialogen te schrijven dan beschrijvende passages.
  • Voor de militaire aspecten in het boek, roept ze de hulp in van haar vader. Hij helpt haar met het verzinnen van deze passages.
  • Toen Suzanne The Hunger Games uitbracht bij Scholastic Books, tekende ze onmiddellijk een contract voor de volgende twee boeken en werden de grote lijnen van de andere verhalen uitgewisseld.
  • Ze vindt het vreselijk om de dood van haar personages te plannen en ze haat het om sterfscènes te schrijven.

Persoonlijke quotes

“I’m not a very fancy person. I’ve been a writer a long time, and right now ‘The Hunger Games’ is getting a lot of focus. It’ll pass. The focus will be on something else. It’ll shift. It always does. And that seems just fine.”

“I don’t writeabout adolescence. I write about war. For adolescents.”

“If your parent is deployed and you are that young, you spend the whole time wondering where they are and waiting for them to come home. As time passes and the absence is longer and longer, you become more and more concerned – but you don’t really have the words to express your concern. There’s only this continued absence.”

“Tomorrow will be more hopeful than this awful piece of time we call today.”

“It takes ten times as long to put yourself back together as it does to fall apart.”

“You don’t forget the face of the person who was your last hope.”

“I have two older sisters and one older brother and hold them largely responsible for the trouble I got into growing up. I believe as the youngest child, that is my right.”

“One night, I was lying in bed, and I was channel surfing between reality TV programs and actual war coverage. On one channel, there’s a group of young people competing for I don’t even know; and on the next, there’s a group of young people fighting in an actual war. I was really tired, and the lines between these stories started to blur in a very unsettling way. That’s the moment when Katniss’s story came to me.”

“I no longer feel any allegiance to these monsters called human beings, despise being one myself.”

“At some point, you have to stop running and turn around and face whoever wants you dead. The hard thing is finding the courage to do it.”

Bibliografie

The Underland Chronicles

  • 2003: Gregor the Overlander 
  • 2004: Gregor and the Prophecy of Bane 
  • 2005: Gregor and the Curse of the Warmbloods
  • 2006: Gregor and the Marks of Secret
  • 2007: Gregor and the Code of Claw

The Hunger Games trilogy

  • The Hunger Games (2008)
  • Catching Fire (2009)
  • Mockingjay (2010)

Fire Proof: Shelby Woo #11 (1999)

When Charlie McButton Lost Power (2005)

When Charlie McButton Gained Power (2009)

Geplaatst op 12 Reacties

Het huis van de nacht 7 – Verbrand

Titel: Het huis van de nacht 7 – Verbrand
Auteur: P.C. Cast & Kristin Cast

ISBN: 9789022561850

Bestel bij bol.com
Bestel bij Cosmox.nl

 

Drie meisjes spelen met vuur, en als ze niet oppassen, zal iedereen zich branden…Het zijn onheilspellende tijden in het Huis Verder lezen Het huis van de nacht 7 – Verbrand

Geplaatst op 1 Reactie

Het huis van de nacht 3 & 4

Titel: Het huis van de nacht 3 & 4 – Uitverkoren en Ontembaar
Auteur: P.C. Cast & Kristin Cast

ISBN: 9789022562932

Bestel bij bol.com
Bestel bij Cosmox.nl

 

In Uitverkoren komt Zoey Redbird, leider van de Duistere Dochters, erachter dat niet alles is wat het lijkt in het Huis van de Nacht. Verder lezen Het huis van de nacht 3 & 4

Geplaatst op 5 Reacties

Show, don’t tell

De afgelopen weken hebben we al het een en ander over het schrijfproces besproken: Tips, richtlijnen, inspiratie, je personage tot leven laten komen, elementen voor een goed verhaal en het vertelperspectief.

Deze week wil ik ingaan op twee belangrijke thema’s:

  • Expliciet zijn
  • Show, don’t tell!

Wees expliciet

Wat bedoel ik met expliciet zijn …? Schrijf niet dat je personage drinkt. Nee, je personage drinkt koffie. Of nog beter, je personage drinkt een Latte Macchiato uit een groot glas met daarbovenop een laagje cacao. Op haar bovenlip heeft ze een melksnor.

Dus ook niet:

Je personage (in mijn geval Dido) heeft voor haar achttiende verjaardag een auto gekregen. Nee! Dido heeft voor haar achttiende verjaardag van haar ouders een felblauwe Renault Twingo gekregen. Met een schuifdak. En lichtmetalen velgen. Haar droomauto. Ze springt een gat in de lucht en belt meteen haar beste vriendinnen om het goede nieuws te vertellen.

Show, don’t tell!
De term zegt al wat de bedoeling is. Zeg niet wat er gebeurt maar laat het zien. Je verhaal zal beduidend aan geloofwaardigheid winnen en de lezer zal je verhaal in gezogen worden.

Laten we beginnen met een simpel voorbeeld.

Tell: Dido is verschrikkelijk boos.

Show: Dido’s wangen worden vuurrood en haar ogen spuwen vuur. Ze stampt de kamer uit en gooit de deur met een gigantische knal achter zich dicht. Zo!

Tell: Dido baalt dat het haar weer niet gelukt is om niet te snoepen. Op deze manier zal ze nooit afvallen.

Show: Dido kijkt naar de Bonbonblocverpakking. In een paar minuten tijd heeft ze bijna 1200 calorieën naar binnen gewerkt, leest ze. Met de verpakking nog in haar handen loopt ze naar de spiegel en bekijkt zichzelf uitgebreid. Haar billen zijn te dik. Door de katoenen broek heen ziet ze de putjes op haar dijen. Haar buik vertoont een bolling. Met een ruw gebaar maakt ze een prop van de verpakking en gooit deze in een hoek. Dan draait ze zich met gebogen hoofd om en sloft naar de wc. Ze kan maar aan een ding denken. Die calorieën moet weg. Dan steekt ze haar vinger in haar keel.

De lezer zal het voor waar aannemen als jij zegt dat Dido baalt omdat het haar weer niet gelukt was om niet te snoepen. Alleen zal hij of zij daar weinig emotie bij voelen. Maar als Dido haar vinger in haar keel gaat steken om de 1200 calorieën die ze net naar binnen gewerkt heeft weer te lozen, dan zal de lezer veel meer met haar begaan zijn.

De clou van Show, don’t tell is dus om de emotie van je personage niet te benoemen!

Een voorbeeld waar het expliciet beschrijven en het show, don’t tell in een scène samenkomt:
Je personage speelt een spelletje en wordt boos. Je weet nu dus dat je expliciet moet zijn en niet moet schrijven dat je personage een spelletje speelt. Nee, Dido (mijn personage) is Wordfeud aan het spelen. En nu wordt ze dus boos omdat ze alleen maar medeklinkers heeft. Dit laatste gaan we laten zien, niet vertellen.

Dido hangt op de bank met haar Blackberry in haar handen. Als ze de letters op haar scherm ziet verschijnen begint ze te vloeken. Alleen maar medeklinkers. Ze speurt het scherm af op zoek naar een mogelijkheid om toch een woord te vormen. Maar niets. Alweer niet. Ze moet nu voor de derde keer passen. Grommend drukt ze op de Resign knop. Dan staat ze op en smijt haar smartphone op de bank. Weg met het stomme spel! Ze gaat nooit meer Wordfeud spelen.

We hopen dat we jullie met deze tips weer wat handvaten gegeven hebben om jullie verhaal nog beter te maken. Succes!

Geplaatst op Geef een reactie

Verstrikt: Mel Wallis de Vries

verstrikt

verstrikt

Als Lara haar ogen opent, is alles zwart. Ze kan zich niet bewegen. Eerst denkt Lara dat ze droomt. Maar hoe hard ze haar best ook doet, ze wordt niet wakker. En dan begint ze stemmen in het duister te horen; sommige boos, andere verdrietig. Wat willen ze van haar? En waarom kan ze niet uit het zwart ontsnappen?
Langzaam komen Lara’s herinneringen terug, en komt ze erachter dat ze een dramatisch ongeluk heeft gehad. Is ze dood? Moet ze voor altijd in het zwart blijven ronddolen? In haar wanhoop beseft ze één ding: het leven van haar beste vriendin Maud is ook in gevaar. Maar hoe kan ze Maud ooit waarschuwen? Lara zet Verder lezen Verstrikt: Mel Wallis de Vries

Geplaatst op 1 Reactie

Q & A met Christopher Paolini – part 1

Christopher Paolini is de schrijver van de ontzettend succesvolle Erfgoed-serie, over de boerenjongen Eragon die een drakenei vindt. Samen met zijn draak Saphira moet Eragon vechten tegen de slechterik Galbatorix, om Alagaësia te redden van de ondergang. Een tijdje terug was Christopher Paolini in Nederland en kreeg young-adults.nl de kans om hem te interviewen. Veel van jullie hebben meegeholpen met het bedenken van vragen en daar is een ontzettend uitgebreid interview uitgekomen. Daarom hebben we besloten het interview in drie delen op te splitsen. Vandaag het eerste gedeelte!

Verder lezen Q & A met Christopher Paolini – part 1

Geplaatst op 3 Reacties

Birdie – Laure van den Broeck

De vijftienjarige Birdie, een koosnaampje van haar overleden vader die ze nog steeds mist, is anders dan anderen. Op school valt ze buiten de bekende kliekjes en haar enige goede vriend Cassius heeft ook moeite dit enigmatische meisje te vatten. Thuis moet Birdie omgaan met een moeder die diametraal tegenover haar introverte, intelligente dochter staat. Felicity was heel jong toen ze zwanger werd van Birdie en heeft er een handje van om haar eigen gang te gaan en vooral om haar zin te krijgen. Sinds het overlijden van haar man onder mysterieuze omstandigheden is de relatie tussen de twee nog meer verslechterd. Ook heeft ze haar dochter Verder lezen Birdie – Laure van den Broeck

Geplaatst op 1 Reactie

Tuesday Tunes: Julie Fowlis – Touch the Sky

music-monday

Oké, Pixar is niet meteen wat je je voorstelt bij een young adult. Maar… Brave hoort gewoon thuis op deze site! Een badass young adult hoofdpersonage Merida – die leeft in de mythische Schotse hooglanden en net als Katniss Everdeen erg goed met pijl en boog overweg kan -, hartverwarmende thema’s zoals vechten voor je eigen keuzes als jongvolwassene en de relatie met je familie en een flinke portie humor. Dus allemaal op naar de bioscoop! Disney is een fenomeen waar iedereen van houdt, of je vijf of vijfendertig bent. Daarnaast heeft Brave nog een speciale betekenis voor de jongvolwassenen zoals wij die onze eigen weg proberen te volgen

Verder lezen Tuesday Tunes: Julie Fowlis – Touch the Sky

Geplaatst op 9 Reacties

New York, New York!

Jenny, onze vaste recensent, vertrekt op 20 september naar New York, waar zij acht maanden zal wonen in Tarrytown. Omdat dit een heel avontuur is, zal zij maandelijks op young-adults.nl verslag doen van alles wat zij meemaakt. Lees hieronder haar eerste column.

New York, The Big Apple, The City That Never Sleeps. Wie wil daar nou niet heen? Ik ben in ieder geval al jaren geobsedeerd door Amerika, en New York in het bijzonder. Ik wilde er naartoe reizen, er zelfs wonen, ook al was ik er nog nooit geweest. Tot ik Verder lezen New York, New York!