De uitslag voor de Dystopia Schrijfwedstrijd is vorige week bekend geworden en in oktober was de uitslag van de Dark Romance Schrijfwedstrijd. Maar waarom meedoen aan een schrijfwedstrijd? Waarom niet gewoon meteen een boek schrijven? Hieronder zetten we de voordelen even op een rijtje.
Juryrapport
Een van de meestgenoemde redenen waarom schrijvers meedoen aan een schrijfwedstrijd, is het juryrapport. Daaruit is dus op te maken dat deze schrijvers het fijn vinden om feedback te ontvangen op hun verhaal, met andere woorden: het gaat hen (behalve het winnen) ook om hun ontwikkeling als schrijver. Bij young-adults.nl letten we bij het beoordelen op vijf belangrijke punten:
1. De schrijfstijl;
2. Het verhaal;
3. De spanningsopbouw;
4. De karakters;
5. Originaliteit.
Vijf onmisbare bouwstenen voor een goed verhaal. Als een van deze punten iets mankeert, merk je meteen dat er iets “rammelt” in het verhaal. Een jury van een wedstrijd kijkt hier kritisch naar en geeft in het rapport aan op welke punten het verhaal nog verbeterd kan worden (of op welke punten het erg goed in elkaar zit). Zelfs als je niet wint, kun je je een winnaar voelen, omdat je weer nieuwe input hebt om mee verder te werken.
En als je wel wint…
Meedoen is belangrijker dan winnen, maar als het dan toch zo mag zijn, is dat natuurlijk helemaal top! De belangrijkste reden: bij veel wedstrijden word(en) de winnaar(s) gepubliceerd. Je eigen verhaal terugzien in boekvorm is natuurlijk de droom van iedere schrijver. Maar een reden die misschien nog wel belangrijker is, zeker als je als schrijver nog niet zo bekend bent, is naamsbekendheid. Zo’n publicatie brengt jou als schrijvend talent onder de aandacht van het publiek. Lezers kunnen ineens jouw boek in de boekhandel bestellen! Ze kunnen kennismaken met jouw fantasie, jouw stijl, jouw ideeën. Ze kunnen je als schrijver leren kennen. Ook uitgevers kunnen op die manier je naam voorbij zien komen.
Je moet er zelf ook wat voor doen
Uiteraard is het super als je een schrijfwedstrijd wint; je verhaal wordt gepubliceerd en men leert je naam kennen. Maar zolang jij daar zelf niet ook hard aan bijdraagt, zal dat waarschijnlijk na een tijdje weer afzwakken. Denk maar eens aan al die zangers en zangeressen die op televisie hebben meegedaan aan talentenshows. Kun jij alle winnaars nog opnoemen? Of zijn dat vooral degenen die daarna actief zijn gebleven? Zo werkt dat uiteraard ook met schrijven. Heb je al een Twitter account? Ben je te vinden op Facebook? Ben je bekend met Goodreads (en heb je je al aangemeld als auteur?) Heb je een eigen website? Wat gebeurt er als je jouw naam intypt op Google? Kortom: zorg dat je te vinden bent en laat ook met regelmaat iets van je horen. En niet alleen met marketingboodschappen, maar reageer op mensen die iets zeggen over jouw verhaal. Ook kan het nooit kwaad om zelf actief bezig te zijn met het promoten van jezelf als schrijver, bijvoorbeeld bij recensiewebsites. Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat je zorgt dat er na een tijdje iets nieuws verschijnt. Geniet dus van je euforie, maar ga daarna weer achter die computer zitten en begin aan iets nieuws.
Vriendjes
Een leuke bijkomstigheid van schrijfwedstrijden kan zijn: nieuwe vriendschappen. Bij young-adults.nl is inmiddels leuk contact ontstaan tussen verschillende deelnemers van de inmiddels drie schrijfwedstrijden. Grappig om te zien was dat bij de latere wedstrijden verhalen met elkaar werden uitgewisseld voor commentaar, om zo het verhaal nog te verbeteren voor de deadline. Niets geen rivaliteit, maar gezelligheid en “het elkaar gunnen”. Het is erg motiverend om contacten te onderhouden met andere schrijvers. Op die manier kun je ervaringen uitwisselen, zoals bepaalde technieken, expertise of gewoon tips voor te gebruiken software. Kort gezegd: dingen waar partners, ouders, vrienden en kennissen meestal horendol van worden.
Ook dit jaar staat er bij young-adults.nl weer een schrijfwedstrijd op het programma. Ben je bezig met schrijven en vind je het fijn om eens te horen wat een jury van je werk vindt? Hou dan de site in de gaten voor de nieuwe wedstrijd en doe mee!
7 gedachten over “De voordelen van schrijfwedstrijden”
Wat leuk om te horen
Helemaal mee eens, Marijke. Mooi verwoord! En meedoen is erg verslavend, dus pas op. Voor je het weet zit je te zwoegen en te zweten om letterlijk vijf voor twaalf je verhaal in te sturen. OMDAT. JE. GEWOON. MEE. WILT. DOEN!!! 😆
O zeker niet, zeker niet! =D Maar dan weet ik alvast vanaf wanneer ik kan beginnen met me erop te verheugen. =D Mhihiih. ^.^
😮 vergeet ik nog om antwoord te geven op je vraag over een nieuwe schrijfwedstrijd. Op dit moment is daar nog niets over bekend. Maar tzt zal de site en de social media van young-adults.nl er uiteraard weer mee ontploffen 🙂 Dus dat ga je niet kunnen missen!
Dat klopt, Danielle. Behalve dat het lastig is, gaat er ook weer veel tijd in zitten. Er zijn niet voor niets auteurs die soms bewust tijdens het schrijven even alle social media uitzetten, omdat ze anders in de verleiding komen om meer OVER het schrijven te schrijven dan om daadwerkelijk iets nieuws te schrijven :p
En sorry voor de lange radiostilte, Ilse. In ieder geval fijn om te horen dat je ze altijd graag leest en dat je ze hebt gemist. Ik ga mijn best doen om er in 2014 iets meer regelmaat in te brengen!
Leuk stukje! Ik heb ze gemist in deze rubriek. Was alweer even geleden! Al kan ik niet beweren dat ik daar nooit last van heb, dat ik een tijdje niets post op mijn blog.
Dat van die vrienden is echt waar! Ik heb veel mensen op Facebook en Goodreads die ook bloggen (met name op boekenblogs) en dat is dan ook weer heel erg leuk! Niet alleen voor tips, maar ook om een betere mening te vormen over boeken (en bloggen) en om te kletsen over ditjes en datjes. Maar het is ook, waarover wij het al eens hadden; een stok achter de deur! Super leuk. =)
En ik kijk ook erg uit naar de nieuwe schrijfwedstrijd. Al enig idee wanneer daar meer over bekend is? Is dat op korte termijn (binnen twee maanden) of is het idee nog een beetje in ontwikkeling en stuff?
Helemaal mee eens! Vooral dat promoten van jezelf als schrijfster lijkt me wel moeilijk, maar het is inderdaad heel belangrijk.