Stel je voor. Je bent schrijver en publiceert een roman over een fictief land waar zaken als corruptie en dictatuur aan de orde van de dag zijn. Het verhaal slaat aan bij de lezers en krijgt lovende reacties. Alles lijkt je voor de wind te gaan, totdat staatsveiligheidsagenten op een ochtend voor je deur staan. Ze arresteren je en gooien je in de gevangenis, waar je zeven dagen lang wordt gemarteld en ondervraagd over je fictieve roman – welkom in de realiteit van schrijver Kakwenza Rukirabashaija.
Kakwenza Rukirabashaija is één van de vijf schrijvers wiens zaak organisatie PEN International dit jaar heeft gekozen om te belichten voor de Dag van de Gevangen Schrijver. Voor wie nog niet bekend is met deze dag: elk jaar doet PEN International op 15 november een dringende oproep tot internationale actie om schrijvers en journalisten over de hele wereld te beschermen.
Of het nu dichters, redacteurs, uitgevers, journalisten, schrijvers van romans, novellen of een ander soort literatuur zijn, feit is dat wereldwijd schrijvers in groot gevaar verkeren. De vijf schrijvers die PEN International voor de Dag van de Gevangen Schrijver 2020 belicht, zijn ieder opgesloten, vervolgd en/of gemarteld voor de ideeën in hun vrije werk. Ontmoet de schrijvers van Iran tot Oeganda die dit jaar symbool staan voor de gevangen schrijver.
Sedigeh Vasmaghi
Is theologe, dichteres, schrijfster en activiste voor vrouwenrechten. Ze is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf, omdat ze een petitie heeft ondertekend die kritiek uit op het politiegeweld tegen Iraanse demonstranten. Haar boeken zijn verbannen in Iran.
Osman Kavala
Is uitgever en activist voor burgerlijke en culturele rechten. Momenteel wordt hij ervan beschuldigd de ‘constitutionele orde’ in Turkije te hebben bedreigd. Hij zit in voorlopige hechtenis, maar kan levenslang krijgen.
Chimengül Awut
Is redacteur en bekroond Oeigoerse dichteres. Ze zit gevangen in een ‘heropvoedingskamp’ zonder enige vorm van proces, omdat ze een ‘problematische’ roman heeft bewerkt.
Paola Ugaz
Is journaliste en schrijfster van non-fictie. Ze is beschuldigd van laster en ondergaat voor haar onderzoek naar een religieuze organisatie een juridische procedure.
Kakwenza Rukirabashaija
Is romanschrijver en journalist. Hij is achtereenvolgens opgesloten, gemarteld, aangeklaagd en bevrijd. Hij wordt echter momenteel voor de tweede keer door de politie onderzocht.
Ken jij al het initiatief van PEN International om schrijvers te beschermen en te strijden voor vrijheid van meningsuiting? Zo niet, breng dan een bezoekje aan de officiële site.