Vorige week maandag was het Internationale Vrouwendag. Omdat we echter geloven dat elke dag internationale vrouwendag is, delen we een lijstje met boeken met sterke vrouwelijke personages.
Moxie
Het eerste boek in het rijtje is Moxie, dat onlangs verfilmd werd door Netflix. Het gaat over Vivian die een feministische beweging in gang zet.
Vivian Carter is het zat. Ze is haar leraren zat, die altijd op de hand van de footballsterren zijn. Ze is de kledingvoorschriften van school zat, en de jongens die de meisjes in de gang lastigvallen en seksistische opmerkingen maken tijdens de les. Maar ze is het vooral zat zich altijd aan de regels te houden. De moeder van Viv was een stoere punkrocker in de jaren negentig, een Riot Grrrl. Naar haar voorbeeld begint Viv met Moxie, een feministisch ‘zine’ dat ze anoniem op school verspreidt. Het is haar manier van stoom afblazen, maar algauw verspreiden ook andere meisjes de boodschap van Moxie. En dan blijkt dat ze niets minder dan een meidenrevolutie is gestart.
Het meisjesmanifest
Een boek dat ook zeker niet mag ontbreken is Het meisjesmanifest van Carlie van Tongeren. Hierin krijgt Tess te maken met slutshaming en probeert het van zich af te zetten met haar beste vriendinnen Kati en Sara.
Tess heeft een fantastische zomer met Lars, maar als ze terugkomt op school is ze opeens het onderwerp van het ‘Slettenlied’, en heeft iedereen een mening over haar. Tess is boos en verontwaardigd en besluit het er niet bij te laten zitten: ze mag toch zeker zelf weten wat ze doet?
Kati houdt van zingen en gitaarspelen, maar absoluut niet van in de spotlights staan. Ze zweert bij adviesartikelen uit tijdschriften, ook al voelt ze zich daardoor niet altijd beter over zichzelf. Als haar vriendin Tess opeens in het middelpunt van de belangstelling komt te staan, probeert ze zo goed als ze kan te helpen – maar dat lukt niet door op de achtergrond te blijven.
Sara besluit dat dit Het Jaar Zonder Jongens wordt. Na een vervelende ervaring en het gedoe met Tess is ze er helemaal klaar mee. Maar sommige dingen kun je niet voor altijd wegstoppen, en Sara beseft dat zijzelf de enige is die haar problemen kan oplossen. En wat moet ze eigenlijk met die leuke jongen van de rugbyvereniging?
Allesbehalve oké
Een ander boek dat ook over slutshaming gaat, is Allesbehalve oké. Het boek kwam in 2018 bij Karakter. Ondertussen is er ook een vervolg, A Girl Called Shameless, maar dat boek is (nog) niet vertaald.
Izzy had nooit verwacht dat ze op haar achttiende het slachtoffer zou zijn van een internationaal online-schandaal. Maar als expliciete foto’s van haar met de zoon van een politicus online komen te staan, laten treiteraars niets van haar heel. Gewapend met een enorme bak nacho’s en haar beste vriend Ajita als steun en toeverlaat, probeert ze het van zich af te lachen. Maar als de dagelijkse slutshaming verergert, leert ze snel dat de wereld tienermeiden niet oké behandelt. Allesbehalve oké zelfs.
De zomer dat we Parijs bestormden
Onlangs verscheen bij Querido De zomer dat we Parijs bestormden waarin drie vriendinnen die net verkozen zijn tot ‘varkens’ van de school een fietstocht maken naar Parijs.
Als Mireille, Astrid en Hakima door medeleerlingen op Facebook worden uitgeroepen tot de drie lelijkste meisjes van hun school, is dat de aanzet tot een spectaculaire roadtrip. De meiden besluiten alles achter zich te laten en op de fiets naar Parijs te gaan. Ze willen partycrashen op het grote feest dat de president elk jaar op 14 juli geeft.
Ze zijn nog maar nauwelijks onderweg of een journaliste schrijft een verontwaardigd stuk over de verkiezing, en er steekt een heuse mediastorm op. De drie worden uitgemaakt voor alles wat mooi en lelijk is: van vette varkens tot feministische rolmodellen. En ondertussen naderen Mireille, Astrid en Hakima Parijs. Komen ze het paleis van de president binnen? En wat willen ze daar eigenlijk doen?
Moordgids voor lieve meisjes
Iemand anders die het heft in eigen handen neemt is Pippa uit Moordgids voor lieve meisjes. Voor haar profielwerkstuk doet ze onderzoek naar een moord omdat ze niet geloofd dat de dader, die ondertussen niet meer in leven is, echt de dader was. Onlangs verscheen ook het vervolg in het Nederlands.
Pippa kiest een wel heel gevoelig onderwerp voor haar profielwerkstuk: ze wil onderzoek doen naar de moord op Andie Bell, een tienermeisje dat vijf jaar eerder uit hun stadje verdween. De dader is niet meer in leven, maar Pippa gelooft niet dat hij het echt gedaan heeft. Samen met het broertje van de dader Ravi gaat ze op zoek naar de waarheid. Met behulp van interviews, sociale media en heel veel moed probeert Pippa de waarheid op tafel te krijgen. Al snel komen er geheimen boven die iedereen in het stadje liever verborgen had willen houden… En het lijkt wel alsof iemand tegenwerkt, zal de echte moordenaar nog leven?
Ingesloten
Een ander boek met een sterk vrouwelijke personage in Ingesloten. In dit boek worden Layla en haar ouders opgesloten in een interneringskamp. Layla blijft niet bij de pakken zitten en zet een revolutie in gang.
De zeventienjarige Layla Amin en haar ouders worden ’s avonds overvallen door een militaire eenheid die hen meeneemt naar een interneringskamp voor Amerikaanse moslims. Met behulp van haar vriendje buiten het kamp, haar nieuwe vrienden in het kamp en een onverwachte bondgenoot vecht Layla voor haar vrijheid, en begint langzaam maar zeker een revolutie tegen de directeur van het kamp.
The hate u give
The hate u give van Angie Thomas hoort ook zeker thuis in dit lijstje.
Starr Carter is zestien jaar oud als haar beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was ‘vermoedelijk’ een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.
De hongerspelen
Last but not least: Katniss uit De hongerspelen natuurlijk!
Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekendstond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. En dit jaar wordt Prim uitgeloot…
Katniss weet dat de Hongerspelen een doodvonnis voor haar jonge zusje betekenen en besluit haar plek in te nemen. Onder het oog van de hele bevolking van Panem, die de strijd als bron van vermaak volgt, begeeft ze zich in de arena. Gevangen in een meedogenloos web van bruut geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici komt Katniss voor de keus staan: hoe ver zal ze gaan om te overleven?
Welke boeken met sterke vrouwelijke personages ontbreken nog in dit lijstje?