Geplaatst op Geef een reactie

Recensie: De prins en de naaister – Jen Wang

De prins en de naaister van Jen Wang

Eén van de leukste dingen van het recenseren, voor Young Adults, vind ik de uitstapjes naar onbekende(re) verhalen. Even buiten mijn comfortzone en het ontdekken van andere categorieën. Het mooiste van dat ontdekken is als er een nieuw pareltje op mijn pad komt. Zo besloot ik voor het eerst, in mijn volwassen leven, een graphic novel te lezen. Is ‘De prins en de naaister’ een nieuw pareltje?

Afbeeldingen

Bij graphic novels is de tekenstijl belangrijk. Dit vind ik prachtig en beeldend gedaan door Jen Wang. De illustraties zijn een echte ondersteuning in het verhaal. De kleuren zijn mooi en zacht weergegeven. Ze passen goed bij de scène die zich afspeelt. Het zijn duidelijke illustraties die veel zeggen zonder dat er altijd tekst bij nodig is. Ook straalt het iets schattigs en lieflijks uit. Wat ik overigens wel goed vind passen bij het verhaal. Daarnaast vind ik dat het ook erg ‘rustig’ blijft qua illustraties waardoor het overzichtelijk blijft en de pagina’s niet te vol zijn.

Verhaal

In ‘De prins en de naaister’ volgen we Sebastian en Frances. Twee personages waar je echt van gaat houden! Sebastian is een lieve, zachtaardige jongen die zichzelf graag in jurken hijst en zichzelf voordoet als vrouw. Want dat is wie hij graag wil zijn. Alleen is dat nog zijn grote geheim en weet niemand ervan. Ondertussen zijn de ouders van Sebastian druk bezig met het vinden van een geschikte huwelijkskandidaat, zodat hij zijn positie als toekomstige koning kan innemen.

Frances is naaister en heeft grootse dromen die zij binnen haar huidige werkplaats niet kan waarmaken. Ze is ambitieus en zit vol passie wat betreft haar werk. Wanneer ze door één van haar gewaagde jurken opvalt bij Sebastian, krijgt ze een baan aangeboden aan het hof. In ruil daarvoor zal zij wel geheim moeten blijven.

Er ontstaat een mooie vriendschap tussen de twee. Kan deze groeien tot meer? Sebastian gaat als Lady Crystallia regelmatig, samen met Frances, het nachtleven van Parijs tegemoet. Maar wat als Frances toch meer wil zijn dan een geheim? Wat als zij toch haar creaties met de buitenwereld wil delen? En wat als het geheim van prins Sebastian toch naar buiten dreigt te komen?

Schrijfstijl

De schrijfstijl vind ik wat lastig te beschrijven omdat er, in vergelijking met een boek, niet veel te lezen valt. Juist omdat de illustraties al veelzeggend zijn. De tekst die wel geschreven staat is niet ingewikkeld, leest fijn en vlot. Deze graphic novel had ik binnen anderhalf uur gelezen. Want stoppen met lezen was eigenlijk geen optie totdat het uit was.

Over de personages: deze heb ik redelijk goed leren kennen. Misschien niet heel diepgaand, maar dat heb ik eigenlijk ook niet gemist. Ik denk dat de belangrijke facetten er wel stonden om dit verhaal te begrijpen en te kunnen volgen.

Ervaring

‘De prins en de naaister’ leek mij een leuk verhaal voor tussendoor. In feite was dat het qua leestijd zeker, maar het achterliggende verhaal was zoveel meer! Het is een verhaal over identiteit, liefde, hoop, mode, acceptatie en vriendschap. Een verhaal met de belangrijke boodschap dat ieder mag zijn wie hij of zij wil zijn. Iets waar vandaag de dag eigenlijk nog steeds een taboe op lijkt te zitten.

Op sommige momenten leek het verhaal een beetje voorspellend. Toch kwam daar dan een wending die ik niet meteen zag aankomen waardoor het toch ook verrassend bleef. Richting het einde, hoop je als lezer, op een bepaalde afloop. Ook dit bleef lichtelijk spannend tot het moment daar was. En wat een einde… mijn ogen waren toch wel aan de vochtige kant. Het verhaal is afgesloten, maar toch zie ik nog wel ruimte voor eventueel een tweede deel.

‘De prins en de naaister’ is echt een mooie graphic novel met een duidelijke en prachtige boodschap. Het heeft van mij 4 sterren gekregen en ik ben erg benieuwd of er nog een vervolg komt.

Geplaatst op Geef een reactie

Get to know: Daniëlle Bakhuis

Deze week heb ik Daniëlle Bakhuis geïnterviewd. Lees hier het hele interview.

Met welk boek debuteerde je?

Love & Leed, de liefdesgids voor meiden. Het is een non-fictie boek met allerlei tips & trics over de liefde. Ik schreef het boek omdat ik veel van dat soort artikelen had geschreven voor Fancy (de CosmoGIRL van de jaren negentig). Een soortgelijk boek zou ik nu niet meer zo snel schrijven, daarvoor ligt mijn hart te veel bij fictie.

Ben je momenteel bezig aan een nieuw boek? Welk? Wat kan je ons er al over vertellen?

Yes! Ik zit in de zetproeffase (dan is ‘ie al helemaal mooi opgemaakt) van De laatste uren van Josephine Donkers. Dat is boek met ongeveer honderd pagina’s, een zogeheten Best of YA XS. Mirjam Mous, Esther Walraven en Buddy Tegenbosch hebben ook een kort verhaal geschreven. De laatste uren van Josephine Donkers is een who dunnit. Het verhaal begint met dat het lijk van Josephine Donkers is gevonden onderaan een Spaanse klif. Haar twee vriendinnen met wie ze op vakantie was – Lucy en Isolde – hebben beiden een andere versie van wat er zich in die laatste nachtelijke uurtjes heeft afgespeeld. Wat is er precies gebeurd? Wie spreekt de waarheid?

Daarnaast ben ik bezig met een YA dat zich afspeelt in het Collectief, dezelfde wereld waarin De executie zich afspeelt. Met dit boek ben ik af en aan al drie jaar mee bezig. Het verhaal is behoorlijk complex, maar ook dat vind ik ontzettend leuk om uit te vogelen.

En tot slot ben ik bezig met het schrijven van een jeugdhorror die zich in de jaren negentig afspeelt. Dit stond ook al zo lang op mijn wensenlijstje! Ik houd echt zó van de nineties: de mode, de muziek, de subculturen (alto, gabber). Ik had eigenlijk het plan om elk jaar met Halloween een jeugdhorror uit te brengen, maar dit jaar gaat dat helaas niet lukken. Maar in 2022 ligt je nineties-horror voor je klaar!

Wat zijn jouw 3 favoriete Young Adult boeken van het moment?

Het schaduwjaar van Kim Liggett vond ik erg goed (het eind kon beter). Maar ik ben jou niet van Nadine Swagerman zat erg goed in elkaar. Ik vind het goed gevonden als opeens de betekenis van de titel bij je binnenknalt. En geen YA, maar wel een tip voor iedere leeftijd: De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy. Ik heb deze onlangs gekregen van mijn schoonzusje en sla het regelmatig open. Het is prachtig. 

Wie is jouw grootste schrijfinspiratie?

De jongeren voor wie ik schrijf. De meeste willen niets liever dan de wereld ontdekken en uitvinden wat hun plek daarin is. Wie ben ik? Hoe verhoud ik me tot de rest van de wereld? Tegelijkertijd hebben ze niet alle vrijheid om dat te ontdekken. Ze moeten naar school, wonen thuis, moeten zich aan talloze regels houden (zo laat thuis, schermtijd enz). Door in de huid van een hoofdpersoon te kruipen kunnen ze ontdekken welke jas ze past, zonder dat ze de deur uit hoeven.

Doe je nog een andere job, naast schrijven?

Voorheen schreef ik naast boeken ook voor tijdschriften (CosmoGIRL, Cosmopolitan), maar sinds een jaartje of drie richt ik me vooral op fictie. Ik ga veel naar scholen toe om te vertellen over (mijn) boeken en lezen. Ik houd een zogeheten boekproeverij: aan de hand van vijf verschillende genres laat ik leerlingen kiezen welke smaak bij ze past. Feelgood? Dystopie of toch horror?  

Hield je vroeger van lezen?

Ja, ik heb echt alles verslonden wat ik voor handen had. De maandagavond dat ik in mijn eentje naar de bibliotheek ging in ons dorp, is nog altijd een van mijn fijnste jeugdherinneringen. Ik las heel veel Stephen King, Dean Koontz en Virginia Andrews. Nog steeds lees ik elke dag, ook al is het soms maar een paar regels.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Ik zou het onwijs tof vinden als Netflix belt en van één van mijn boeken een film/serie gaat maken

DILEMMA

Alleen nog maar standalones schrijven of alleen nog maar series schrijven?

Lastig zeg! Ik houd enorm van standalones, maar ik merk aan mezelf dat ik het ook fijn vindt om een bepaalde wereld terug te laten komen. Mijn beide jeugdhorrors spelen allebei af in het fictieve plaatsje Westerdam. En het boek dat ik nu aan het schrijven ben, speelt zich weer af in het Collectief, waar ook De executie zich afspeelde. Ik vind wel fijn om standalones te schrijven in een serie-wereld, haha!

Geplaatst op Geef een reactie

Esther Walraven over haar novelle Voor Yasmin

Novelles zijn tegenwoordig helemaal in! Onlangs begon ook uitgeverij Best of YA met een nieuwe serie: Best of YA XS. Daarin schrijven bekende schrijvers zoals Mirjam Mous, Daniëlle Bakhuis en Buddy Tegenbosch korte boeken van zo’n 100 pagina’s. Ook Esther Walraven schreef een novelle in de reeks.

Voor Yasmin speelt zich af in maart 2020 en gaat over een virus. Dat lijkt me niet toevallig. In hoeverre is het boek gebaseerd op de coronapandemie?

Voor Yasmin is helemaal geïnspireerd door de gebeurtenissen in de beginperiode van de coronapandemie. In maart 2020 las ik in de krant het bericht dat er in Frankrijk een 16-jarig meisje totaal onverwacht was overleden aan COVID-19. Het was de eerste jongere die aan de ziekte overleed. Haar verhaal bleef in mijn achterhoofd hangen. Ik zag ook hoe moeilijk het is voor jongeren om niet meer zomaar met elkaar te kunnen afspreken en afstand van elkaar te moeten houden. Ik wist dat ik daar iets mee wilde doen en al gauw kreeg ik het idee voor een YA verhaal hierover.

Je debuteerde in 2016 met het YA-boek Daan & Nadia. In hoeverre verschilt het schrijfproces van een novelle met een langer boek?

Daan & Nadia kende een heel lange schrijffase. Doordat er in het boek verschillende verhaallijnen door elkaar lopen, had het veel tijd nodig om zich te ontwikkelen. Ook de research voor Daan & Nadia was heel uitgebreid: ik bezocht ziekenhuizen, interviewde verschillende mensen en kreeg een rondleiding in het bestralingscentrum van de Maastro Clinic. Bij Voor Yasmin was dat veel beperkter. Een novelle heeft een beperkt aantal woorden en er is maar één belangrijke verhaallijn. De meeste informatie vergaarde ik via de algemene media, via observaties in mijn eigen omgeving of kon ik van internet halen. Daardoor verliep het schrijfproces nu een stuk sneller. En ik heb inmiddels al wat meer schrijfervaring dan bij Daan & Nadia, dat helpt natuurlijk ook.

Wat vond je het moeilijkst aan het schrijven van een novelle?

Het schrijven van Voor Yasmin vond ik vooral heel erg leuk. In het begin was het wel een puzzel om het verhaal helemaal kloppend te krijgen, alle data en gebeurtenissen in de beginperiode van de coronapandemie moesten kloppen. Ik heb daarvoor een tijdlijn gemaakt, die in de eerste versie nog in het verhaal stond, inclusief alle persconferenties en maatregelen rondom corona. Later besloten we, in overleg met de uitgever, om het boek meer algemeen te houden en de directe link naar corona eruit te laten. Uiteraard zal iedereen de coronapandemie wel in het verhaal herkennen, maar het verhaal gaat vooral over vriendschap en verlies.

“Uiteraard zal iedereen de coronapandemie wel in het verhaal herkennen, maar het verhaal gaat vooral over vriendschap en verlies.”

Voor wat voor soort lezer heb je Voor Yasmin geschreven?

Voor iedereen vanaf een jaar of 14; het verhaal beschrijft een gebeurtenis die iedereen zou kunnen overkomen, en geeft weer hoe Myrthe hiermee omgaat. Ik denk dat het voor veel lezers herkenbaar is, ook als je zelf niet zoiets ergs hebt meegemaakt.

Geplaatst op Geef een reactie

Recensie: Ik zie, ik zie… – Ellie Marney

Ik mocht Ik zie, ik zie… van Ellie Marney lezen van uitgeverij De Fontein. De oorspronkelijke titel is None Shall Sleep en kwam in 2020 uit. Uitgeverij De Fontein bracht de vertaling uit in 2021. Sandra van de Ven vertaalde None Shall Sleep. Lees hier wat ik van dit verhaal vond!

De achterflap

De 18-jarige Emma en Travis worden door de FBI benaderd om jonge seriemoordenaars in de gevangenis te interviewen. Algauw raken ze verzeild in een levensgevaarlijk kat-en-muisspel. Ik zie, ik zie… is een razendspannende thriller van Ellie Marney voor fans van Mindhunter en The Silence of the Lambs. Voor lezers van 15 jaar en ouder.

De 18-jarige Emma en Travis worden door de FBI benaderd om jonge seriemoordenaars in de gevangenis te interviewen. De FBI hoopt dat zij door hun jonge leeftijd nieuwe informatie loskrijgen in deze cold cases. Algauw worden ze echter opgeschrikt door nieuwe moorden: iemand heeft het op tieners gemunt. De tijd dringt en de enige die hen kan helpen is de beruchte seriemoordenaar Simon Gutmansson. Deze 19-jarige meestermanipulator heeft zijn oog op Emma laten vallen. Welk spel speelt hij met haar? En wat weet Simon over de moordenaar die actief is?

Spannende thriller

De cover spreekt mij zeker aan. Het verhaal is een thriller en de cover waarop een half vrouwengezicht staat achtertralies maakt dat dit nog sterker tot uiting wordt gebracht. Een zeer mysterieuze cover, die perfect bij het verhaal past.

Het duurde even voor ik echt in het verhaal zat. De opbouw is misschien wat aan de trage kant, waardoor ik ook denk dat jongere lezers misschien zullen afhaken. Toen ik eindelijk in het verhaal zat en het tempo wat hoger lag, kon ik het niet meer wegleggen. De schrijfstijl leest ook zeer vlot en de hoofdstukken zijn niet te lang.

De hoofdpersonages zijn 18 jaar en dat is waarschijnlijk ook waarom het boek een young adult is. Zowel Emma als Travis zijn heel volwassen voor hun leeftijd. Dat komt natuurlijk doordat ze al heel veel hebben meegemaakt. Het is zeker ook een invalshoek die aanspreekt en het wordt op een gegeven moment echt een kat-en-muisspel Zeker een aanrader voor iemand die graag een goede thriller leest, want ik zat absoluut op het puntje van mijn stoel! Ik geef dit boek dan ook een welverdiende 3,5 sterren.

Geplaatst op Geef een reactie

Recensie: Blackout

In juni kwam het boek Blackout uit. Ik heb hier heel erg naar uitgekeken en had dan ook heel erg hoge verwachtingen. Hoe kan het ook anders als je weet dat dit boek geschreven is door 6 gerenommeerde Young Adult auteurs van dit moment. Wie deze auteurs zijn? Dhonielle Clayton, Tiffany D. Jackson, Nic Stone, Angie Thomas, Ashley Woodfolk en Nicola Yoon. Lees hier of mijn hoge verwachtingen ingelost werden.

Het boek vertelt 6 verschillende verhalen die zich allemaal op hetzelfde moment afspelen. Tijdens een zomerse hittegolf zorgt een stroomstoring ervoor dat New York in duisternis komt. Terwijl de chaos in de stad losbarst, vonkt een ander soort elektriciteit… In deze verhalenbundel vieren zes gerenommeerde auteurs de schoonheid van zwarte liefde en geluk, en de onvergetelijke magie van een zinderende zwoele sterrennacht in de stad.

Personages

Het gaat om zes verschillende verhalen, geschreven door zes verschillende auteurs. Het boek telt 190 pagina’s dus veel diepgang kan je niet verwachten. Ik vond de verhalen heel erg leuk, en vond het ook leuk dat niet elk verhaal meteen eindigde, maar soms nog verderging nadat je weer een nieuw verhaal had gelezen. Wat jammer was is dat de verhalen heel erg vlot lazen en leuk weglazen, maar dat ze vrij oppervlakkig bleven. Sommige personages mochten dan ook wel wat dieper uitgewerkt worden. Van sommigen wilde ik echt wel wat meer weten.

Anders, maar toch dezelfde lijn

Elk verhaal is anders en ook door een andere auteur geschreven. Toch vond ik het jammer dat elk verhaal een beetje hetzelfde was, ook qua schrijfstijl. Als de namen van de auteurs niet bovenaan elk hoofdstuk vermeld waren, kon ik niet zeggen welke auteur welk verhaal had geschreven. Het grote thema dat door het hele boek aanwezig is, is liefde. Ondanks dat elk verhaal een verhaal op zich is, zijn ze toch met elkaar verbonden. Ik vond het zeer sterk dat je leest hoe iedereen op zijn eigen manier het effect draagt van de blackout terwijl al de personages onderweg zijn naar hetzelfde straatfeest.

Diversiteit

De achterflap zegt het al: de schoonheid van zwarte liefde en geluk… Dat het hier gaat om een boek dat veel diversiteit heeft, hoef ik eigenlijk niet te zeggen want dat is heel duidelijk. Ik lees zelf niet superveel boeken die veel diversiteit bevatten, maar vind het zeker een pluspunt dat een boek zoals dit uitgebracht wordt en ook vertaald wordt naar het Nederlands.

Conclusie

Ik vond het een zeer leuk boek om te lezen. Als je fan bent van één van deze auteurs, dan is het zeker een aanrader. Verwacht niet superveel diepgang en ontwikkeling in de personages, want dat zit er niet in. Een leuk boek voor tussendoor: 3,5 sterren.


Geplaatst op Geef een reactie

Get to know: Lisa van Campenhout

Deze week interviewde ik Lisa van Campenhout. Heb jij al een boek van deze schrijfster gelezen? Laat het ons zeker weten!

Met welk boek debuteerde je?

Ik debuteerde in 2020 met Bijna Echt, dat de Jonge Jury Debuutprijs 2021 heeft gewonnen! Bijna Echt gaat over Brenda, een meisje uit Hilversum dat zich voordoet als een rijke Parisienne om indruk te maken op haar nieuwe influencer-vrienden. Het is een verhaal over echt en nep, vriendschap en jouw plek in de wereld vinden. Het gaat over opnieuw beginnen, een leven leiden dat bij je past, en hoe je identiteitsfraude pleegt in de 21e eeuw (spoiler: dat is HEEL MOEILIJK).

Ben je momenteel bezig aan een nieuw boek? Welk? Wat kan je ons er al over vertellen?

Sterker nog – ik heb nét de eerste versie ingeleverd! Als het goed is komt hij rond november uit. Ik kan er nog niet zo heel veel over vertellen, maar een klein tipje van de sluier: het gaat over een meisje dat van school gestuurd wordt. Omdat haar ouders denken dat het goed voor haar is om even in een andere omgeving te zijn, gaat ze bij haar rijke familie in Amsterdam wonen. Zelf hoopt ze dat ze nu een betere band kan opbouwen met haar ‘perfecte’ nicht. Maar al snel blijkt dat het in haar nieuwe huis een stuk minder gezellig wordt dan ze had gehoopt…

Welke zijn jouw 3 favoriete Young Adult boeken van het moment?

Ik heb onlangs 3 YA-boeken gelezen die ik helemaal geweldig vond: Wie ik gisteren was van Pamela Sharon, De tweede stem van Elin Meijnen en The falling in love montage van Ciara Smyth. Alle drie boeken die heerlijk lazen en me echt wisten te verrassen.

Wie is jouw grootste schrijfinspiratie?

Ik vind Renate Dorrestein en Lionel Shriver heel inspirerend. Op het eerste gezicht lijken hun boeken misschien niet heel erg op elkaar, maar beiden zijn ontzettend goed in het schrijven van personages. Die zijn vaak heerlijk vilein, pompeus en egoïstisch, en juist daardoor gaan ze zo leven. Dat vind ik heel belangrijk aan boeken: dat de personages goed geschreven zijn. Voor mij valt of staat een boek daarmee.

Wie me ook ontzettend inspireert is de drag queen Alaska Thunderfuck 5000. De manier waarop ze op een podium staat vind ik betoverend. Ze is heel knap en ook heel slim, grappig en soms ook gewoon heel stupid. Zoals zij daar staat, zulke boeken wil ik ook schrijven. Daarbij is haar werkethiek ontzettend inspirerend. Zeker als ik even geen zin meer heb, denk ik: zou Alaska nu stoppen en op de bank gaan liggen? Nee!

Doe je nog een andere job, naast schrijven?

Ik ben copywriter bij een onderwijsinstelling. Ik schrijf daar nieuwsbrieven, blogs en dat soort dingen. Dus ik typ aardig wat af.

Hield je vroeger van lezen?

Ja, heel veel! Ik zat echt altijd met mijn neus in een boek. Of ik nou thuis was of op visite of waar dan ook. We gingen iedere drie weken naar de bieb en dan leende ik altijd 10 boeken – het maximale aantal dat je mocht meenemen. De helft las ik natuurlijk al in de eerste week uit.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Oeh, lastig. Het lijkt me zo fijn om fulltime boeken te kunnen schrijven, maar dat is voor maar weinig mensen weggelegd en het lijkt me wel érg ambitieus om dit binnen 5 jaar al voor elkaar te krijgen. Ik hoop over 5 jaar meer YA-boeken te hebben uitgebracht. Ik zou daarnaast ook graag romans voor volwassenen en griezelboeken voor kinderen willen schrijven, maar nogmaals: om dit binnen 5 jaar te doen is wel veel. Maar hopelijk ben ik tegen die tijd in ieder geval goed op weg!

DILEMMA

Niet je eigen cover mogen kiezen of niet je eigen flaptekst schrijven?

Deze is lastig! Ik dacht eerst dat ik niet zozeer de flaptekst hoefde te schrijven, want dat had mijn redacteur ook gedaan bij Bijna Echt en die was top. Hoewel ik wel wat heb aangepast. Aan de andere kant… zij had ook de meeste knopen doorgehakt over de cover, want ik kon niet kiezen. Ik denk dus eigenlijk dat ik toch misschien liever niet mijn eigen cover kies en wel de flaptekst schrijf. De flaptekst voelt toch iets persoonlijker, en van vormgeving heeft de uitgeverij meer verstand. (Hoewel ze wellicht ook meer verstand hebben van de flaptekst, haha. Maar ik blijf bij mijn keuze).

Geplaatst op Geef een reactie

12 historische Young Adult boeken

Door het lezen van boeken kan je veel bijleren: over de geschiedenis bijvoorbeeld wanneer je historische Young Adult boeken leest. Vandaar sommen we enkele historische boeken die het lezen waard zijn.

Als ik er niet meer ben

Als ik er niet meer ben - historische Young Adult boeken

Duik in het hoofd van een minderjarige soldaat tijdens een afschuwelijke periode in de menselijke geschiedenis. Een beklijvende young adult over rouw, zelfvertrouwen en verslaving.

Douglas McMorrow leidt een ongelukkig leven in de Schotse Hooglanden, samen met zijn aan drank verslaafde vader. Als een jongen uit zijn dorp hem voorstelt om samen in het leger te gaan, ziet Douglas een kans om het verleden achter zich te laten en iets betekenisvols te verrichten. Maar de jongens hebben geen idee in wat voor nachtmerrie ze terecht gaan komen…

Lees hier onze recensie over dit boek.

De grand tour van Henry Montague

De grand tour van Henry Montague - historische Young Adult boeken

Al bij de geboorte was het duidelijk wat Henry ‘Monty’ Montague moest worden: een echte gentleman en een waardig erfgenaam voor de titel van zijn vader. Maar hoe hard Lord Montague ook probeert, het lukt hem niet om zijn zoon met diens verwerpelijke passies in het gareel te houden. Monty houdt van gokken, drank en seks.
Als Monty met zijn beste vriend Percy vertrekt op hun grand tour door Europa, zoals gebruikelijk is voor alle jongemannen uit de Britse elite, weet hij dat dit de laatste maanden zijn van zijn vrije, hedonistische leven. Maar als de reis door Monty’s roekeloze gedrag verandert in een schrijnende klopjacht, begint hij alles wat hij weet in twijfel te trekken.

De hemel in het ijs

De hemel in het ijs - historische Young Adult boeken

De wereld van de zeventienjarige Viking-dochter Eelyn bestaat uit oorlog voeren. Ze weet niet anders dan dat ze samen met haar clan, de Aska, telkens weer strijdt tegen hun grootste vijand, de Riki. Haar leven is wreed, maar eenvoudig: vechten en overleven. Totdat ze op het slagveld het onmogelijke ziet: haar broer die meevecht met de Riki. De broer die ze vijf jaar geleden zag sterven.

Eelyn wordt gevangengenomen en moet als slaaf overwinteren in de bergen bij de Riki. Maar als ze zichzelf begint te herkennen in de mensen die ze altijd heeft geleerd te haten, brokkelt de wereld die ze zo goed dacht te kennen langzaam af. Wanneer het dorp wordt aangevallen door een meedogenloze derde clan, moet Eelyn Fiske vertrouwen, de vriend van haar broer die haar meerdere keren heeft geprobeerd te vermoorden. Samen moeten ze een einde maken aan de bloedvete tussen de Aska en de Riki, anders zullen ze moeten toekijken hoe hun mensen worden afgeslacht.

Eeuwig

Eeuwig - historische Young Adult boeken

1965. Voor het eerst in twintig jaar keert Joachim terug naar zijn geboortedorp. Wat er daar tijdens de oorlog gebeurde, is hem een raadsel. Er was een weeshuis, er waren Joodse kinderen, en een SS-eenheid. Welke functie dat weeshuis vervulde, en welke rol zijn oom daarbij speelde, wordt Joachim pas gaandeweg duidelijk. Leen, de plaatselijke dierenarts en net als hij een oorlogskind, onthult hem het vreselijke complot waarover niemand in het dorp nog praat.

Grondvuur

Grondvuur - historische Young Adult boeken

Als Julia een doos met oude brieven van haar oma vindt, begint ze uit nieuwsgierigheid te lezen. Haar oma schreef de brieven tijdens en na de Tweede Wereldoorlog aan haar overleden zus Corrie. Ze schrijft over de nasleep van het bombardement op Nijmegen, maar ook over haar ouders en de jongen die ze later op haar werk leert kennen.
Julia ontdekt een oud familiegeheim, en gaat vastbesloten op onderzoek uit. Maar haar oma houdt haar mond stijf dicht, en ook bij haar moeder komt ze niet veel verder. Wat doe je als het verleden zo nadrukkelijk aanwezig is, maar niemand erover praat?

Het boek van Jongen

Het boek van Jongen

Frankrijk, het heilige jaar 1350. Jongen is ganzenhoeder op een vervallen landgoed tot hij de knecht wordt van de mysterieuze pelgrim Secundus. Die neemt hem mee op een voettocht via Avignon naar Rome, waarbij ze op zoek gaan naar kostbare relieken van Sint-Petrus.
Hun reis blijkt niet zonder gevaar. Onderweg krijgen ze te maken met verraad en bedrog, en er zijn gevaarlijke kapers op de kust die de heilige voorwerpen in bezit willen krijgen. Secundus wordt intussen steeds zwakker. Wat is het geheim dat hij verbergt? Is zijn queeste wel zo onschuldig? En hoe komt het eigenlijk dat Jongen met dieren praten kan?
Een meeslepend avontuur vol vaart en humor, dat bekroond werd met de Newbery Honor.

Het meisje met de vlechtjes

Geldof, Het meisje met de vlechtjes

Het meisje met de vlechtjes is de nieuwe oorlogsroman van Wilma Geldof. Eerder schreef ze het indrukwekkende boek Elke dag een druppel gif, dat bekroond is met de Thea Beckmanprijs. Freddie is vijftien jaar als de oorlog uitbreekt. Haar moeder vangt dan al enkele jaren gevluchte joden uit Hitler-Duitsland op. In 1942 wordt Freddie en haar oudere zus gevraagd om deel te nemen aan het gewapend verzet. De meisjes verleiden hooggeplaatste nazi’s en lokken ze het bos in, waar ze worden gedood door verzetskameraden. Dan krijgen de zusjes zelf een pistool, en Freddie slingert heen en weer tussen angst en moed, twijfel en trots. Gevaar voor verraad dreigt. Wie kan ze nog vertrouwen? En waarom sluit haar vriendje Peter zich niet aan bij hen aan?

Het zwarte jaar

Het zwarte jaar

Ierland, 1847. Twee jonge vrouwen, twee verhalen. Nora gaat met haar zusje op zoek naar haar vader die eten ging kopen, Mary gaat met een groep Jonge leren een graantransport overvallen. Allebei zwerven ze door het geteisterde Ierland, waar de mensen omvallen van de honger en misdadigers vrij spel hebben. Nora en Mary ontmoeten elkaar bij het strafschip, dat klaarligt om uit te varen. Zal Nora haar vader ooit weer terugzien?

Noem geen namen

Noem geen namen

Rosie is kinderverzorgster en woont bij haar ouders in Amsterdam-Oost, een levendige Joodse buurt. Kaat studeert rechten en is lid van het Amsterdamse studentencorps. Wanneer de oorlog uitbreekt, moet Rosie een moeilijke keuze maken: blijft ze bij haar ouders of gaat ze de kinderen van opgepakte Joden helpen? Kaat komt in aanraking met een studentengroep die zich het Utrechts Kindercomité noemt. Daar leert ze Josephine kennen. Rosie, Kaat en Josephine raken betrokken bij het smokkelen van Joodse kinderen. Wat volgt is een lange, gevaarlijke weg die begint bij een crèche aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam.

Lees hier onze recensie over dit boek.

Stilte heeft een eigen stem

Stilte heeft een eigen stem

Madrid, 1957. De Spaanse bevolking gaat gebukt onder de fascistische dictatuur van generaal Franco. Maar de rijke 18-jarige Amerikaanse Daniel, die in Madrid is om zijn moeders geboorteland te ontdekken, heeft daar geen weet van. Tot hij door fotografie – en het lot – Ana ontmoet, wier familie zwaar is getroffen door de Spaanse burgeroorlog. Terwijl Daniel en Ana zich in een onmogelijke liefde storten, legt Daniel met zijn fototoestel een van de pijnlijkste drama’s uit de geschiedenis van Spanje bloot…

Twee fonkelende sterren in de blinkend witte sneeuw

Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw

De tweeling Viktor en Nadja is twaalf jaar wanneer Hitler de oorlog verklaart aan de Sovjet-Unie. Ze hebben elk een paar schriftjes, en die schrijven ze vol voor elkaar. Viktor schrijft met rood. Nadja schrijft met blauw. Ze schrijven over hun verbijsterende rol in de slag om Leningrad, over de winterkou en de honger, maar ook over onverwachte vriendschappen en de kracht van hoop.
Een meeslepend verhaal over kleine helden in een grote oorlog van de schrijver van Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn,dat werd bekroond met een Vlag en Wimpel.

Wij blijven bij elkaar

Wij blijven bij elkaar

In 1939 kwam de Joodse familie Birnbaum in Kamp Westerbork terecht. Vader en moeder Birnbaum ontfermden zich over de Joodse kinderen die zonder hun ouders het kamp binnenkwamen. Zo ontstond een weeshuisbarak in het kamp, waar ze probeerden het voor de kinderen draaglijk te maken. Hun eigen zes kinderen moesten helpen. Het was zwaar, maar: zij hadden elkaar nog! Ze werden doorgestuurd naar Bergen-Belsen. Wederom namen de Birnbaums de zorg voor weeskinderen op zich, met als dragend motto: wij blijven bij elkaar! Dit boek werd genomineerd voor de Jonge Jury.

Welke historische Young Adult boeken ontbreken er volgens jou nog in het rijtje?

Geplaatst op Geef een reactie

Recensie: Skygge – Mark de Groot

Skygge van Mark de Groot

Een stapje uit mijn veilige haven en daardoor een boek lezen waar ik nog nooit iets over had gehoord. Spannend, maar een uitdaging die ik graag aan ga. Want op deze manier worden er soms echte pareltjes ontdekt. Zou ‘ Skygge’ er één zijn?

Cover

Toen ik ‘Skygge’ opzocht (omdat deze in de lijst stond om te kunnen recenseren) trok de cover meteen mijn aandacht. Ik vond hem mooi vormgegeven. De kleuren zijn prachtig in verschillende blauw(paars)tinten met een vleugje roze. Het straalde ook meteen iets donkers en onheils uit. Na het lezen van de achterflap leek mij dit een spannend boek om te lezen. De cover geeft ook iets weg van de setting waarin het verhaal zich afspeelt.

Verhaal

In ‘Skygge’ is het zes maanden per jaar donker waardoor men leeft in duisternis. Echter is dit niet altijd het geval geweest. Na een grote ramp, dertien jaar geleden, is de zon nooit meer boven de bergtoppen gekomen. De vader van Sam werkt al jaren aan een oplossing. Dat wil alleen niet lukken. Na de zoveelste mislukking heeft hij er genoeg van en ziet geen andere uitweg meer dan verhuizen naar het geboorteland van zijn vrouw. Het lukt Sam om zich te aarden in Jamaica totdat er een brief van zijn beste vriendin, Kristin, komt. Ze vraagt om zijn hulp. Of hij wil terugkomen om haar te helpen het duister te verslaan.

Schrijfstijl

Om de schrijfstijl van Mark de Groot te beoordelen, koppel ik deze even los van het verhaal. Want zijn zinnen lezen fijn, vlot en zijn sterk. Het zijn zinnen die er staan, die iets beschrijven en vertellen. Alleen in combinatie met het verhaal vond ik dit niet tot zijn recht komen. Het verhaal is in vijf delen gesplitst waarin hij je meeneemt in het verhaal van Sam. En de duisternis van ‘Skygge’.

Alleen vond ik dat het boek langzaam op gang kwam. In de eerste delen voelde ik niets van de spanning die het boek mij deed vermoeden. Een introductie is prima en fijn om wat achtergrondinformatie te verkrijgen van de personages. Alleen ervaarde ik het in dit boek meer als overbodige informatie die uiteen werd gezet zonder dat het iets toevoegde aan de afloop van het boek. Er was bijvoorbeeld een deel dat ging over Sams tijd in Jamaica. Ondanks dat het best een leuk deel was, voegde het – voor mij – niets toe aan het verhaal van ‘ Skygge’. In een andere context had dit misschien beter uit de verf gekomen.

Over ‘Skygge’ gesproken… de schrijver heeft de setting wel goed weggezet. Zelf had ik nog een boek in zo’n context gelezen. Daardoor vond ik dit ook echt een origineel verhaal. De oorzaken en later oplossing van de duisternis is zeker goed bedacht en uitgewerkt.

Het boek heeft 288 bladzijden. Vanaf bladzijde 188 kwam het verhaal pas op gang op de manier die ik voor ogen had. Sam is terug naar Noorwegen gegaan om zijn beste vriendin te helpen. Vanaf dat moment is het duidelijk welk doel Sam voor ogen heeft en dit was merkbaar in het lezen. De spanning kwam er langzaam aan en het las meteen een stuk fijner. Soms raakte ik wat in de war vanuit wie ik las. Op sommige momenten in het verhaal las ik als Sam. Op andere momenten was ik een buitenstaander die de personages één voor één kon volgen. Dit zorgde voor wat onduidelijkheid vanuit mijn kant. Een kanttekening zou zijn om hier meer duidelijkheid in te creëren of vanuit een p.o.v. te lezen. Daardoor heb ik ook niet echt een band kunnen opbouwen met de personages. Terwijl ik wel weet dat die potentie er zeker was.

De hoofdstukken waren afwisselend. Het ene hoofdstuk was soms vrij lang. Terwijl het andere weer wat korter was. De kortere hoofdstukken vond ik eigenlijk in dit boek het fijnst. Want die lange hoofdstukken in combinatie met het langzaam op gang komen waren geen match. Ik heb het boek hierdoor meerdere keren aan de kant gelegd voor wat anders tussendoor.

Ervaring

‘Skygge’ leek voor mij, op het eerste gezicht, een spannend boek over een duisternis die een dorpje volledig in zijn greep had. Helaas kwam het langzaam op gang. Hierdoor kwam ik het grootste gedeelte gewoon niet in die leesflow. Sommige informatie was overbodig of had misschien beter gepast als het boek in een andere context geschreven was. Door de achterflap ontstond er in mijn hoofd een idee bij dit boek en dat bleek toch wat tegen te vallen.

Persoonlijk had ik graag meer gezien achter de duisternis die ‘Skygge’ overschaduwt. Want het boek had zeker potentie om meer te zijn / te worden dan het was. Het verhaal werd opgebouwd in de laatste 100 pagina’s waarin veel gedaan, gezegd en uitgevoerd werd. Daar kwam dan ook de langverwachte spanning om de hoek kijken. In vergelijking met de rest van het boek kwam deze ontknoping er in die laatste pagina’s snel. Ik had graag meer balans gezien tussen het eerste gedeelte van het boek en deze laatste.

‘Skygge’ was dan niet meteen het boek voor mij. Maar ik ben wel benieuwd naar andere boeken van Mark de Groot door de schrijfstijl en de uitgewerkte, originele setting waarin hij zeker niet teleurstelde. Het boek heeft van mij 2,5 ster gekregen.

Geplaatst op Geef een reactie

Get to know: Astrid Boonstoppel

Deze week interviewde wij Astrid Boonstoppel. Het laatste boek dat uitkwam van Astrid Boonstoppel is De Academie. Lees hier onze recensie.

Met welk boek debuteerde je?

Ik debuteerde bij Blossom Books met Dit is hoe het ging. Mocht je het boek niet kennen: Dit is hoe het ging is het verhaal van Cato Schmidt, een meisje dat alles lijkt te hebben maar eigenlijk worstelt; met zichzelf en met haar pijnlijke verleden.

Ben je momenteel bezig aan een nieuw boek? Welk? Wat kan je ons er al over vertellen?

Ja, daar ben ik nét mee begonnen! Maar ik kan en durf daar nog niets over te vertellen. Enerzijds omdat ik bang ben dat het ongeluk brengt, anderzijds omdat ik nog niet precies weet hoe dit boek gaat worden. Sorry!

Wat zijn jouw 3 favoriete Young Adult boeken van het moment?

Carlie van Tongeren – Het zusje van

Lisa van Campenhout – Bijna echt

Pamela Sharon – Wie ik gisteren was

Ik moet er wel bij zeggen dat ik lang niet alle Young Adult boeken die verschijnen lees, want ik lees ook heel graag thrillers en romans voor volwassenen, dus ik ben over het algemeen niet helemaal up-to-date haha.

Wie is jouw grootste schrijfinspiratie?

Mag ik ook twee schrijvers noemen? Margaret Atwood en Stephen King. GE-WEL-DIG. Allebei.

Doe je nog een andere job, naast schrijven?

Jazeker, ik heb ook nog een heel leuke baan als communicatieadviseur. Maar stiekem is het nog steeds mijn droom om te kunnen leven van het schrijven alleen.

Hield je vroeger van lezen?

Absoluut. Ik las alles wat los en vast zat.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Poeh… dat is best een lastige vraag! Vijf jaar voelt als best wel ver weg. Ik hoop dat ik dan nog twee nieuwe boeken heb geschreven. En een vertaling van een van mijn boeken of een verfilming, daar zeg ik ook zeker geen nee tegen!                           

DILEMMA

Liever 5 sterren voor je boek, zonder een recensie of liever 1 ster voor je boek met een goed onderbouwde recensie?

Een gewetensvraag… maar wel een hele goeie. Dus ik zal compleet eerlijk zijn. Ik kies voor 5 sterren zonder recensie. Ik hoop nu eenmaal dat mensen mijn boeken mooi vinden… zo simpel is het vrees ik.

[Bron foto: Bianca Toeps]

Geplaatst op Geef een reactie

Aanraders om deze zomer te lezen

Het is zomer en daar horen natuurlijk passende boeken bij! In dit artikel geven we je aanraders in verschillende genres.

Wegzwijmelen

Wil je lekker wegzwijlen in een romantisch verhaal? Dan is één van deze boeken vast wel iets voor jou. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Evie in Dansen voor beginners die elke keer wanneer ze een koppel ziet kussen ziet hoe hun relatie afloopt. Of ga je toch liever voor When it’s real waarin Vaughn doet alsof ze de vriendin is van popster Oakley? Tot slot hebben we ook nog De falling in love montage waarin Saoirse niet meer gelooft in de liefde, tot ze Ruby tegenkomt. Ze spreken af om een zomer lang te daten zoals in de films, maar zodra de zomer gedaan is, stoppen ze ermee.

Op vakantie

Of je nu al dan niet op reis gaat komende zomer: ook met een boek kan je op vakantie gaan. Zo zou je kunnen gaan voor de thriller van Tamara Arts waarin vijf vrienden hun vakantie doorbrengen in een huis in de Ardennen. Als je toch liever voor een verdere bestemming wilt gaan, dan kan je kiezen voor Als vuur waarin Anna en Lou elkaar tegenkomen op een eilandje voor de Zweedse kust. Als laatste hebben we ook nog de trilogie van Jenny Han over een zomer waarin alles verandert die onlangs werd heruitgegeven.

Roadtrip

Heel wat boeken vertellen het verhaal van een onvergetelijke roadtrip. In De zomer dat we Parijs bestormden rijden Mireille, Astrid en Hakima met hun fiets naar Parijs. Het doel: partycrashen op het grote feest van de president én bewijzen dat ze meer zijn dan ‘de drie lelijkste meisjes van de school’. Verder is er ook nog Onverwacht waarin Veronica met haar vroegere beste vriendin naar een abortuskliniek reist. Het ziekenhuis is maar liefst op 1600 kilometer afstand. Dit boek werd onlangs ook verfilmd. De laatste in deze categorie is Dreaming of the boy next door waarin Chloe auditie wilt doen voor een balletschool in New York, maar haar moeder verbiedt haar te gaan.

De spannendste thrillers

Ga je toch liever voor een thriller? Dan is Boy 7 misschien iets voor jou. Vervolgens kan je meteen het vervolg lezen, Girl 6. Als je meer fan bent van podcasts, dan kan je gaan voor Moordgids voor lieve meisjes. Daarin onderzoekt Pippa voor haar profielwerkstuk de moord op Andie Bell. Dit is het eerste boek in een trilogie. Ook het tweede deel verscheen al in het Nederlands. Om af te sluiten hebben we nog Onze eerste zomer samen over Daniel die wakker wordt als gevangene van een sekteleider.

Welke boeken ga jij deze zomer lezen?