Geplaatst op Geef een reactie

Recensie: Ivelle – Laura Diane

Ik schrijf deze recensie voor de blogtour van Laura Diane’s nieuwe boek Ivelle, waarvoor dank dat Young Adults mocht meedoen. Ik lees normaal niet heel erg graag fantasy, maar een van mijn voornemens als leerkracht Nederlands is dat ik wat meer uit mijn comfortzone wil gaan lezen. En dat heb ik dus gedaan met Ivelle. Wat ik ervan vond, lees je in deze recensie!

Waar gaat Ivelle over?

In het boek Ivelle volgen we de negentienjarige Ivelle die in Pagdama woont. In Pagdama vertelt jouw oogkleur hoe je je voelt. Groen is angst. Blauw is verdriet. Oranje is blijdschap. Ivelle ziet het rood van de liefde echt overal om zich heen. Naar haar heeft er echter nog nooit een jongen met roden ogen gekeken. Als ze een jaar na hun eerste ontmoeting de charmante Renzo weer tegenkomt, neemt ze een beslissing die alles kan veranderen.

Verwachtingen

Na het lezen van de korte inhoud sprak het boek mij meteen aan! Het genre is dan ook urban fantasy wat wil zeggen dat het verhaal zich afspeelt in een wereld die op de onze lijkt. Ik had vooral verwacht dat Ivelle een beslissing zou nemen die de rest van het verhaal echt om Renzo en haar ‘verliefdheid’ zou draaien. Ik had eigenlijk best laat door, dat de beslissing die haar leven helemaal zou veranderen, al gebeurd was… Het was dus een beetje anders dan ik had verwacht, maar zeker niet minder goed!

Schrijfstijl en personages

Laura Diane schrijft zeer vlot en de hoofdstukken zijn ook van een goede lengte. Het hoofdpersonage is iemand die ik in het begin net iets minder leuk vond, doordat ze echt enkel maar bezig was met die rode kleur om zich heen, maar ze maakt echt een vooruitgang. Ook de andere personages zijn goed en geloofwaardig neergezet. We leren ze natuurlijk niet allemaal even goed kennen, maar dat stoorde me niet. Ik vond het ook echt een meerwaarde dat er een personage was dat blind was en wiens ogen dus niet veranderden van kleur.

Invalshoek

Ik heb lange tijd gedacht ‘wat als dat echt zo was?’. Het concept sprak me echt heel erg aan. Ik ben zelf iemand die enorm veel emoties voelt en het ook niet altijd makkelijk vind om te benoemen wat ik voel. Als mijn ogen dan gewoon een kleur zouden krijgen die dat perfect zegt, zou dat niet fijn zijn? Door het personage dat blind was, werd me wel duidelijk dat dat dus niet altijd fijn is. Ook moesten sommige personages die een bepaalde job uitvoerden, zoals politieagenten, een zonnebril dragen zodat ze neutraal blijven en hun emoties niet toonden. Na wat meer nadenken lijkt het me dus toch niet altijd zo fijn, want je kan echt niets meer verbergen. Wel een zeer leuke invalshoek voor een Young Adult boek!

Conclusie

Het boek leest heel erg vlot door de fijne schrijfstijl van Laura Diane en het hoofdpersonage is een leuke meid. De invalshoek is ook heel erg leuk. Zeker 4 sterren voor mij!

Geplaatst op Geef een reactie

Get to know: Nico De Braeckeleer

Deze week interviewde ik Nico De Braeckeleer. Lees het hele interview hier. Lees onze recensie van zijn laatste boek uit de BRON-serie hier.

Met welk boek debuteerde je?

In 2002 debuteerde ik met het fantasyverhaal 10+ DE RING VAN JUPITER. Mijn eerste Young Adult serie schreef ik in 2016 samen met twee collega’s: DODENWERELD, een huiveringwekkende zombieserie. De eerste Young Adultserie die ik helemaal alleen schreef was ADEM, in 2018. Het eerste boek uit die serie TSUNAMI behaalde de eerste prijs van de KJV. De ADEM-serie is een dystopische serie over vier jongeren die trachten te overleven na de klimaatverandering.

Ben je momenteel bezig aan een nieuw boek? Welk? Wat kan je ons er al over vertellen?

Momenteel schrijf ik aan het tweede en derde deel in mijn BRON-serie, een Young Adult boekenserie die science fiction en mysterie met elkaar combineert. Daarnaast werk ik aan mijn eerste fantasy Young Adultserie. Het wordt een groots project, maar daar wil ik nog niet teveel over kwijt. Dat is gepland voor 2023 of 2024.

Wat zijn jouw 3 favoriete Young Adult boeken van het moment?


De serie HET PROGRAMMA van Suzanne Young is mijn lievelingsserie. Verder ben ik enorm fan van DE LABYRENTRENNER van James Dashner en van GONE van Michael Grant.

Wie is jouw grootste schrijfinspiratie?

Dat is zonder twijfel de Amerikaanse schrijver Dean Koontz. Ik heb al zijn boeken gelezen, en geloof me dat zijn er een pak. Hij schrijft vooral bovennatuurlijke thrillers. Hier minder bekend, maar wel in Amerika. Uiteraard lees ik ook alles van Stephen King.

Doe je nog een andere job, naast schrijven?

Ja, ik schrijf scenario’s voor film en tv. Ik schreef onder andere scripts voor FC DE KAMPIOENEN, NACHTWACHT, K3, SAMSON & GERT en FAMILIE. Momenteel zet ik mijn boekenseries BRON en ADEM om in een tv-serie. Fingers crossed!

Hield je vroeger van lezen?

Ik haatte lezen tot mijn 13de. Dan ontdekte ik een boek van Anthony Horowitz en was ik vertrokken.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Ik hoop met nog een pak meer boeken op de plank (zowel van mijzelf als van andere auteurs). Daarnaast zou ik het super vinden om één van mijn boeken op het tv-scherm te zien. En ook een horrorfilm of romantische komedie wil ik tegen dan geschreven hebben (en liefst ook op het witte doek krijgen.).

DILEMMA

Niet je eigen cover mogen kiezen of niet je eigen flaptekst schrijven?

Dan ga ik voor niet je eigen cover mogen kiezen. Die kan je sowieso toch niet altijd zelf kiezen. Ik weet het, de cover is het belangrijkste voor lezers als ze een boek kiezen, maar ik ben schrijver en geen ontwerper. Een flaptekst wil ik ALTIJD zelf schrijven.

Geplaatst op Geef een reactie

Carlie van Tongeren over haar novelle Het zusje van

Het zusje van

Novelles zijn tegenwoordig helemaal in en moeten jongeren aan het lezen krijgen. Ook uitgeverij Blossom Books begon met een reeks shorties, waarvan Carlie van Tongeren de eerste in de reeks mocht schrijven. Ondertussen verscheen er ook al een tweede shortie: De tweede stem van Elin Meijnen.

Het zusje van vertelt het verhaal van Liv, wiens broer een ongeluk veroorzaakt. Hoe kwam je op dit idee?

Vooraf was ik aan het brainstormen met uitgeefster Myrthe Spiteri over heftige dingen die je kunt meemaken. Want dat zijn de boeken die ik het liefst schrijf: over heftige en serieuze thema’s, maar dan wel op een luchtige manier. Toen dit onderwerp ter sprake kwam – in het Engels zo mooi omschreven als ‘guilty by association’ – was ik meteen geïntrigeerd. Ik had nog nooit een boek gelezen waarin de familie van een dader centraal staat. Rond die tijd las ik ook een nieuwsbericht over een ongeluk, waarbij een jong meisje op de fiets was aangereden door een auto en was overleden. Er stond een foto bij van de plek langs de weg waar bloemen lagen en er kwam een stille tocht voor haar. Sympathie alom voor het slachtoffer en de familie – logisch en volledig terecht! Helemaal onderaan dat bericht stond één zin over de automobilist, een oudere man. Toen dacht ik: jeetje, hoe zou hij zich voelen? Hoe zou het zijn om familie te zijn van hém? En zo werd die oudere man uit die ene zin Alex in Het zusje van en bedacht ik hoofdpersoon Liv, die moest leven met de consequenties van zijn ongeluk.

In hoeverre verschilde het schrijfproces van een novelle van je eerdere Young-Adult boeken Heerestraat en Rozenlaan en Het meisjesmanifest?

Het schrijfproces was in principe hetzelfde, alleen duurde het wel iets korter (nu 8 à 9 maanden van idee tot boek in de winkel, in plaats van een jaar). Wel was ik er vooraf extra scherp op dat ik niet te veel wilde in die 30.000 woorden. En tijdens het schrijven zag ik de hoofdstukken in Het zusje van meer voor me als scènes, die het witte doek zouden halen. In een novelle is alle ‘ruis’ eruit, alles moet nóg meer een functie hebben dan in een boek met meer pagina’s. Omdat ik ook ambities heb als scenarioschrijver, voelde deze shortie voor mij als de ideale kruising tussen scenarioschrijven en een boek schrijven. Ik vond het spannend, want het was mijn eerste novelle en het was ook de allereerste Blossom Books shortie, maar ik heb er zoveel plezier aan beleefd! Het scène-achtige schrijven matchte ook uitstekend met het lockdownleven, want ik schreef de eerste versie van Het zusje van tijdens de eerste lockdown. Ik moet nu juist weer wennen aan het schrijven van een dikker boek!

Wat vond je het moeilijkst aan het schrijven van een novelle?

De balans vinden tussen een kort en krachtig verhaal schrijven, dat wél voldoende diepgang heeft. Ik houd zelf niet van verhalen in de categorie: leuk voor tussendoor en lekker je gedachten op nul. Ik wil dat lezers juist wél gaan nadenken, ook al is het een novelle. Kill your darlings was nu nóg belangrijker. Dat terwijl schrappen in je eigen verhaal juist best lastig is. Het hielp om afstand te nemen, even een weekje pauze, en mezelf daarna serieus afvragen: mist een lezer deze grappige quote of beschrijvende alinea, die ik zo mooi vind? Deze vraag heb ik mezelf tijdens het schrijven van Het zusje van veel vaker gesteld dan bij mijn andere boeken.

“Het gaat erom dat jongeren met plezier lezen en volgens mij zijn novelles daar uitstekend voor.”

Het zusje van werd dit jaar genomineerd voor de Jonge Jury. Waar heeft die nominatie zoal toe geleid?

Het belangrijkste is dat veel meer leerlingen en docenten kennisgemaakt hebben met Het zusje van, daar ben ik superblij mee! En er waren ook andere fijne extraatjes. Zo krijgen de Jonge Jury-leestips vaak mooie plekjes in bibliotheken, mediatheken en boekwinkels. Ook werd ik door een middelbare school in Sneek uitgenodigd om voor een aantal klassen in een theater te vertellen over mijn boek, samen met twee andere genomineerde schrijfsters. Dat was echt mijn bijzonderste schoolbezoek tot nu toe. Helaas heb ik de Prijs van de Jonge Jury niet gewonnen, super jammer natuurlijk. Toch denk ik dat ik door mijn nominatie de dunnere boeken goed op de kaart heb gezet. Dat ze even goed, leuk en belangrijk zijn en niet onder hoeven te doen voor ‘dikke’ boeken. Het gaat erom dat jongeren met plezier lezen en volgens mij zijn novelles daar uitstekend voor.

Geplaatst op Geef een reactie

10x nieuwe young adult boeken in september 2021

Nieuwe young adult boeken september 2021

September is traditioneel het begin van het nieuwe schooljaar, maar ook verschijnen er heel wat nieuwe young adult boeken op de markt. Zo verschijnen er enkele vervolgdelen, boeken van eigen bodem én een nieuwe hertaling van een wereldklassieker. In dit artikel sommen we ze voor je op!

De verloren erfgenaam

Eerst en vooral verschijnt het vervolg op De erfenis: De verloren erfgenaam. Dit is het tweede deel van de serie, aangezien Jennifer Lynn Barnes onlangs aankondigde dat er ook een derde deel zal verschijnen.

De verloren erfgenaam - nieuwe young adult boeken september 2021

Waarom zou een Texaanse miljardair met meerdere privéchefs tot zijn beschikking gaan eten in een goedkoop café in een plaatsje in Connecticut waarvan niemand ooit gehoord heeft? Wat als hij daarheen ging om Toby te zoeken en jóú vond?’

Het mysterie rondom de familie Hawthorne is in ‘De erfenis’ nog niet opgelost. Sterker nog, het is juist groter geworden. Avery en Jameson hebben ontdekt dat het absoluut geen toeval is dat Tobias Hawthorne haar zijn vermogen heeft nagelaten. Hij houdt Avery al jaren in de gaten. Maar waarom? Hoopt hij dat ze zijn versplinterde familie weer bij elkaar zou kunnen brengen, of zit er meer achter? Avery is vastbesloten om antwoorden te vinden, maar dat is niet makkelijk met Jameson en Grayson in de buurt. Bovendien zijn er nog steeds mensen die haar het liefst zien verdwijnen…

Trots en vooroordeel

Nog bij Blossom Books verschijnt in september een nieuwe wereldklassieker. Eerder verschenen al hertalingen van Romeo & Julia, Frankenstein, Dr. Jekyll & de heer Hyde en De Hel.

Trots en vooroordeel - - nieuwe young adult boeken september 2021

“Meneer Darcy is één en al beleefdheid,’ zei Elizabeth met een licht sarcastisch glimlachje.’

Wereldklassiekers: boeken die je gelezen moét hebben. Met deze lijn hopen we sinds 2019 meer jongeren te interesseren in en kennis te laten maken met de klassieke wereldliteratuur. De nieuwe hertalingen blijven dicht op het origineel maar zijn tegelijkertijd zo bewerkt dat ze voor jongeren dé opstap vormen naar ander klassiek werk.

De Wereldklassiekers zijn uitgerust met een linnen omslag met folieopdruk. Sophie Pluim verzorgde ook voor dit vijfde deel weer de paginavullende zwart-wit-illustraties en illustreerde de beginkapitalen.

Wens voor de wereld

Verder verschijnen er ook boeken van eigen bodem, zo verschijnt het nieuwste young adult boek van Manon Visser. Zij debuteerde eerder dit jaar met In de spotlights.

Wens voor de wereld - - nieuwe young adult boeken september 2021

Kayla Hollis’ wereld valt in stukken als haar tweelingbroer Xavier overlijdt. Onophoudelijk denkt ze aan Xavier, die elke dag vroeg: ‘Als jij een wens voor de wereld mocht doen, wat zou je dan wensen?’ Kayla sluit zich af van iedereen. Totdat ze naar een praatgroep voor rouwende jongeren gaat. Daar ontmoet ze Oliver. Samen met hem doet ze waar Xavier nooit de kans voor kreeg: ze laten zijn wensen voor de wereld uitkomen.

Steen voor steen

Ook van eigen bodem: de nieuwste van Jacodine van de Velde. Na Wat je zegt zie je zelf en De stilte zegt genoeg gaat haar nieuwste boek over Iris die enkele jaren geleden in een pleeggezin terecht is gekomen.

Steen voor steen - nieuwe young adult boeken september 2021

De zeventienjarige Iris heeft al heel wat meegemaakt. Sinds een aantal jaar woont ze in een pleeggezin, maar de zomers brengt ze met haar opa en oma door op camping Le Tournesol. Wanneer ze daar noodgedwongen het personeelsappartement moet delen met de negentienjarige Maduro, lijkt hij erop gebrand te zijn haar muren neer te halen, iets waar Iris absoluut niet van is gediend. Er zit dus maar een ding op: terugslaan.

Een eigentijdse roman over jezelf afsluiten en jezelf openstellen. Over muren opbouwen en muren afbreken.

Tot uw dienst

Verder verschijnt ook het vervolg op Zoals u wenst! Let op voor spoilers bij het lezen van de korte inhoud.

Tot uw dienst

Wanneer Jules – als vriendin en rechterhand – met prinses Constance mee naar de privé-universiteit van Yadiel gaat, genieten ze daar volop van het elitaire studentenleven. Maar dan duikt er een groot geheim op. Terwijl Constance zich laat meeslepen door een onmogelijke liefde, doet Jules er alles aan om de leugens te ontrafelen en de waarheid te achterhalen. Zeker als blijkt dat het lot van de hele koninklijke familie in haar handen ligt.

De meesterdief

Ook De meesterdief van Emmelie Arents is een vervolgdeel, namelijk het vervolg op De Woestijndief. De schrijfster debuteerde met Het hart van de adelaar.

De Meesterdief

Taran is klaar om een nieuw leven op te bouwen en zijn pijnlijke verleden een plaats te geven. Wanneer de prins wordt vermist en Saradan ten onder dreigt te gaan aan Dode Magie, schakelt de sultan Tarans hulp in. Taran reist naar het verlaten eiland Turat om de zeldzame qalzarabloem te vinden, die het hart van de prins en het lot van Saradan kan redden. Maar het eiland is niet verlaten. Niets is wat het lijkt. Niemand is te vertrouwen. Een nieuw, dodelijk spel gaat van start…

Het geheim dat we delen

Ook verschijnt bij Hamley Books het young adult debuut van schrijfster Anne van Meij. Zij debuteert dit jaar maar liefst in drie verschillende genres bij verschillende uitgeverijen.

Het geheim dat we delen

Sam en Reva waren vroeger hartsvriendinnen, maar hebben elkaar de afgelopen jaren nauwelijks gesproken. Als Sam een overlijdenskaart krijg, beseft ze dat dat ook nooit meer gaat gebeuren. De zeventienjarige Reva nam tijdens een avondje stappen een xtc-pil die haar fataal werd.

De politie denkt aan een noodlottig ongeval, maar Reva’s broer vermoedt dat er opzet in het spel is. Ook Sam heeft haar twijfels en gaat op onderzoek uit. Ze raakt echter steeds meer verstrikt in de leugens rondom haar vroegere vriendin. Was Reva nog wel hetzelfde meisje dat Sam kende van de basisschool of is er iets gebeurd waardoor zij voorgoed veranderde? En in hoeverre is Sam daar zelf de oorzaak van?

Lock Down

Ook één van de nieuwe young adult boeken die in september verschijnen is het nieuwste boek van Maren Stoffels, wiens boeken al in verschillende talen vertaald werden. Op 1 september verschijnt het spannende Lock Down.

Lock Down

Ik weet waar jij mee bezig bent.
Denk maar niet dat je bij die boerderij van me af bent.

Drie vrienden huren midden in het bos een boerderij, zonder internet. Telefoons en social media zijn deze week verboden. Hun zelfverzonnen lock down moet ervoor zorgen dat ze zich goed kunnen concentreren op de naderende examens. Maar al snel blijkt dat zij niet alleen zijn. Iemand houdt hen vanuit het bos in de gaten. Iemand die al hun geheimen kent. Iemand die wel héél ver gaat voor wraak…

Uit bloed en as

Voor de fans van Jennifer L. Armentrout verschijnt op 7 september een nieuw boek van haar. Dit 600-pagina’s tellende boek is ook meteen het eerste deel in een nieuwe serie. De schrijfster won met dit boek in 2020 de Goodreads Choice Award Best Romance. Dit is dan wel geen young adult boek, maar het mag hoe dan ook niet ontbreken in dit lijstje.

Uit bloed en as

‘Uit bloed en as’ van Jennifer L. Armentrout gaat over Poppy, die nooit zeggenschap heeft gehad over haar eigen leven. Als Maiden leeft ze alleen: ze wordt nooit aangeraakt, nooit naar haar omgekeken en nooit met haar gesproken. De hele toekomst van het rijk rust op haar schouders, want ze moet tijdens haar Ascension waardig worden bevonden door de goden. Hoe kan ze ooit aan die verwachtingen voldoen? Dan ontmoet ze Hawke, een bewaker die ervoor moet zorgen dat Poppy haar Ascenion zal volbrengen, én iemand die haar hoofd en hart totaal op hol brengt. ‘Uit bloed en as’ is het eerste deel van de bloedstollende nieuwe Blood and Ash-serie van Armentrout.

Sex education – De roadtrip

Fan van de serie Sex education op Netflix? Dan is er goed nieuws voor jou: in september verschijnt er een fictieboek dat gebaseerd is op de serie bij Moon Young Adult.

Sex Education - De roadtrip

Als Maeves broer Sean gearresteerd wordt, is zij de enige die hem kan helpen. Maar met Otis, de onwaarschijnlijke seksgoeroe, aan haar zijde, haar loyale vriendin Aimee achter het stuur en Otis’ vrijgevochten beste vriend Eric op sleeptouw, zal Maeve dit niet alleen hoeven doen. Zelfs als ze dat wél had gewild…

Het blijkt dat Sean heeft gefeest met een groep rijke jongeren die hem nu beschuldigen van een misdrijf. En er is veel bewijs tegen hem… Kunnen Maeve en haar vrienden als ware detectives alle geheime angsten, verborgen liefdes en obscure motieven ontrafelen en zo de waarheid boven tafel krijgen?

Naar welke nieuwe young adult boeken die in september verschijnen kijk jij het meeste uit?

Geplaatst op Geef een reactie

Diepte-interview: Lotte van den Noort

Lotte van den Noort (1995) debuteerde in april 2020 met haar boek Unsinkable bij Hamley Books. Ze schrijft al haar hele leven verhalen, maar dit is haar eerste écht uitgebrachte boek. Het is voor haar een droom die uitkomt en al helemaal omdat het boek in hardcover verschenen is, wat ze al tien jaar lang hoopte en wilde. Ze schrijft vooral historische fictie, omdat dat is waar haar passie ligt. Haar moeder zegt altijd dat ze een oude ziel heeft. Naast lezen en schrijven volgt van den Noort een opleiding mediavormgeving. Ze zit nu in haar derde jaar en heeft een eigen bedrijf: Designs by Lotte. Daarnaast speelt ze ook een beetje op haar gitaar en kijkt ze veel series. 

Hoe zijn de reacties op Unsinkable tot nu toe? Is het waar je op gehoopt had?

Eigenlijk is het beter dan ik had verwacht. Ik had er in het begin een heel erg positief gevoel bij, maar toen ik het boek kreeg en er doorheen bladerde sloeg de twijfel toe. Ik dacht dat niemand het leuk zou vinden, omdat iedereen al weet hoe het verhaal gaat. Toen de eerste reacties binnenkwamen, kon ik het niet geloven. Ik vroeg me af of de mensen wel het juiste boek hadden gelezen. De reacties zijn tot nu toe heel erg goed en positief, dus daar ben ik heel erg blij mee.

Waarom zou iedereen Unsinkable moeten lezen?

Mijn hart en ziel liggen in dit boek. Ik vind het ook belangrijk dat het verhaal, en dan niet per se de theorie die eromheen zit, in de herinneringen van mensen blijft leven.

Hoe kwam je op het idee om Unsinkable te schrijven?

Twee jaar terug lag ik om twee uur ’s nachts in bed en kon ik niet slapen. Daarom ging ik maar wat filmpjes kijken op YouTube. Ik klikte van filmpje naar filmpje en was supermoe. Ineens zag ik iets staan over een theorie van de Titanic en dacht ik dat ik het maar zou kijken dan had ik dat ook weer gezien. Terwijl ik aan het kijken was, werd ik helemaal wakker. Ik ben toen heel de nacht verder blijven kijken en erover gaan lezen. Dat ik er iets over moest schrijven dacht ik meteen. Een hele week ben ik ermee bezig geweest en toen vergat ik het weer. Toen Sandra, mijn uitgever, vroeg of ik naast mijn huidige boek dat in november uitkomt, nog een idee had zei ik ja ik heb wel ooit iets gehoord over dit schip en ze zei dat ik mocht beginnen.

Unsinkable is gebaseerd op een complottheorie. Geloof je zelf in de complottheorie?

Dat is een lastige vraag. Toen ik begon met schrijven, geloofde ik er enorm hard in. Ik was er heilig van overtuigd dat dit gebeurd was. Maar tijdens het schrijven, las ik ook de verhalen van de overlevenden en de mensen die zijn overleden. Toen begon ik toch te twijfelen dat dit dan toch een keer moet zijn uitgekomen als het zo was gegaan. Bij mij gaat het de hele tijd op en af, ik zit er nog niet mee op een lijn. Het is nog een groot vraagteken maar dat maakt het ook net juist heel erg leuk. Het kan echt gebeurd zijn, maar je weet het niet. Dat is de grote vraag.

Op welke scène ben je het meest trots?

Ik denk de scène waarin Victoria en Katharina een meisje gaan redden en dan gebeurt er iets dat best een impact heeft op het hoofdpersonage. Tijdens het schrijven deed deze scène ook wel iets met mij, maar ik vond dat het moest gebeuren en daar was ik zelf van onder de indruk. Het stond niet in mijn planning, maar het gebeurde ineens. Ik hoorde van mensen ook wel wat reacties over die scène dus ik denk wel dat ik dat het beste heb neergezet.

Hoelang heb je aan het boek geschreven?

Vijf weken. Daarna heb ik wel drie tot vier maanden gedaan over het herschrijven.


Hoe heb je de research vooraf aangepakt? Ik kan me inbeelden dat je veel hebt moeten opzoeken.

Ik ben begonnen met die video die ik twee jaar geleden gekeken had terug te zoeken. Die heb ik toen aangezet en alles wat ik belangrijk vond of dacht belangrijk te vinden, heb ik op een papiertje geschreven. En toen ben ik echt gaan onderzoeken waar het schip voer, waar het werd gebouwd, hoe lang het was en door wie het werd gebouwd. Alle feiten dus. Maar eerst heb ik de theorie helemaal uitgewerkt en in elkaar gepuzzeld, daarna de feiten opgezocht en vervolgens de personages gaan schrijven. Ik ben ook heel veel documentaires gaan kijken en ik heb ook het online spel van Titanic Honor and Glory op mijn laptop gezet. Daar kan je als het ware helemaal door het schip wandelen. Dan zie je ook de kamers bijvoorbeeld. Dat was heel accuraat en ook zeer fijn.

Welke moeilijkheden heb je ondervonden tijdens het schrijven van ‘Unsinkable’?

Tijdens het schrijven vooral de dingen die accuraat moeten zijn. Klopt alles wat ik schrijf? Wie waren deze mensen? Hoe oud waren ze? Op welk kamernummer zaten ze? Alle feiten moesten kloppen om het een beetje geloofwaardig te maken. Ik kon dus niet zomaar zeggen dat iemand bruin haar had of wat zijn karakter was. Ik moest me echt wel houden aan de dingen die bekend zijn en dat was vrij lastig omdat ik gewend ben een boek te schrijven en dan alles zelf te kunnen besluiten en dat kon nu niet.

Tijdens het herschrijven kreeg ik ook werkpunten mee van mijn uitgever, zo van ik wil dit zo want anders heeft het niet echt veel nut. De eerste versie van mijn boek zat zo in mijn hoofd dat ik dacht dat het niet klopte en dat het niet meer mijn verhaal was. Alles moest omgegooid worden. Ze wilde één ding anders, wat zij het minste vond, maar daardoor moest het hele boek – elke zin – anders.

Welke scènes vond je het leukste om te schrijven?

Ik vond het heel erg leuk om de scènes tussen Victoria en Katharina te schrijven. Die bitch fight scènes vond ik geweldig. Ook de scènes met Ismay vond ik heel erg leuk. Op een gegeven moment zat die man echt in mij en als ik dan aan het schrijven was, genoot ik daar echt zo erg van dat ik er zelf van schrok.

De scène dat Katharina voor het eerst het enorme schip  zag, vond ik ook erg leuk. Ik zag de scène waarin je de Titanic ziet liggen in de zee nog voor me.

Welke scènes waren het moeilijkste om te schrijven?

De herschrijfscènes vooral.

Waren er nog andere scènes die moeilijker waren om te schrijven?

Waar ik de meeste moeite mee had, waren toch wel de scènes tot ze op het schip zelf zitten. Je kan niet iemand zomaar op een schip zetten, daar moet een heel verhaal aan vooraf gaan. Waarom wil zij daarop? Om dan die scènes ook nog een beetje leuk en interessant te maken, was een hele uitdaging.  Een paar scènes op het einde ook, maar daar kan ik niet veel over zeggen zonder te veel te verklappen. Dat was ook lastig om iets wat een indruk moet maken op de lezer. Tegelijkertijd wil je het zo accuraat mogelijk schrijven omdat het echt is gebeurd. Het was best lastig om de eer eraan te houden.


Hoe kom je erop om een arme familie eerst rijk te laten zijn en ze daarna pas arm te laten worden?

Dat was eerst niet zo, maar mijn uitgever zei dat het hoofdpersonage in een Young Adult een karakterontwikkeling moet doormaken. Daarom moest ik haar een hatelijk personage maken zodat mensen haar niet zo leuk zouden vinden. Vervolgens moest ik ervoor zorgen dat de lezers langzaamaan meer begrip voor haar zouden krijgen. Ik heb samen met mijn uitgever gebrainstormd over hoe we dat konden doen.

Als je een van de personages uit Unsinkable kon zijn, wie zou je dan willen zijn?

Ik denk Molly. Ik vond Molly écht geweldig, ik hou echt van haar. Molly is een vrouw die ook geen geld had en in één keer heel rijk is geworden, maar dat kon haar weinig schelen. Zij leefde echt onder het motto leven en laten leven, altijd gezellig en leuk, een nuchter iemand.

Zij zat in het echt ook samen met Hitchmay – de man die aan het roer stond – in een bootje. Zij heeft hem nog gedwongen om het bootje om te draaien en andere mensen nog te redden, terwijl iedereen zijn mond hield. Uiteindelijk is het niet gebeurd, maar ze heeft er wel voor gevochten. Ik vind haar echt een powerwoman. Ik zou Molly echt wel willen zijn: zo zorgeloos in het leven staan en blij zijn met alles wat je hebt.

Zou je jezelf vergelijken met een personage uit het boek?

Opnieuw, ik zou mezelf vergelijken met Molly, omdat ik ook best een nuchter persoon ben. Ik kreeg van veel mensen die mij kennen te horen dat ik op Katharina lijk. Maar dan niet hoe ze in het begin is, want toen was ze echt hatelijk. Die mensen zeiden dat ze dingen van mij erin zagen, dingen die Katharina zegt en die ik ook zou zeggen. Zelf vind ik mij een Molly maar anderen vinden mij meer een Katharina. Ik weet niet hoe ik dat moet opvatten.

Welk persoonlijk verhaal van de mensen aan boord van de Titanic greep jou het meeste aan?

Het verhaal van meneer en mevrouw Straus.

Ze waren al 50 jaar samen en toen mevrouw Straus in het bootje moest stappen, deed ze dat niet. In de film zie je op het einde ook twee oude mensen in bed liggen en dat zijn zij.  Ze zijn samen ondergegaan. Dat verhaal vind ik gewoon supertriest. Die mensen waren superrijk en dat vonden ze niet belangrijk “Waar jij gaat daar ga ik”, zei ze ook. Dat vond ik zo heftig en mooi dat ik daar wel enkele tranen bij heb weggepinkt.

Zou je nog boeken willen schrijven die gebaseerd zijn op een complottheorie?

Daar heb ik wel over nagedacht, maar dat zou ik alleen doen als ik ook in die theorie zou geloven. Ik heb wel veel dingen opgezocht, maar dan voel ik niet zo veel bij de theorie. Ik denk niet dat ik het nog eens ga doen. Het was ook echt veel werk qua onderzoek.

Wat doe je als je even vastzit tijdens het schrijven?

Bij het schrijven van Unsinkable zat ik in een flow en als ik dan vastzat, dan bleef ik schrijven. Ook als het dan niet echt goed is wat ik schrijf, toch schrijf ik gewoon verder. Achteraf ga ik dan terug.

Als er wat meer tijd tussen zit, zoals nu met mijn nieuwe boek het geval is, kan ik niet gewoon doorschrijven. In januari ben ik begonnen met een nieuw verhaal en toen werd ik geopereerd en lag het dus helemaal stil. Als het dan niet lukt, dan wacht ik gewoon. Ik weet dat als ik er nu bij ga zitten en mezelf verplicht te schrijven, dat het niet gaat. Dan kan ik beter wachten tot ik zelf weer zin krijg om te schrijven. Dat kan ook wel een jaar duren, weet ik uit ervaring. Ik wacht het gewoon af tot het weer komt.

Welke dingen ben je over jezelf te weten gekomen tijdens het schrijven?

Dat ik een mossel ben, ik vond alles zielig. Ik zat echt te huilen als ik een documentaire keek. Ik merkte ook dat als ik na het kijken van de documentaires iets anders op televisie zag dat ik weer moest huilen.

Ik denk dat ik te weten ben gekomen dat ik me heel erg goed kan inleven in dingen, ik voelde echt die pijn. Dat was heel erg heftig. Na iets te hebben geschreven, moest ik ook echt even bijkomen.

Voel je nu die pijn nog steeds als je een serie kijkt?

Nu wat minder. Als ik in mijn eentje naar een serie kijk dan zit ik er helemaal in, maar als mensen om me heen lopen dan niet. Maar in mijn eentje laat ik wel eens tranen. Dat is pas sinds ik met Unsinkable ben begonnen. Ik vind het niet erg. Het is ook wel mooi te weten dat ik zulke dingen voel en je verplaatst je soms ook wel iets beter in de situatie en dat vind ik wel belangrijk.

Wat zijn jouw schrijfgewoontes?

Ik ga ’s ochtends voor mijn laptop zitten en ik kom er pas ’s avonds achter vandaan. Ik kan niet even twee uurtjes schrijven. Ik blijf gewoon verder doen, maar tijdens het schrijven kijk ik wel eens op internet of op Instagram. Als ik bezig ben aan een boek, vergeet ik wel eens te eten omdat ik zo gefocust ben. Ik moet echt een wekker zetten in de middag zodat ik niet vergeet te lunchen.

Luister je naar muziek tijdens het schrijven?

Soms luister ik wel naar muziek tijdens het schrijven. Tijdens trieste scènes zet ik wel een muziekje aan. Tijdens Unsinkable was dat dan de muziek van de film en bij mijn vorige boek Bloedjuweel dat over Korea gaat, luisterde ik naar Koreaanse muziek. Ik blijf wel in de sfeer. Bij normale scènes luister ik geen muziek.

Wat doe je als je niet aan het schrijven bent?

Best wel veel. Ik heb iets te veel hobby’s. Ik heb altijd te weinig tijd in mijn dag. Ik maak dingetjes voor mijn bedrijf. Ook voor Hamley Books maak ik heel wat: de promopakketten, kaarten en boekenleggers, die taak heb ik op mij genomen. Ik poets heel erg graag, ik kan echt niet tegen rommel. Ik kook graag, ik oefen op mijn gitaar, ik zwem als hobby, ik kijk Koreaanse series, ik schilder en ik ga ook nog naar school. Ik had ook nog een bijbaan, maar door Corona is die weggevallen. Ik verveel me eigenlijk nooit.

Hield je vroeger van lezen?

Ja, zeker! Ik weet nog dat we in groep 3 en 4 met boekjes van AVI-lezen moesten beginnen. Je moest er maar eentje lezen in twee weken, maar ik verslond de boekjes echt. Ik was de hele tijd aan het lezen, ook tijdens de lessen. Mijn ouders lazen ook echt heel erg veel voor. Dus ik heb altijd wel gelezen.

Wie zijn jouw favoriete schrijvers?

Emma Anna staat heel erg hoog op mijn lijstje. Ze is ook een goede vriendin van mij en heeft me heel erg goed gesteund tijdens het schrijfproces. Sarah J. Maas vind ik ook erg goed. En nog een derde, dat is moeilijk. Ik heb zoveel schrijvers in mijn boekenkast staan en ik vind ze allemaal wel leuk. Cassandra Clare heeft ook wel een indruk op mij achtergelaten.

Wat zijn jouw drie favoriete YA boeken van het moment?

Mijn eerste favoriet van het moment is The Cruel Prince serie van Holly Black. Deze is enorm cool! Ook van Schaduw en vos van Julie Kagawa heb ik enorm genoten. En natuurlijk ook van Throne of Glass van Sarah J. Maas.

Wat zijn jouw drie favoriete YA boeken allertijden?

Vroeger las ik de Selectie-serie en The Hunger Games. Toen heb ik heel erg lang geen boek meer aangeraakt. Toen ik daarna weer begon, ben ik begonnen met De Doorns en Rozen-serie. Maar ik probeer momenteel wel op Engelse websites ook wat boeken te bestellen van mensen die niet zo bekend zijn. Het is altijd heel erg leuk om van die verborgen parels te vinden en die lees ik dan tussendoor.

Welke verborgen parel moeten we echt lezen?

The Shadows Between Us van Tricia Levenseller verdient veel meer credit. Ik heb dit boek binnen een dag verslonen, het is echt een heel erg mooi boek! En The Deep van Alma Katsu dat gaat ook over de Titanic.

Wie is jouw grootste schrijfinspiratie?

Emma Anna, want zij schrijft heel erg veel en ook heel erg goed. Ze heeft ook een druk leven, met haar drie kinderen en het huishouden. Toch schrijft ze elke keer weer een steengoed verhaal.

Chinouk Thijssen ook wel heel erg. Die vrouw blijft heel erg lief, reageert op alles en haar boeken zijn echt erg leuk en vermaken me heel erg. Ik vind haar ook als mens echt tof en kijk heel erg naar haar op. Ik weet nog dat zij in begin 2018 een lezing in onze lokale boekhandel gaf en toen had ik nog geen boek uitgegeven bij een uitgever.

Toen ging ik naar Chinouk en zei dat ik dat zo graag zou willen en zij zei dat ik dat zou kunnen en gewoon moest doorschrijven. Dat zegt iedere schrijver tegen je, maar ik heb het toen ook echt gedaan en zij is ook heel erg trots op me. Ik zie haar echt als een inspiratiebron om nooit op te geven. Ik schreef toen al tien jaar en dacht dat het me nooit zou lukken en dat ik alles zelf zou uitgeven en zij zei dat ik nu echt moest doorzetten. Ik denk ook niet dat ik dat had gedaan als zij dat niet had gezegd. Ik zat toen op een punt dat ik wel oké was met mijn verhalen gewoon op Wattpad te schrijven. Ik ben haar hiervoor ook heel erg dankbaar. 

Je hebt eerst zelf een boek uitgegeven, zou je daar iets meer over kunnen vertellen?

Bij Bookscout zijn er drie uitgekomen. Toen heb ik er nog vier in eigen beheer uitgegeven en daarna kwam Typewriter bij uitgeverij Wolf and Dragon. Dat was voor mij een uitgever maar eigenlijk was dat maar heel klein en minimalistisch. Toch voelde het wel heel echt aan.

Waarom koos je toen niet voor een uitgeverij maar voor eigen beheer?

Ik heb het wel geprobeerd, maar ik werd altijd afgewezen.

Probeer je dan meerdere uitgeverijen of kies je een specifieke uitgeverij uit?

In het begin stuurde ik het naar alle uitgeverijen op, maar later ben ik er selectief naar gaan kijken. Typewriter heb ik naar Clavis gestuurd. Ik kreeg een mail terug van de directeur dat ze het goed vond, maar ik nog een keer naar de zinnen moest kijken. Dan zou het wel potentie hebben.

Ben je met een nieuw boek bezig?

Ik ben bezig met een boek dat in november uitkomt. Het is een heruitgave van Typewriter dat in 2018 is verschenen bij Wolf and Dragon. Ik vind eigenlijk dat er in dat verhaal zoveel liefde van mezelf ligt dat ik erg baalde dat het niet de aandacht kreeg die het verdiende. Dat het boek uitkomt bij Hamley Books vind ik geweldig omdat het zo een nieuwe kans krijgt.

Daarnaast ben ik in januari aan een heel nieuw boek begonnen. Het speelt zich in dezelfde tijd af als Typewriter, maar het is iets heel nieuws. Het gaat over een meisje dat iemand tegenkomt. In de periode waar zij zit, loopt een halvegare rond die mensen injecteert met een dodelijk virus – het heeft niets met Corona te maken. De twee hoofdpersonages krijgen per ongeluk zo een injectie en dan moeten ze gaan onderzoeken hoe ze daar uit gaan komen. Verder kan ik nog niet veel zeggen.

Hoe heb je uitgeverij Hamley Books gekozen?

Ik was eigenlijk op zoek naar een uitgever voor mijn manuscript van Bloedjuweel en die stuurde ik naar Sandra op. Sandra belde me toen op om te zeggen dat ze mijn schrijfstijl echt geweldig vond, maar dat het onderwerp voor hen net iets te niche was. Ze vroeg me of ik iets anders had liggen. Toen stuurde ik Typewriter op naar Hamley Books. Zo is het balletje gaan rollen en toen vroeg ze of ik nog iets anders had liggen voor in de toekomst. Ik zei toen dit idee van Unsinkable en toen zei Sandra dat we met Unsinkable zouden beginnen, want dat is een knaller. Dar is ook iets nieuws om mee binnen te komen.

Is er een genre dat je nooit zou willen schrijven?

Thrillers. Dat kan ik denk ik echt niet. Ik zou er meteen iets van humor in schrijven. Anders zou ik zelf te bang zijn. Ik ben iemand die er dan over zou blijven denken in bed en dan ben ik veel te bang en slaap ik weer twee weken met een lampje aan.

Ik neem heel erg veel emoties over van anderen.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Ik hoop dat ik dan een leuk huis heb, dat mijn bedrijf het goed doet en dat ik nog vier andere boeken op mijn naam heb staan. Dat alles weer normaal is. Ik hoop dat ik dan een tevreden iemand ben met een leuke baan waar ik plezier in heb. Ik hoop gewoon een rustig, normaal leven te leiden met af en toe een uitschieter met een nieuw boek.

Geplaatst op Geef een reactie

Interview: Frank van den Bogaart

Frank van den Bogaart is een filmmaker in in Someren, Nederland en Gent, België. In 2016 begon hij met zijn studie aan het KASK te Gent. In 2019 behaalde hij zijn bachelordiploma met de korte film Dryad. Deze film werd onder andere geselecteerd voor het Imagine Film Festival (2020) in Amsterdam en het Razor Reel Flanders Film Festival (2020) in Brugge. De film werd genomineerd voor de Méliès d’Argent (Best Short European Fantastic Film). Donkerster is de film waar hij nu aan werkt.

Wij mochten van den Bogaart interviewen over zijn afstudeerfilm Donkerster. Hieronder lees je ons interview. Wil je deze jonge filmmaker steunen dan kan je altijd een kijkje nemen op deze link en zijn project steunen.

Heb je altijd al filmmaker willen worden?

Ja, eigenlijk wel. Op de basisschool werd er ooit de vraag gesteld wat ik later zou willen worden en ik schreef dat ik acteur of regisseur zou willen worden.

Ondanks dat je het altijd al wou worden, heb je niet meteen voor regisseur gestudeerd?

Neen, ik heb eerst een andere opleiding gedaan. Filmmaker leek me niet zo realistisch. Ik dacht dat het vooral voor een bepaalde kleine groep mensen was weggelegd, die al hun hele leven met film bezig zijn. Ik was ook wel bezig met film, maar meer kijken en verzamelen van films. Iets minder met het maken van films. Ook op advies van mijn ouders ben ik begonnen met een realistischere keuze en heb ik eerst sociaalpedagogische hulpverlening gestudeerd. Daarna heb ik eerst enkele jaren gewerkt om te sparen voor de filmopleiding die ik nu doe.

Je bent nu bijna afgestudeerd

Ja, klopt. Ik heb twee jaar geleden mijn bachelordiploma gehaald met een korte film. Dit is een korte film voor mijn masterdiploma.

Wat is je favoriete film allertijde? En waarom?

Dat is Pan’s labyrinth, een Spaanse film uit 2006. Het is ook een fantasyfilm, maar toch ook wel een serieuze film die zware thematiek vertelt. Visueel is de film ook echt heel erg mooi met unieke wezens die ik nog nooit eerder heb gezien, met ogen in zijn handen bijvoorbeeld. Echt een unieke flim. Je voelt de passie die erin zit.

Wat is je favoriete filmgenre en waarom?

Fantasy. Als fantasy goed gedaan wordt, is het het mooiste genre. Er is een andere wereld met nieuwe elementen en dat zegt ook veel over onze wereld. Het zijn wat-als-films. Bijvoorbeeld wat als bomen konden praten? Dat vind ik een zeer interessante spiegel.

Wat is je top drie favoriete Young Adult films?

Deze vraag heeft me een kleine existentiële crisis bezorgd. Young Adult is geen genre maar een doelgroep. Het is altijd bijvoorbeeld een dramafilm of een actiefilm dat dan voor Young Adults is. Ik heb er lang over nagedacht, maar mijn top drie zou de volgende zijn:

1: The Witch

2: Coraline

3: Big fish

Wat zijn je favoriete series?

Game of Thrones is mijn lievelingsserie. Sex Education vond ik ook echt heel goed!

Waarover gaat je afstudeerfilm Donkerster?

Donkerster gaat over Rhena, een 12-jarig meisje. Haar vader vertelt een verhaal over een bos-entiteit (Atlas) die de verhalen van dode mensen aan de bomen fluistert. Diezelfde nacht verdwijnt haar vader in het bos en als ze wakker wordt volgt ze de verhalen die haar vader haar verteld heeft en dat brengt haar naar het bos. Daar hoort ze dus wat er met haar vader gebeurd is en waar haar vader is.

Je vertrekt graag vanuit een gevoel, waarom spreekt deze werkwijze jou aan?

Ik vertrek vanuit een gevoel en een ervaring. Twee jaar geleden scheurde mijn vader zijn aorta, een levensbedreigende situatie. Hij moest een openhartoperatie ondergaan en ik zat toen in Gent. Het gevoel om je vader te gaan verliezen, dat ik toen ook voelde, staat centraal. Rhena is heel erg bang om haar vader te verliezen. De film gaat dus echt over die angst en die troostrijke gedachte dat iemand nog steeds een verhaal is.

Vertrek je altijd vanuit een persoonlijke gebeurtenis of gevoel?

Ik denk het wel. Er zit natuurlijk wel heel erg veel fantasie in en er zit veel fictie overheen. Ik ben zelf geen meisje van twaalf en mijn vader is ook niet in een bos verdwenen.

Mijn afstudeerfilm tijdens mijn bacheloropleiding ging over een jongvolwassene van 22-25 jaar die het bos in trok op zoek naar zijn moeder. Daar verandert hij langzaam in een boom. Dat idee kwam ook wel vanuit een gevoel dat ik niet echt op mijn juiste plaats zat en ik ging dan ook wel veel wandelen in bossen.

Ik denk dat in mijn ideeën altijd wel iets persoonlijks zit maar ze worden dan wel altijd herschreven zodat het niet altijd iets herkenbaar is. Wel zitten de emoties er nog altijd in en blijven die zeer persoonlijk.

Wat is jouw favoriete scène?

Mijn favoriete scène is wanneer Rhena Atlas ontmoet onder het bos in een grot. Ik ben heel erg fan van de acteur (Jan Bijvoet) die Atlas speelt en was heel erg blij dat hij ook mee wilde doen. De make-up is ook heel erg goed gedaan: deels boom en deels mens. Het is een zeer spannende scène. De grot is ook echt gebouwd in de studio en dat is ook heel erg goed gelukt!

In je film spelen enkele bekende acteurs. Hoe heb je deze acteurs kunnen laten meewerken aan jouw film?

Ik wou echt dat Jan Bijvoet Atlas speelde. Ik had Atlas geschreven en dacht meteen dat het echt cool zou zijn als Jan Bijvoet Atlas zou spelen. Voor de andere rollen heb ik echt gezocht tot ik de acteurs vond die bij de personages pasten.

Voor de hoofdrol heb ik een casting opgezet waar 75 reacties op zijn gekomen. Toen heb ik een selectie gemaakt van 10 of 12 acteurs. Het was dan de dochter van de actrice die de moeder speelt, die als allerlaatste kwam en zij was echt megagoed. Dat was meteen wat ik zocht. Het is ook bijzonder dat de moeder en de dochter in de film ook in het echt moeder en dochter zijn.

Waarom ben je trots op deze film?

Voor een studentenfilm is het een grote productie. Ik heb de film zelf geschreven en geproduceerd. Het is een heel persoonlijk product waar ik echt de vraag heb gesteld wat ik zou kunnen en dan ben ik daar een stapje boven gegaan. Ik heb geprobeerd mijn grens te verleggen om deze film te maken. Naar mijn gevoel is het een heel mooie, echte film met fantasie-elementen geworden. Alles is goed gelukt!

Wat hoop je dat mensen meenemen van deze film?

Ik hoop vooral dat de mensen de film zien en een keertje anders nadenken over de natuur en de dood. Voor de rest hoop ik dat mensen zich vermaken en getroost voelen na het kijken van de film.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Ik zou over vijf jaar heel erg graag een lange speelfilm aan het maken zijn. Ik ben bezig met nieuwe ideeën en ik zou deze ideeën heel erg graag uitwerken en een productiehuis vinden die mij daar mee wil helpen. Als dat over vijf jaar lukt, zou ik zeer gelukkig zijn.

Geplaatst op Geef een reactie

Get to know: Kaat De Kock

Deze week is het niemand minder dan Kaat de Kock die ik interviewde. Lees hier het hele interview!

Met welk boek debuteerde je?

Met ‘Selfie’ in 2016.

Ben je momenteel bezig aan een nieuw boek? Welk? Wat kan je ons er al over vertellen?

Mijn YA ‘Weerstand’ is sinds een paar weken uit, dus eerst moet iedereen die nog even lezen. In oktober verschijnt ‘Winter in de B&B’, het eerste boek in een leuke reeks. Het is geen YA, maar wel een leuke, grappige, warme, gezellige feelgood, dus zeker ook geschikt voor jongeren.

Wat zijn jouw 3 favoriete Young Adult boeken van het moment?

Ik lees niet zo graag in het genre waarin ik aan het schrijven ben, omdat dat me vaak onzeker maakt, of op een andere manier beïnvloedt, dus ik ben niet helemaal mee met de allernieuwste YA. Ik heb enorm genoten van ‘Je hebt één nieuwe volger’ van Chinouk Thijssen en ben verslaafd aan de Slaves-reeks van Miriam Borgermans, ik snap niet dat niet nog niet verfilmd zijn! En momenteel staat ‘Unsinkable’ van Lotte van den Noort bovenaan op mijn YA to read-lijstje.

Wie is jouw grootste schrijfinspiratie?

Ook al schrijf ik een heel ander genre, ik heb enorme bewondering voor Stephen King, die er in blijft slagen om elk jaar een dik boek uit te brengen, ook al doet hij het al zo lang, en hoeft hij het zeker niet te doen voor het geld. Zijn hoofd zit gewoon barstensvol inspiratie en werklust, dat is echt iets om jaloers op te zijn.

Doe je nog een andere job, naast schrijven?

Zeker, kunnen leven van schrijven is een droom die weinigen gegeven is, helaas. Gelukkig heb ik de leukste baan ter wereld: ik werk als eindredacteur bij de Belgische editie van het magazine Flair, in een supertof team.

Hield je vroeger van lezen?

Oh ja, enorm! De mensen die in de bib werkten in het dorp kenden we allemaal bij naam, want ik was er áltijd en ging ook telkens met een grote stapel boeken naar huis, om die een week later te ruilen voor een nieuwe stapel.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

‘Selfie’ is al in een aantal talen vertaald en ik hoop dat er nog volgen. Daarnaast droom ik van een Engelse vertaling van een van (of nog beter, van allemaal) m’n boeken. En stiekem droom ik er natuurlijk ook nog steeds van om ooit voltijds te kunnen schrijven, want ik heb zoveel ideeën en zo weinig tijd!

DILEMMA

Voor altijd de ik-verteller gebruiken of voor altijd de alwetende verteller gebruiken in je boeken?

Zonder enige twijfel de ik-verteller. Al mijn boeken hebben een ik-verteller, ik heb al weleens geprobeerd met een alwetende verteller, maar dat werkte totaal niet en was een grote ramp 😉

Geplaatst op Geef een reactie

Get to know: Doreen Hendrikx

Deze week kan je een interview met Doreen Hendrikx lezen voor onze wekelijkse rubriek Get to know.

Met welk boek debuteerde je?

Zout! Een YA roman over omgaan met social media en je zelfbeeld.

Ben je momenteel bezig aan een nieuw boek? Welk? Wat kan je ons er al over vertellen?

Ik loop altijd met meerdere ideeën in mijn hoofd rond. Jammer kan ik jullie op dit moment niet echt iets vertellen. Het is complex, maar met de keywords ‘band’, ‘tijdreizen’ en ‘vriendschap’ kan ik zo wel een heel vaag beeld geven van de drie voornaamste projecten waar ik aan het werken ben in de volgorde waarin ik schat dat ze zullen verschijnen.

Welke zijn jouw 3 favoriete Young Adult boeken van het moment?

Legendborn van Traycey Dion, geniale urban fantasy die volgens mij echt iedereen zou moeten lezen.

You should see me in a crown, Leah Johnson, omdat ik volgens mij de helft van het boek heb zitten wenen, van het lachen, van de schoonheid, of van de feels, ik ben niet meer helemaal zeker maar ik heb een hele bundel van gevoelens voor dat boek en ik vind ze allemaal geweldig.

En dan nog Zomerburen van Rianne Robben, het eerste Nederlandse boek dat voor mij in de buurt kwam van mijn zoektocht naar wie ik ben!

Wie is jouw grootste schrijfinspiratie?

Dat blijft nog steeds wel een beetje Victoria Schwab. Ik kreeg de kans om haar te interviewen een tijdje terug en ze is zo echt! Het is echt een verademing om iemand te zien die zo eerlijk is over hun struggle met schrijven en dan ook tegelijkertijd zo’n geniale fictie op de markt brengt. Ik ben echt fan van hun als persoon en ook van hun boeken, dus zij is een beetje een idool. (ze gebruikt she/they pronouns)

Doe je nog een andere job, naast schrijven?

Ik ben nog student en studeer handelsingenieur in de beleidsinformatica aan de universiteit van Antwerpen. Ik weet het, een hele mond vol en bijna niemand weet wat het betekent, maar eigenlijk is het leren om bedrijven te analyseren om in functie daarvan computerprogramma’s op maat te ontwerpen. Superinteressant, enorm breed en mijn wereld is echt een stukje verder opengegaan omdat we enorm diverse vakken hebben. Het is leuk om te leren over hoe de wereld werkt en om dat dan in je boeken te steken!

Hield je vroeger van lezen?

Ontzettend! Ik heb afgelopen jaar een vakantiejob bij de lokale bibliotheek gedaan en toen ter info gewoon eens opgezocht hoeveel boeken ik uitgeleend heb sinds ik op mijn 6 jaar de bib ontdekte en dat waren meer dan 1200! Het meeste daarvan las ik tussen mijn 6 en mijn 18 omdat ik mijn eigen boeken ben beginnen kopen sinds ik naar de unief ging omdat ik moeilijker in de bibliotheek geraakte daarna.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Goh, ik studeer binnen drie jaar af dus ik wil liever eerst dat overleven voor ik mezelf verder ga uitplannen. De droom is natuurlijk om full time bezig te zijn met schrijven en slam poetry, lezingen te doen, workshops en dergelijke. Dat is er maar weinigen gegeven, maar ik ben de laatste tijd goed op weg en met nog een paar jaar hard werken zou het zeker en vast kunnen lukken. Echter is een job in het ontwerpen van informatiesystemen ook iets dat ik ook heel erg graag zou doen, dus het is nu echt nog koffiedik kijken. 

DILEMMA

Liever een boek me een ijzersterke openingsscène en een gebrekkig einde of een boek met een gebrekkige openingsscène en een ijzersterk einde?

Einde! Sowieso. Een begin is goed om erin te komen, maar uiteindelijk geef ik de meeste boeken toch een paar honderd pagina’s de kans om zich te ontwikkelen en als het einde het dan waard is is de voldoening veeeeel groter dan als het andersom is, dan als het begin hoge verwachtingen creeert en het einde je teleurstelt… 

Geplaatst op Geef een reactie

Recensie: De laatste uren van Josephine Donkers – Daniëlle Bakhuis

Het is de eerste keer dat ik een boek van Daniëlle Bakhuis las. Ik had al veel goeds gehoord over deze schrijfster en ook de korte inhoud spraken mij aan. Nogmaals bedankt, uitgeverij Best of YA, voor het recensie-exemplaar.

Korte inhoud

Waarover het verhaal gaat? De titel maakt het eigenlijk al meteen duidelijk: De laatste uren van Josephine Donkers. Josephine is op vakantie samen met twee vriendinnen. Op de laatste avond, wordt haar lichaam onderaan een klif gevonden. Wat is er gebeurd in de laatste uren voor haar dood?

Short story

De laatste uren van Josephine Donkers maakt deel uit van de Best of YA XS-serie. De boeken in deze reeks zijn korte verhalen geschreven door Nederlandse auteurs. Ik vind dit een goed concept, omdat deze boeken niet-lezers misschien sneller zullen aanspreken dan een heel dik boek.

Het verhaal telt maar 100 pagina’s, wat toch wel weinig is voor een spannend verhaal. Toch slaagt de auteur in haar opzet. Ik heb het boek in een aantal uren uitgelezen en vond het een leuk boek om te lezen. Helaas vond ik het niet echt spannend ondanks dat ik de korte inhoud echt spannend vond klinken. Ik wou wel weten wat er nu precies gebeurd was met Josephine.

De opzet van de verhoren door de politie, was ook echt een meerwaarde. Zo krijg je te lezen wat twee vriendinnen afzonderlijk vertellen over de laatste avond en wat er dan effectief gebeurde.

Verborgen tips

Zoals de schrijfster – Daniëlle Bakhuis – zelf zegt op het einde van het boek, zullen er als je het boek opnieuw leest, zeker dingen zijn die je opvallen. Dat zal zo zijn, maar ik weet zelf niet of ik dit boek nog een keer zou lezen om de kleine hints te weten te komen.

Conclusie

Een kort spannend verhaal dat je wil uitlezen. 3,5 sterren!


Geplaatst op Geef een reactie

Opnames prequel The Hunger Games in 2022 van start

prequel The Hunger Games

Vorig jaar was er veel te doen over de prequel van The Hunger Games: De ballade van slangen en zangvogels. Tien jaar na de verschijning van het laatste deel van de trilogie en zes jaar na de laatste film hadden weinigen zien aankomen dat er nog een deel zou verschijnen. Toen bekend raakte dat er een nieuw deel zou verschijnen, ontstond meteen de vraag ook dit deel verfilmd zou worden. Inmiddels werd het boek ook genomineerd voor het Beste Boek voor Jongeren 2021. Internationaal werd het boek genomineerd voor de Goodreads Choice Awards Best Young Adult Fantasy & Science Fiction.

Wat we tot nu toe weten over de verfilming

De ballade van slangen en zangvogels

Het boek waarop de film zich zal baseren speelt zich 64 jaar voor het eerste Hongerspelen-boek af en volgt de achttienjarige Snow. Hij is de mentor van de vrouwelijke tribuut van District 12, het laagste van het laagste.

De opnames van de verfilming van De ballade van slangen zangvogels gaan in 2022 van start. Vermoedelijk zal de film te zien zijn in de bioscoop aan het einde van 2023 of het begin van 2024. De regisseur die de eerdere films regisseerde zal opnieuw van de partij zijn. Ook schrijfster Suzanne Collins zal meewerken aan de verfilming. Over de cast is daarentegen voorlopig nog niets geweten. Verwacht wordt dat er weinig tot geen acteurs uit de oorspronkelijke films zullen opduiken aangezien vele personages nog niet geboren waren. Daarnaast zal Donald Sutherland, die president Snow speelt, moeilijk de rol van een achttienjarige kan spelen.

Toen bekend raakte dat de prequel over de jeugd van dictator Snow ging, zorgde dat voor gemengde reacties bij de fans. Zij argumenteerden dat er nog vele andere personages zijn waarover ze graag meer over hadden willen lezen.

Jennifer Lawrence als Katniss Everdeen in de verfilming van de trilogie.

Kijk jij uit naar de verfilming van de prequel van The Hunger Games?

Bron: Insider