Geplaatst op Geef een reactie

Filmrecensie: The Kissing Booth

The kissing booth

Romantische tienerfilm vol drama en plezier!

The Kissing Booth is een romantische komedie uit 2018. Inmiddels zijn ook een tweede en een derde deel in deze filmreeks verschenen, maar ik had ze geen van allen nog gezien. Deze week vond ik dat daar verandering in moest komen en keek ik de eerste film in deze reeks. The Kissing Booth is een lieve en fijne (tiener)film om te kijken en laat je met een goed gevoel en een glimlach achter.

Waar gaat The Kissing Booth over?

Elle en Lee (Joey King en Joel Courtney) zijn op dezelfde dag geboren en hun moeders zijn beste vriendinnen. Ze groeien samen op, delen lief en leed en er ontstaat een innige en warme vriendschap. De film begint als Elle en Lee tieners zijn en in hun voorlaatste jaar van de middelbare school zitten. Elle is al jaren heimelijk verliefd op Noah (Jacob Elordi), de broer van Lee, maar kan door haar vriendschap met Lee (uiteraard) geen interesse in hem tonen. Daarbij hebben Elle en Lee vriendschapsregels opgesteld toen ze zes jaar oud waren, waarin staat dat ze niet met familieleden van elkaar mogen daten. Toch loopt de spanning tussen Elle en Noah steeds verder op, helemaal als Lee en Elle een ‘Kissing booth’ bedenken voor het liefdadigheidsevenement van hun school…

Wat vond ik van The Kissing Booth?

The Kissing Booth is een typische highschoolfilm met veel drama, plezier, romantiek en een goed einde. Het verhaal is wat voorspelbaar en sommige gebeurtenissen zijn een beetje cliché, maar toch is deze film erg vermakelijk om naar te kijken. De herkenbare gebeurtenissen en interacties, de goed gekozen muziek, de romantische scènes en natuurlijk de leuke cast maken het kijken van deze film een feestje. 

Elle is een heel leuk personage: ze stal wat mij betreft echt de show. Elle is one of the guys, onhandig, vrolijk, ietwat ongemakkelijk, eerlijk, zegt precies wat ze denkt en heeft veel humor. Met Elle in de buurt is het nooit saai, wat een leuke meid. Lee is net zo gek als Elle en een ontzettend trouwe vriend. De interactie tussen Elle en Lee is hilarisch en geeft zo’n goed gevoel. Iedereen wenst een innig vriendschap zoals deze twee karakters die met elkaar hebben. De manier waarop ze met elkaar lachen, dansen en kletsen is de drijvende kracht achter deze film en belooft veel voor de andere films in deze reeks.

Noah is de broer van Lee en de love interest van Elle. Ik vond hem vooral in het begin niet erg sympathiek: Noah is stoer, onverschillig en oppervlakkig. Hoewel hij Elle heel graag wil beschermen, doet hij dit op de verkeerde manier, een manier die eerder verstikkend dan helpend is. Noah lijkt wat issues te hebben wat betreft het omgaan met zijn woede en ik vind het jammer dat die verhaallijn niet wat verder uitgewerkt is. Ik hoop dat dit in de andere films nog aan de orde komt.

De romantische klik die Elle en Noah hebben is echter wel duidelijk aanwezig, vooral in de tweede helft van de film. Misschien wel logisch ook, want Joey King en Jacob Elordi waren tijdens de opnames van deze film ook daadwerkelijk aan het daten met elkaar. De vonken springen van het stel af, mooi om te zien.

Het acteerwerk in deze film vond ik goed: alle personages worden geloofwaardig neergezet. Hoewel ik Elle vooral in de eerste helft van de film wel erg vaak iets te verdrietig vond kijken, worden haar emoties realistischer en herkenbaarder naarmate de film vordert.

Deze film laat zien hoeveel ellende één kus kan veroorzaken, maar ook hoe het leven op de middelbare school eruitziet. Hoe leuk het kan zijn, hoeveel plezier er gemaakt kan worden, maar ook hoe gemeen de leerlingen onderling tegen elkaar kunnen zijn. The Kissing Booth laat zien hoe een eerste verliefdheid eruitziet, hoe je leven na een ruzie verwoest kan lijken en hoe je van kleine momenten kan leren. Hoe ouders zien dat hun kinderen steeds groter en zelfstandiger worden en hoe je door bepaalde gebeurtenissen gevormd wordt tijdens je tienerjaren. Maar bovenal toont The Kissing Booth hoe memorabel je jaren op de middelbare school (kunnen) zijn en hoe je daar vooral van moet genieten.

Ik geef The Kissing Booth vier sterren en kan niet wachten om deel 2 van deze filmreeks te zien!

Romantiek ❤️❤️❤️

Drama ⭐️⭐️

Actie ?

Spanning ?

Wist je dat The Kissing Booth gebaseerd is op de boeken van Beth Reekles? Evenals de filmreeks zijn er drie boeken over Elle, Lee en Noah verschenen. Deze zijn alleen verkrijgbaar in het Engels.

De Kissing Booth is te zien op Netflix.

 

 

Geplaatst op Geef een reactie

Get to know: Vanessa Gerrits

Hieronder kan je nu het interview lezen met auteur Vanessa Gerrits.

Met welk boek debuteerde je?

Dat was Tweedehands Vleugels, een YA Fantasy die ik zelf publiceerde in december 2013 en die later werd heruitgegeven bij Dutch Venture Publishing. Het verhaal gaat over een Engel en een Kraai (dat is zowat een hybride/mens-machine-monster) die een ongewone verbintenis met elkaar aangaan na een vleugeldiefstal … Veel romantiek à la Twilight en verder een steampunksfeertje.

Ben je momenteel bezig aan een nieuw boek? Welk? Wat kan je ons er al over vertellen?

Ik ben tegenwoordig zowat altijd bezig aan een nieuw boek, haha! Momenteel werk ik aan een meerdelige reeks kortere novelles voor de digitale uitgeverij Loft Books. Het gaat over een datingapp die door het hoofdpersonage met veel vallen en opstaan wordt getest. Een echte feelgood, dus!

Welke zijn jouw 3 favoriete Young Adult boeken van het moment?

Een paar jaar geleden was iedereen obsessed with Caraval, en vorig jaar ben ik dan eindelijk zelf ook op die trein gesprongen. Echt een geweldige trilogie! Verder lees ik momenteel de graphic novels van Heartstopper, die ideaal zijn voor regenachtige namiddagen wanneer je geen zin hebt in een dikke pil. En als ik dan nog een niet recente maar wel immense aanrader mag geven aan alle YA-fans die Engels lezen: geef alsjeblieft een kans aan de Broken Sky-trilogy van L.A. Weatherly! Ik vind het zo zonde dat die hier bij ons niet zo bekend is.

Wie is jouw grootste schrijfinspiratie?

Als schrijver dwaal ik graag doorheen verschillende genres, dus ik vind het moeilijk om echt één iemand te noemen die me inspireert. Stephenie Meyer is en blijft wel sowieso de auteur die me heeft aangezet om zelf te gaan schrijven, dus daarvoor ben ik haar eeuwig dankbaar.

Doe je nog een andere job, naast schrijven?

Ik werk als copywriter bij een communicatiebureau. Dus mijn day job bestaat ook uit veel getyp!

Hield je vroeger van lezen?

Als kind redelijk, als jongere helemaal niet. Zelfs wanneer we op de middelbare school een boekverslag moesten schrijven, slaagde ik er niet altijd in het boek effectief te lezen. Mijn leesliefde flakkerde pas echt op in de Twilight-periode. Tja, toen is het zo’n beetje ontspoord, met een overvolle boekenkast tot gevolg!

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Had je me dit een paar jaar geleden gevraagd, dan had ik geantwoord dat ik me tegen die leeftijd graag volledig zou willen focussen op schrijven én een toekomstig gezin. Maar nu is er veel onzeker. Ik probeer dan ook niet te veel vooruit te kijken en gewoon te leven in het heden, want dat is voorlopig wel even genoeg. Gelukkig heb ik de kans om nog veel verhalen te schrijven, dus ik zal me alleszins niet moeten vervelen!

DILEMMA:

Niet je eigen cover mogen kiezen of niet je eigen flaptekst schrijven?

Niet mijn eigen flaptekst schrijven! Een mooie en toepasselijke cover vind ik namelijk echt superbelangrijk. Ik heb van mijn YA-boeken ook zowat alle covers zelf ontworpen.

Geplaatst op Geef een reactie

9x nieuwe young adult boeken in april 2022

Het is alweer bijna april: een nieuwe maand waarin er weer heel wat nieuwe boeken te vinden zijn in de boekhandel. Naar welke van deze boeken kijk jij het meeste uit?

De gifgave

Het eerste boek in dit lijstje is een boek van eigen bodem: De gifgave van Rani De Vadder. Zij debuteerde met de young adult Toxine en schreef ook al de jeugdboeken Draco en Het magische vuur.

De Gifgave

In Aurea mogen enkel gifgenoten via slangengif magie gebruiken. Beenderbezweerders hebben daar botten voor nodig, een vorm van magie die niet langer wordt getolereerd. Door het verbergen van haar ware identiteit, begaat beenderbezweerder Zaya een grote misdaad. Wanneer ze gewond raakt, verandert dan ook alles. Haar paarse bloed leidt de gifgenoten rechtstreeks naar haar toe en moet ook Zaya, zoals alle andere beenderbezweerders, de gevreesde transformatie tot gifgenoot uiteindelijk ondergaan.

Ondertussen beseft Zaya niet dat zij niet de enige is met geheimen. Want ook Asper heeft een opdracht, en die kan het lot van zowel de beenderbezweerders als dat van de gifgenoten voor altijd veranderen. 

Elfenstof

Bij Dutch Venture Publishing verschijnt de vertaling van het door Carrie Jones geschreven Need: een boek over een meisje wie het gevoel heeft dat ze een stalker heeft.

Elfenstof

Zara White heeft het gevoel dat een vreemde kerel haar stalkt. En ze is geobsedeerd door fobieën. Ze is niet echt meer zichzelf sinds haar stiefvader is gestorven. Maar haar verbannen naar het ijskoude Maine om tijdelijk bij haar grootmoeder te gaan wonen? Dat is nogal extreem van haar moeder. De verhuizing moet haar zogenaamd helpen er weer bovenop te komen, maar Zara vermoedt dat haar moeder gewoon denkt dat ze gek is.
Haar moeder heeft het fout. De stalker is geen verzinsel van Zara’s overactieve verbeelding. In Maine volgt hij haar nog steeds en laat een vreemd spoor van goudstof achter. Er is iets aan de hand dat bovennatuurlijk lijkt te zijn… en alles wijst naar Zara.

Fluisterwoud

Nog meer bij Dutch Venture Publishing verschijnt een nieuw boek van Jennifer Murgia. Eerder verscheen van haar hand onder andere al Niet volgens het script.

Fluisterwoud

Doordat ze is opgevoed door een oude waarzegster in het Duistere Woud, heeft Rune twee waardevolle lessen geleerd: neem alleen uit het woud wat je écht nodig hebt, en kijk nooit, maar dan ook nooit iemand in de ogen in het dorp. Want lang geleden is er iets vreselijks gebeurd in het bos… en nu spoken de fluisteringen van een bruut omgekomen moeder met een geheim daar rond.

Rune wordt gedwongen om alles wat ze ooit heeft gekend te ontvluchten, en hoort al snel over een erfenis waar ze aan verbonden is; eentje die doordrenkt is met angst, hekserij en moord. Een geboorterecht dat verder reikt dan het graf en doordringt tot in het woud, waar Rune niet langer veilig is…

De pijn die wij verbergen

Nadat in 2020 Voor verdriet heeft niemand tijd verscheen bij Hamley Books verschijnt er dit jaar een nieuw boek van schrijfster Monica Haak.

De pijn die wij verbergen

Als Fleur op haar Instagram-story een vervelende reactie krijgt van een anoniem account, neemt ze het eerst niet zo serieus. Maar als er steeds gemenere berichten volgen, wordt Fleur beetje bij beetje overgenomen door haar angsten. Hoe kunnen berichten zoveel pijn doen? Wie zit er achter dit account? Fleur heeft hulp nodig om de ballen in haar leven hoog te houden, maar als je niet meer weet op wie je kunt vertrouwen…

Fleurs beste vriend Matt heeft zijn eigen struggles. Zijn nieuwe vriendin lijkt het niet goed met Fleur te kunnen vinden en hij heeft veel studiekeuzestress. Matts strenge ouders hebben een andere toekomst voor hem voor ogen dan hijzelf. Ook bij hem bouwt er een hoop spanning op, maar hij weet niet hoe hij hiermee om moet gaan…

Verguld

Goed nieuws voor de fans van Marissa Meyer: de vertaling van haar nieuwste boek Gilded verschijnt in een unieke limited edition bij Blossom Books. Zo bevat het boek goude schutbladen en goud op snee. Marissa Meyer baseert haar nieuwe duologie opnieuw op sprookjes zoals ze dat ook deed bij haar beroemde The Lunar Chronicles-serie die verfilmd zal worden.

Van de koningin van de sprookjesbewerkingen komt een fantastische nieuwe duologie, ditmaal gebaseerd op het sprookje over Repelsteeltje. Fans van ‘The Lunar Chronicles’ zullen ‘Verguld’ niet kunnen laten liggen. Duistere fantasy, Germaanse mythologie en friends to lovers zorgen voor een onvergetelijk avontuur. De lezer komt aan het eind van het verhaal nog voor een verrassing te staan, waardoor deel twee niet snel genoeg kan komen.

Het extractieritueel

Een ander boek in een serie dat deze maand verschijnt is Het extractieritueel van Jakim Kravanja. Het is het vervolg op Het verdoemde verbond.

Het extractieritueel

‘Als Xullux weet ik nooit naar welke gevoelens ik moet luisteren. Ik onderdruk hoe dan ook een gedeelte van mezelf.’
De zeventienjarige Cara werkt samen met haar levende knuffelbeer Terran voor een organisatie die de vrede in het heelal bewaart. Haar zeldzame krachten heeft ze niet altijd onder controle. Ook voelt ze zich nog steeds schuldig over hoe het is afgelopen met haar moeder.
Tijdens een nieuwe missie komt Cara erachter dat ze een halfzus heeft. Demitria’s plannen dreigen al Cara’s opofferingen ongedaan te maken. Cara raakt verstrikt in een avontuurlijke speurtocht en ontmoet nieuwe vrienden die haar willen helpen. Kan ze hen wel vertrouwen? Lukt het haar om zichzelf en haar keuzes te accepteren?
Om het extractieritueel tegen te houden, moet Cara afwegen wat belangrijker is: de balans in haarzelf of die in het heelal.

Dingen die ik niet over schapen wist

Voor de net iets jongere lezers verschijnt Dingen die ik niet over schapen wist bij uitgeverij Ploegsma, van dezelfde auteur van Een mooie dag om in een boom te klimmen.

Dingen die ik niet over schapen wist

Als Luan en zijn vrienden iets stoms uithalen, besluiten zijn ouders dat hij voor straf de vakantie moet doorbrengen met zijn oma. Luan kent haar eigenlijk helemaal niet, en dan heeft ze ook nog eens het belachelijke plan om een roadtrip langs alle windmolens in de Karoo te maken! Gelukkig ontmoet hij Lana onderweg. Op een bazaar zien ze het zieligste schaap van de wereld, dat later op de dag geveild gaat worden. Om het te redden van de slacht steelt Luan het schaap, met in zijn achterhoofd Lana, die geen vlees eet. Met het schaap Dolores achter in de truck vervolgen hij en zijn oma hun roadtrip door de woestijnachtige omgeving. Dat is het begin van een avontuur waarin Luan niet alleen ontdekt wie zijn oma eigenlijk is en waarom ze zo’n slechte band heeft met de familie, maar ook wat voor persoon hij zelf eigenlijk wil zijn.

Het koninkrijk der bruggen

Bij uitgeverij Boekerij verschijnt er een nieuw fantasyboek in Limited Edition. Het boek wordt aangeraden voor de fans van Sarah J. Maas en Holly Black.

Prinses Lara heeft maar één gedachte voor haar kersverse echtgenoot op hun trouwdag: ik zal jouw koninkrijk op de knieën krijgen. Als enige route door een door stormen geteisterde wereld controleert het Koninkrijk der Bruggen alle handel en reizen tussen landen, waardoor de heerser zichzelf kan verrijken en zijn vijanden kan beroven, inclusief Lara’s thuisland. Lara is van kinds af aan opgeleid tot spion, dus wanneer ze als bruid naar de koning wordt gestuurd onder het mom van vrede, is ze bereid alles te doen wat nodig is om de verdediging van het ijzersterke Koninkrijk der Bruggen te doorbreken.

Maar als ze haar nieuwe thuis – een weelderig paradijs omringd door stormachtige zeeën – en haar nieuwe echtgenoot, Aren, leert kennen, begint Lara zich af te vragen waar het ware kwaad zit. Wat ze ziet is een koninkrijk dat vecht om te overleven, en een koning die zijn volk fel beschermt. Terwijl haar missie laat inzien wat het betekent om de brug te beheren, kan Lara de sudderende aantrekkingskracht tussen haar en Aren onmogelijk negeren. Met haar doel bijna binnen handbereik zal Lara haar eigen lot moeten bepalen: wordt ze de vernietiger van een koning of de verrader van haar volk?

She gets the girl

Tot slot vermelden we ook een Engels boek in dit lijstje. Dit boek schreef Rachael Lippincott, auteur van onder andere Vijf stappen van jou, samen met haar vrouw. Van Rachael Lippincott verschenen ook al heel wat Nederlandse vertalingen. De kans is dus best wel groot dat ook dit boek later dit jaar een Nederlandse vertaling krijgt.

She Gets the Girl, Rachael Lippincott | 9781534493797 | Boeken | bol.com

lex Blackwood is a little bit headstrong, with a dash of chaos and a whole lot of flirt. She knows how to get the girl. Keeping her on the other hand…not so much. Molly Parker has everything in her life totally in control, except for her complete awkwardness with just about anyone besides her mom. She knows she’s in love with the impossibly cool Cora Myers. She just…hasn’t actually talked to her yet.

Alex and Molly don’t belong on the same planet, let alone the same college campus. But when Alex, fresh off a bad (but hopefully not permanent) breakup, discovers Molly’s hidden crush as their paths cross the night before classes start, they realize they might have a common interest after all. Because maybe if Alex volunteers to help Molly learn how to get her dream girl to fall for her, she can prove to her ex that she’s not a selfish flirt. That she’s ready for an actual commitment. And while Alex is the last person Molly would ever think she could trust, she can’t deny Alex knows what she’s doing with girls, unlike her.

As the two embark on their five-step plans to get their girls to fall for them, though, they both begin to wonder if maybe they’re the ones falling…for each other.

Geplaatst op Geef een reactie

Recensie: De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam – Stefan Raatgever

De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam, Stefan Raatgever

De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam is het debuut van Stefan Raatgever. Hij zet een krachtig verhaal neer over een jongen die verkeert in een verwarrende zoektocht naar zichzelf. Raatgever schrijft op een rake manier over seksualiteit en identiteit in de breedste zin.

De Cover

De kleuren van deze cover springen er uit. Het boek valt gelijk op door de combinatie van die kleuren. Ook valt de lange titel op die je groot op de cover ziet staan. Je nieuwsgierigheid wordt meteen gewekt.  De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam laat ook twee gezichten zien. De gezichten van de hoofdpersonen Alec en Björn.

De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam

Wanneer Alec in zijn eindexamenjaar zit weet hij eigenlijk nog niet zo goed wat hij met zichzelf aan moet. Op school heeft hij het niet altijd makkelijk en hij lijkt zijn innerlijke kompas nog niet gevonden te hebben, wat is dat eigenlijk je instinct? Maar als op een dag een nieuwe leerling de klas binnenstapt voelt Alec meteen dat hij gevoelens krijgt die hij nog niet herkent. Björn, een leerling die vaart op zijn eigen ervaringen en zich niet de les laat lezen kan het ook meteen goed vinden met Alec en samen met zijn andere vrienden trekken ze graag op. Voor Alec blijven situaties verwarrend en onduidelijk. Steeds meer ontdekt hij waar zijn gevoelens vandaan komen en doet hij zijn best dat een plekje te geven.

Onderwerp

In De jongen die van de klif sprong en zacht terecht kwam is de worsteling van Alec enorm tastbaar. We kijken mee in zijn gedachten en de struggle met het niet weten wie hij eigenlijk is. De onderwerpen seksualiteit en identiteit worden op een rauwe manier neergezet. Je kunt je zo enorm goed inleven in de karakters en leeft volop mee met Alec. Zijn verwarring en verdriet zijn duidelijk voelbaar.

Personages

Alec is een jongen van 19 jaar en zit in zijn eindexamenjaar. Op school heeft hij een kleine vriendengroep maar toch voelt hij zich anders. Waarom is hij eigenlijk nog maagd, en waarom maken klasgenoten wel eens vervelende opmerkingen over hem? Alec is onzeker en verlegen en durft niet altijd voor zichzelf op te komen. Zijn beste vriendin Laura kan hem altijd geruststellen en bij haar voelt hij zich altijd thuis.

Alecs klasgenoten Thomas, Elze, Sophie, Maurice, Kalle en Thorster houden wel van een feestje en Alec sluit bij hen aan omdat hij zich niet als een buitenbeentje wil opstellen. Zijn klasgenoten nuttigen wat alcohol en soms ook zelfs drugs en daar schrikt Alec wel even van.

Björn start dit jaar in het eindexamenjaar op het Vreeswijk college omdat hij verhuisd is. Oorspronkelijk komt hij uit Zweden, Stockholm, waar zijn vader nog steeds woont. Nu is hij samen met zijn moeder in Nederland en is het de bedoeling dat hij zijn examens gaat halen, al heeft hij daar zelf niet altijd even veel zin in. Björn weet veel over de geschiedenis en vindt dat hij zijn tijd wel beter kan besteden.

In De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam zien we verschillende personages voorbijkomen die we allemaal wel herkennen van de middelbare of hoge school. De patsers en de stoere jongens en meiden, de verlegen types, de haantjes de voorste en de verlegen groep die dingen liever vanaf de zijlijn beleven. Stefan Raatgever weet goed hoe de hiërarchie is op school en heeft dat sterk neergezet. Mooi om te zien hoe de mensen om Alec heen allemaal wel iets moois brengen in dit rake verhaal.

Schrijfstijl

De schrijfstijl van Stefan Raatgever is opbouwend en beschrijvend. Met beeldende woorden en zinnen vertelt hij het hartverwarmende verhaal van Alec; De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam. Met gebruik van citaten en soms ook wat moeilijkere woorden zet hij een hoogstaand stukje literatuur neer waarvan ik denk dat het goed zou zijn voor iedere scholier om dit boek te lezen. De korte hoofdstukken beginnen allemaal met een stukje songtekst van bekende artiesten en achter in het boek vinden we dan ook de playlist van Alec waarin al deze nummers nogmaals genoemd worden. Ook worden we getrakteerd op de songtekst van de titelsong ‘The story about a boy who jumped off a cliff and landed softly. ‘

Conclusie De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam

Doordat de schrijfstijl zo beeldend is, wordt er een sfeer geschetst en kan het even duren voordat je in het verhaal zit. Maar wanneer je eenmaal een paar hoofdstukken verder bent sluit je Alec in je hart en is  De jongen die van de klif sprong en zacht terecht kwam een echt pageturner en lees je het boek in 1 ruk uit. Met een traan en een glimlach ga je door het prachtige verhaal en met een verrassend einde gun ik iedere jongere die worstelt met zijn seksualiteit of identiteit een zachte landing, net als Alec.

Geplaatst op Geef een reactie

Recensie: Aan de andere kant van geluk – Nadine Swagerman

14 februari kwam het nieuwste boek van Nadine Swagerman Aan de andere kant van geluk uit. Ik mocht dit boek lezen. Wat ik ervan vond, lees je hieronder.

Het verhaal

Aan de andere kant van geluk vertelt het verhaal van Isa en Gwen. Ze hebben beiden hun eigen reden om hulp te zoeken en gaan dus beiden naar groepstherapie. Dat is ook de plaats waar ze elkaar leren kennen. Isa rouwt om het verlies van haar broer Felix. Bij Gwen is de situatie thuis onhoudbaar geworden door de scheiding van haar ouders. Er ontstaat snel een bijzondere band tussen de twee meiden, die verdergaat dan vriendschap.

Wanneer ze een brief moeten schrijven voor groepstherapie is dat voor Isa heel wat moeilijker dan voor Gwen. Wanneer Isa haar brief voorleest, doet Gwen een vreselijke ontdekking. Dan is de enige vraag die er nog heerst of hun relatie dit zal overleven.

Vertelperspectief

We lezen afwisselend vanuit het perspectief van Gwen en Isa. Zo lezen we in flashbacks ook meer over het overlijden van Felix. Door afwisselend vanuit het heden en het verleden te lezen, komen we ook meer te weten over de twee hoofdpersonages en wat ze hebben meegemaakt. Beide personages zijn goed neergezet en ontwikkelen zich doorheen het verhaal. Zo vinden de meiden elkaar niet enkel op vriendschappelijk vlak, maar ook op vlak van liefde en daar helpt Gwen Isa enorm mee.

Ondanks dat het vertelperspectief afwisselt, komen we veel meer te weten over Isa. Eigenlijk wel jammer, want ook Gwen haar verhaal was de moeite waard, maar blijft wat aan de oppervlakte. Ook op het einde van het boek in het deel “3 maanden later” krijgen we alleen Isa haar perspectief te lezen. Hoe Gwen alles verwerkt heeft en hoe Gwen haar leven nu is, dat lezen we niet.

De titel

De titel van het boek is echt een hele mooie titel en past ook perfect bij het verhaal. Het toont al aan dat Nadine Swagerman goed met woorden overweg kan. Op een gegeven moment komt dit ook terug in het boek en vond ik de titel nog mooier bij het verhaal passen. Swagerman weet de verschillende emoties zeer goed neer te pennen. Door de korte hoofdstukken vlieg je door het verhaal heen.

Thema’s

In dit boek komen er verschillende thema’s aan bod. Het is niet enkel een boek dat gaat over hoe je met verdriet kan omgaan. Andere belangrijke thema’s in het boek zijn rouw, angst, verdriet, vriendschap en liefde. De schrijfster weet deze thema’s goed met elkaar te verbinden.

Conclusie

In Aan de andere kant van geluk laat de schrijfster zeker goed zien dat iedereen op zijn eigen manier met verdriet omgaat. Het is een verhaal dat zeer vlot geschreven is en dus ook vlot leest.  

Geplaatst op Geef een reactie

Recensie: In real life – Tine Bergen & Niels Van Baelen

In real life

Vorige maand tijdens de Vlaamse Week tegen Pesten verscheen In real life bij uitgeverij Pelckmans. Dit boek is gebaseerd op het leven van Niels Van Baelen die in zijn leven al heel wat watertjes doorzwommen heeft. Tine Bergen, auteur van enkele thrillers voor volwassenen en young adult boeken, werkte mee aan het boek. In het boek lezen we over de vragen en twijfels waar hij mee zit na zijn diagnose met cerebrale parese, maar ook over de pesterijen waar hij mee te maken kreeg tijdens zijn jeugd. Over cerebrale parese wist ik nog niet zoveel en het is dan ook belangrijk dat de aandoening wordt besproken. Ik las eerder nog maar één boek waarin het voorkwam, namelijk In mijn hoofd van Sharon M. Draper. Daarnaast krijgen we ook een inzicht over hoe het is om in een rolstoel te zitten. Om te ontsnappen uit de realiteit duikt hij regelmatig in de wereld van de videogames.

Belangrijke thema’s

Het boek schetst allereerst een belangrijk beeld van hoe het is om in een rolstoel te zitten. In real life stelt daarnaast ook aan de kaak hoe lastig het is om een uitkering te krijgen en om telkens opnieuw te moeten bewijzen dat je de uitkering verdient. Ook toont het wat het gevolg kan zijn van pesterijen. Met name hoe die het leven van degene die gepest wordt nog lang kunnen achtervolgen. Niels heeft dan ook last van donkere gedachten en voelt zich vaak onbegrepen door zijn omgeving, een gevoel waarin helaas vele jongeren zich zullen herkennen. Ondanks de zware thematiek bevat het boek ook af en toe een vleugje humor.

Veel tijdssprongen

Aan de schrijfstijl moest ik in het begin even wennen. Zo wordt er niet echt gebruik gemaakt van hoofdstuktitels en vertellen de verschillende hoofdstukken steeds iets over een ander moment in het leven van Niels. Er wordt wel telkens aangeduid hoe lang de gebeurtenis geleden is van het huidige moment. De vele korte hoofdstukken zorgden ervoor dat ik het moeilijk vond om echt een connectie met het hoofdpersonage op te bouwen. Desondanks de schrijfstijl bleef de boodschap van het boek sterk overeind. Het boek leest overigens ook erg vlot dankzij de korte hoofdstukken. Het boek belicht op deze manier immers de vele facetten van hoe het is om in een rolstoel te zitten en multiple sclerose te hebben.

Conclusie

In real life is een verhaal met belangrijke thema’s die vaak onbeschreven blijven in young adult-literatuur en een duidelijke boodschap. Het boek zet immers belangrijke thema’s op de kaart. Het boek weet je zowel te ontroeren als te doen glimlachen. Vanwege de thematiek krijgt het boek van mij dan ook 4 sterren.

TW: depressie, zelfmoordgedachten, verslaving

Geplaatst op Geef een reactie

Filmrecensie: Emily in Paris seizoen 2

Emily is back! Na genoten te hebben van seizoen 1, was het tijd om seizoen 2 van ‘Emily in Paris’ te bingen. Het tweede seizoen begint waar seizoen 1 eindigde en dus zien we hoe Gabriel toch in Parijs blijft en de situatie tussen hem, Emily en Camille uiterst ongemakkelijk wordt…

Waar gaat Emily in Paris over?

Emily in Paris vertelt het verhaal van de Amerikaans Emily die voor een jaar naar Parijs gestuurd wordt om voor een Frans marketingbureau te werken in plaats van haar zwangere baas Madeline. Emily wordt geconfronteerd met een nieuwe stad, een andere werkomgeving en zeker een andere cultuur…Met vallen en opstaan probeer Emily een reputatie op te bouwen bij La Savoir, waar ze zeker niet meteen geaccepteerd wordt. Ondertussen ontmoet ze de excentrieke Mindy, een gevallen Chinese popster, de knappe Camille en haar ontzettend charmante vriend Gabriel. Emily in Paris toont het romantische Parijs en vertelt het chaotische, dramatische en romantische verhaal van Emily.

Mijn mening over seizoen 2

Ik vind deze serie heerlijk. Het is allemaal niet erg diepgaand, maar de prachtige omgeving, de Franse liedjes en de leuke, dramatische verhaallijnen vermaken zeker. De afleveringen duren ongeveer een halfuurtje en het acteerwerk is goed. Lilly Collins vertolkt de rol van de lieve, ietwat naïeve Emily geweldig. Hoewel sommige karakters misschien wat stereotiep zijn, sluit je de personages met hun uitgesproken karakters in je hart: excentrieke Mindy, sluwe, maar knappe Camille, romantische Gabriel, maar ook Luc en Julian zijn leuke personages. Dit seizoen komt Madeline meer in beeld, wordt het personage van Sylvie meer uitgediept (hoewel ik haar nog steeds niet erg sympathiek vond) en ontmoeten we de knappe Alfie, de Britse medestudent in de Franse les van Emily. De introductie van dit karakter zorgt voor meer spanning in de driehoeksverhouding tussen Emily, Gabriel en Camille (die nu eigenlijk wordt uitgebreid naar een vierkant) en daarbij is de ontwikkeling die Alfie doormaakt in deze 10 afleveringen mooi. Een goede aanvulling op de huidige cast en verhaallijnen, hoewel ik vermoed dat we Alfie in seizoen 3 niet veel meer terug gaan zien.

Want over seizoen 3 gesproken…Netflix heeft al bevestigd dat er nog een seizoen 3 en 4 van Emily in Paris zal verschijnen. Yes! Want als je het einde van seizoen 2 hebt gezien, dan weet je dat het verhaal van Emily nog lang niet verteld is en dat we achterblijven met een flinke cliffhanger: wat gaat Emily beslissen? Ik denk het wel te weten…

Wat Emily in Paris ook zeker bijzonder maakt, zijn de geweldige outfits die alle karakters dragen. Emily toont zich iedere aflevering meerdere keren in de meest verbluffende en authentieke outfits en ook Sylvie, Camille en Mindy zien er prachtig uit. Outfits die passen bij zowel de serie als fashion-stad Parijs en die zeker inspirerend zijn voor fashionista’s!

Als je houdt van een romantische serie vol Franse liedjes, mooie plaatsen, geweldige outfits en dramatische en ietwat cliché-achtige verhaallijnen, dan is Emily in Paris zeker de moeite waard om eens te bekijken. Korte afleveringen, goed acteerwerk en leuke karakters kenmerken deze fijne serie die je snel wegkijkt. Ik kan in ieder geval niet wachten op seizoen 3!

Romantiek ❤️❤️❤️

Drama ⭐️⭐️⭐️

Spanning ?

Actie ?

Seizoen 1 en 2 van Emily in Paris staan op Netflix.nl. 

Geplaatst op Geef een reactie

Get to know: Sophie Jansen

Met welk boek debuteerde je?

Mijn eerste boek heet ‘Volg me’, een verhaal dat gaat over twee jongeren op de middelbare school die erg veel op hun bordje krijgen.

Ben je momenteel bezig aan een nieuw boek? Welk? Wat kan je ons er al over vertellen?

Ja zeker! De titel staat nog niet vast. Het nieuwe boek lijkt qua opbouw op mijn eerste boek: weer kies ik twee personages die de hoofdrol spelen. Dit boek gaat het over heel andere problemen: de scheiding van je ouders en een ziekte hebben waar je liever met niemand over praat. Het verhaal speelt zich weer grotendeels af op de middelbare school.

Welke zijn jouw 3 favoriete Young Adult boeken van het moment?

Oeh, moeilijk.. Er zijn zoveel goede Young Adult boeken. Op dit moment:
1. Anna Woltz – De Tunnel
2. Maren Stoffels – Ik zie je tussen de wolken
3. Buddy Tegenbosch – Oog om oog

Wie is jouw grootste schrijfinspiratie?

Mijn inspiratiebronnen zijn dan toch Carry Slee en Jacques Vriens. Ik vind het zo knap als je veel jongeren aan het lezen krijgt. Zij hebben ook de boeken geschreven die ik vroeger graag las.
Op school hebben we Margje Woodrow, Cis Meijer en Buddy Tegenbosch op bezoek gehad. Zij wisten de leerlingen zo goed te boeien en enthousiasmeren dat deze drie schrijvers op dit moment een enorme inspiratiebron zijn.

Doe je nog een andere job, naast schrijven?

Ja, ik werk op een middelbare school als docent Nederlands. Hier haal ik ook mijn inspiratie vandaan.

Hield je vroeger van lezen?

Dat wisselde enorm. Toen ik de boeken zelf mocht kiezen, zeker. Vlak voor de zomervakantie ging ik dan altijd naar de bibliotheek en nam ik zes boeken mee voor op vakantie. Het leesplezier nam af op de middelbare school, omdat er toen titels werden verplicht.  

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Ik hoop dat ik dan nog steeds voor de klas sta, omdat ik daar veel energie van krijg. Daarnaast zou het heel tof zijn als er dan wat meer boeken van mij zijn verschenen.

DILEMMA:

Liever een boek me een ijzersterke openingsscène en een gebrekkig einde of een boek met een gebrekkige openingsscène en een ijzersterk einde?

Dan kies ik toch voor een boek met een gebrekkige openingsscène en een ijzersterk einde. Dit zou mij als lezer meer tevreden achterlaten. Ook zou het einde ervoor zorgen dat ik denk: oh, het is wél een gaaf boek! Je kan beter positief verrast worden dan teleurgesteld, toch?

Geplaatst op Geef een reactie

Recensie: Wildvuur – Elmar Otten

Wildvuur van Elmar Otten

In februari kwam er een berichtje in onze YA-groep online met de vraag of iemand Wildvuur wilde lezen en recenseren. Zoals jullie ondertussen wel weten, vind ik het fijn om soms uit die comfortzone te stappen en te gaan voor boeken die mij, op het eerste gezicht, niet meteen aan zouden spreken. Ben jij benieuwd of dit boek mij heeft weten te overtuigen?

Cover

Wildvuur is alleen uitgegeven als e-book. Hierdoor valt de cover, op een e-reader, misschien een beetje weg in verband met de grijstinten. Hierboven staat de cover weergegeven in kleur, zodat jij een goed beeld krijgt. De combinatie van de diepe(re) roodtinten en het goud zijn echt prachtig. In het midden staat een boom afgebeeld met daaronder duidelijke wortels. Het zegt in eerste instantie nog niet veel. Dit krijgt, na het lezen van het boek, wel echt een betekenis en voornamelijk veel vragen wat het nog gaat betekenen. Een sterk punt is dat de cover meteen fantasy uitstraalt.

Verhaal

In Wildvuur wordt de jonge Vesper, samen met zijn moeder en broer Or, meegenomen door een vreemd volk. De leider van dit volk, Angr, houdt vol dat Vesper hem heeft gecreëerd en de God is van hun volk. Het leven van Vesper komt op zijn kop te staan als hij verantwoordelijk lijkt te zijn voor de vernietiging van de wereld om hem, terwijl hij moeite heeft om zich dit te herinneren. Zijn broer is ondertussen in de leer bij een oude vrouw en zijn moeder is ernstig ziek geworden. Is het mogelijk voor hen om te ontsnappen en valt alles op zijn plek?

Schrijfstijl

Wildvuur begint vrijwel meteen! In een schuingedrukte tekst begint een conversatie die voor jou, als lezer, nog onduidelijk is. Vervolgens begin je met het lezen van het ‘normale’ verhaal en word je daar meteen ingegooid.

De schrijfstijl wil ik even loskoppelen van het verhaal. Want de schrijfstijl op zich leest vlot, de zinnen staan er en vertellen iets. Uit alles komt naar voren dat de schrijver goed heeft nagedacht over hoe hij zijn verhaal wilde vertellen. Alleen in combinatie met het verhaal kwam dit niet helemaal tot zijn recht. Dit hangt allemaal samen met het feit dat je meteen in het verhaal gegooid wordt, zonder verdere inleiding. Een goede inleiding had zeker niet misstaan in het boek waardoor de lezer een goed beeld had kunnen vormen.

Het is belangrijk om de aandacht bij Wildvuur te houden. Er worden namelijk nogal wat personages geïntroduceerd. Elk met een eigen rol. Het enige minpunt hiervan is dat niet alle personages, hun beweegredenen en/of achtergronden duidelijk zijn en er een bepaalde diepgang mist.

Wildvuur is geen dik boek en bestaat uit 12 hoofdstukken en dat beviel mij wel. Deze hoofdstukken waren niet te lang en niet te kort. Omdat ikzelf echt moeite had om goed in het verhaal te komen, vond ik deze balans erg fijn!

Ervaring

Wat een fantasierijk boek is Wildvuur! Dat vond ik echt het sterkste punt van heel het boek, alles ademt fantasie en een compliment voor de schrijver hoe dat naar voren komt. Voor mij persoonlijk duurde het echter lang voordat ik de wereld van Vesper een beetje begon te begrijpen. Ik had zoveel vragen welke een lange tijd onbeantwoord bleven (en zelfs na het lezen van het boek nog niet altijd even duidelijk zijn). Hierdoor was mijn leesplezier de eerste helft ook aanzienlijk minder dan de tweede helft. In de tweede helft kwam steeds wat meer actie naar voren en nam de spanning met momenten toe. Dit zorgde ervoor dat mijn leesplezier werd vergroot!

Wildvuur is het eerste deel uit een trilogie! Daarmee is het zeker geen afgerond verhaal en eindigde het juist met een cliffhanger, die mij wel laat verheugen op het volgende deel. Want ik wil die zeker weten gaan lezen. De schrijver heeft mij daar, zeker gezien de tweede helft van het verhaal, wel van weten te overtuigen. Het boek krijgt van mij 3 sterren.

Geplaatst op Geef een reactie

Vijf Cottagecore boeken

Er zijn een hoop verschillende genres binnen Young Adult. Cottagecore is een aesthetic die je misschien niet gelijk als genre zal aanduiden, maar er zijn zeker boeken die hierin vallen en je kennis kunnen laten maken met deze aesthetic. Wat houdt deze aesthetic eigenlijk in?

Cottagecore, ook wel farmcore of countrycore genoemd, is geïnspireerd op een geromantiseerde interpretatie van het westerse agrarische leven. Het richt zich op een eenvoudig leven midden in de natuur. Bloemen, tuinen en mooie planten staan centraal. Veelvoorkomende thema’s in cottagecore zijn bakken, zorgen voor mensen, picknicken en zelfvoorzienend zijn.

Deze aesthetic is een voortzetting van vele op de natuur gebaseerde aesthetics, maar dit is de meest bekende. Het is een romantisering van het leven op het Engelse platteland uit de Romantische en Victoriaanse periodes. Het ziet eruit als een comfortabele, rustige en huiselijke levensstijl met een klein beetje avontuur.

Om je onder te kunnen dompelen in deze aesthetic heb ik een lijstje opgesteld met vijf boeken die binnen Cottagecore vallen.

Wild beauty – Anna-Marie McLemore

Al bijna een eeuw verzorgen de Nomeolvides-vrouwen het terrein van La Pradera, de weelderige tuinen die gasten van over de hele wereld betoveren. Wanneer deze vrouwen verliefd worden, verwijnen hun geliefden. Maar dan, na generaties van verdwijningen, verschijnt er een vreemde jongen in de tuinen. De jongen is een mysterie voor Estrella, het Nomeolvides-meisje dat hem vindt, maar hij is ook een mysterie voor zichzelf; hij weet niets meer over wie hij is of waar hij vandaan kwam. Hij weet alleen nog zijn naam. Terwijl Estrella Fel probeert te helpen zijn onbekende verleden op een rijtje te zetten, leidt La Pradera hen naar geheimen die even gevaarlijk als magisch zijn.

Eeuwig en altijd Tuck (Tuck Everlasting) – Natalie Babbitt

Wanneer Winnie een bron ontdekt die het eeuwige leven bevat, ontmoet ze ook de onvergetelijke familie Tuck, die in de bossen woont. De Tucks hebben van de bron gedronken en worden nooit ouder. Ze zullen nooit doodgaan. Ze hebben de waarheid over de bron altijd geheim gehouden, omdat ze zich realiseerden hoe gevaarlijk het kon zijn als de bron bekend werd bij de verkeerde mensen. Maar de Tucks worden gedwongen maatregelen te nemen wanneer het geheim van de bron ontdekt drijgt te worden, niet alleen door de tien jaar oude Winnie, maar ook door een vreemdeling.

Anne van het groene huis (Anne of Green Gables) – L.M. Montgomery

Matthew en Marilla Cuthbert adopteren een jongen uit een weeshuis om te helpen op hun boerderij. Op de een of andere manier gaat er iets mis en krijgen ze in plaats van een jongen Anne, een 11-jarig springerig meisje met lange rode vlechten. In eerste instantie willen ze haar terugsturen naar het weeshuis, maar al snel verovert Anne de harten van Matthew en Marilla. Het boek volgt hoe Anne omgaat met haar nieuwe leven op Green Gables.

Onder moeders vleugels (Little Women) – Louisa May Alcott

De vier zussen March: Meg, Jo, Beth en Amy zijn allemaal erg verschillend. Hun vader strijdt in de oorlog en hun moeder werkt om het gezin te onderhouden. De vier zussen zijn dus op elkaar aangewezen. Met zijn vieren komen ze de tijd door, door onder andere een geheim genootschap op te richten en toneelstukken te verzinnen en uit te voeren. Dit terwijl ze hopen wat van hun vader te horen en niet kunnen wachten tot hij weer terug komt.

De geheime tuin (The secret garden) – Frances Hodgson Burnett

Mary Lennox is een jong Engels meisje dat terugkeert naar Engeland vanuit India, nadat ze een trauma heeft opgelopen door haar beide ouders te verliezen tijdens een cholera-epidemie. Haar herinneringen aan haar ouders zijn echter niet prettig. Haar oom Archibald Craven, die ze nog nooit eerder heeft ontmoet, zal nu voor haar zorgen. Mary is niet erg beleefd wanneer ze bij hem aankomt en heeft vaak driftbuien. Stukje bij beetje begint ze wat milder te worden. Mary gaat vaak naar buiten en ontdekt een mooie ommuurde tuin die altijd op slot blijft. Het mysterie wordt groter als ze ergens in het enorme landhuis van haar oom snikken hoort. De bedienden geven haar geen antwoord op waar het snikken vandaan komt, wat Mary’s nieuwsgierigheid alleen maar groter maakt. Zal ze de ommuurde tuin ooit betreden en uitvinden waar het gesnik vandaan komt?

Ken jij nog boeken die erbij zouden moeten op dit lijstje? Laat vooral een reactie achter met welke boeken jij hieraan zou toevoegen!