We wisten al een tijdje dat ook het nieuwste boek in de The Hunger Games-serie een verfilming zou krijgen. In augustus van vorig jaar maakten de makers reeds bekend dat de opnames gingen beginnen in 2022 en dat de film eind 2023 of begin 2024 in de zalen te zien zou zijn. Afgelopen week is die datum nog iets concreter geworden: vanaf 17 november 2023 zal de film te zien zijn in de Amerikaanse bioscopen. Dat werd bekendgemaakt op CinemaCon, een vakbeurs voor bioscoopfilmen. Daar kregen ze ook een eerste trailer te zien, maar die bevatte nog geen beelden van de film.
De ballade van slangen en zangvogels
Weinigen hadden het verwacht, maar tien jaar na de verschijning van het laatste deel in de trilogie, kwam Suzanne Collins met een nieuw boek dat zich afspeelt in Panem. Net zoals de trilogie werd dit boek instant een echte bestseller. Het was dan ook niet verrassend dat de prequel ook verfilmd zou worden.
In tegenstelling tot de initiële trilogie speelt de prequel zich af tijdens de 10de Hongerspelen terwijl het eerste boek in de trilogie over de 74ste Hongerspelen gaan. In het boek volgen we de achtienjarige Snow, die in de trilogie de president van Panem is. Hij de mentor is van het tribuut uit District 12, Lucy Gray. De vertaling verscheen in 2020 gelijktijdig met het origineel bij Best of YA en werd vertaald door Maria Postema.
Wat weten we er al over?
Over de verfilming is nog niet zoveel bekend. Wat we wel weten is dat de regisseur van de vorige films Francis Lawrence opnieuw de regie voor zijn rekening zal nemen. Het scenario schrijft hij samen met Michael Arndt. Daarnaast is ook schrijfster Suzanne Collins nauw betrokken bij de film als producer. Vermits er nog geen beelden getoond zijn, is ook nog niet geweten welke auteurs de hoofdrollen zullen vertolken. De kans lijkt klein dat de acteurs uit de oorspronkelijke films van de partij zullen zijn.
Het is alweer bijna een nieuwe maand en dat betekent dat er weer heel wat mooie boeken zijn om naar uit te kijken. In dit artikel zetten we ze voor je op een rijtje. Het belooft alvast een erg drukke maand te worden in boekenland.
Verguld
Uitstel is geen afstel. Hoewel Verguld normaal gezien al in april verscheen, zal deze limited edition komende maand verschijnen: inclusief gouden schutbladen, goudfolie en goud op snee.
Een wervelend nieuw avontuur van ‘The Lunar Chronicles’-auteur Marissa Meyer!
Van de koningin van de sprookjesbewerkingen komt een fantastische nieuwe duologie, ditmaal gebaseerd op het sprookje over Repelsteeltje. Fans van ‘The Lunar Chronicles’ zullen ‘Verguld’ niet kunnen laten liggen. Duistere fantasy, Germaanse mythologie en friends to lovers zorgen voor een onvergetelijk avontuur. De lezer komt aan het eind van het verhaal nog voor een verrassing te staan, waardoor deel twee niet snel genoeg kan komen.
Twin Crowns
Een andere vertaling die komende maand verschijnt is Twin Crowns van Catherine Doyle en Katherine Webber. Deze vertaling verschijnt gelijktijdig met het origineel bij Harpercollins.
Wren is van jongs af aan getraind om de moord op haar ouders te wreken. Het plan is dat ze stiekem de plaats van haar tweelingzus zal innemen nadat die is ontvoerd door haar handlanger. Ze zal er alles aan doen om aan de macht te komen en zo de kleine groep heksen bij wie ze is opgegroeid te beschermen.
Rose heeft altijd geleerd dat een prinses nu eenmaal bepaalde verantwoordelijkheden heeft, en dat betekent ook dat ze moet trouwen met de kroonprins van een wreed naburig koninkrijk. Ze is bang voor het leven buiten de paleismuren, maar dat ze haar beschermde leventje al zó snel zou moeten achterlaten, had ze niet verwacht.
Twee zussen, bij de geboorte gescheiden, leren elkaar eindelijk kennen, maar de kennismaking verloopt niet helemáál naar wens… Voor wie is de kroon?
De belofte
Bij uitgeverij Best of YA verschijnt een nieuwe novelle in de Best of YA XS serie. Eerder verschenen in die serie onder andere al Voor Yasmin, De laatste uren van Josephine Donkers en Mijn nacht met Vedder. Het boek telt zo’n 100 pagina’s.
De vijftienjarige Douwe was altijd tevreden met de stoere verhalen die zijn moeder over zijn overleden vader vertelde. Als zij hertrouwt, komt Douwe terecht in een gezin met twee pubermeiden en een stiefvader bij wie hij niet veel goed kan doen. Steeds vaker vraagt Douwe zich af hoe zijn eigen vader zou zijn geweest. Oom Sjoerd, zijn vaders broer, zou hem het meest kunnen vertellen. ‘Een aso en ruziemaker,’ volgens zijn moeder. Zij wil absoluut geen contact met hem. Als Douwe stiekem bij zijn oom op bezoek gaat, hoort hij een verhaal dat zijn leven op zijn kop zet. Maar spreekt zijn oom wel de waarheid? De belofte is een indrukwekkend verhaal over een tiener die op zoek gaat naar wie hij is. Een tijdloos thema in een eigentijds verhaal.
Het weeshuis in de azuurblauwe zee
Met Het weeshuis in de azuurblauwe zee vertaalt uitgeverij Volt het geprezen The House in the Curulean Sea dat in 2020 verscheen. Van de Engelse editie werden zo’n 450.000 exemplaren verkocht, waardoor het op de New York Times bestsellerlijst belandde.
Linus Baker leidt een rustig, afgezonderd leven en is maatschappelijk werker bij het Ministerie van Toezicht Magische Jongeren. Hij krijgt de bijzondere opdracht te onderzoeken of zes magisch begaafde, maar risicovolle jongeren, die in een weeshuis op een klein eiland wonen, mogelijk een te groot gevaar voor de samenleving opleveren.
In het weeshuis wonen zes jongeren; een merkwaardig, bont gezelschap dat bestaat uit Talia (een meisjeskabouter), Theodore (een gevleugeld draakje), Phee (een boself), Chauncey (een groen, kwalachtig wezen), Sal (een jongen die een miraculeuze verandering ondergaat wanneer hij bang is) en Lucy (een zesjarige antichrist).
Arthur Parnassus is er de directeur en hij wil te vuur en te zwaard sluiting voorkomen – ook al zal hij dan zijn eigen geheim moeten prijsgeven. Linus gaat een maand op het eiland wonen. Wanneer hij gaandeweg zijn vooroordelen laat varen en niet alleen een band opbouwt met de jongeren, maar ook met Arthur, komt hij voor een dilemma te staan: moet hij de ambtelijke regels of zijn hart volgen?
Onheilsdochter
Een ander bekroond auteur is Jean-Claude van Rijckeghem. Met zijn boek IJzerkop won hij de Thea Beckmanprijs in 2021. Dit nieuwste boek speelt zich af in het jaar 870 in Denemarken.
Denemarken, anno Domini 870. Yrsa is de heidense dochter van een Friese slavin en een Deense stuurman. Als de mannen van haar dorp op een dag van zee terugkomen met een hooggeplaatste gijzelaarster aan boord, krijgt Yrsa de opdracht op haar te passen. Hoewel de levensopvattingen van Yrsa en de rijke Zuster Job bijna niet met elkaar te rijmen zijn, ontstaat er toch een vriendschap tussen de twee. Maar als Zuster Job een Deense woesteling doodt, staat Yrsa voor een onmogelijke keuze. Moet ze het nonnetje uitleveren aan haar wraakzuchtige clan, of moet ze samen met haar vluchten, over de onvoorspelbare zee? Valt er wel te ontkomen aan de wraak van de Denen en hun goden?
Lotgenoten
Nog van eigen bodem komt Arne Van Der Linden met een nieuw boek. Lotgenoten is het vervolg op Het project dat vorig jaar verscheen.
“Alans puike prestatie tijdens de dropping krijgt een bittere nasmaak wanneer hij zijn eerste missie ontvangt. Thomas en Lauren, twee vroegere klasgenoten, zijn ontvoerd. Samen met Eli en Sam begeeft hij zich opnieuw in het rijk der levenden en in een race tegen de klok knoopt het team de strijd aan met een mysterieuze kidnapper. Parijs vormt het decor van een spannend kat-en-muisspel met meerdere mensenlevens als inzet.
Amarant
Nog bij Hamley Books is het uitkijken naar het nieuwste boek van Emmelie Arents. In het voorjaar van 2020 debuteerde ze met Het hart van de adelaar en ze schreef ook de duologie met De Woestijndief en De Meesterdief.
Ceda is een Creatie, geboren om te sterven. Wanneer de dag aanbreekt dat ze haar lichaam moet afstaan, beseft ze hoe graag ze wil blijven leven. Haar Maker helpt haar uit de instelling ontsnappen, maar buiten de vertrouwde muren wacht een verschrikkelijke waarheid. Arelle behoort tot de laagste klasse van de samenleving. Ze leeft elke dag in angst, wetende dat zij of haar geliefden voor orgaandonatie kunnen worden geselecteerd. Geleid door haar haat voor leider Derix Silas, besluit ze om mee te werken aan het plan van STORM, een organisatie die het systeem wil vernietigen.
Wereld zonder water
Wat als water een schaars goed is? Dat staat centraal in het duologische tweeluik van Inge Sleegers waarvan het eerste deel komende maand verschijnt.
In de wereld van de achttienjarige Nimue is water een schaars goed. Haar thuisstad Atlantis is een van de laatste menselijke nederzettingen met drinkbaar water. Na de Grote Wateroorlog voerde het nieuwe regime strikte regels in. Een van die regels is het verplichte examen voor meisjes, dat hun toekomstige plaats in de samenleving bepaalt. Wat er met de meisjes gebeurt die niet slagen, is een publiek geheim. Het enige wat Nimue weet, is dat ze nooit terugkeren bij hun families. Zal zij slagen voor het examen? Kan zij overleven in deze nieuwe realiteit?
Het krachtige kleitablet
Een ander boek dat zich in de toekomst afspeelt is Het krachtige kleitablet van Nanda Van Eck. Uitgeverij Godijn brengt het boek in mei op de markt. In het boek moeten vijf tieners met elkaar zien samen te werken om rampen te voorkomen.
Vijf bijzondere tieners met uiteenlopende karakters moeten elkaar vinden om als BIG5 bizarre uitdagingen aan te gaan. Het is 2041. Na de Grote Vloedgolf is de wereld veranderd. De vijftienjarige Lena krijgt een geheimzinnig oud kleitablet onder ogen. Daarop staat een voorspelling over de BIG5: vijf jonge talenten met dierlijke eigenschappen bundelen hun krachten. Lena ontdekt dat zij een van de vijf is en gaat op zoek naar de andere vier. De opdracht op het kleitablet is dringend: werk samen en voorkom vier rampen. Deze missie blijkt uitdagender dan gedacht. Wat wordt er bedoeld met “vijf is te veel”? En waarom worden ze tegengewerkt door Spits, de steenrijke leider van de Zwarte TOR-beweging? De BIG5: een verhaal vol geheimen, leugens, liefde en mysterie. Het krachtige kleitablet is het eerste deel van de BIG5-trilogie. Vijf talenten, vier rampen, één missie.
Het ibis hof
Bij uitgeverij Godijn verschijnt op 14 mei tijdens het Boek10-event ook een nieuw boek van Ellis van Zijll: Het ibis hof.
Wat als goden daadwerkelijk bestaan? Yanara leidt een rustig leven als dochter van de tempelpriester. Samen met haar tweelingzus, Asenath, assisteert ze bij de dagelijkse rituelen. Helaas komen er steeds minder mensen opdagen bij deze diensten. Het geloof in de goden verwatert en dit lijkt onomkeerbaar. Dan verschijnt er een boodschapper van de Oppergod Ra. Hij nodigt de mensen uit afgevaardigden te sturen naar het Hof der Goden. Hen wordt een kans geboden bij de goden in de leer te gaan. Maar let wel, slechts enkelen zullen het Hof der Goden vinden, dat zich in de Raeb-woestijn bevindt. Zij die een ware toewijding aan de goden in hun hart dragen komen het tegen. Echter kunnen alleen zij die waardig bevonden worden, binnentreden,’ luiden zijn woorden. Yanara en Asenath worden geacht zich aan de levensgevaarlijke reis te wagen en gaan op zoek naar het Hof der Goden. Zullen ze het vinden en wat zullen ze daar aantreffen? Het ibis hof is een Young Adult verhaal waarin de genres Fantasy en Romance hand in hand gaan. In een wereld geïnspireerd op Oud-Egyptische mythologie spelen thema’s als onzekerheid, zelfvertrouwen en jezelf leren accepteren een grote rol.
De Ziener van Wilgenhoven
Voor fans van fantasy-verhalen is er ook het nieuwste boek van Daniel Warmoeskerken dat eveneens op 14 mei wordt voorgesteld.
In Wilgenhoven leven wezens en mensen vredig samen, onder bescherming van de ziener en het magische Avalons Gilde.
Merel wordt ooit de volgende ziener, maar leidt tot die tijd een normaal leven. Op school valt ze direct voor Col, een nieuwe leerling die met iedereen contact legt, behalve met haar. Waarom tonen Merels zienersogen zijn ware aard niet en met welk doel is hij naar Wilgenhoven verhuisd?
Avalons Gilde zorgt ervoor dat de bijzondere bewoners er als mensen uitzien. Pecu wordt door zijn vader, de leider van het gilde, opgeleid om tot Avalon toe te treden. Wanneer iemand een krachtig, magisch voorwerp uit hun ondergrondse bibliotheek steelt, probeert hij met Merel de waarheid te achterhalen. Steeds meer twijfelt Pecu over zijn rol in het dorp en over zijn toekomst. Tijd om na te denken, krijgt hij nauwelijks. Er dreigt gevaar. Hij kan zijn vader, het gilde en zijn vrienden onmogelijk in de steek laten.
Een liefde
Querido Glow, de LGBTQ+ imprint van uitgeverij Querido, komt ook met een nieuw boek: Een liefde van Arnaud Cathrine. Het is de vertaling van het in 2021 verschenen Les nouvelles vagues. In het boek staat Vince centraal die op zoek is echte liefde.
Als Vince op het lyceum uitgescholden wordt voor mietje of flikker, dan ramt hij erop. Meteen. Maar als het om de liefde gaat is hij minder direct. Hij is geen type voor dating-sites. Hij wil liefde, échte liefde. En dat blijkt in Parijs een schaars goed. Vince heeft een geheim schrift waarin hij leuke jongens beschrijft die hij in de metro observeert, en thuis kijkt hij porno op internet. Hij verzint zelfs een echte romance met een Amerikaanse pornoster.
Zijn houvast is en blijft zijn trouwe vriend Octave: ze zijn vanaf hun vierde onafscheidelijk. Octave houdt hem in evenwicht omdat hij eigenlijk in alles zijn tegenpool is. In álles?
Zo moet het zijn
Voor de fans van Becky Albertalli en Adam Silvera is er goed nieuws: het vervolg van Wat als dit het is ligt vanaf komende maand in de rekken. Het boek speelt zich twee jaar na Wat als dit het is af.
In ‘Zo moet het zijn’ lopen Arthur en Ben elkaar weer tegen het lijf. Ze zijn allebei hard op weg om hun toekomstdromen na te jagen, maar in de twee jaar dat ze elkaar niet hebben gezien zijn ze niet gestopt met aan elkaar denken. Wil het universum ons vertellen dat er dit keer wel een happy ending is?
Boy Queen
Bij uitgeverij Moon verschijnt de vertaling van Boy Queen van George Lester. In dit boek denkt Robin na over waar hij naartoe wilt in zijn leven. Wanneer hij samen met enkele vrienden een dragshow bezoekt, is hij helemaal verliefd op de kunstvorm van drag. Misschien is daar zijn toekomst wel weggelegd?
Robin Cooper ziet zijn zorgvuldig uitgestippelde toekomst voor zijn ogen afbrokkelen… Terwijl al zijn vrienden op het punt staan om naar de universiteit te gaan, krijgt hij de ene na de andere afwijzingsbrief van toneelscholen. Onzeker over wat hem nu te doen staat en of hij genoeg talent heeft om zijn dromen alsnog waar te maken, besluiten Robin en zijn beste vrienden een avond uit te gaan om alles te vergeten. Ze bezoeken een lokale dragshow en die avond wordt Robin wordt compleet verliefd op de kunstvorm van drag. Is er dan misschien een ander, schitterend pad voor hem weggelegd…? Met een moeder die niet kan stoppen met praten, een vriendje dat niet voor hun relatie uit durft te komen en een beste vriendin die hem het allerliefst omtovert tot drag queen, rest Robin slechts één ding: het podium op.
Vlinder
Tot slot vermelden we ook graag het boek Vlinder van Martine Kamphuis. Dat boek verschijnt eind mei bij uitgeverij Ploegsma.
Farida heeft het moeilijk nu haar vriendje en beste vriendin meer tijd met elkaar doorbrengen dan met haar. Maar dan ontmoet ze Tess, een meisje dat er net zo eenzaam uitziet als Farida zich voelt. Tess is pas echt ongelukkig: ze is zelfs opgenomen in een psychiatrische kliniek. De meisjes vinden steun bij elkaar en algauw ontstaat er een hechte vriendschap tussen de twee. Farida is blij dat zij en Tess elkaar zo goed kunnen helpen. Maar waarom wordt ze aan alle kanten voor Tess gewaarschuwd? En wat is er precies gebeurd met Vlinder, de overleden vriendin van Tess?
Naar welke young adult boeken die in mei 2022 verschijnen kijk jij het meeste uit?
Stel, je reist in je eentje met de trein. Door een storing verdubbelt je reistijd zich. Nu moet je niet één uur maar twee uur te zien overbruggen in coupé 3957, die inmiddels zwart ziet van de mensen omdat niemand zin heeft om de zware schuifdeur open te trekken en door te lopen naar de volgende coupé. Wat nu? Muziek luisteren? Je kan je Spotifylijst inmiddels dromen. Een praatje aanknopen? In het gangpad waar jij zit, heeft iedereen of een koptelefoon over zijn hoofd geschoven. Dagdromen dan? Nee, daarvoor roept de intercom net iets te vaak dat er tot 19:30 uur geen treinen rijden tussen Ede-Wageningen en Arnhem door een dier op het spoor. De oplossing: een podcast luisteren.
Er zijn natuurlijk talloze podcastcategorieën, maar in dit artikel leggen we de focus op de podcasts met een verhalend element – zowel fictie als non-fictie. Zet je koptelefoon maar op. Die twee reisuren die nog in het vooruitzicht liggen, vliegen door deze podcasts zo voorbij.
Wraak – NPO Radio 1 en AVROTROS
Fictie
Wraak is een achtdelige fictionele serie over ambitie, macht en #metoo. In de race om korpschef van de Amsterdamse politie te worden, schakelt de ambitieuze Barbara Schaaf haar mannelijke concurrent uit met een #metoo. Daarmee ontketent ze een wraakactie die haar uiteindelijk voor een onmogelijke keuze stelt. Het toffe aan Wraak is dat deze podcast-dramaserie geheel 360˚ (of 8D) is vormgegeven, waardoor het lijkt alsof je midden in het verhaal zit en een van de personages bent.
Heavyweight – Gimlet Media
Relaties
Personalityshow, documentaire, comedy en (zelf)hulpradio: Heavyweight is het allemaal. Elke aflevering helpt de Canadees Jonathan Goldstein iemand met een probleem waar hij of zij vaak al jaren mee rondloopt. Bijvoorbeeld een onbeantwoorde liefde, de verdwijning van een babysitter, een ooit uitgeleende cd of een pestkop uit de jeugd. Met hulp van vrienden en familie probeert Goldstein de geïnterviewde te verlossen van de last die op zijn of haar schouders rust.
Parel Radio – NPO Radio 1 en VPRO
Maatschappij
In Parelradio hoor je de mooiste radioverhalen uit het archief van de NPO: fictieve radiodrama, hoorspelen en documentaires. Host Stef Visjager laat je kennismaken met onbekende werelden. Van schoonmakers tot wapenhandelaars tot de Costaricaanse Fluitvlieg tot een jongen die bijna de Sterkste Man van Nederland wordt. Er is voor ieder wat wils.
Een soort god – De Volkskrant
Waargebeurde misdaad
Wat als diegene die jij het meest vertrouwt, al jouw gedrag wil controleren? In Een soort god onderzoeken Volkskrantjournalisten Simone Eleveld en Anneke Stoffelen hoe het kan dat mensen in een sekte belanden. De voormalige leden van de Limburgse kungfusekte vertellen hoe ze langzaam maar zeker ze in de ban raakten van hun charismatische leraar René, die belooft een ‘echte krijger’ van ze te maken.
Daders – NPO Radio 1 en AVROTROS
Maatschappij
In Daders gaat journalist Cas de Jong in gesprek met veroordeelde moordenaars, ex-TBS’ers, terroristen en andere zware criminelen. Hij praat met hen over wat hen dreef tot hun afgrijselijke daden, hun berouw en het verloop van hun herintroductie in de samenleving. Waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven?
Echt gebeurd – Dag en Nacht Media
Verhalen
Bij Echt Gebeurd vertellen mensen op een klein podium mooie, bijzondere of grappige verhalen over iets wat ze zelf hebben meegemaakt. Af en toe leest er ook iemand voor uit zijn of haar puberdagboek.
Blood Ties – Wondery
Fictie
Wanneer Eleonore en Michael Richland hun ouders verliezen door een vliegtuigongeluk, moeten ze kiezen: de erfenis van hun vader, een wereldberoemde cardioloog en gezondheidszorgmagnaat, accepteren of alles riskeren om de waarheid te vertellen. Blood Ties is een miniserie van Wondery, het Amerikaanse podcastnetwerk dat bekend staat om filmisch geproduceerde, documentaire-achtige shows. Het verhaal is zo geloofwaardig dat je soms twijfelt of je naar fictie zit te luisteren.
Dirty John – Wondery en Los Angeles Times
Maatschappij
Debra Newell is een succesvolle interieurontwerper. Ze ontmoet John Meehan, een knappe en attente vrijgezel die net is teruggekeerd van een jaar in Irak bij Artsen zonder Grenzen. Debra raakt echter steeds verder verstrikt in een complex web van liefde, bedrog, vergeving en ontkenning. Komt ze hier wel levend uit? Dirty John is een true-crime podcast gebaseerd op het leven van John Michael Meehan en wordt gepresenteerd door journalist Christopher Goffard van de L.A. Times.
Dit is natuurlijk een greep uit een enorme selectie. Er bestaan nog zoveel andere podcasts die de moeite waard zijn om te beluisteren. Welke podcast luister jij graag?
Er is knap veel talent voor nodig om 99 keer een verhaal te vertellen over een twentysomething met een kort lontje, en nog wel op zo’n manier dat het een feest blijft voor de ogen. De Franse schrijver Raymond Queneau beschikte over dat talent.
Wat is nou datgene dat maakt dat je een boek blijft openslaan? Het plot, de personages? Misschien is het wel de verteller, degene die je bij de hand neemt en je door de wereld achter de gedrukte letters leidt. Misschien is het wel de authentieke toon die de verteller aanslaat, diens vertelstem, de stijl waarin het verhaal zich ontvouwt. Een goede verteller weet je aandacht te grijpen op elke pagina. En dat heeft Queneau als geen ander geweten.
Stijloefeningen laat zich het beste samenvatten als een soort documentatieverslag. De lezer is als het ware een ‘rechercheur’ die meerdere ‘getuigenissen’ leest over een incident dat zich heeft voltrokken aan het begin van de middag in de straten van het 20e-eeuwse Parijs. In dit geval zijn het er maar liefst 99. Iedere ‘getuige’ vertelt op een geheel eigen en al dan niet opmerkelijke manier wat er is gebeurd en dat is, om precies te zijn, niks bijzonders.
Het incident is belachelijk simpel en alledaags. Saai zelfs. Een jongeman met een lange nek en een vilten hoed valt uit tegen een oudere man in een volle bus. Na een korte woordenwisseling ploft de jongeman maar neer op een andere stoel. Later op de dag wordt hij opnieuw gespot. Deze keer met een vriend die hem adviseert om een extra knoop aan zijn jas te zetten. Dat was het. Het plot beslaat een half A5’je. Nee, meer gaat er niet gebeuren.
Het is alsof je gevangen zit in het hoofd van een geestige grappenmaker die maar blijft herschrijven.
(On)praktische eyeoper
Maar! Zodra je de pagina omslaat en de volgende vertelling van het incident leest en degene daarna, zul je begrijpen wat Queneau probeerde te doen en hoe vernuftig de insteek achter het boek eigenlijk is. Queneau wilde een reeks oefeningen ontwikkelen die schrijvers zouden kunnen helpen. De mogelijkheden van taal, de literaire middelen, de vele manieren waarop een verhaal verteld kan worden en hoe stijl belangrijker kan zijn dan inhoud.
Het resultaat is een experimentele eyeopener. ‘Aha, zo kan het dus ook’ zul je hardop zeggen na elke pagina. Elke vertelling verandert de verteller van persoonlijkheid, beroep, toon, taal, standpunt en stem. Het is alsof je gevangen zit in het hoofd van een geestige grappenmaker die maar blijft herschrijven.
Hoewel er een aantal vertellingen zijn die met gemak vijf sterren verdienen, is de waarheid dat de meeste van deze vertellingen helemaal niet goed werken voor het verhaal. In een echte roman zouden deze stijlen ontoepasbaar zijn. Neem bijvoorbeeld de verteller die alleen anagrammen gebruikt of de verteller die elk zelfstandig naamwoord aan een kleur van de regenboog koppelt; geinig maar onbegrijpelijk en geforceerd.
Aan de vertaling zal het in ieder geval niet liggen. Rudy Kousbroek heeft zijn stoute schoenen aangetrokken en de moeilijke taak op zich genomen om Exercices de style naar het Nederlands te vertalen. Het is al moeilijk genoeg om een hoog aangeschreven werk te vertalen, laat staan om de unieke taaleigen details en wendingen ervan te reconstrueren op een manier die een versie oplevert die de essentie van het origineel behoudt.
Stijloefeningen is een kans voor schrijvers om buiten de kaders te denken, om de woorden anders op een pagina te presenteren. De vertellingen zijn eigenzinnig, humoristisch, kort en inspirerend. Er bestaan eindeloze mogelijkheden om een eenvoudig verhaal te vertellen, zo blijkt. Ze zijn lang niet allemaal even praktisch, maar goed, soms wil je een experimentele bui hebben.
Juno vertrekt naar Zuid-Afrika om haar zus te bezoeken die daar werkt als dierenarts. Jan vertrekt naar Zuid-Afrika om zijn oom te helpen op de game farm. Ze ontmoeten elkaar in het vliegtuig en hebben beide een geheim. Wanneer ze aankomen in Zuid-Afrika scheiden hun wegen, maar ze gaan beide een moeilijke tijd tegemoet. Hun vakantie loopt totaal anders dan ze hadden verwacht.
Personages
Het boek wisselt af tussen Juno en Jan. Jan voelt aan als een iets volwassener personage. Juno’s denkpatroon is nogal kinderachtig. Ze hebben allebei een achtergrondverhaal en het is daarin te herleiden waarom ze zich gedragen zoals ze zich gedragen.
Thema’s
De thema’s in het boek zijn wel interessant. Er zitten veel verschillende dingen in maar uiteindelijk komen ze wel op hetzelfde uit. Het gaat vooral over rouw en verlies en die thema’s worden op verschillende manieren erg subtiel bij verschillende personages toegepast. Dat vond ik erg knap gedaan.
Schrijfstijl
Over het algemeen was de schrijfstijl erg simpel. De zinnen zijn kort en het komt een beetje kinderachtig over. Het is de hele tijd een beetje: dit gebeurt, dat gebeurt. Er wordt weinig van de omgeving beschreven en dat is wel jammer. Het speelt zich af in Zuid-Afrika en er zouden hele mooie beelden geschetst kunnen worden.
Conclusie
Ivoren maan wordt neergezet als een young adult-boek, maar wat mij betreft sloeg het de plank volledig mis. De manier waarop de zinnen waren opgebouwd voelde erg simpel aan en voor een jonger publiek. De personages hadden de leeftijd van personages in een young adult-boek, maar de manier waarop ze dachten en handelden voelde ook niet helemaal kloppend. De auteur leek geen idee te hebben van hoe het was om die leeftijd te zijn.
Het verhaal was prima en toen ik het aan het lezen was, was het wel enigzins boeiend, maar ik zou het aan niemand aanraden. Het voelde aan als een boek dat thuishoorde in een andere categorie. Het was meer een kinderboek. Met dan een paar iets te volwassen thema’s voor een kinderboek. Het koste me steeds moeite om verder te lezen, ik had steeds weinig zin om het boek op te pakken. Alleen aan het einde vond ik dat wat beter worden, maar dat kwam misschien omdat ik toen wel echt ver in het verhaal zat en toch wel wilde weten hoe het zou eindigen. Daarom geef ik het boek twee en een halve ster.
Binnenkort is het weer Koningsdag en wat is er leuker dan de rommelmarkt af te struinen op zoek naar de leukste boekenkoopjes? Om helemaal in de sfeer te komen voor deze zoektocht naar de leukste boeken, volgt hieronder een lijstje met een aantal boeken met een koninklijk tintje. De meeste van deze boeken zijn al een tijdje uit, dus er bestaat ook nog een kans dat je deze tegenkomt op de markt! Mocht je deze boeken nog niet gelezen hebben, dan is dit je kans. Het zijn stuk voor stuk aanraders!
Cinder – Marissa Meyer
In een futuristisch Nieuw-Beijing leven mensen en androïden door elkaar. Cinder, een getalenteerde monteur, is een cyborg en daardoor een tweederangsburger. Ze woont bij haar valse stiefmoeder, die haar beschuldigt van de ziekte van haar dochter. Maar Cinders stiefzusje is geen uitzondering: er woedt een dodelijke plaag in Nieuw-Beijing, die de bevolking verwoest.
Als prins Kai opeens in haar werkplaats staat, verandert Cinders hele leven. En het laatste wat ze had verwacht, is dat ze het middelpunt van een intergalactische strijd zou worden. Cinder zal moeten kiezen tussen plicht en vrijheid, loyaliteit en verraad – maar om de toekomst van haar wereld te beschermen, zal ze eerst de geheimen uit haar verleden moeten ontrafelen.
De ijzerkoning – Julie Kagawa
Sinds de mysterieuze verdwijning van haar vader toen ze zes was, heeft Meghan Chase altijd het gevoel gehad dat er iets niet klopte in haar leven. Maar dat ze de dochter van een mythische elfenkoning is, en terecht zou komen in een fantastische, levensgevaarlijke wereld had ze nooit kunnen raden. En ze had al helemaal nooit verwacht dat ze verliefd zou worden op een prins, die helaas niks van haar wil weten… Hoe overleeft ze in deze onbekende wereld waar vrienden op één hand te tellen zijn?
Hof van doorns en rozen – Sarah J. Maas
Als Feyre aan het jagen is ziet zij een immens grote wolf en schiet hem neer. Honger haalt namelijk het slechtste in iemand naar boven. Wat zij niet weet is dat zij hier een hoge prijs voor moet betalen. Het is namelijk geen gewone wolf, maar een Elfide. Niet veel later verschijnt er een beest voor haar deur om vergelding op te eisen. Hij neemt haar mee naar Prythian. Feyre ontdekt dat haar ontvoerder een Hoge Fae is uit het Lenthof en dat hij Tamlin heet. Haar vijandige gevoelens voor Tamlin veranderen in een vurige passie.
De selectie – Kiera Cass
Meisjes uit verschillende kasten krijgen de kans op een beter leven dan dat ze nu hebben. Als ze meedoen aan de Selectie krijgen ze de mogelijkheid om in het paleis te wonen en te strijden om het hart van prins Maxon.
Voor America Singer is het echter geen droom die uitkomt, ze moet alles opgeven (zelfs de liefde van haar leven) om mee te doen aan een strijd voor een kroon die ze eigenlijk helemaal niet wil hebben. Maar haar familie heeft geld nodig, dus gaat ze de strijd aan. Ze moet in een paleis wonen dat continu wordt aangevallen door rebellen. Dan ontmoet ze prins Maxon en twijfelt ze aan alles. America realiseert zich dat het leven waar ze altijd van gedroomd had in het niet valt bij de toekomst die ze nooit voor mogelijk had gehouden.
Her Royal Highness – Rachel Hawkins
Millie Quint is er kapot van als ze ontdekt dat haar soort van beste vriend/soort vriendin iemand anders heeft gekust. Met een gebroken hart en klaar voor een verandering van tempo, besluit Millie studiebeurzen aan te vragen voor kostscholen… hoe verder van Houston, hoe beter.
Al snel wordt Millie toegelaten tot een van ’s werelds meest exclusieve scholen, gelegen in de glooiende hooglanden van Schotland. Hier is het land dromerig en groen; de school is bedekt met klimop en de studenten vinden haar Amerikaanse karakter schattig. Het enige probleem: Mille’s kamergenoot Flora is een totale prinses. Ze gedraagt zich niet alleen zo, ze is het ook echt. De prinses van Schotland. In het begin kunnen de twee meisjes elkaar niet uitstaan, maar voordat Millie het weet, heeft ze een andere soort van beste vriend/soort vriendin. Prinses Flora zou een nieuw hoofdstuk in haar liefdesleven kunnen zijn, maar Millie weet dat de kans op een lang en gelukkig leven klein is… het echte leven is tenslotte geen sprookje, toch?
Welke van deze boeken wil je nog lezen? Weet je nog andere leuke boeken om aan dit lijstje toe te voegen?
Nog één keertje kunnen we genieten van Lee, Noah en Elle in het laatste deel van The Kissing Booth-reeks. Een mooie afsluiting, maar ik ben toch minder enthousiast over deze film dan over de andere twee delen in de reeks. Ik geef The Kissing Booth 3 dan ook 3 sterren en vertel hieronder waarom ik zowel lovend als kritisch over deze film ben.
The Kissing Booth 3 vertelt het laatste verhaal van Elle, Noah en Lee, de zomer voordat zij allen naar de universiteit gaan. Aan het einde van The Kissing Booth 2 was te zien hoe Elle toegelaten is tot zowel Berkley als Harvard en hoe zij twijfelde over haar keus. De tijd begint echter te dringen: Elle moet haar keuze gaan maken tussen de twee universiteiten en daarmee de keuze tussen de twee broers: verkiest ze liefde boven vriendschap? Ondertussen wil Elle vooral ook veel plezier maken in haar laatste zomer voordat ze vertrekt naar een universiteit. Samen met Lee besluit ze hun gezamenlijke Beach Bucketlist af te werken en proberen ze alle gekke en grappige uitdagingen op de lijst uit hun jeugd uit te voeren. Uiteraard verloopt niet alles zoals Elle had gepland: haar relatie met Noah vertoont kleine scheurtjes, haar vader gaat serieus daten en haar bijbaantje is hard werken. Elle raakt langzaam uitgeput en overprikkeld en dan komt ook oude vlam Marco nog even om de hoek kijken… Welke beslissing zal Elle uiteindelijk nemen? Kiest ze voor Noah of voor Lee?
Laat ik positief beginnen: de sfeer is weer geweldig in deze film. Het zonnige Californië is natuurlijk een prachtig decor voor een feelgoodfilm en ik kreeg dan ook helemaal zin in de zomer door alle scènes bij het zwembad, langs de zee, in het waterpark en op het strand. De interactie en het plezier tussen de personages is ook weer als vanouds. Elle is nog steeds haar eigenwijze, stoere en impulsieve zelf en er worden kleine verwijzingen gemaakt naar de andere films, iets wat ik altijd wel kan waarderen.
In deze film werken Elle en Lee hun gezamenlijke Beach Bucketlist af en dit zorgt voor hilarische gebeurtenissen en momenten. Ik had wel een beetje het idee dat het eerste deel van de film hoofdzakelijk draait om deze gebeurtenissen en de rest van het verhaal er een beetje omheen gebouwd is. Dit zorgde ervoor dat sommige momenten, zoals het bezoek aan het waterpark en de flashmob, wat gekunsteld aanvoelden en niet helemaal opgingen in de rest van het verhaal. Het bleven wat losstaande gebeurtenissen in plaats van een logisch geheel. Ik vroeg mij ook af waar iedere keer al die bekende gezichten van oud-klasgenoten vandaan kwamen. Die waren ook allemaal toevallig aanwezig? Er wordt veel gewerkt met green-screens en dit is soms duidelijk te zien. Dit zorgde ervoor dat de gebeurtenissen van de bucketlist aan de ene kant zorgden voor plezier en luchtigheid, maar aan de andere kant ook een beetje nep aanvoelden.
Waar de eerste film draaide om Lee, Elle en Noah is de cast na dit eerste deel wat uitgebreid en spelen nu ook Rachel, Marco en Chloe een grote rol. Hoewel ik deze bijfiguren zeker een aanvulling vind op de cast, had ik hun verhalen best iets meer uitgediept willen zien worden. Zo worstelt Chloe met de scheiding van haar ouders en weet Marco niet goed wat hij met zijn toekomst wil. Dit wordt aangestipt in gesprekken met deze personages, maar verder niet echt uitgewerkt. Heel jammer, want dit had het verhaal net iets meer diepgang kunnen geven.
The Kissing Booth-films zijn sterk in het verbeelden en verwoorden van waar tieners mee te maken krijgen, zoals kiezen waar en wat je wilt studeren, afscheid nemen van je vrienden en familie en accepteren dat mensen en zaken veranderen. In dit deel moeten Lee, Noah en Elle afscheid nemen van het strandhuis van de familie Flynn en hier komt een hoop verdriet, weemoed en ontroering bij kijken. De streepjes op de muur, oud speelgoed waar zo van genoten is, spelletjes die urenlang gespeeld werden: afscheid nemen van je kindertijd is niet makkelijk. Ook de strubbelingen die verder horen bij het volwassen worden komen uitgebreid aan bod. Elle heeft moeite de nieuwe relatie van haar vader te accepteren, probeert de balans tussen familie, werk en haar sociale leven te vinden en ontdekt wat ze met haar toekomst wil. Op dit gebied vind ik de film heel sterk. De strubbelingen waar Elle, Lee en Noah mee te maken hebben, worden mooi weergegeven en goed uitgediept. Op de momenten dat er afscheid genomen werd, had ik zelf ook een brok in mijn keel. Na drie delen ben ik toch enigszins gehecht geraakt aan de personages en dus deed het afscheid pijn. De muziekkeuze bij deze scènes was ook weer subliem te noemen, waardoor de emoties extra hard aankwamen.
Hoewel deze film draait om volwassen worden en opgroeien, merkte ik dat ik mezelf soms een beetje ergerde aan de kinderachtige reacties van Noah, Lee en Elle. Vooral omdat ik tussen de eerste twee films zo’n mooie ontwikkeling had gezien in zowel de personages als de acteurs, voelde het bij dit deel alsof er een soort ‘terugval’ was. Noah die na een simpele ruzie boos wegrijdt op zijn motor (alweer). Lee die na een onthulling van Elle boos wegrent (alweer). Elle die meer kapot maakt dan haar lief is en dezelfde fouten als voorheen maakt (alweer). Dit vond ik jammer en zorgt ervoor dat ik deze film minder leuk dan de voorgaande delen vind.
Tot slot nog even over het einde. Het verhaal eindigt misschien niet helemaal zoals je verwacht had, maar ik vond het einde daarentegen wel heel mooi, realistisch en passend bij het verhaal. Toch bleek de scriptschrijver toch nog een extra einde te willen maken, een epiloog. Wat mij betreft een grote fout. Het einde was goed, maar blijkbaar moesten in de laatste vijf minuten nog even het kuskraampje én de happily ever after in de film verwerkt worden. Wat mij betreft overbodig en een tikkeltje cliché. De epiloog had beter over de vriendschap tussen Lee en Elle kunnen draaien en de afslag die nu gekozen is, voorbij kunnen laten gaan.
De bloopers aan het einde, tijdens de aftiteling, vond ik dan wel weer heel erg leuk. Kortom: The Kissing Booth 3 moet je zeker kijken als je ook de eerdere delen van deze reeks hebt gezien, maar stelde mij persoonlijk wel iets teleur. De bijfiguren verdienden meer aandacht, de Beach Bucketlist voelde wat gekunsteld, Elle, Lee en Noah maken weinig ontwikkeling door en de epiloog had weggelaten mogen worden. Het verhaal is echter wel sterk in het verbeelden van waar tieners mee te maken hebben en welke strubbelingen horen bij het opgroeien en volwassen worden. De muziekkeuze is weer geweldig in dit deel, de interactie tussen de personages is hilarisch en de sfeer van de film brengt je direct in een zomerse stemming. The Kissing Booth 3 krijgt van mij 3 sterren.
Afgelopen week werden de auteurs van 3PAK bekendgemaakt. Dat is het geschenk dat je tijdens de Boekenweek van Jongeren kan ophalen in bibliotheken en boekhandels over heel Nederland. Net zoals in 2020 (toen Daniëlle Bakhuis) mag opnieuw een Young Adult auteur een verhaal schrijven voor de bundel en de bundel bevat daarnaast ook nog eens een primeur.
Chinouk Thijssen
De eerste auteur die een verhaal mag schrijven voor de bundel is Young Adult-auteur Chinouk Thijssen. Met Fataal spel, de Truth or dance-trilogie, Dubbelleven, Je hebt één nieuwe volger en Gegijzeld heeft ze al heel wat boeken voor jongeren op haar naam staan. Ook verscheen onlangs haar eerste boek voor kinderen.
Daan Heerma van Voss
Ook Daan Heerma van Voss zal een kortverhaal schrijven. Hij debuteerde in 2010 met zijn roman Een zondagsman. In 2020 verscheen nieuw boek van zijn hand: Coronakronieken. Een jaar later, in 2021, verscheen het autobiografische De bange mens over zijn angsten.
Gershwin Bonevacia
En ook een primeur: er werkt een dichter mee aan de bundel. Nadat in eerdere edities al graphic novels aan bod kwamen, zal de bundel nu dus gedichten bevatten. Gershwin Bonevacia was tot begin dit jaar stadsdichter van Amsterdam. Zijn dichtbundel verscheen in 2020 met als titel Toen ik klein was, was ik niet bang.
Boekenweek van jongeren
De boekenweek van jongeren vindt dit jaar plaats van 16 tot 25 september. Tijdens deze week kan je de 3PAK-bundel gratis bemachtigen in bibliotheken en boekhandels. In die week wordt ook de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren (in de categorieën Vertaald en Nederlandstalig) onthult. De nominaties hiervan worden later bekendgemaakt. Verschillende Nederlandse auteurs gaan tijdens deze periode ook op bezoek bij scholen om jongeren warm te maken om boeken te lezen.
Wat zou jij doen als je een tas met 80.000 euro vindt?
Toen ik bovenstaande zin las, wist ik meteen dat ik dit boek wilde lezen. Wat een spannend concept! Ik ben fan van Mel Wallis de Vries, Margje Woodrow, Cis Meijer en Chinouk Thijssen, maar wat mij betreft kan Elvis Post aan dit lijstje worden toegevoegd. Met ‘Geen weg terug’ levert Post een sterk, realistisch en herkenbaar verhaal voor tieners over een zeer aanlokkelijk aanbod: heel veel geld…
Eva, Fleur, Kim en Anna zijn vriendinnen en zitten samen op school in Rotterdam. Na een schoolfeest fietsen de meiden samen naar huis en komen onderweg een bizar tafereel tegen: een stilstaande auto met openstaande portieren, twee mannen in grote plassen bloed en een tas met 80.000 euro. De vriendinnen besluiten het geld mee te nemen, maar onbezorgd genieten van het gigantische bedrag is er niet bij: één van de mannen blijkt toch nog te leven en de meiden komen steeds verder in de problemen…
Het verhaal wordt verteld vanuit de perspectieven van Eva en Anna. Eva is een rustig, beschaafd meisje uit een goede familie. Ze is liefdevol opgevoed en denkt goed na over haar beslissingen. Anna lijkt op Eva, maar lijkt iets makkelijker te beïnvloeden door haar vriendinnen. Ze vindt het soms moeilijk om haar mening te geven en laat zich overrompelen door Fleur. Anna heeft een lastige thuissituatie sinds haar ouders gescheiden zijn en haar moeder veel drinkt. Verder komen Kim en Fleur veel aan bod in het verhaal. Fleur is de leider van het groepje, de meest dominante van het stel. Ze heeft een grote mond, laat graag van zich horen, neemt impulsieve beslissingen en laat zich niet zomaar gek maken. Ze komt uit een rijk, maar liefdeloos gezin, wat ervoor zorgt dat Fleur zich soms zorgelozer voordoet dan ze daadwerkelijk is. Kim is een meeloper: ze wil heel graag lijken op Fleur en doet alles wat zij wil. Kim is het minst uitgewerkte personage uit het vriendinnengroepje.
Kim, Fleur, Anna en Eva zullen de gemiddelde tiener op de middelbare school zeker aanspreken: het zijn leuke meiden in een realistische setting. Ze roddelen tijdens de lessen, leren voor toetsweken, spreken af met leuke jongens en gaan samen naar schoolfeesten. Ook de manier waarop de meiden tegen elkaar praten en hoe ze communiceren in hun groepsapp ‘The Squad’, zal voor tieners herkenbaar zijn.
Het verhaal speelt zich af in Rotterdam en als je bekend bent in de stad, dan zal je veel bekende plaatsen en straten tegenkomen. Leuk dat het verhaal zich in een echte stad afspeelt, waardoor je de locaties kent of kunt opzoeken om hier een beeld bij te krijgen.
Het verhaal is spannend en wordt mooi opgebouwd. Dit komt ook doordat je vanuit de perspectieven van Eva en Anna leest, die steeds zenuwachtiger worden en zich steeds verder in het nauw gedreven voelen. Als lezer weet je niet meer dan de personages, waardoor er een bepaalde spanning aanwezig blijft. Ik had echter wel vanaf het begin van het verhaal het gevoel dat het goed zou komen. Ik voelde dus wel spanning, maar had geen kippenvel of ‘ik-zit-op-het-puntje-van-mijn-stoel’-gevoel. Toch had ik de plottwist aan het einde van het boek niet aan zien komen en weet de schrijver op deze manier het verhaal mooi rond te maken en verrassend af te sluiten.
De cover van het boek is mooi en mysterieus: je ziet de silhouetten van Fleur, Eva, Anna en Kim, omringt door briefjes van honderd. De briefjes glimmen een beetje, waardoor ze bijna 3D lijken en uit de cover lijken te vliegen. Het boek past qua stijl en uitvoering perfect bij de andere thrillers van uitgeverij De Fontein.
Het verhaal draait uiteraard om de vraag wat de meiden met de 80.000 euro gaan doen, maar verder komen ook nog andere thema’s en verhaallijnen aan bod. Zo speelt het alcoholprobleem van Anna’s moeder een grote rol, evenals de ontluikende verliefdheden van Fleur, Anna en Eva. De thuissituaties van de meiden worden goed uitgewerkt en ook de dynamiek die speelt in hun klas en binnen het vriendinnengroepje is herkenbaar. Dit maakt dat het verhaal meer is dan alleen een thriller en daarnaast goed past bij de belevingswereld van jongvolwassenen.
‘Geen weg terug’ is een spannende jeugdthriller over vier meiden die heel veel geld vinden en zich hier geen raad mee weten: gaan ze ervan genieten of leveren ze het weer in? Het verhaal speelt zich af in Rotterdam en naast de beschrijvingen van de stad, zullen ook de realistische onderwerpen en beschrijvingen tieners aanspreken. Eva, Anna, Fleur en Kim zijn normale tieners die ook bij jou op school zouden kunnen zitten en hebben herkenbare gevoelens, gedachten en ervaringen voor andere jongeren. Het verhaal is spannend, goed uitgewerkt en verrassend aan het einde. Het bevat naast veel spanning en een duidelijk probleem, ook andere, mooie verhaallijnen. Ik heb genoten van ‘Geen weg terug’ en geef het boek dan ook vier sterren. Ik ben benieuwd naar meer werk van Elvin Post en hoop dat hij snel meer jeugdthrillers uit gaat brengen!
Een boek schrijven en zelf een uitgeverij oprichten waarbij ditzelfde boek gepubliceerd werd is een prestatie waarvan niet veel mensen het na kunnen doen. Toch deed auteur Jami Leigh het. Afgelopen februari verscheen Leighs debuut De Nieuwe Wendy bij Leighs uitgeverij Jewel Books.
Deze recensie kan spoilers bevatten voor Jami Leighs werk De Nieuwe Wendy.
Verhaal
De Nieuwe Wendy volgt het verhaal van Sarina en Sula, twee zusters die allebei een ‘Wendy’ zijn. Een Wendy is een meisje dat de Gave heeft waardoor ze kan vliegen en magische krachten bezit. De tegenhanger van een Wendy is een ‘Peter’ dit is een jongen met deze zelfde Gave waardoor hij kan vliegen en magische krachten bezit. De achterflap van het boek vat het verhaal kort samen als volgt:
Op Lumin leven nog maar weinig mensen met de Gave, ook wel Peters & Wendy’s genoemd.
Sarina is een Wendy. Misschien zelfs dé nieuwe Wendy die over Helidan zal regeren. Als Sarina wordt ontvoerd, komt ze plotseling voor een keuze te staan. Zal ze gehoorzaam haar rol vervullen of neemt ze haar eigen lot in handen?
Sula heeft er alles voor over om haar geliefde kapitein te redden van de dood. Ook als dat betekent dat ze achter een legende aan moet, waarvan niemand weet of het bestaat. Wanneer er een mogelijke oplossing op haar pad komt, wordt ze geconfronteerd met haar verleden.
Plot
Toen ik zag dat De Nieuwe Wendy een werk is geïnspireerd door J.M. Barries klassieker Peter Pan, was ik overladen met enthousiasme. Peter Pan is namelijk een van mijn favoriete klassiekers uit de jeugdliteratuur. Met de nodige intrige begon ik aan het boek maar vond het al gauw spijtig dat de grootste invloed die Peter Pan diende in dit verhaal, het gegeven van mensen die kunnen vliegen is en daarom ofwel een ‘Peter’ of een ‘Wendy’ genoemd worden. Ik zie waar Peter Pan tot zekere mate een inspiratie geweest had kunnen zijn door het vliegen alsook de aanwezigheid van zeemeerminnen en piraten. Het komt op mij over alsof het boek eender welke naam had kunnen hebben voor jongens en meisjes die kunnen vliegen en dat de link die wordt gelegd met J.M. Barries werk nogal kort door de bocht is. Hierdoor wist het plot van het verhaal mij helaas niet zo goed te grijpen omdat ik door de ‘Peter Pan’ notie iets anders had verwacht, natuurlijk is dit een heel persoonlijke inkijk op wat er zou kunnen komen uit een verhaal met De Nieuwe Wendy als titel en J.M. Barries Peter Pan als inspiratie.
Schrijfstijl
Leigh heeft qua schrijfstijl een zeer vlotte pen. Tijdens het lezen van De Nieuwe Wendy word je aandacht hierdoor er steeds goed bijgehouden en begrijp je ook telkens wat er aan de hand is. Dit is een fijn gegeven, zeker omdat vandaag de dag er vaak geëxperimenteerd wordt met stijlen en conventies die soms te veel moeite van hun lezers vragen. Leigh schrijft echter helder en op zo’n manier dat je, ondanks de geheel nieuwe wereld die ze in haar werk introduceert, het kan blijven volgen. Dit zorgt ervoor dat het boek fijn wegleest en dat je soms opeens wakker schrikt uit uren verzonken te zijn geweest in De Nieuwe Wendy.
Ervaring
Ik had tijdens het lezen van dit boek toch enkele ergernissen waar ik me na het lezen van het boek niet goed over kon zetten. Allereerst was het gebrek aan trigger-warnings eentje waar ik een beetje teleurgesteld door was. Leighs verhaal bevat gebeurtenissen die te maken hebben met PTSD gerelateerde reacties, verkrachting en seksisme. Zelf kan ik dit soort dingen lezen zonder dat er meteen een waarschuwing aan voorafgaat, maar ik ken genoeg mensen die wel aangedaan zouden zijn mochten ze dit boek lezen zonder te weten dat het zulke inhoud bevat.
De Nieuwe Wendy is een werk dat kan worden gecategoriseerd als fantasy, dus ik vond het nogal vreemd om te zien dat ze de voorgenoemde thema’s gebruikte in haar werk. Zeker in fictionele werken lijkt het mij overbodig om thema’s zoals seksisme te gebruiken zeker op de manier van de ‘oude stempel’ zoals in dit werk voorkomt. Opmerkingen dat het dragen van een broek ‘mannelijk’ is en dat iemand iets doet ‘als een meisje’ vind ik onnodig in het huidige klimaat waarin gelijkheid nog steeds een nodige opmars verdient. Zeker in een fantasy verhaal kunnen dit soort thema’s anders aangepakt worden in plaats van terug te grijpen waar er vandaag de dag nog steeds zo voor gevochten wordt dat vrouwen niet op een stereotiepe manier zwakker worden geacht dan mannen. Dit was nagenoeg een beetje schrijnend en teleurstellend om te lezen en het kon perfect worden weggelaten zonder dat het plot erdoor zou worden aangetast.
Vooral de verkrachtingstrope in dit boek vond ik er een die er uitgelaten had kunnen worden, of toch in ieder geval een andere aanpak kunnen krijgen. Het moment waarop twee personages met elkaar kussen en het ene personage stop zegt en het andere personage dit niet meteen doet, vond ik al een grens die niet overschreden mocht worden. Echter werd er niet meteen gestopt en pas toen het andere personage in paniek was stopte de andere partij met een opmerking dat hij wist dat ze er nog niet klaar voor was. Dit vond ik een scène waarvoor het woord ‘overbodig’ nog niet eens dichtbij komt bij hoe hard dit soort situaties niet meer thuishoren in fantasy literatuur.
Helaas hebben deze thema’s voor mij het boek een beetje tenietgedaan. Dit soort situaties lees ik liever niet in fictionele literatuur, omdat er in dit soort literatuur kan worden aangetoond dat maatschappijen kunnen werken zonder dat er zulke schrijnende thema’s tewerk gesteld moeten worden.
Ik wil wel zeker meegeven dat ik heel erg onder de indruk ben van de moeite en overduidelijke liefde die Jami Leigh in haar werk heeft gestoken alsook het oprichten van een eigen uitgeverij, daar zet ik zeker en vast wel mijn pet voor af.
Winactie
Jami Leigh heeft ook een winactie georganiseerd betreffende het vervolg op De Nieuwe Wendy. Voor deze winactie heb je de volgende letters nodig: R en Y. Veel succes!
De volgende recensie in Jami Leighs blogtour kan je vinden op de blog van Kwanteinwonderland.