Stad vol geesten is het eerste deel uit de Cassidy Blake serie van V.E. Schwab. Deze auteur is onder andere bekend van haar razend populaire serie ‘De kleuren van magie’ en ‘Het onzichtbare leven van Addie La’Rue’.
Waar het over gaat
Cassidy Blake heeft een vader die wetenschappelijk georiënteerd is en van feitjes houdt. Haar moeder daarentegen is een stuk zweveriger en gelooft heilig in het bestaan van geesten. Ze is ervan overtuigd dat ze hun aanwezigheid kan voelen. Samen zijn hun ouders de ‘Inspookteurs’. Ze zijn inspecteurs die op zoek gaan naar spoken. Hier hebben ze al heel wat boeken over geschreven en nu komt hun grote droom waar om er een televisie serie over te maken. De eerste aflevering zal worden gefilmd in Edinburgh, een oude Schotse stad waar het goed spookt.
Wat Cassidy’s ouders niet weten, is dat Cassidy zelf – in tegenstelling tot haar moeder – wel echt spoken kan zien! Haar beste vriend Jacob is een spook. Alleen Cassidy kan hem zien en horen. Jacob kan dus ook geen mensen of objecten aanraken en dwars door muren en deuren heen bewegen. Sinds Cassidy een bijna-dood ervaring heeft gehad waar Jacob haar leven heeft gered, kan ze hem zien en zich naar de wereld tussen die van haar en de dood reizen. Dit is waar alle spoken zich bevinden, omdat ze niet levend, maar ook nog niet helemaal dood zijn.
Eenmaal in Schotland blijken de geesten die daar rondzwerven een stuk duisterder te zijn dan de lieve en onschuldige Jacob. Gelukkig ontmoeten ze daar Lara; een meisje van haar leeftijd wie net als Cassidy ook geesten kan zien. Van de producers van de serie die haar ouders opnemen hoort ze over de ‘Rode Raaf’. Een vrouw met zwart haar in een rode mantel die kinderen naar haar toelonkt en die nooit meer levend thuis komen. Het ‘tussenin’ (zoals deze wereld waar geesten zich bevinden wordt genoemd) blijkt een stuk gevaarlijker en aanlokkelijker te zijn dan Cassidy had gedacht. Lukt het haar om de juiste keuzes te maken en de Rode Raaf te verbannen?
Cassidy Blake
De 12-jarige Cassidy Blake is een vrolijke meid ondanks dat ze op school niet zoveel vrienden heeft en voornamelijk wordt genegeerd door haar klasgenootjes. Dat maakt haar niet zoveel uit, want ze heeft Jacob met wie ze het goed kan vinden. In hem heeft ze een echte vriend gevonden met wie ze een speciale band heeft opgebouwd. Terwijl Jacob graag superhelden strips leest is Cassidy fan van Harry Potter.
Door het hele boek heen zitten er af en toe wat verwijzingen naar deze serie, zeker aangezien de serie in Edinburgh tot stand is gekomen. Hierdoor wil ik graag even benoemen dat ‘City of Ghosts’ zoals het boek in het originele Engels heet, uit is gekomen in augustus 2018 en de eerste controversiële uitspraken van J.K. Rowling (de auteur van de Harry Potter serie) pas in juni 2020 plaatsvonden. V.E. Schwab heeft nooit openlijk haar mening geuit over deze standpunten. Mocht je deze referenties vervelend vinden, dan kun je het boek beter niet lezen.
Leeftijdsindicatie
Waar het boek over Addie La’Rue echt voor volwassenen is en De kleuren van magie serie meer voor jong volwassenen, zit de Cassidy Blake serie qua leeftijdscategorie net iets onder deze laatste. Dit boek is goed te lezen voor bijvoorbeeld brugklassers waardoor ook de jongere generatie van het schrijftalent van V.E. Schwab kan genieten. Ondanks dat het verhaal goed te begrijpen is voor kinderen, voelt het boek niet heel kinderlijk aan. Hierdoor kunnen ook jongvolwassenen en volwassen genieten van de avonturen van Cassidy Blake.
Het plot
Het boek is heel erg vlot geschreven waardoor het lekker weg leest en je door de bladzijdes heen vliegt. Stad vol geesten bevat geen romantiek, maar wel een hele sterke vriendschapsband die, door de interessante dynamiek van personages, erg leuk is om over te lezen. Cassidy beleeft wilde avonturen die ervoor zorgen dat het verhaal geen enkel moment saai is. Door de geesten die ze tegenkomt en de urgentie van haar problemen zit er ook veel spanning in het verhaal. Kortom; dit is een heel goed eerste deel van een – voor Nederlandse lezers – nieuwe en veelbelovende serie. Het boek is voor zowel jongere als oudere lezers vermakelijk wat dit een echte aanrader maakt. Ik gaf het vier sterren.