Geplaatst op Geef een reactie

Nieuwe young adult boeken in november 2023

Op zoek naar nieuwe young adult boeken om op je verlanglijstje te zetten? Hier vind je een lijstje van young adult boeken die in november 2023 verschijnen.

Als ik je morgen weer zie

Bij uitgeverij Volt verschijnt de vertaling van de New York Times-bestseller If I see you again tomorrow.

Om de een of andere reden is Clark op een maandag wakker geworden en heeft hij nu al 309 keer dezelfde eentonige dag beleefd. Hij zit vast in een timeloop. Totdat dag 310 aanbreekt… Uit het niets wordt zijn altijd zo saaie wiskundeles onderbroken door iets onverwachts: Beau, een jongen die hij al die 309 vorige maandagen nog niet eerder heeft gezien, komt zijn klas binnen gelopen. Als de verlegen, sympathieke Clark besluit om eens onbezonnen te zijn en samen met de uitbundige en bruisende Beau een aantal ‘boodschappen’ door Chicago te doen, kan hij zich niet voorstellen dat deze maandag écht iets zal veranderen aan de timeloop. En hij verwacht al zeker niet dat hij in één dag zo verliefd op iemand kan worden. Er is alleen één probleem: hoe bouw je een toekomst op met iemand als morgen nooit aanbreekt?

De C is voor Celia

Na de novelle Voordat het smelt, verschijnt komende maand De C is voor Celia bij uitgeverij Moon Young Adult. Ze kwam op het idee voor dit verhaal toen ze een serie zag over een Amerikaanse familie met 19 kinderen waarvan de oudste dochter veel zorgtaken op zich neemt.

De zestienjarige Celia helpt goed mee in het huishouden, dat kan ook niet anders met twaalf broers en zussen. Maar vanaf het moment dat hun gezin wordt gevolgd voor een realityserie, komen alle verhoudingen binnen hun gezin op scherp te staan. Het lijkt wel alsof er bepaalde rollen voor hen geschreven zijn… Maar het is toch juist de realiteit die de makers vast willen leggen? Of zit het misschien toch iets anders in elkaar?

Julia en mijn broer en ik

Nog een boek van eigen bodem: Julie en mijn broer en ik. Voor zijn debuut voor jongeren Zoals het gebeurd is won hij de vijfjaarlijkse Lavkiprijs.

Het is een bloedhete zomer in een dorp aan de grens. Esse wil het tot voetballegende schoppen en heeft daar alles voor over. Hij laat zich in met Rocky, een handelaar in verboden middelen. Zijn liefje Julia maakt zich zorgen. En zijn kleinere broer Jakob, bijna dertien en smoorverliefd op Julia, ziet voor zichzelf een heldenrol weggelegd. Hij begeeft zich in de duistere wereld van zijn broer, alleen maar om indruk te maken op Julia. Jakob raakt steeds verder verstrikt in het web van Rocky. Als hij zich daaruit probeert te bevrijden, komt het onherroepelijk tot een gewelddadige confrontatie.

Donder

Het is zo ver: het derde deel in de Arc of a Scythe-serie van Neal Shusterman verschijnt in het Nederlands!

In de langverwachte finale van Neal Shustermans trilogie over een wereld waarin de dood is overwonnen, leveren profeten en dictators een felle strijd om de macht. Zal juist de onsterfelijkheid van de mensheid uiteindelijk haar  ondergang betekenen? Het razend spannende slot van de New York Times-bestseller kan je weleens je nachtrust kosten…

Codenaam IJsvogel

Er komt een nieuw boek uit van schrijfster Liz Kessler, waarvan eerder ook al Toen de wereld nog van ons was verscheen. Dat boek werd genomineerd voor de Vlaamse Leesjury.

Codenaam IJsvogel van prijswinnend auteur Liz Kessler is een meeslepende jeugdroman voor lezers vanaf 12 jaar over het oorlogsverleden van de familie van Liv. Wanneer Liv voor een schoolproject op zoek gaat naar haar familiegeschiedenis, doet ze een bijzondere ontdekking die haar leven voorgoed verandert. Oma Mila en haar zus Hannie waren tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het verzet. De Joodse zusjes uit Amersfoort werden naar Amsterdam gestuurd om onder te duiken. Daar raakten ze betrokken bij een verzetsgroep, met dramatische gevolgen. Stukje bij beetje – en met de hulp van een oude bekende van haar oma – ontrafelt Liv het verleden van haar familie. Een buitengewoon indrukwekkend verhaal over familie en vriendschap, verraad en verzet, moed en hoop.

Bewijs het maar

Goed nieuws voor de fans van Lynn Painter: komende maand verschijnt een vertaling van één van haar boeken bij uitgeverij Best of YA.

Drie jaar geleden ontmoette Bailey (type enthousiaste boekenwurm) Charlie (type cynische grapjas) op het vliegveld. Ze had meteen een hekel aan hem. Tot overmaat van ramp bleken de twee tegenpolen naast elkaar te zitten in het vliegtuig. Wanneer ze elkaars collega’s worden in het nieuwe hotel annex waterpark in hun stad, dreigt de irritatie weer op te lopen – totdat er tot verbazing van beiden een hechte vriendschap ontstaat.

Terwijl ze de romantische vorderingen van anderen in het waterpark nauwlettend in de gaten houden en lief en leed delen over hun gescheiden ouders, probeert Charlie zijn gevoelens voor Bailey te onderdrukken. Al snel blijkt dat hij Baileys hart ook sneller laat kloppen, maar Charlie heeft een geheim – een geheim dat betrekking heeft op Bailey en op een weddenschap…

Het Genesisproject

Bij uitgeverij Clavis Young Adult verschijnt het debuut van Mascha Heijmans.

Midden in de nacht wordt Tess gewekt door haar moeder. Ze moet vluchten en krijgt daarbij een flesje in handen geduwd. Maar terwijl Tess ontsnapt, verdwijnt haar moeder spoorloos. Zo begint een spannende zoektocht naar antwoorden, waarbij Tess niet alleen geheimen ontdekt over haar moeder, maar ook over zichzelf.
Wat doe je als je ontdekt dat je het resultaat bent van een genetisch experiment?
Voor young adults die houden van actie en avontuur.

Kapot

Fan van de boeken van Jason Reynolds? Bij Blossom Books verschijnt Kapot, een boek dat ook geschreven is in vrije vers.

Joe en Imogen lijken het perfecte koppel: ze zijn al jarenlang jaloersmakend verliefd en een voor- beeld voor hun vrienden. Maar als ze betrokken raken bij een dodelijk ongeluk, valt hun relatie stukje bij beetje uit elkaar, totdat iedereen de waarheid kent.

Kapot is een prachtige versroman over een toxische relatie, waarin opoffering, leugens en liefde een grote rol spelen. Het verhaal is op een slimme manier gestructureerd rondom de rechtszaak die volgt op het ongeluk. Wie spreekt de waarheid? En wat is er nu écht gebeurd? Een aangrijpende pageturner die je niet weg kunt leggen voor je weet hoe het zit.

Morgen kan het anders zijn

Van auteur Jacques Brooijmans verscheen eerder onder andere al het Young Adult-boek En toen kwam Timothy. In Morgen kan het anders volgen we Jordi die in het laatste jaar van zijn middelbaar zit.

Jordi zit in het laatste jaar van de middelbare school, zonder zijn beste vrienden Brent en Ilse. Hij besluit iets bijzonders te maken van dit jaar. Hij wil zich openstellen voor alles en voor iedereen die in zijn leven opduikt. Zo raakt hij geïnspireerd door zijn klasgenote Marieke, die steeds uitgesprokener voor democratische rechten vecht. De verliefde Björn, in politiek opzicht zijn tegenpool, brengt hem op zijn beurt onverwacht in verwarring. Intussen trekt de Praagse kunststudente Irina hem haar spannende wereld in. Gelukkig vindt hij houvast in de gesprekken met zijn grootvader. Onzeker in het leven en de liefde begint Jordi te schrijven over alles wat hem bezighoudt: hoe kunst, politiek en liefde samenhangen en hoe onvoorziene wendingen toekomst bieden. Een oud boek vol pleidooien voor vrijheid en verdraagzaamheid geeft hem daarbij inspiratie. Stap voor stap krijgt Jordi zicht op zichzelf en op een wereld vol maatschappelijke spanningen. Een intrigerend, geëngageerd boek over onszelf, elkaar en de toekomst. 

De paardenjongens

Op 2 november verschijnt De paardenjongens bij uitgeverij Pelckmans, de vertaling van een Zweeds boek van auteur Johan Ehn. Je leest hierover binnenkort ook een recensie op onze website.

Stockholm, vandaag. Na zijn examens neemt Anton een baantje in de thuiszorg. Een van de ouderen bij wie hij langsgaat, is Alexander Kovac, een man van bijna honderd die niets zegt en die weigert zijn keuken uit te komen. Tijdens een van zijn bezoekjes ontdekt Anton dat Alexander met hem probeert te praten door met zijn stok te bonzen en zo leert hij hem langzaam beter kennen. Dan vindt Anton in de woonkamer oude foto’s van paarden en circusartiesten. En een brief van de Gestapo. Wat heeft Alexander Kovac allemaal meegemaakt?

Berlijn, 1933. Twee jongens groeien op in een kindertehuis in Tsjechoslowakije. Nadat een van hen mishandeld wordt, rennen ze weg en sluiten ze zich aan bij een circus waar ze hun fantastische acrobatische kunsten uitvoeren. Het circus brengt ze naar Berlijn en de legendarische, grensverleggende club Eldorado. Terwijl de jongens langzaam ontdekken wat ze eigenlijk voor elkaar voelen, grijpen de nazi’s de macht en verandert de wereld om hen heen in een razend tempo.

Naar welke nieuwe young adult boeken die in november 2023 verschijnen kijk jij het meeste uit?

Geplaatst op Geef een reactie

Recensie: Het boomhuis in het bos – T J Klune

Recensie: Het boomhuis in het bos – T J Klune

Toen ik zag dat Het boomhuis in het bos zou uitkomen, wist ik dat ik dit boek moest lezen. Ik heb ook Het weeshuis in de azuurblauwe zee en Het gefluister achter de deur van deze schrijver gelezen. Beiden boeken vond ik zeer leuk om te lezen. Van de vorige boeken had ik telkens al veel voorbij zien komen op TikTok. Bij het nieuwste boek van T. J. Klune was dat niet het geval. Ik startte eigenlijk onwetend het boek …

Het verhaal

Het boomhuis in het bos is een fantasy boek met zeer veel scifi-elementen. Het is gebaseerd op de klassieke kinderverhalen die we allemaal kennen (zoals Pinokkio, De tovenaar van Oz, Wall-E…). In Het boomhuis in het bos volgen we het personage Victor, het enige personage dat een mens is. Hij leeft in het bos, samen met zijn vader Giovanni die een androïde is en al zijn vrienden: Ratched, een verpleegkundige, Rambo, een stofzuiger, en uiteindelijk ook Hap, die allemaal robots zijn.

Het verhaal volgt Victor en zijn robotvrienden. Op een dag gaan ze naar de schroothoop op zoek naar iets bruikbaars. Dan vinden ze een onbekende androïde, die nog niet volledig dood is en dus zeker nog te herstellen valt. Ze nemen hem mee naar huis, herstellen hem. Ze weten alleen niet dat deze goedbedoelde actie veel gevolgen met zich meebrengt. Vanaf dan begint het verhaal pas echt.

Mening

De titel Het boomhuis in het bos vind ik persoonlijk een minder goede vertaling. In het Engels heet het boek In the lives of puppets en er wordt gezegd dat dit boek een hervertelling is van het verhaal van Pinokkio. Als je naar de Engelse titel kijkt, begrijp je die link meteen, met de Nederlandse titel wat minder. Dat neemt niet weg dat de titel wel bij het verhaal past, maar gewoon minder goed dan de oorspronkelijke titel.

Ondanks het feit dat alle personages robots zijn, zit het boek toch vol met menselijkheid en menselijke gevoelens. De pure liefde en vertrouwensband die deze personages voor elkaar hebben is zeer mooi om te zien. Het is een science fiction fantasy boek, maar toch zit er een klein beetje romantiek in het boek.

De sterkte van dit boek ligt in de personages, want ze zijn zeer makkelijk om van te gaan houden. De interactie tussen Ratched en Rambo is vaak ook zeer grappig. Het belangrijkste thema in dit boek is – net zoals bij de vorige boeken van deze auteur – de (gevonden) familie. Het boek leest vlot en je wil gewoon echt verder lezen om te weten welke avonturen deze vrienden (familie) nog gaan beleven.

Conclusie

Het boomhuis in het bos is een heel goed feelgood boek, dat je als lezer een warm gevoel geeft. Ik geef het boek dan ook 4,5 sterren en raad het aan iedereen aan!

Geplaatst op Geef een reactie

Recensie: Dit boek is dodelijk – Ravena Guron

In oktober kwam het eerste boek van Ravena Guron, Dit boek is dodelijk, uit bij uitgeverij Volt. Het boek is een young adult-thriller. Lees hier wat ik ervan vond. 

Het verhaal 

In Dit boek is dodelijk volgen we Jess Choudhary. Het boek begint meteen zeer duidelijk met de volgende zinnen: Ik zal het meteen duidelijk maken: ik heb Hugh Henry Van Boren niet vermoord. Ik heb niet eens geholpen. In ieder geval niet expres. 

Al vanaf de eerste zinnen wil je meteen verder lezen en word je in het verhaal gezogen. Het

verhaal laat je niet meer los tot het einde.  

Op een dag wordt Hugh, een van de populairste en rijkste leerlingen van de school dood aangetroffen. Meteen slaat de paniek toe en wordt de vraag der vragen gesteld: wie is de moordenaar?  

Jess is een leerling die er alles aan doet om zich voorbeeldig te gedragen en haar studiebeurs veilig te stellen. Ze merkt al snel dat ze meer betrokken is bij het onderzoek dan ze ooit had kunnen denken. Hugh is namelijk op precies dezelfde manier vermoord als een personage in een verhaal dat zij heeft geschreven… Het duurt niet lang voor Jess een anoniem bericht ontvangt waarin iemand haar bedankt voor de inspiratie. De tijd tikt, en Jess weet dat ze het mysterie op zal moeten lossen of anders eindelijk iets gemeen zal hebben met Hugh: de dood. 

Het verhaal speelt zich af op een internaat dat heel duidelijk niet in België of Nederland gesitueerd is. Aan het begin van het boek krijg je ook een plattegrond van de school te zien wat wel een leuke toevoeging is. Ook is er in deze school een vereniging die zeer belangrijk is. Niemand weet welke leerlingen in deze vereniging zitten en wie de leider is. Af en toe krijgt een leerling een anoniem berichtje met een opdracht die uitgevoerd moet worden. Als de leerling in kwestie beslist deze opdracht niet uit te voeren, volgt er een sanctie vanuit de vereniging.  Deze vereniging is een toevoeging in het verhaal die zeker voor extra spanning zorgt.  

Mening 

Dit boek is dodelijk wordt verteld vanuit het perspectief van Jess. Ze heeft alles neergeschreven wat er is gebeurd en dat is een leuke manier om te lezen en wat er effectief is gebeurd met Hugh. Zo begint het verhaal voordat de moord is gepleegd om een beetje context te geven. Op die manier leer je de personages ook al wat beter kennen. Toch moet je als lezer niet te lang wachten tot Hugh vermoord wordt en het verhaal écht kan beginnen.  

Het boek leest supervlot en de spanningsboog staat doorheen het hele verhaal gespannen. Je wilt elk hoofdstuk verder lezen om te weten te komen wie Hugh nu eigenlijk vermoord heeft.  

De personages zijn leuke personages in een young adult-boek. Je leert Jess ook goed kennen en ze maakt een evolutie door. In het begin heeft ze één vriendin en is ze vrij eenzaam, maar naar het einde toe heeft ze een hele vriendengroep en voelt ze zich goed.  

Conclusie  

Het is een thriller die als een sneltrein leest, goed geschreven is en het verhaal zit goed in elkaar. Een plottwist die je niet meteen ziet aankomen. Zeker een aanrader voor iedereen die graag thrillers leest. Daarom krijgt dit boek van mij 4.5 sterren. 

Geplaatst op Geef een reactie

Recensie: The Missing of Clairdelune (The Mirror Visitor #2) – Christelle Dabos

Ik ga aan deze introductie niet teveel woorden verspillen, buiten dat ik geobsedeerd ben door The Mirror Visitor-serie van Christelle Dabos. Mijn vorige recensie zat vol lof, en deze zal niet veel anders zijn. Maar het is het toch meer dan waard om er een recensie over te schrijven, want dat verdient dit tweede deel nu eenmaal.

Verhaal
We gaan verder waar we op het einde van deel één waren gebleven. Ophelia woont nog steeds op de Pole en wordt nog steeds onderworpen aan court intrigue. Zoals in boek een wordt er beetje bij beetje meer stukjes van de sluier van het verhaal naar boven gelift. De focus van dit verhaal gaat nog steeds over het huwelijk dat Ophelia staat te wachten met Thorn. De relatie met haar verloofde ging in dit boek van start met de problemen waar we in boek één mee hadden afgesloten, maar al snel komen Ophelia en Thorn tot een akkoord tussenbeide om zo goed mogelijk samen te werken. Het centrale plot van dit deel is dat er verdwijningen plaatsvinden op Clairdelune en iedereen tracht om erachter te komen hoe dit heeft kunnen gebeuren en waar de verdwenen individuen naartoe zijn.

Spanning

Als er een ding is waar Dabos immens goed in is (naast schrijven, maar dat spreekt voor zich), is het het opbouwen van spanning. In dit boek zien we de relatie tussen Ophelia en Thorn steeds meer diepgang krijgen en komen onze twee love interests steeds dichter naar elkaar toe. Ik sta als zelf-schrijver versteld van hoe Dabos zulke broodkruimels doorheen dit verhaal weet te weven aan interacties tussen Thorn en Ophelia en hoe ze elkaar langzaam maar zeker leuk (en meer dan leuk!) beginnen te vinden. Echter is dit op zulk een subtiele manier gedaan dat je als lezer nog steeds twijfelt of dit nu echt is of dat het gewoon tussen je oren zit. In ieder geval, I am invested in Ophelia en Thorns bloeiende romance, want ik kies ervoor om al deze kleine interacties als het opbloeien van een hartstochtelijke romance te zien – and I better be right!

Personages

Ik blijf voet bij stuk houden over wat ik had gezegd in mijn recensie van deel één dat de personages zo goed zijn uitgewerkt met hun gebreken en tekortkomingen dat het boek zo aanvoelt alsof het echt is gebeurd en dat Dabos dit allemaal heeft meegemaakt en al deze mensen heeft ontmoet en het dan gewoon heeft neergeschreven.

Ervaring

Ja, wat kan ik zeggen. Zoals ik eerder al zei, ik ben geobsedeerd door deze serie en ik zal er zeker voor zorgen dat jullie mee kunnen doen met mijn ge-fangirl door het lezen van de rest. Ik kijk er sowieso al meer dan naar uit. The Missing of Clairdelune kreeg vier sterren van mij op Goodreads

Geplaatst op Geef een reactie

Recensie: IJsbreker – Hannah Grace

Topsport, studentenfeestjes, lust en romantiek – IJsbreker van Hannah Grace heeft het allemaal. Maple Hills-studente Anastasia Allen traint alsof haar leven ervan afhangt om mee te kunnen doen aan de Olympische spelen kunstschaatsen. Dit doet zij samen met haar flatgenoot en schaatspartner Aaron, die afwisselend warm-koud tegen Anastasia doet. Nathan Hawkins is aanvoerder van het ijshockeyteam van Maple Hills University. Hij moet al zijn leiderschapskwaliteiten inzetten om het team bij elkaar te houden en wedstrijden te blijven winnen. Laat de koele en pittige Anastasia nou net de afleiding zijn die hij niet nodig heeft…

De koele kunstschaatser en de stoere ijshockeyer

IJsbreker draait om de twee hoofdpersonages Anastasia en Nathan. Beiden zijn ontzettend gedreven en willen niet alleen het maximale uit zichzelf halen, maar ook uit hun team/schaatspartner. Anastasia plant haar dagen tot de minuut vol en is daarin keihard voor zichzelf. Haar focus ligt op trainen, eten en slapen. Slechts één avond in de week laat ze zichzelf genieten van al het leuks dat een studentleven in Maple Hills te bieden heeft. Ze is koel en keihard voor zichzelf. Ze wil het liefst alles onder controle houden, wat maakt dat ze meer dan eens in een mentaal gevecht zit met zichzelf. Doorat ze zo druk en gefocust is, heeft ze geen tijd voor een vaste relatie. Dat vindt ze geen enkel probleem. Ze heeft in basketballer Ryan de perfecte friend with benefits.

Nathan ‘Nate’ Hawkins wil niets liever dan zijn droom om prof te worden in vervulling laten gaan. Dat hij daarmee zijn rijke vader irriteert en een saai leven als manager van het familieresort ontloopt is een dikke bonus. Nate neemt als aanvoerder tijdens wedstrijden de leiding en ook in het dagelijks leven is hij de mentor van veel van zijn jongere teamgenoten. Zijn oudere teamgenoten zitten hem graag te stangen. Dat heeft Nate liever dan dat ze de buurt onveilig gaan maken en domme dingen gaan doen. Een ander leuk personage is Lola, de beste vriendin van Anastasia. En het hele ijshockeyteam van Nate zorgt ook voor een vrolijke dynamiek. In het bijzonder Robbie, JJ en Henry. De teamgenoten vormen een kleurrijk stel, zijn altijd in voor een lolletje en aarzelen niet om elkaar in de zeik te nemen.

IJsproblemen en aantrekkingskracht

Anastasia en Nate zijn goed op weg om hun doelen te bereiken. Maar dan blijkt dat in het holst van de nacht een ijsbaan volledig ontdooit is dankzij een verwoeste generator. De sportbaas van de universiteit is woest en vermoedt dat een van de studenten van Maple Hills hiervoor verantwoordelijk is. Zowel Anastasia als Nate is zwaar teleurgesteld. Nu moeten ze één ijsbaan delen en beiden moeten concessies doen in hun trainingsduur. De boze Anastasia trekt de aandacht van Nate. Hij vindt het eigenlijk wel leuk dat ze niet gelijk vol bewondering voor zijn voeten valt. Doordat haar vriendin Lola het kort daarna goed kan vinden met Robbie (de beste vriend van Nate), komen ze elkaar steeds vaker tegen op feestjes.

Anastasia wil zich helemaal niet aangetrokken voelen tot Nate, maar ze heeft zichzelf de laatste tijd elk lolletje ontzegt. Het duurt niet lang voordat ze zwicht voor de charmes van Nate. Na een aantal hook-ups moet Anastasia wel toegeven dat ze wat voor Nate voelt. Na het gedoe met de ijsbaan volgt nog meer drama. Ditmaal gaat het niet goed tussen Anastasia en haar schaatspartner Aaron. Aaron geeft Nate de schuld van een ongeval en drijft zo een blok tussen Anastasia en Nate. Maar spreekt Aaron wel de waarheid? En waarom bemoeit Aaron zich zoveel met Anastasia?

In het begin van het verhaal ligt de nadruk vooral op het leven van een topsporter op Maple Hills University, de studentenfeestjes en wie het met wie aanpapt. Verder in het verhaal neemt de romantiek én de drama alleen maar toe. Halverwege het verhaal wordt er nog een leuke twist gegeven aan de relatie tussen Anastasia en Nate. Dat was voor mij precies wat het verhaal op dat moment nodig had om interessant te blijven.

Happy vibes, instalust en drama

Wat ik mooi vind aan IJsbreker, is dat het Hannah Grace is gelukt om wat zwaardere onderwerpen aan te tippen, zonder dat het verhaal heel zwaar wordt. Na het lezen van het boek blijven vooral de happy vibes hangen. Maar het verhaal krijgt wel meer diepgang door de wat zwaardere onderwerpen; ingewikkelde relatie met voeding, verstoorde familiebanden, mentale en fysieke uitdagingen.

De dynamiek tussen de teamgenoten van Nate vond ik fantastisch. Al die jongens zijn diep vanbinnen superlief en zorgzaam. Maar ze hebben natuurlijk wel het imago van een stoere ijshockeyer op te houden en houden er wel van om elkaar voor schut te zetten. Zo voelen ze zich totaal niet te goed voor het plaatsen van een gênante foto op sociaal media van een teamgenoot in een dronken bui. Ook in de groepschat komen heel wat grappen over elkaar voorbij. Vooral Nate moet het vaak ontgelden.

In dit verhaal zit wel een hoog instalust-gehalte tussen Nate en Anastasia en dat vind ik meestal niet de leukste trope. Maar hier werkt het juist heel goed. Doordat Nate en Anastasia zo gefocust zijn op hun sport, is het juist die intense aantrekkingskracht die hen even uit een tunnelvisie haalt. Dat die lust daarna overgaat in meer romantiek, betekent niet dat de slaapkamerscènes minder spicy worden. Het boek zit vol met (vrij grafisch beschreven) momenten die Anastasia en Nate met elkaar in bed doorbrengen. Inclusief dirty talk.

Het sluitstuk

Iets minder vond ik de afronding van het verhaal en de epiloog was voor mij te lief, te perfect. Het tweede deel van het verhaal zit vol drama en bijna in het laatste hoofdstuk is de ‘onthulling’. Die is echter zo vluchtig gedaan dat het gevoel van rechtvaardigheid (waar je als lezer al ruim 200 pagina’s op wacht) nauwelijks aanwezig was. In de epiloog krijgen we een kijkje in het leven van Nate en Anastasia als ze tweeëneenhalf jaar later verder zijn. Ten opzichte van alle drama die ze hebben meegemaakt, was dit toch wel door een heel donkerroze bril geschreven.

Dit boek ook lezen?

Hou je van boeken over sporten en het studentenleven met een flinke dosis seks en heel wat drama? Dan is dit boek zeker voor jou. Ook als je houdt van een vrouwelijke hoofdpersonage die zich niet de kaas van haar brood laat eten, weet wat ze wil en niet bang is om eerlijk te zijn tegenover zichzelf en haar fouten toe te geven, dan kun je dit boek er zeker bij pakken.

En als je na het lezen van dit boek nog meer wil genieten van de verhalen van Hannah Grace, dan is er goed nieuws voor de geduldige lezers. Haar nieuwste boek, Wildfire, is namelijk net verschenen in het Engels en hopelijk volgt de Nederlandse vertaling snel.

Geplaatst op Geef een reactie

Recensie: Falling hard for the Royal Guard – Megan Clawson

falling hard

Falling hard for the Royal Guard is een TikTok made me buy it book en ik moest daarom ook gewoon weten of het ook een goed boek is. Het is het eerste boek van Megan wat voor een deel gebaseerd is op haar eigen leven.

Het verhaal

De zesentwintigjarige Maggie Moore woont in de Tower of London! Haar vader werkt daar als Beefeater (bewaker) en Maggie werkt daar bij het ticketverkooppunt. Ondanks dat het heel romantisch klinkt is het Maggie nog niet gelukt om haar prins op het witte paard te vinden. Ook zijn er geen ridders die zich verdringen voor de ophaalbrug. Dus dan maar op Tinder, besluit ze.

Na een aantal mislukte dates en een stalkerige ex begint ze te geloven dat er geen leuke mannen bestaan. Tot ze Freddie tegen het lijf loopt, een Royal Guard. Deze man zou het weleens kunnen zijn. Maar hoe trek je de aandacht van iemand die erin getraind is om iedereen te negeren? Maggie vindt het een uitdaging, maar zal het haar dan toch lukken om zijn gezicht uit de plooi te halen en hem tot een kus te verleiden?

Mijn mening

Wat ik super leuk vind aan dit boek, is dat het geïnspireerd is op het eigen verhaal van de schrijfster Megan Clawson. Megan Clawson is namelijk zelf terug gaan wonen bij haar vader die een Beefeater (bewaker) is van de Tower of London. Nou moet ik wel eerlijk zijn dat ik niet wist dat een bewaker van de Tower of London ook wel een Beefeater genoemd wordt. Daarnaast heeft de schrijfster net als de hoofdpersonage een bos rode krullen.

Je leert Maggie kennen als een chaoot die nog verre gevoelens heeft voor haar ex Bran. Bran is erg manipulatief en arrogant, Maggie zal hem in het verhaal nog een paar keer onder ogen moeten komen. Zelf vond ik het personage (Bran) erg irritant worden en had al gelijk bij de eerste ontmoeting met hem dat ik dacht, wat een vervelend mannetje is dat.

Maggie is verder een super leuk personage dat goed is neergezet. Ze is een beetje onhandig en chaotisch, maar hierdoor zit er wel humor in het verhaal. Ook hoe ze de Royal Guard Freddie leert kennen is gewoon geniaal. Ik heb veel moeten lachen.

In het begin moest ik er wel even inkomen, maar uiteindelijk leest het verhaal vlot weg door de schrijfstijl. Je zal aan het begin even moeten wennen, maar door de humor in het boek ga je het uiteindelijk echt wel een leuk boek vinden. Buiten dat het voor mij even duurde om erin te komen heb ik erg genoten van het boek. Zelf heb ik best wel wat dingen geleerd door het boek, zoals dat dus een bewaker ook wel een Beefeater genoemd wordt. Zelf ben ik nog nooit in Engeland geweest, maar misschien weten de gene die in Engeland zijn geweest dit wel.

Conclusie

Het is een vermakelijk boek met een rollercoaster van gevoelens waar iedereen als nog zijn hart aan verliest door de humor in het mooie liefdesverhaal van Maggie. Ik raad het zeker aan om dit boek te lezen en geef hem daarom ook 4 sterren.

Geplaatst op Geef een reactie

Recensie: A Winter’s Promise (The Mirror Visitor #1) – Christelle Dabos

Er zijn momenten in je leven waarin je een verhaal begint te lezen en je vanaf het begin weet dat dit anders is dan anders en dat dit je kijk op schrijven en het vertellen van verhalen volledig gaat veranderen. Voor mij was dit A Winter’s Promise van Christelle Dabos. Een boek waarvan ik snap dat er bij zijn publicatie zulke commotie rond was, want laat me je vertellen, dat was dit verhaal helemaal waard, en is het dan ook nog steeds.

Verhaal

In dit boek is er nog niet direct te pinpointen wat de exacte richting is van de main plot, maar er worden al wel enkele easter eggs hier en daar rondgestrooid die later voor de lezer van belang zullen zijn. Het hoofdplot van dit boek, maar niet per direct het hoofdplot tout cours, is hoe protagonist Ophelia wordt uitgehuwelijkt aan ene man genaamd Thorn. Ze zal hiervoor naar zijn Arc moeten reizen en hier de rest van haar leven zijn vrouw zijn. Zoals menig verhaal, gaan er oneindig veel dingen mis. Dit boek heeft geen gebrek aan intrige en krachtige dialoog en is een ware parel van een serie-starter. Het is een verhaal voor liefhebbers van de steampunk aesthetic en (immense, maar dan ook immense slowburn romance-verhalen).

Wereldopbouw

Christelle Dabos is gestoord. Daar, ik heb het gezegd. En dat bedoel ik met alle liefde, respect, en open mond waar kwijl uitkomt als het aankomt op hoe ze haar wereldopbouw heeft gedaan. De wereld is in stukken verdeeld geraakt en zweven rond als Arcs met verschillende clans die over deze Arcs heersen. Het doet een beetje denken aan Nickelodeons vroegere tv-serie “drakenjagers”. Voeg aan deze kookpot het voorgenoemde steampunk, alsook de Victoriaanse periode toe. Met omschrijvingen van weelderige jurken en dergelijke meer, waan je je in een wereld waarvan je nooit zal kunnen ontaarden hoe Dabos zulk een meesterwerk uit haar mouw heeft geschud. De enige andere vergelijking die ik nog wil maken als attestatie van de pure kracht van de wereldopbouw alsook met de verhaalopbouw, is de videogame franchise van Square Enix: Kingdom Hearts. Zij die deze spelletjes kennen weten hoe een zoektocht het is om alle puzzelstukjes in het verhaal samen te steken om het algemene plaatje te begrijpen, dit boek voelt exact zo, en daarom sta ik zo versteld van hoe één persoon dit heeft kunnen verzinnen. Het is gestoord, respectfully so.

Schrijfstijl

Christelle Dabos zou een honorary doctorate moeten ontvangen puur voor het staaltje schrijfkunst dat ze met dit verhaal heeft neergezet. Ik blijf mezelf maar vertellen dat dit haar debuut is. Het is intens, het is een werk van de meesters à la Tolkien, Sanderson, Martin, Nyx, etc. Christelle Dabos is een naam die het verdient om ver en wijd gekend te zijn, met een verhaal dat naar mijn mening in Creative Writing courses onderzocht zou moeten worden. Het is meesterlijk. Dabos schrijft met de detaillering van schilderijen uit de romantische kunst, elk detail is van belang en niets kan worden weggelaten, als je dit zou doen zou je haar werk tot schaamte brengen. Dabos laat elk woord op de pagina meetellen, hoe klein of banaal het dan ook overkomt. Maar het is er en het heeft gevochten om er te zijn, dat voel je. Ik sta als zelf schrijvend persoon puur versteld van hoe iemand dit heeft kunnen schrijven, I mean  –  I wish it was me.

Personages

Wederom een aspect van het verhalen schrijven dat Dabos met haar meesterlijke brein heeft begrepen hoe het moet en het dan nog duizendmaal beter doet. Haar personages zijn niet zonder gebreken, en voelen zo menselijk aan dat je je afvraagt of dit verhaal geen slice of life is met hoe alles realistisch aanvoelt. Ophelia, onze protagonist is een klungel van een dame, maar niet op de manier waarvan je denkt, “wow dit is zo een protagonist die niets kan en toch zet iedereen haar op een voetstuk”. Neen, Ophelia is klunzig, maakt dingen kapot, krijgt commentaar op alles, enzovoorts. Haar echtgenoot Thorn moet, ondanks hun geplande huwelijk, niets van haar weten. Echter trekt Ophelia zich dit niet aan en doet haar ding, ze is heel erg zelfbewust en dit maakt haar zo menselijk, want ze krijgt geen continue green card voor al haar quirky behavior zoals in veel verhalen waarvan het hoofdpersonage ook zulke trekken heeft maar hen dan uitermate een pick me-girl personage maakt. Ophelia is enkel een voorbeeld onder vele andere personages die zo goed uitgeschreven zijn.

Ervaring

Ja, wat kan ik zeggen – I am absolutely smitten. Dit verhaal voelde als een lange proloog voor de rest van de serie maar ik ben er niet boos over, alles wat is geschreven, elk detail, is uitgedokterd en je voelt gewoon dat Dabos weet waar ze mee bezig is. Dit is schrijven van het hoogste caliber en dit verhaal en zijn auteur verdient zoveel meer erkenning. Het kreeg van mij dan ook een verdiende vier sterren op Goodreads.

Geplaatst op Geef een reactie

Recensie: No escape – Cis Meijer

No escape

Cis Meijer staat bekend om haar jeugdthrillers. Deze boeken maken deel uit van de serie “politie niet betreden” en hebben dus altijd de ondertussen bekende rode band om zich heen.

Verhaal

Het boek vertelt het verhaal van Ivy. Op een dag stuurt de lievelingsdocent van Ivy een ludieke afscheidsmail naar school en verdwijnt. Iedereen vindt het een geslaagde grap, behalve Ivy… Zij vindt het raar, omdat hij haar nog zou helpen voor de aankomende toets. Als haar vriendin Bella na een hypnose-act op het schoolfeest ook spoorloos verdwijnt, gaat Ivy op onderzoek uit. Ze ontdekt een foto waarop Bella zoent met Ivy’s crush. Hoe kan ze! Wil Bella hun vriendschap kapotmaken? Heeft haar verdwijning iets te maken met die van hun docent?

Mening

De twee hoofdpersonages (Ivy en Bella) zijn twee verschillende meisjes en kampen ook ieder met hun eigen problemen. Ivy probeert de dood van haar broer te verwerken en Bella ervaart druk en stress vanuit de verwachtingen die haar ouders bij haar leggen.

Als je het begin van het verhaal en de achterflap leest, denk je dat hypnose een zeer grote rol in het boek zal spelen. Dat valt echter tegen…

De vorige boeken van Cis Meijer vond ik wel beter, omdat het in dit boek allemaal net niet spannend genoeg is voor mij. Meijer levert normaal razend spannende boeken die een superhoog tempo hebben en dat bleef hier wat liggen. Dat neemt niet weg dat de hedendaagse gebeurtenissen en vooral de herkenbare situaties ervoor zullen zorgen dat het verhaal zeker zal aanspreken voor de beoogde doelgroep.

In No escape wisselt het verhaal af tussen het perspectief van Bella en Ivy. Ondertussen lees je ook over Ivy’s verleden en wat ze daar meemaakte. Uiteindelijk vond ik de ontknopingen net niet sterk genoeg en miste er voor mij iets in het boek…

Conclusie

No escape is een jeugdthriller die zeker zal aanspreken voor de wat jongere doelgroep, lezers tussen de 12 en 16 jaar, oftewel de beoogde doelgroep. Ik vond dit boek niet het beste boek van Cis Meijer, omdat het allemaal wat op een laag pitje bleef. Het boek krijgt daarom van mij 2 sterren; vermakelijk om te lezen, maar niet spannend genoeg.

Geplaatst op Geef een reactie

Best of YA XS schrijfwedstrijd: publiceer je eigen novelle

Ben je een schrijver in hart en nieren en droom je ervan om je eigen novelle te publiceren? Dan is er goed nieuws voor jou: Best of YA houdt namelijk een schrijfwedstrijd. De novelle van de winnaar zal effectief worden uitgegeven bij de uitgeverij als de nieuwste Best of YA XS-novelle. Zoek je dus nog een project voor Nanowrimo? Dan kan deze wedstrijd je een duwtje in de rug geven! Wie weet verschijnt er van jouw boek wel een recensie op onze website, zoals bij de Best of YA XS-novelles Voor Yasmin van Esther Walraven en De laatste uren van Josephine Donkers van Daniëlle Bakhuis.

Hoe werkt het?

Bedenk een verhaal dat in de Best of YA XS-reeks zou passen. Dat verhaal mag maximum 20.000 woorden bevatten zodat het binnen de reeks past. Bij je inzending moet je onderstaande dingen meesturen:

  • Een begeleidende brief over wie je bent en waarom je dit boek schreef
  • De eerste 5000 woorden van je verhaal
  • Een outline voor de rest van het verhaal
  • Een overzicht van de belangrijkste personages 

Je kan je inzending sturen tot 30 november naar Schrijfwedstrijd @ BestOfYABooks.nl. In januari 2024 zal de bekendmaking plaatsvinden van de longlist, shortlist én de winnaar.

Alle voorwaarden nalezen? Dat kan op de website van Best of YA.

Geplaatst op Geef een reactie

Recensie: Any Way the Wind Blows (Simon SNow #3) – Rainbow Rowell

Je kent het wel, het finale deel van een serie waar je zo lang op heb gewacht om het te lezen en wanneer je het eindelijk leest, blijkt het een immense tegenvaller te zijn. Dit was helaas mijn ervaring met Any Way the Wind Blows door Rainbow Rowell, deel drie in de Simon Snow-serie. Opgepast, deze recensie bevat spoilers.

Verhaal

In dit derde deel gaan we verder met waar deel twee was gestopt. Simon, Baz en Penny zijn terug uit Las Vegas en vervolgen hun leven verder in Engeland. De rode draad van dit verhaal is dat er plots een nieuwe “Chosen One” is opgedoken en dus Simon vervangt. Baz en Simon moeten in dit boek dus onderzoeken wie deze nieuwe “Chosen One” is en wat di wil bereiken. Langs de andere kant zit Simon nog steeds heel erg in de knoop met zichzelf en het feit dat hij zijn magie is kwijtgeraakt en ook nog eens moet leven met drakenvleugels en -staart. Penny daarentegen is bezig met haar eigen problemen, namelijk een poging wagen om de vloek waar de “Normal” Shepard in verwikkeld is geraakt ongedaan te maken. Ze heeft hem dan ook meegenomen uit Amerika om dit verder uit te zoeken. Dan rest ons enkel nog Agatha, die een beetje met zichzelf sukkelt na alles wat er in Amerika is gebeurd en niets meer met de World of Mages te maken wil hebben, en een beetje zoek is met zichzelf. 

Ervaring

Kijk, deel een van deze serie is een van mijn favoriete boeken allertijden, alsook Fangirl, het boek dat dit zaadje van een idee heeft gepland. Maar ik ga eerlijk zijn, naarmate deze serie vorderde, begon hij sterk af te zwakken. Ik heb voor deel twee heel veel excuses gemaakt nadat ik heel veel recensies las waarin andere lezers hem volledig afbraken, terwijl ik er de menselijkheid die in veel fantasie narratieven ontbreken wist uit te halen. Echter kan ik voor dit derde deel geen excuses maken, hij viel vlak op zijn achterwerk en alle plotpunten die in dit laatste deel behandeld werden zijn sterk ten onder gedaan aan wat er mee gedaan had kunnen worden. Ik hield zoveel van deel een omdat de magie mij liet voelen dat iets echt kon, en de onderdompeling in The World of Mages wist mij ook heel erg te grijpen in deel één. Echter zwakte dit af met elk deel, en in dit laatste deel was er nagenoeg nog heel weinig over van de manier waarop Rowell initieel haar World of Mages had geconstrueerd. Ik vond het ook heel spijtig dat Simon zijn magie niet terugkreeg op het einde, wat dit boek voor mij net iets beter had gemaakt als ons lezers dat wel gegund was. Maar helaas. Dit boek kreeg daarom een zwakke twee-en-halve sterren van mij op Goodreads