Geplaatst op Geef een reactie

De laatste vijf – Jeroen van Berckum

Over het boek

In het jaar 2956 heeft een verwoestende nucleaire ramp plaatsgevonden die de wereld voorgoed heeft veranderd. De Laatste Vijf zich af in een wereld waar mens en humanoïde (menselijke robots) naast elkaar leven in gescheiden regio’s. Abel, een jongen uit het arme deel van de regio Devon, slaat op de vlucht na een mislukte inbraak. Zijn ontmoeting met de mysterieuze heer Graffin leidt tot een onverwachte wending in zijn leven, wanneer hij wordt meegenomen naar het platteland voor Elite. Hij heeft nog nooit natuur en dieren in het echt gezien en kan niet wachten om dit met zijn eigen ogen te bekijken. Graffin is een jager, en Abel is een van de vijf gelukkige jongeren die hem mag helpen bij de jacht. Is hem een kans op een tweede leven geschonken?

De Schaduwkronieken

De Laatste Vijf is het huiveringwekkende tweede deel van De Schaduwkronieken. Dit is een YA-serie met verschillende verhalen die allemaal een luguber randje en een spannende twist hebben. Deze verhalen zijn afzonderlijk van elkaar te lezen, doordat het losstaande boeken zijn die alleen dezelfde thematiek hebben. Deze serie is geschreven voor onverschrokken jongvolwassenen die van mysterieuze en duistere verhalen houden.

Het hoofdpersonage

Abel is het hoofdpersonage in dit boek. Hij woont in de Onderzone, het armste deel van Devon. Nadat hij zijn moeder aan de stralingsziekte heeft verloren staat hij er alleen voor. Door zijn vriend Dave heeft hij zich laten overhalen om in te breken bij Senator Brandson. Hij doet het niet alleen voor het geld, maar ook voor gerechtigheid. Senator Devon is verantwoordelijk voor het zorgstelsel. Hierdoor heeft zijn moeder nooit de hulp gekregen die ze nodig had. De stralingsziekte was prima te overleven, als je maar genoeg geld hebt. Het verlies van zijn moeder verwijdt Abel de Senator persoonlijk.

Iedere kleine misdrijf wordt in de nieuwe wereld niet meer gedoogd en bestraft met de doodstraf. Abel heeft vanaf het eerste moment ontzettend veel spijt van zijn daden. Hij had vanaf het begin af aan al een slecht gevoel over Dave. Hij snapt dan ook niet waarom hij zich heeft laten overhalen om toch in te breken bij het huis van de Senator. Zijn oude leven was niet prettig, maar toen was nog geen tot dood veroordeelde crimineel. Nu moet hij op de vlucht slaan in een poging om zijn leven te redden.

Conclusie

Ik had niet heel veel verwachtingen over dit boek, maar De Laatste Vijf heeft me enorm positief verrast. Het boek heeft korte hoofdstukken en een vlotte schrijfstijl, waardoor het erg lekker leest. Mede door de spanning die ervoor zorgde dat ik door wilde lezen, had ik dit boek in een dagje uit.

Het boek is opgedeeld in drie delen: de misdaad, de jacht, en de laatste vijf. Deze delen vormen een naadloos geheel, en de plotwendingen zijn subtiel en goed doordacht. Hierdoor zit het verhaal erg goed in elkaar. Het laatste hoofdstuk onthult een plottwist die ik, dankzij de subtiele hints van de auteur, helaas zag aankomen. Desondanks heb ik het met plezier gelezen. De weg er naartoe was namelijk zeer vermakelijk. Het einde was voor mij dus ietwat voorspelbaar, maar ik ben heel blij dat het geen cliché is geworden.

Jeroen van Berckum weet een meeslepend verhaal met intrigerende personages, goed doordachte plotwendingen, en een unieke dystopische wereld feilloos neer te zetten. Hij slaagt het erin clichés te vermijden en de lezer toch te verrassen. De Laatste Vijf heeft mij enorm positief verrast en krijgt van mij 4 sterren. Als je fan bent van dystopische fantasy met en post apocalyptische setting zoals The Hunger Games, dan is dit boek echt het lezen waard.

Geplaatst op Geef een reactie

Nieuwe young en new adult boeken in februari 2024

Hoewel februari een kortere maand is, is het ook deze maand opnieuw uitkijken naar nieuwe boeken. Dit keer zijn dat heel wat limited editions én vervolgdelen.

Trial of the Sun Queen

Fan van Hof van doorns en rozen en The Hunger Games? Dan is dit boek van Nisha J. Tuli misschien wel iets voor jou. Het verschijnt in een limited edition uitgave bij uitgeverij De Fontein.

Lor leeft al jaren in de gruwelijke gevangenis van de nietsontziende koning Aurora. Ze heeft nog maar één wens: hem laten boeten voor wat hij haar heeft aangedaan. Wanneer Lor onverwacht bevrijd wordt, komt ze terecht in het hof van de rivaliserende Zonnekoning. Daar wacht haar een dodelijke competitie: ze moet met negen vrouwen strijden om zijn hand. Als Lor zijn hart kan veroveren, wordt zij koningin en kan ze eindelijk wraak nemen. Maar de andere kandidates doen er alles aan om haar uit te schakelen. Voorgoed…

Een ijzeren vlam

Na het succes van Fourth wing verschijnt ook het tweede deel in een Nederlandse vertaling bij uitgeverij Zomer & Keuning!

Niemand had verwacht dat Violet haar eerste jaar aan het Basgiath Oorlogscollege zou overleven, ook zijzelf niet. Maar nu komt pas de echte proef. Er is een nieuwe vice-commandant, die vastbesloten lijkt om Violet het leven zuur te maken, tenzij ze de man van wie ze houdt verraadt. Ze staat voor de ultieme loyaliteitstest: ze zal óf zichzelf moeten verloochenen óf het eeuwenoude geheim van het college moeten ontrafelen. Zal Violet hier levend uitkomen?

De koning van de hel

De koning van de hel is het vervolg op De prins van doorn en De prins van trots van de Amerikaanse auteur Kerri Maniscalco.

Emilia kan nauwelijks bijkomen van de schokkende ontdekking dat haar tweelingzus Vittoria nog leeft. Voordat ze de demonen uit haar verleden onder ogen kan komen, moet Emilia de ver­leidelijke Prins van Toorn gaan opeisen. Ze verlangt niet alleen naar zijn lichaam, ze wil ook zijn hart en ziel, maar juist die wens kan de ­demon niet in vervulling laten gaan.

Als een hooggeplaatst lid van Huize Hebzucht wordt vermoord, begeven Emilia en Toorn zich naar de demonenrechtbank. Het bewijs wijst naar Vittoria als de moordenaar en ze wordt al snel tot vijand van de Zeven Cirkels verklaard. Ondanks haar verraad zal Emilia er alles aan doen om de vraagtekens rondom het misdrijf op te helderen en er voor eens en voor altijd achter te komen wie haar zus werkelijk is.

Royalteen 2 – De droomprins

Nog een vervolg: De droomprins volgt op De erfgenaam. De serie werd inmiddels ook verfilmd en is te zien op Netflix.

Vier maanden nadat Margrethe tijdens het Halloweenfeest naar het ziekenhuis moest, durft ze nog steeds aan niemand te vertellen wat er die nacht is gebeurd. Haar tweelingbroer Kalle heeft geen tijd voor haar en ze mist iemand die ze in vertrouwen kan nemen. Maar een zeventienjarige prinses kan zich niet zomaar in iemands armen storten. Toch?

Tunnel van botten

Niet echt young adult, maar wel middle grade: Tunnel van botten is het vervolg op Stad vol geesten. Dit boek verschijnt ook in limited edition.

Cassidy Blakes ouders zijn The Inspectors, een (best wel amateuristisch) team spokenjagers. In tegenstelling tot haar ouders, die in het duister tasten, kan Cassidy wél geesten zien. Sterker nog, haar beste vriend Jacob is een geest.

Problemen achtervolgen Cassidy, nu nog meer dan normaal. Het televisieprogramma van haar ouders brengt haar naar de spookachtigste steden over heel de wereld, en nu is ze met Jacob in Parijs. Maar ook al is het heerlijk om croissants te eten onder de Eiffeltoren, in de griezelige catacomben spookt het daadwerkelijk. Wanneer Cassidy per ongeluk een gevaarlijke en sterke geest wakker maakt, moet ze de hulp inschakelen van oude en nieuwe vrienden om een eeuwenoud mysterie te ontrafelen. Maar de tijd tikt door en de geest wordt steeds sterker. En als Cassidy’s missie faalt, zal hij Parijs voor eeuwig teisteren…

Dunbridge Academy 3 – Midwintergloed

En nog een vervolg: het derde deel in de Dunbridge Academy van de Duitse Sarah Sprinz.

Dunbridge Academy verwelkomt een nieuwe student, maar hij draagt een geheim met zich mee en waar rook is…

Eén nacht is genoeg om het leven van Olive Henderson overhoop te gooien. Na een verwoestende brand in het Dunbridge-internaat dwingen haar ernstige verwondingen haar om het schooljaar over te doen – zonder haar vrienden, die wel samen aan het laatste jaar beginnen.

Ook nieuw in haar klas, en vastbesloten om alles aan Dunbridge Academy te haten: Colin Fantino. De New Yorker, die van school werd gestuurd wegens drankmisbruik en het organiseren van illegale feesten, wil overal zijn behalve in zijn Schotse ballingschap. Maar Olive prikt door zijn façade heen en voelt zich steeds meer tot hem aangetrokken. Totdat ze erachter komt waarom hij echt van school is gewisseld.

De eeuwige nacht

Bij Rebel Books verschijnt het debuut van de Nederlandse auteur Lisette Kuijt: een combinatie van fantasy en mystery.

Na de mysterieuze verdwijning van haar zus, zet Eden alles op alles om haar terug te vinden. Maar als ze de hulp van de koppige onderzoeker Thomas J. Lambert inschakelt, raken ze al gauw verstrikt in een web van duistere magie en vergeten goden. Onder een sluier van mist en regen begint hun avontuur vol vreemde figuren, verboden plekken en gefluisterde woorden in een oude taal. Terwijl de dreiging steeds dichterbij komt, vervagen de grenzen tussen vriend en vijand. Hoe meer Eden ontdekt over het leven van haar zus, hoe groter het raadsel wordt. Wie is Christina eigenlijk? En zal het ze lukken haar te vinden, voor er iets verschrikkelijks gebeurt? Deze uitvoering van DE EEUWIGE NACHT is een luxe limited edition met een linnen kaft met metallic folie, stofomslag met goudfolie, en leeslint.

Percy Jackson en de Griekse helden

Fan van de Percy Jackson boeken? Goed nieuws want komende maand verschijnt bij Best of YA books de nieuwste van Rick Riordan.

Reis samen met Percy vierduizend jaar terug naar de tijd van goden, mythische wezens en… helden!
In Percy Jackson en de Griekse helden maak je kennis met onder andere Perseus, Atalanta, Jason en Hercules. Wie onthoofdde Medusa? En wie temde het gevleugelde paard Pegasus?

Op zijn bekende geestige en sarcastische wijze vertelt de populaire jonge halfgod Percy twaalf Griekse mythen. Dus poets je schild op, sla je cape van leeuwenhuid om en zorg dat je koker gevuld is met pijlen. Maak je op voor een ontmoeting met twaalf Griekse vedettes en hun avonturen!

Naar welke nieuwe young en new adult boeken in februari 2024 kijk jij het meeste uit?

Geplaatst op Geef een reactie

LGBT+ thrillers/mystery boeken

veel boeken

Misschien ken je de bekende zin ‘be gay, do crimes’ wel. In onderstaande boeken wordt dat erg letterlijk genomen, of in ieder geval, de boeken bevatten een LGBT+ karakter en zijn thrillers/mysery boeken. Is dat precies het genre waar je naar op zoek bent? Lees dan snel verder.

Mijn vele gezichten – Tess Sharpe

Nora O’Malley heeft in haar leven al veel rollen gespeeld. Als dochter van een professionele oplichtster die foute, criminele mannen belazert, groeide ze op als haar moeders protegee. Maar toen haar moeder op een dag als een blok voor een van haar gevaarlijke doelwitten viel, wist Nora precies wat ze moest doen: ontsnappen.

Vijf jaar lang heeft Nora een perfect normaal leven weten te leiden, maar nu zal ze haar oude kunstjes weer onder het stof vandaan moeten halen. Ze heeft namelijk drie problemen:

#1: Haar ex-vriend betrapte haar met haar nieuwe vriendin, Iris. Ze waren allemaal vrienden, maar dat zou nu weleens kunnen veranderen. Au.

#2: De ochtend nadat ze zijn betrapt moeten ze met z’n drieën naar de bank om geld dat ze hebben opgehaald voor het goede doel te storten. Dit blijkt niet alleen ontzettend ongemakkelijk te zijn, maar zelfs dodelijk, want:

#3: Net nadat ze de bank in zijn gelopen, komen er twee overvallers binnen.

De overvallers mogen misschien gevaarlijk zijn, Nora heeft meer lef in haar pink dan de twee in hun hele lijf. En ze hebben geen idee wie ze daadwerkelijk gegijzeld hebben…

Swipe right for murder – Derek Millman

Als Aidan geluk heeft en een mooie hotelkamer helemaal voor zichzelf krijgt, wendt hij zich tot een dating-app om iemand te vinden die hem gezelschap kan houden. Dit idee verandert in een nachtmerrie wanneer hij naar de kamer van de man gaat en deze dood blijkt te zijn. Hij vindt een mysterieuze flashdrive in de buurt van het lichaam. Nu hij de schuld krijgt van een moord die hij niet heeft gepleegd en op de vlucht is voor zowel de politie als de slechteriken, heeft Aidan slechts uren de tijd om een ​​uitweg uit deze puinhoop te vinden en zijn onschuld te bewijzen voordat hij zijn leven verliest aan een aantal zeer slechte mensen.

Trouble Girls – Julia Lynn Rubin

In deze hervertelling van Thelma en Louise haalt Trixie haar beste vriendin Lux op voor een weekendje weg om hen te helpen hun problemen thuis te vergeten. Dat loopt alleen niet zoals gepland, want de meiden zijn al snel op de vlucht na een schokkende nacht. Terwijl de media hen in een bepaald licht probeert neer te zetten en de politie hen in de gaten houdt, zullen de meiden hun eigen weg moeten vinden, vertrouwend op hun liefde voor elkaar als leidraad.

Geplaatst op Geef een reactie

Recensie: King of Wrath – Ana Huang

King of Wrath van Ana Huang

Voor degenen die de Twisted-serie van Ana Huang al verslonden hebben: vorige week is het eerste (vertaalde) deel van haar nieuwe Kings of Sin-serie verschenen: King of Wrath! Ik kon in ieder geval niet wachten om erin te beginnen! Lees hieronder of ik hem je aanraad!

Meedogenloos & arrogant vs. Beleefd & elegant

Dante Russo heeft altijd alles onder controle, op zowel persoonlijk als professioneel vlak. Wanneer hij door chantage wordt gedwongen zich te verloven met een vrouw die hij niet kent: Vivian Lau, de dochter van zijn nieuwste aartsvijand, is zijn enige missie het bewijsmateriaal vernietigen en zijn vijand kapot te maken. Hij is niet voor niets King of Wrath. Er is maar één probleem: nu hij haar heeft… wil hij haar niet meer laten gaan.

Vivian Lau is de perfecte dochter en haar familie zet haar in als pion om de top van de high society te bereiken. Iets wat Vivian helemaal niet belangrijk vindt, maar haar ouders wel. Maar vanwege de familieband en plichtsbesef gaat ze nooit tegen de wens (of het bevel?) van haar ouders in. Ook als dat betekent dat ze wordt uitgehuwelijkt aan Dante. Want dit huwelijk opent dat deuren die anders gesloten zouden blijven voor haar familie. De botte, ongrijpbare Dante is niet bepaald haar droompartner en het was dus zeker niet haar plan om naar hem te gaan verlangen, of erger nog: om verliefd te worden op haar verloofde.

Genoeg tropes, maar zeker niet saai!

Arranged marriage, enemies to lovers, grumpy vs. sunshine; allemaal tropes die terugkomen in King of Wrath. En toch voelt het verhaal origineel; waarschijnlijk omdat Ana Huan je echt laat beleven dat je vanuit twee personages schrijft; de stijl verschilt daadwerkelijk van elkaar. 

Maar ook omdat je weliswaar vrij snel de chemie tussen Vivian en Dante wel voelt, ze best nog een tijdje om elkaar heen draaien. Ook de (verwachte) spicy scenes vind je niet al in de eerste paar hoofdstukken van het verhaal. Dat zorgt voor een fijne opbouw in het verhaal.

Plus: zowel Dante als Vivian maken de nodige groei door. Vivian leert steeds meer haar mannetje te staan en voor haarzelf in plaats van haar familie te kiezen. En Dante laat zijn zorgzame kant steeds vaker zien. Dat laatste zorgde bij mij wel voor een aantal fijne zwijmelmomenten tijdens het lezen van King of Wrath.

Pageturner

Ana Huang heeft een heel fijne en vlotte schrijfstijl en in King of Wrath is dat zeker niet anders. Beide vertelperspectieven voelen ‘echt’ aan, bovendien speelt ze met ‘om en om een hoofdstuk’ of beide vertelperspectieven in een hoofdstuk. En wat ze heel goed doet; een aantal personages die in de volgende delen gaat ontmoeten, nu alvast introduceren!

Conclusie: Lezen!

De fans van Ana Huang kunnen kunnen hun hart ophalen met dit hele fijne eerste deel King of Wrath. Maar ook voor nieuwe lezers van haar boeken is dit een heerlijk boek om in te starten! 

Ik geef het boek 4 sterren en kijk nu al uit naar de verschijnen van het tweede (vertaalde) deel: King of Pride, die in mei verschijnt! Mocht je ook Engelse boeken lezen dan heb je geluk; de eerste drie delen van Kings of Sin-serie zijn dan al te lezen! 

Geplaatst op Geef een reactie

5 Booktok boeken – zijn ze de hype waard? – Deel 4

stapel boeken

Booktok. Wanneer je dit deel van TikTok hebt bereikt zal je een hoop boeken aangeraden krijgen. Veel dezelfde boeken zullen langskomen. Maar zijn ze het ook allemaal waard? In dit artikel ga ik in op Booktok boeken die ik gelezen heb en deel ik mijn mening.

Inwijding (Divergent) – Veronica Roth

Dit boek is al wat ouder en misschien meer een Bookstagram boek, maar ik heb het ook zien langskomen op TikTok.

Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf facties: Oprechtheid, Zelfverloochening, Onverschrokkenheid, Vriendschap en Eruditie. Ieder jaar moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke factie zij de rest van hun leven willen horen. Voor Beatrice betekent dit dat ze een keus moet maken tussen haar familie en haar ware identiteit. Haar beslissing verrast iedereen, vooral haarzelf.

Dit boek heb ik echt heel lang terug gelezen. Ik herinner me dat ik echt fan was, maar de vervolgdelen vond ik echt een stuk minder boeiend. Als ik terugdenk aan hoe ik het de eerste keer dat ik het las vond geef ik het 4 sterren. Maar toch denk ik dat ik het nooit meer zou lezen.

Legend – Marie Lu

Ook dit boek was in de Bookstagram tijd populair. Toch blijft het iets wat mensen zich herinneren of nu toch nog vinden.

Legend speelt zich af in het Los Angeles van 2130, dat ondergelopen is na een overstroming.

De 15-jarige June, telg uit de elite van de Republiek, is een wonderkind. Ze is gehoorzaam en loyaal en wordt dan ook klaargestoomd voor een van de belangrijkste functies in de militaire rangorde van haar land. De eveneens 15-jarige Day, geboren in een sloppenwijk, is de meest gezochte crimineel van de Republiek.

Normaal gesproken zouden hun wegen zich nooit kruisen, maar dat gebeurt wel als de broer van June, een belangrijke militair, wordt vermoord en Day de hoofdverdachte is. De overheid opent de jacht op hem. Een ultiem kat-en-muisspel tussen June en Day gaat van start: zij wil haar broers dood wreken, terwijl hij probeert uit handen van de overheid te blijven en intussen ook nog zijn familie wil redden van een mysterieuze epidemie. Maar dan komt June erachter dat de overheid iets met haar broers dood te maken heeft en er alles aan doet om dat verborgen te houden.

Dit boek vond ik heel goed en de rest van de serie ook. Ik zou het overwegen dit boek nog een keer te lezen, maar het staat niet per se hoog op mijn lijstje. Dit boek vond ik de hype wel waard en ik geef het 4 sterren.

Stad van beenderen (City of Bones) – Cassandra Clare

Dit boek is ook al wat ouder, maar blijft nog steeds een favoriet onder de leesgemeenschap.

De vijftienjarige Clary woont met haar moeder in New York. Ze leidt een heel normaal leven, totdat haar moeder opeens door mysterieuze wezens wordt ontvoerd. Stukje bij beetje ontrafelt zich een groot familiegeheim aan Clary en ontdekt ze dat haar moeder ooit tot een groep demonenjagers behoorde. Clary weet tot de wereld van de demonenjagers door te dringen, maar die wereld is verscheurd. Kunnen Clary en haar vrienden haar moeder redden?

Toen ik dit boek las, weet ik nog dat ik heel veel moeite heb gedaan het leuk te vonden, maar ik vond het echt afschuwelijk. Ik weet niet meer precies waarom, maar ik vond het de hype gewoon niet waard. Het verhaal was niet slecht geloof ik, maar het deed me gewoon heel weinig. Daarnaast vond ik het ook niet heel goed geschreven. Wat mij betreft is dit boek de hype niet waard en ik geef het 2 sterren.

Ik geef je de zon (I’ll give you the sun) – Jandy Nelson

Jude en haar tweelingbroer Noah zijn tot hun 13e onafscheidelijk, ondanks hun uiteenlopende karakters. Noah is introvert, tekent de hele dag en is in stilte verliefd op de buurjongen, terwijl Jude van de rotsen in zee springt, knalrode lippenstift draagt en genoeg praat voor hen allebei. Maar na een tragische gebeurtenis groeien Noah en Jude steeds meer uit elkaar. Drie jaar later spreken ze elkaar amper nog en lijkt hun band onherstelbaar beschadigd. Dan ontmoet Jude een eigenwijze, vreemde maar knappe jongen, die haar voorstelt aan iemand die haar hele leven (en dat van Noah) opnieuw omgooit.

Dit boek vond ik erg mooi en zeker het lezen waard. Het ging over mooie, belangrijke onderwerpen en was op een mooie manier geschreven. Ik geef het 4 sterren en vind het de hype waard.

De Hongerspelen (The Hunger Games) – Suzanne Collins

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekendstond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. En dit jaar wordt Prim uitgeloot…

Katniss weet dat de Hongerspelen een doodvonnis voor haar jonge zusje betekenen en besluit haar plek in te nemen. Onder het oog van de hele bevolking van Panem, die de strijd als bron van vermaak volgt, begeeft ze zich in de arena. Gevangen in een meedogenloos web van bruut geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici komt Katniss voor de keus staan: hoe ver zal ze gaan om te overleven?

Deze serie heb ik een aantal keer herlezen en hieruit kan je opmaken dat ik het echt geweldig vind. Ik vind deze serie zeker de hype waard en als je deze nog niet gelezen hebt, moet je dat zeker doen. Dit boek geef ik vijf sterren.

Geplaatst op Geef een reactie

Lang Leve de Keizer – Britt Zwijnenberg

Britt Zwijnenberg neemt ons mee naar het land Xaphan, waar magie lang geleden als een dreiging werd gezien en met harde hand werd uitgebannen door een moedige keizer. In haar spannende YA-roman, Lang Leve de Keizer, volgen we het verhaal van Usiu, een zestienjarig meisje dat ontdekt dat ze magie bezit. Ze moet haar lot onder ogen zien in een wereld waar magiërs worden opgespoord en naar heropvoedingskampen worden gestuurd. Britt Zwijnenberg ontrafelt een intrigerend verhaal vol strijd, magie en de zoektocht naar identiteit.

Een onverwacht oorlogsverhaal

Na het lezen van de synopsis had ik een dystopische fantasy verhaal verwacht, maar al snel ontvouwt zich een verhaal dat meer weg heeft van een meeslepend oorlogsverhaal met een tintje fantasy. Xaphan is geen typische magische wereld waar tovenaars met spreuken rondzwaaien zoals in Harry Potter. Het is een samenleving die gebukt gaat onder de angst voor magie en de keizer die de orde handhaaft. Zeker de scenes in het heropvoedingskamp deden me aan de concentratiekampen uit de oorlog denken. Deze onverwachte wending voegt een interessante laag toe aan het verhaal en maakt het uniek in het YA-genre.

De naïviteit van Xaphans bevolking

Helaas vond ik de heersende macht van de keizer in Xaphan niet heel geloofwaardig overkomen. Ik vind het onbegrijpelijk dat de bevolking zo blind vertrouwt op de keizer en zijn beweringen over magie en de heropvoedingskampen. Magie wordt gezien als een boosaardig iets wat de mensen overneemt en wat tot oorlog heeft geleid in het verleden. In de heropvoedingskampen zouden de tieners van hun magie worden afgeholpen waarna ze weer veilig terug kunnen keren in de samenleving.

Deze naïviteit roept bij mij vragen op over hoelang de keizer aan de macht is en waarom mensen zo naïef zijn om alles te geloven wat hij zegt. In het verhaal wordt namelijk ook beschreven dat er nog nooit iemand is teruggekeerd na succesvol in zo’n kamp te hebben gezeten. Bovendien weten ze dat in Ariuk (een ander land in deze fantasy wereld) mensen wel in vrede kunnen samenleven met magiërs. En toch heeft de keizer zoveel propaganda verspreid waardoor iedere bewoner met magie zichzelf aangeeft en uit vrije wil naar het kamp gaat. Dit laat wel zien dat de angst voor magie ontzettend groot is.

Gemiste kansen in de magische wereld

Hoewel het verhaal draait om magie, wordt deze kracht niet volledig benut. De magie dient slechts als een drijvende kracht voor het plot, zonder diepgaande verkenning van de mogelijkheden. Britt Zwijnenberg had hier de kans om een rijke, betoverende wereld te creëren, maar de focus ligt meer op de vlucht van magiërs dan op de magie zelf. Dit vond ik wel erg jammer, want het leek me juist gaaf om meer over bijvoorbeeld de elementenmagie en veranderingsmagie te leren. Het komt er wel een beetje in voor, zeker richting het einde, maar dit had voor mij meer uitgewerkt mogen zijn. Dat maakt het verhaal immers zo tof.

Personages

Als Usiu in het hervormingskamp aankomt krijgt ze samen met de andere nieuwelingen een nummer toegewezen. De personages mogen onder geen enkele omstandigheden elkaar aanspreken met hun werkelijke naam in plaats van het viercijferige nummer. Gelukkig kregen niet heel veel personages een nummer toegewezen in het verhaal, omdat dit niet zo lekker leest. Wat Britt Zwijnenberg hier erg goed doet, is het hoofdpersonage bijnamen laten kiezen voor haar medegevangenen. Dit leest een stuk prettiger dan al die nummers. Wat het voor mij wel wat verwarrend maakte is dat je later alsnog de echte namen leert. Zo moet je eerst van nummer naar bijnaam overschakelen, en later van bijnaam naar echte naam. Dat zijn voor mij iets teveel benamingen voor een en dezelfde personages. Hierdoor had ik wat moeite om me te verbinden met de personages.

Halverwege het verhaal komt Usiu een 10-jarige meisje tegen waarmee ze samen gaat vluchten. Persoonlijk vond ik dit maar een irritant personage wat verder niet veel toevoegde aan het verhaal. Ze verwijst continue naar dezelfdendingen die haar moeder heeft gezegd. Ook is ze als 10-jarig meisje vastberaden om de keizer te verslaan, wat zeer onelastisch is. Voor mij werd dit te vaak verhaald en voegde het weinig toe aan het verhaal.

Een positief aspect van het verhaal is de subtiele overgang van het hoofdpersonage. Usiu begint als iemand die zichzelf aangeeft om goed te doen uit liefde voor haar land, maar evolueert tot iemand die zich tegen de keizer keert. Dit wordt heel duidelijk doordat ze in het begin regelmatig ‘Keizer sta me bij’ zegt om zichzelf moed in te praten. Later spreekt ze niet meer over de keizer, maar een ander personage omdat ze niet meer in deze man gelooft. Deze subtiliteit in karakterontwikkeling voegt diepte toe aan het verhaal en vond ik een fijne ontwikkeling van het personage.

Conclusie

Hoe uitgebreid de vlucht van de magiërs wordt beschreven, zo gehaast lijkt het einde wel. Voor mijn gevoel zijn er een aantal belangrijke scenes overgeslagen. Een cruciaal moment in hun tocht naar Ariuk wordt nu niet verteld. Hierdoor blijf ik me afvragen hoe ze dat stuk met alle bewakers hebben afgelegd. Ook het einde in de epiloog vond ik een beetje een voorspelbaar cliché. Jammer, want als de uitslag anders was geweest had er een deur opengestaan voor een vervolg. Nu lijkt me dat een stuk lastiger.

Lang Leve de Keizer is een prima YA-roman. De gemiste kansen in het verkennen van de magische wereld en een aantal kleine irritatiepuntjes zorgde er voor mij voor dat de potentie er niet helemaal werd uitgehaald. Ondanks enkele sterke punten zoals de subtiele karakterontwikkeling, blijft het boek steken op een waardering van 3 sterren. Voor lezers die op zoek zijn naar een verfrissende kijk op magie en rebellie, is Lang Leve de Keizer wel een leuk boek om op te pakken.

Geplaatst op Geef een reactie

Recensie: Geld of liefde – Vi Keeland & Penelope Ward

Geld of liefde van Vi Keeland & Penelope Ward

Nadat ik eerder al onwijs had genoten van De perfecte huisgenoot en De tweede kans was ik heel nieuwsgierig geworden naar Geld of Liefde van schrijversduo Vi Keeland en Penelope Ward. 

Dit boek verscheen in 2016 al onder de titel Playboy Pilot als derde boek in de Cocky Bastard Serie. Benieuwd of ik hem net zo leuk vond als de andere boeken die ik las? Lees snel verder! 

Playboy Pilot vs. Rich Girl

Carter Clynes is piloot en, net als in alle stereotype verhalen, een echte versierder. Hij heeft ‘in elke stadje een andere schatje’ en is zeker niet op zoek naar iets blijvends. Tot hij op een van de vliegvelden rijkeluismeisje Kendall ontmoet. Er hangt meteen een spanning tussen de twee. Omdat Kendall geen idee heeft waar ze een vliegtuig heen wil pakken, alleen weet dat ze weg wil, haalt Carter haar over om hem te vergezellen op zijn komende vlucht naar Brazilië. 

Zo begint een romantisch en turbulent reisavontuur. Maar aan alle avonturen komt een keer een einde. En dan staan ze allebei voor een van de moeilijkste beslissingen van hun leven… Geld of liefde?

Clichés 

Geld of liefde begint met stevige clichés over piloten en de stewardessen; allemaal met elkaar het bed in gedoken tijdens de vlucht en de piloten zijn vooral womanizers. Zo ook Carter en het beeld wat Kendall van hem heeft. Gedurende het boek wordt dat beeld bijgesteld en blijkt Carter meer en meer de lieve en zachtaardige kleinzoon te zijn. Nogal een ommezwaai dus! 

Prettige schrijfstijl maar wat oppervlakkig

Laat ik vooropstellen; Geld of Liefde is een fijne feelgood. Lekker luchtig en je vliegt door de pagina’s heen. Dat maakt dat ik de boeken van Keeland & Ward ook zo fijn vind om (tussendoor) te lezen. Maar waar de meer recentere boeken van hen, meer diepgang in zich hadden, blijft deze veel meer aan de oppervlakte. Terwijl de issues waar ze voor staan, best wel heftig zijn. Ik voelde ze helaas niet; misschien omdat de omslag zo plotseling was en ik bepaalde situaties en gebeurtenissen niet geloofwaardig genoeg over vond komen.  

Leeservaring

Voor een lekker luchtig boek voor tussendoor is Geld of liefde zeker fijn om erbij te pakken. Wil je een feelgood met net iets meer diepgang, dan kun je naar mijn mening beter de meer recentere werken van dit schrijversduo oppakken! Omdat ik me er toch een avondje mee heb vermaakt, krijg dit boek van mij 3 sterren. 

Geplaatst op Geef een reactie

Recensie: Tussen Slijk en Satijn – Lyne Uytterhoeven

Toen ik de cover zag en de titel moest ik weten waar het boek over ging. De cover sprak mij al aan, maar het verhaal uiteindelijk ook. Ik wil Houtekiet erg graag bedanken voor het opsturen van het boek.

Het verhaal:

Als Lisse wordt betrapt met een boerenzoon, sturen haar pleegouders Lisse naar Brugge. Daar wordt zij gezelschapsdame van vrouwe Ysabeau, de jonge bruid van de heer Despars. Ysabeau en Lisse zitten beide in een situatie die ze zelf amper controleren en dit lijdt tot pijnlijke spanningen tussen de vrouwen.
Nu en dan kruist Lisse het pad van Martijn, een volksjongen die opgroeide in een bordeel. Hij zou graag willen studeren, maar wat ben je met hersenen en talent als je geen Latijn spreekt?
Alle 3 hebben weinig redenen om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. Maar het rijk van Keizer Karel V is onrustig. Godsdienstperikelen en ontevredenheid over verloren privileges dreigen te exploderen. Alles kan in een oogwenk veranderen… Vooral als Lisse zou ontdekken wie haar echte vader is.

Het verhaal laat de geschiedenis zien door de ogen van mensen zonder macht, meestal vrouwen. Het verhaal neemt je mee naar het woelige Brugge in de 16e eeuw waar een meisje zonder verleden opzoek gaat naar haar toekomst. Dit is vooral het geen wat mij aansprak. De laatste tijd ben ik namelijk best wel geïnteresseerd in films, series maar ook boeken die je meenemen naar andere eeuwen.

Mijn mening:

Lyne Uytterhoeven heeft een fijne schrijfstijl die het leesbaar maakt voor iedereen. Je kan in het verhaal merken dat Lyne onderzoek heeft gedaan naar de 16e eeuw. Dit kun je merken aan hoe ze bepaalde details omschrijft en je vind aan het einde van het boek ook een bronvermelding. Daarnaast lees je het boek vanuit verschillende perspectieven en zijn de hoofdstukken best wel kort. De personages zijn goed uitgeschreven en je leert ze echt kennen. Je kan je hierdoor bijvoorbeeld heel erg goed inleven in de hoofdpersonen.

Ook wordt er in het boek aandacht besteed aan de verschillende standen/klasse, godsdienst en de politiek. Dit maakt het verhaal niet minder leuk want het echte verhaal blijft op de voorgrond afspelen. Het boek heeft een goede spanningsboog en weet je tot het einde te verassen (ik kon niet stoppen met lezen). Het einde was dan ook niet wat ik had verwacht, maar het maakt mij wel erg nieuwsgierig naar het volgende en laatste deel. Het verhaal bestaat namelijk uit twee delen en het volgende deel verschijnt als het goed is in juni 2024.

In het boek zelf vind je aan het begin nog een kaart van Brugge en Gent en een lijst van de personages. Aan het einde van het boek zie je ook een stamboom, een overzicht van historische plaatsen, een verklarende woordenlijst en dus ook een bronvermelding. Het boek is dan ook gebaseerd op historische gebeurtenissen.

Conclusie:

Ik heb erg genoten van het boek en het heeft zeker mijn interesse nog meer aangewakkerd voor de historie. Ik geef het boek 5 sterren en raad het je zeker aan om te lezen als jullie net als ik graag op ontdekkingsreis gaan.

Geplaatst op Geef een reactie

Recensie: Kapot – Louisa Reid

Louisa Reid schrijft het liefst over onderwerpen die belangrijk zijn voor jongeren – of eigenlijk voor iedereen. Kapot kwam eind 2023 in het Nederlands uit bij Blossom Books. Het is een versroman.

Waarover gaat het verhaal?

Kapot gaat over Joe en Imogen, die het perfecte koppel lijken. Joe voetbalt graag en is een veelbelovende speler en wordt aanvoerder van het team. Hij is een goede student die hard studeert voor zijn examens. Dat verandert wanneer hij Imogen leert kennen.

Dan is er Imogen. Zij komt uit een rijke maar gebroken familie. Ze staat zeer graag in het middelpunt van de belangstelling en ze heeft Joe al snel om haar vinger gewonden.

Na een tragisch ongeval komt hun relatie op wankele poten te staan. Terwijl Joe terechtstaat, brokkelt het perfecte plaatje steeds meer af. Wat is er op die fatale avond gebeurd? En wat zal het vonnis van de rechter zijn?

Wat vind ik van het boek?

Op de cover zien we een auto die een duidelijke klap heeft gekregen. De cover bestaat uit vale kleuren en de titel staat in het rood geschreven. Omdat de titel ‘kapot’ is, moet je als lezer toch even nadenken. Als je het boek leest, blijkt ook dat de titel op zoveel meer slaat dan enkel het ongeval dat er is gebeurd.

Het boek is zeer vlot geschreven. Dat het in vers geschreven is, is zeker een meerwaarde want zo wordt er door de lay-out soms nadruk gelegd op hoe de personages zich voelen. Dat het in vers is geschreven, draagt bij tot het snelle leestempo van het boek. De woorden zijn spaarzaam, maar de betekenis is rijk, rauw en reëel. Je voelt als lezer echt mee met Joe; het ene moment juich je voor hem en het andere moment schud je je hoofd en dan wil je weer tegen hem schreeuwen.

Joe staat voor de rechtbank en wordt beschuldigd van dood door gevaarlijk rijgedrag. De gerechtelijke procedure wordt afgewisseld met het verhaal van hoe hij en Imogen elkaar hebben leren kennen en een koppel werden en hoe hun relatie zich ontvouwt. Het gaat hierbij niet alleen om toxische relaties, ziekte, verdriet, maar ook om klasse en verschillen in achtergrond.

Raad ik het boek aan?

Als je graag een emotionele rollercoaster wil lezen dan raad ik dit boek zeker aan. Het is een verhaal waar het tempo zeer hoog ligt en een verhaal dat vol zit met emoties. Daarom geef ik Kapot 4 sterren.

Geplaatst op Geef een reactie

Recensie: What would Wednesday do? – Sara Thompson

Vandaag een recensie van het boek “What would Wednesday do?”. Ik wil Boekerij graag bedanken voor het opsturen van dit geweldige boek, want wie vond de serie van Wednesday niet geweldig?!

Het boek van Wednesday Addams:

Iedereen kent vast wel de Addams family van vroeger en sinds afgelopen jaar konden we op Netflix genieten van een serie over de dochter: Wednesday. Wednesday Addams is een icoon. Ze is cynisch, direct en heeft een aantal bijzondere hobby’s, maar schaamt zich nooit voor wie ze is of waar ze vandaan komt. In het boek, verdeeld over 8 thema’s, leert Wednesday jou de verwachtingen van anderen los te laten en je leven te leiden op jouw voorwaarden.

De 8 thema’s:

De acht thema’s die behandeld worden zijn: familie, vrienden, thuis, stijl, muziek, werk, creativiteit en liefde. In ieder thema leert Wednesday aan jou hoe zij dit zou doen en wat jij kan doen. Zelf vond ik de tips best wel waardevol en aan sommige had ik ook echt wel wat.

Wat vond ik er van:

Ik vond het erg leuk en best wel vermakend om te lezen, maar daarnaast ook erg leerzaam. Je gaat dieper naar jezelf leren kijken waardoor je jezelf leert omarmen. Enkele tips in het kort zijn bijvoorbeeld: Hou van jezelf, vier de verschillen, wees oprecht etc. Dit zijn de kopjes van de tips, daaronder wordt verteld wat jij zou kunnen doen op dat gebied.

Voor de gehele tips moet je echt het boek lezen. Aan het einde van het boek zijn er zelfs invulpagina’s te vinden. Zelf vond ik het zonder om in het boek te schrijven, dus heb ik dit in een notitieboekje gedaan.

Ik zal er 1 met jullie delen, hierin werd gevraagd om 7 dingen op te noemen die ik waardeer in relaties.

  1. Eerlijkheid
  2. Waardering van de ander
  3. Jezelf kunnen zijn
  4. Respect
  5. Goede communicatie
  6. Klaarstaan voor elkaar
  7. Elkaar liefhebben

Welke 7 dingen zou jij opschrijven?

Het boek:

Het boek is makkelijk geschreven en leest vlot weg. Buiten dat het niet een groot en dik boek is, is het lettertype groot en fijn om te lezen. Het is een kort maar krachtig boek met leuke en leerzame tips.

Daarnaast zitten er na elk thema ook nog leuke quotes in het boek, die soms ook wel een beetje komisch zijn. Er staan ook quotes in van bekende personen o.a. Lady Gaga, Tim Burton, Christina Ricci e.d., maar er staat ook een quote in van Jenna Ortega over wat Wednesday voor haar heeft betekend. Voor de gene die het niet weten, Jenna Ortega is de actrice die Wednesday speelt in de serie op Netflix. Ik deel ook graag een quote met jullie:

“Besteed je tijd aan interessante dingen en maak je niet druk om wat mensen over je denken. Want ‘normaal’ bestaat niet.”

Conclusie:

Bovenal vond ik het een leuk en leerzaam boek met handige tips. De 4 invulpagina’s kon ik ook wel waarderen, want je gaat echt nadenken over wat jij belangrijk vindt. Ik geef het boek 4,5 ster en raadt het boek zeker aan. Het leest super makkelijk en vlot weg.