Thijs Goverde neemt je in dit boek mee naar een toekomstige wereld in oorlog, waarin veel afhangt van de plussen en minnen die je verzamelt en de klimaatverandering blijvende schade heeft aangericht. Soldaten die terugkeren van de oorlog komen terecht bij boerenfamilies, die hen onderdak geven. De familie van Roosmarijn kijkt er naar uit om een soldaat te ontvangen, maar is teleurgesteld wanneer blijkt dat Memet het niet naar zijn zin heeft op de boerderij. Ze geraken steeds meer in contact met Eenbeen, de soldaat die bij hun buren komt wonen.
Setting
Het verhaal speelt zich af in de toekomst, maar toch voelt het anderzijds wat historisch (en helaas ook actueel) aan door de focus op de oorlog in het verhaal, al was het me niet duidelijk waar die oorlog nu precies om draaide. Anderzijds bevat het futuristische aspecten: zo moeten de personages ervoor zorgen dat ze een zo hoog mogelijke minscore hebben. Die kunnen ze behalen door te ontspullen en onder andere zo weinig mogelijk nieuwe spullen te kopen en energie te verbruiken. Die score brengt ook consequenties met zich mee.
Inleven in het hoofdpersonage
Je kruipt helemaal in het hoofd van de 13-jarige, ietwat naïeve, Roosmarijn die opgroeit in deze wereld. Ze wilt graag kennismaken met Eenbeen en hem beter leren kennen. Hij blijkt alleen wel heel wat geheimen met zich mee te dragen. Roosmarijn evolueert gedurende het verhaal, wat het een coming-of-age verhaal maakt. De andere personages blijven daarentegen vrij vlak en stereotiep. Die hadden wat mij betreft nog wat verder uitgewerkt mogen worden.
Een verhaal dat goed in elkaar zit
Eenbeen is een goed geschreven verhaal waar je eerst wat in moet komen, maar dat verder wel goed in elkaar zit. Je leeft mee met hoe Roosmarijn de wereld beleeft en haar interesse voor Eenbeen. Het boek raakt ook actuele thema’s zoals het boerenprotest en huishoudelijk geweld. Wat mij betreft had het boek nog wat meer uitgewerkt mogen worden, maar ik denk dat de manier waarop het verhaal nu verteld wordt ook jonge Young Adult lezers zal aanspreken. Vandaar geef ik het boek vier sterren.
Het voelt een beetje melancholisch om zoveel series die ik ben begonnen tegenwoordig tot een eind te zien komen. Dit komt vooral omdat ik een punt aan het maken ben van het uitlezen van series die ik ben begonnen vooraleer ik aan nieuwe series begin. Eén serie is de Maxton Hall-serie van Mona Kasten, waarvan ik deel drie zopas uit heb en hiervoor nu dus een finale recensie mag schrijven, voor ook ik Maxton Hall verlaat. So buckle up, because I have some thoughts.
Verhaal
Deel drie zet de verhaallijn van het vorige boek naadloos verder. Ruby en James zijn aan het begin van het boek nog steeds op een lastig stuk in hun relatie na wat er is gebeurd aan het einde van deel twee. Het verhaal zelf kon mij niet per direct bekoren omdat grotendeels vrij voorspelbaar aanvoelde, wat spijtig was, want ik mistte de intrige die in deel 1 nog wel aanwezig was wel.
Dit boek wijdt wel sterk uit over familiale en huiselijke problemen en toont aan dat goede steun frappant is, en dat als er iets mis is met jou of iemand die je kent; vraag even hoe het gaat of geef even aan dat het met jou wat minder gaat. Er zijn altijd wel mensen die er voor je zijn en om je geven, en dat staat centraal in dit derde deel.
Personages
De personages namen in dit finale deel wendingen waardoor ik niet echt met hun kon binden doorheen het verhaal en waardoor ik veeleer wilde verder lezen om te zien of hier ergens nog verandering in komen, helaas was dit niet het geval.
Ruby en James hun relatie kon me weining boeien, maar Ember en Wren daarentegen had ik graag veel meer van gezien omdat daar zeker wel iets in zat dat lief en teder was. Maar de protagonisten zijn Ruby en James, dus zij kregen de meeste spotlight. Ik had persoonlijk het meeste moeite met de relatie tussen Lydia en Sutton en vond dat alles voor hen een beetje te sterk van een leie dakje ging ondanks hun omstandigheden.
Schrijfstijl
De vlotte schrijfstijl van Mona Kasten is wat ervoor mij heeft gezorgd dat ik dit boek heb kunnen uitlezen. Dit is ook wat ik in vorige recensies over haar zei, dat ze vlot kan schrijven en goede zinnen op papier kan zetten. Dit is dan ook wat het verhaal voor mij staande hield, want qua plot en personages kon het me niet zo heel erg sterk boeien.
Ervaring
Dit deel was mijn minst favoriete deel in de serie, en ik vind ook nog steeds dat deel 1 het beste deel in deze serie was. Ik had gehoopt op iets meer intrige, maar dit bleef uit. Doordat er zoveel miste aan de boog van het plot op vlak van wendingen en ontknopingen, voelde dit boek voor mij vaak onafgewerkt. Qua sterren-recensie zet ik het op dezelfde hoogte als deel 2, namelijk met twee-en-halve tot drie sterren. Ik kon wel genieten van Kastens schrijfstijl, en ben dus ook benieuwd naar wat ze nog op de kaart zet, maar dit finale deel deed een beetje onder aan zijn voorgangers.
Na een korte februari-maand is het tijd om uit te kijken naar de boeken die we vanaf maart in de boekhandel kunnen vinden. Naar welke boeken kijk jij het meeste uit?
To lie for
Op 1 maart komt het eerste deel van een nieuwe Young Adult-serie van Chinouk Thijssen uit, die we onder andere kennen van haar Truth or dance-trilogie. Die verschijnt trouwens in een limited edition versie.
Shay, Tatum, Maeve, Gigi en Aysegül hebben niet veel, maar ze hebben er wel alles voor over om toegelaten te worden tot Street Academy. Wanneer ze worden gescout voor de audities, slaat de sfeer om. De vriendinnen ontvangen dreigberichten van iemand die hen wil tegenhouden. De boodschap? Vertrouw niemand. Geloof niemand. Want de concurrentie is hard in een wereld vol streetdancers. Moordend hard.
Jongbloed
Bij Dutch Venture Publishing verschijnt de Nederlandstalige versie van Youngblood van de Amerikaanse auteur Sasha Laurens. Het boek verschijnt op 8 maart en wordt diezelfde dag ook voorgesteld op het Booktok event Goes.
Voor fans van Vampire Diaries en dark academia: twee queer tieners op een vampierkostschool moeten het opnemen tegen heel het vampierrijk als ze een samenzwering op de campus ontdekken…
Kat Finn en haar moeder kunnen nauwelijks rondkomen van leven onder de mensen. Net als alle vampieren moeten ze Haema drinken, een dure synthetische bloedvervanger, om te overleven. Dit omdat bijna de hele mensheid is besmet met een virus dat dodelijk is voor vampieren. Kat kijkt niet uit naar een onsterfelijk leven waarin ze amper geld heeft, maar als ze hoort dat ze is toegelaten tot Harcote, een prestigieuze school die in het geheim alleen voor vampieren is, weet ze dat haar leven op het punt staat te veranderen…
Taylor Sanger is opgegroeid in de rijke vampierwereld, maar ze heeft genoeg van hun conservatieve waarden. Vooral als het gaat om seksualiteit, want ze is openlijk lesbisch. Ze hoeft nog maar twee jaar Harcote te doorstaan voordat ze vrij is. Maar als ze ontdekt dat haar nieuwe kamergenoot Kat Finn is, schrikt ze enorm. Want lang geleden waren zij en Kat beste vriendinnen, en dat is niet goed afgelopen.
Wanneer Taylor vervolgens op het dode lichaam van een vampier stuit en Kat een schokkende ontdekking doet in de archieven van de school, realiseren de twee zich dat er duistere geheimen zijn op Harcote – geheimen die hen verbinden met de machtigste figuren in het vampierrijk én met het synthetische bloed waar ze allemaal van afhankelijk zijn.
Zoals sneeuw valt
Ook nieuw deze maand: een nieuw boek van Erin Doom. Na De tranenmaker kunnen we binnenkort ook Zoals sneeuw valt lezen.
Een hart wit als sneeuw. Een liefde die raast als een storm. Een geheim om mee de dood in te nemen …
Ivy is opgegroeid te midden van de bevroren meren en ongerepte bossen, omringd door de sneeuw waar ze zo van houdt. Na een groot verlies moet ze naar Californië verhuizen, maar ze kan aan niets anders denken dan wat ze achterliet. De enige familie die Ivy nu nog heeft, is haar peetvader John. Maar zijn zoon, Mason, is niet langer het schattige jongetje van wie ze als kind foto’s zag. Hij is inmiddels volwassen en heeft de priemende ogen van een wild dier. De eerste keer dat hij naar haar lacht – dreigend, zijn perfecte lippen opgetrokken – weet ze dat met hem samenleven niet makkelijk gaat worden. Mason wil haar niet in zijn huis en doet er niets aan om dit te verbergen.
Terwijl Ivy probeert haar hoofd boven de woeste golven van haar nieuwe leven aan de oceaan te houden, blijven Canada’s ijzige mysteries haar achtervolgen. Ook al doet ze er alles aan om haar hart, wit als sneeuw, nog een keer te laten bloeien en zo de winterse kou te overwinnen.
De bloedrode sluier
Zin in nog meer fantasy? Komende maand verschijnt De bloedrode sluier van Shelby Mahurin, die we nog kennen van de Heks & jager-trilogie.
Célie Tremblay heeft altijd braaf gedaan wat er van haar werd verwacht. Iedereen in haar omgeving is dan ook in shock wanneer ze met alle tradities breekt en de eerste vrouwelijke jager in Belterra wordt. Inclusief Jean-Luc, haar verloofde en tevens kapitein van de jagers. Célie is echter vastbesloten zichzelf te bewijzen. Ze neemt het op zich om een reeks vreemde moorden te onderzoeken, gepleegd op magische wezens die tot op de laatste druppel bloed leeggezogen lijken te zijn. Het onderzoek leidt naar een schuilplaats van vampiers en hun wrede maar bloedmooie koning. Célies angst neemt toe, want hoe dichterbij hij komt, hoe meer ze in de verleiding komt om toe te geven aan zijn duistere honger – en die van haarzelf…
Mystery guest
Op zoek naar een jeugd/YA-thriller? Met de boeken van Maren Stoffels ben je dan zeker aan het juiste adres. In maart verschijnt Mystery Guest, waarin drie tieners een moord bekennen.
Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie zat er achter dat mysterieuze masker? Wie is de mystery guest? Meesterlijk speelt Maren Stoffels met perspectieven en motieven, zoals alleen zij dat kan – met een moorddadig spannende pageturner als resultaat.
Verder dan ooit
Nog een boek van eigen bodem: Verder dan ooit van Tessa Visschedijk. In het boek volgen we Lisa die uit huis wordt geplaatst en samen op pad gaat met Cédric.
Wanneer Lisa na de zoveelste aanvaring met haar moeder uit huis wordt geplaatst, raakt ze steeds verder weg van de wereld die ze kent. In een opwelling ontvlucht ze haar oude leven, maar zonder het te weten, laat ze een spoor van vernieling achter.
Cédric besluit zijn perfect ogende leven achter te laten en met haar mee op pad te gaan. Ze kennen elkaar niet en onder welke andere omstandigheden dan ook hadden ze elkaar nooit leren kennen. Toch zijn ze voor hun toekomst nu afhankelijk van elkaar.
Krijgen ze wat ze zoeken, of helpen ze elkaar alleen maar verder in de problemen?
Soulmate
Bij uitgeverij Hamley Books verschijnen er steeds meer Engelse Young Adult boeken van Nederlandstalige auteurs, zo ook Soulmate van Laura Dirkx.
Noé has been preparing for this her whole life; finding her Soulmate, the person that carries the other half of her soul, the only part that will make her complete. The only reason for her existence. Or rather, that is what they have always told her. Now, she’s not so sure anymore.
An unknown feeling has crept up inside of her and taken over her whole existence. Love. She starts questioning everything she has ever known and quickly learns she has no one to trust but herself. Surviving in this world full of hate appears more difficult than she anticipated and achieving her goal becomes more and more distant.
And yet… If her Soulmate is out there somewhere, why is it so impossible to stop thinking about Arthur? Why does he make her feel angry and annoyed, though beautiful and cherished at the same time? Why does she feel like nothing matters anymore, except for him? And why is everyone trying to tear them apart?
Nachtzwart
Uitgeverij Kluitman vertaalt de winnaar van de Jugendliteraturpreis 2022, een verhaal dat zich afspeelt tijdens de tweede wereldoorlog.
Het is april 1945 en de inwoners van het mijnwerkersstadje Penzberg horen op de radio dat de oorlog voorbij is. De Amerikanen kunnen elk moment de stad binnenvallen. De naziburgemeester wordt afgezet door de oude burgemeester en een aantal andere mannen, waaronder de directeur van de mijn en de vader van Marie. Schorsch is 15 en zit bij de Hitlerjugend. Hij is verliefd op Marie. Als een fanatieke afsplitsing van de Wehrmacht, die niet van overgeven wil weten, de oude burgemeester met zijn aanhangers oppakt, zijn Marie en Schorsch buiten het stadje getuigen van een vreselijke gebeurtenis. De vader van Marie moet onderduiken en Schorsch ziet met eigen ogen wat de Wehrmacht met alle zogenaamde landverraders doet. Als zoon van een nazi staat hij nu voor een moeilijke keuze.
Hou van mij
Bij Clavis verschijnt er een nieuw boek van Bes Ceyssens die eerder De laatste dans en Vruchteloos schreef.
De zestienjarige Minne woont van kleins af aan in een trailerpark, samen met haar broertje en haar altijd afwezige moeder. Wanneer ze Summer ontmoet, wordt haar kleine wereldje op zijn kop gezet. Summer is alles wat Minne verlangt te zijn: razend knap en zelfzeker. Als haar nieuwe vriendin haar een app genaamd LoveMe voorstelt, gaat Minne steeds verder voor haar volgers en streeft ze harder dan ooit naar het perfecte beeld dat zich in haar hoofd heeft gevormd.
Naar welke young adult boeken die in maart 2024 verschijnen kijk jij het meeste uit?
Zin om mede-boekenliefhebbers te ontmoeten? In maart staan er heel wat boekevenementen op de planning in zowel België als Nederland. Naar welk event ga jij?
8 maart – Boektok Event Goes
Op 8 maart vindt in Bibliotheek Oosterschelde en Boekhandel De Koperen Tuin het Booktok Event Goes plaats van 19u tot 22u. Daarbij zullen heel wat Nederlandstalige auteurs, BookTokkers en shops aanwezig zijn. Je kan er die avond ook workshops en paneldiscussies volgen. Ook ga je met een goedgevulde goodiebag naar huis. Tickets zijn te koop aan 10 euro via deze website. Alle aankondigen van wie er aanwezig zal zijn, zijn te vinden op hun Instagrampagina.
13 maart – YALFU Book Talk
De Amerikaanse schrijfster Karen McManus ontmoeten? Dat kan! Op 13 maart komt ze naar Utrecht. Ze wordt geïnterviewd door Samya Hafsaoui, die ook de vaste host is van YALFU dat jaarlijks plaatsvindt. Een ticket kan je aanschaffen aan €12,50 via de website van ILFU.
14 maart – Karen M. McManus bij YA Underground
Woon je in België en ben je fan van Karen McManus? Goed nieuws: een dag na haar bezoek in Utrecht komt ze naar de Standaard Boekhandel Leuven De Somerplein. Daar zal ze geïnterviewd worden door Yasmine van den Meersch. Je kan er gratis bij zijn, reserveer hier je ticket.
22 maart – YAltiVIBES met Rachel Lynn Solomon
Een maand na de uitgave van de Nederlanstalige editie van Business Or Pleasure komt schrijfster Rachel Lynn Solomon op vrijdagavond 22 maart naar Boekhandel Van Piere. Het evenement is gratis, maar je meld je best wel even hier aan.
30 maart – YA day Gent
Net als vorig jaar vindt ook dit jaar een editie plaats van de YA day in bibliotheek De Krook Gent! Op zaterdag 30 maart is het zo ver, van 10 tot 17u. Al heel wat auteurs hebben hun komst bevestigd, zoals Kathleen Glasgow, Hanne Eerdekens en Lauren Dedroog. Aanmelden doe je op de website van Standaard Boekhandel. De eerste 500 aanmelders krijgen een goodiebag.
Steeds meer young of new adult boeken krijgen een verfilming. In dit artikel vind je boeken waarvan we binnenkort een serie of film mogen verwachten, zowel van nieuwe boeken die we op het scherm zullen zien als vervolgdelen.
It ends with us – juni 2024
Het populaire BookTok-new adult boek It ends with us (Nooit meer) wordt verfilmd. En daar kijken de fans al een tijd reikhalzend naar uit. In de film worden de rollen vertolkt door Blake Lively (als Lily) en Justin Baldoni (Ryle). De fans moeten helaas nog wel even wachten: initieel was de release gepland in februari, maar de verschijning werd verplaatst naar 21 juni.
It’s Not Summer Without You – juli 2024
Na de verfilming van de Aan alle jongens van wie ik hield-serie van Jenny Han, worden ook stelselmatig haar andere boeken verfilmd. Vanaf deze zomer is op Amazon Prime de verfilming te zien van It’s Not Summer Without You. Dat is het vervolg op The Summer I Turned Pretty en het tweede deel van de trilogie.
Heartstopper 3 – TBD
Goed nieuws voor de fans van Heartstopper: er wordt volop gewerkt aan het derde seizoen van Heartstopper. We wisten al een tijdje dat er een derde seizoen zou komen, zo werden het tweede én derde seizoen aangekondigd in mei 2022. In december 2023 werden de opnames afgerond.
Turtles All The Way Down – lente 2024
Van de boeken van John Green zagen we al heel wat verfilmingen, zoals bijvoorbeeld The Fault in Our Stars en Paper Towns. Turtles All The Way Down (Schildpadden tot in het oneindige), het boek van John Green dat in 2017 verscheen, kan binnenkort toegevoegd worden aan dat lijstje. De verfilming zal zo’n 5 jaar na het bekendmaken van de verfilming te zien zijn op HBO Max.
The Spiderwick Chronicles – TBD
The Spiderwick Chronicles van Holly Black en Tony DiTerlizzi krijgt een reboot. Daar schreven we eerder al over. In 2008 verscheen er al eens een verfilming van de serie. Die ging toen over de vijf boeken van de serie. Via deze serie zal er dieper worden ingegaan op het verhaal.
A Good Girl’s Guide to Murder – TBD
In 2022 werd bekendgemaakt dat de New York Times bestseller-trilogie van Holly Jackson over Pip die op onderzoek uitgaat naar een moord, ook een gelijknamige serie zal krijgen. Wanneer die te zien zal zijn is voorlopig nog niet geweten. Wat we wel al weten is dat Emma Myers, de actrice van Wednesday, en Zain Iqbal, de hoofdrollen zullen vertolken. In augustus 2023 doken er alvast enkele beelden op die genomen werden tijdens de opnames. De serie zal te zien zijn via BBC Three.
Emma is op de middelbare school stapelverliefd op zwemkampioen Jesse. Beide levens lijken al door hun ouders te zijn uitgestippeld. Samen besluiten ze het roer om te gooien en verhuizen naar de andere kant van het land om te gaan studeren. Op jonge leeftijd reizen ze samen de wereld over en trouwen. Een jaar na hun trouwdag krijgt Jesse de kans om Alaska te ontdekken. Maar zijn helikopter stort in zee waarna hij niet meer wordt teruggevonden. Emma is in diepe rouw en besluit om terug naar haar ouders te gaan. Weken worden jaren waardoor de veronderstelling is dat Jesse is omgekomen. Na drie verdrietige jaren komt Emma de jongen tegen die vroeger met haar in de boekhandel van haar ouders werkte, Sam. Er is direct een chemie tussen de twee en ze besluiten te daten. Van het een komt het ander en uiteindelijk gaan ze samen wonen en vraagt Sam haar ten huwelijk. Maar dan krijgt Emma ineens een telefoontje van Jesse dat haar hele leven op zijn kop zet.
Personages
Emma leeft een doodnormaal leven wat erg fijn is om in te komen. Je kunt je makkelijk inleven in haar gedachtes en gevoelens. Het is allemaal erg rationeel. Soms zijn er hoofdpersonages in boeken die zoveel voor hun kiezen krijgen dat het niet meer realistisch lijkt, dat was in dit boek totaal niet zo. Daarnaast maakt Emma gedurende het hele boek een mooie ontwikkeling mee. Zelfs binnen de laatste 20 pagina’s leert ze nog belangrijke lessen.
Wat het verhaal extra bijzonder maakt is het dankwoord. De schrijfsters oma is opgegroeid in het dorpje Acton, waar het verhaal zich afspeelt. Hierdoor heeft het dorp een bepaalde sfeer waar ik wel blij van word. Zeker door de cozy lokale boekhandel 😀
Ik ben zelf groot fan van de boeken van Reid. De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo is een van mijn favoriete boeken. Met die gedachte ging ik dan ook dit boek in. Daardoor ben ik misschien een klein beetje teleurgesteld. Het verhaal had van mij wel wat rauwer mogen zijn, zoals in het eerder genoemde boek. Ik vond de emoties van Emma niet van de bladzijden afspatten. Ik had bij wijze van spreken willen huilen en het boek door de kamer willen gooien, maar dat voelde ik allemaal niet tijdens het lezen. Normaal ben ik altijd van de show don’t tell, maar nu had ik misschien wat meer tell gewild. Die brief die Emma bijvoorbeeld aan Jesse schreef vond ik erg mooi. De woorden zijn heel zorgvuldig gekozen. Die emotie die in die brief zit had ik wat meer door het hele boek heen willen voelen.
Plot
Eigenlijk is dat het enige dat ik heb aan te merken op dit boek. De rest van het verhaal zit goed in elkaar. De opbouw is logisch en kloppend. Het plot vond ik mooi en passend bij de gedragingen en karakters van de personages. Hierdoor had ik het boek dan ook al vrij vlot uit. Het leest heerlijk weg na bijvoorbeeld een lange werkdag. Iedereen wilt uiteindelijk toch liefde in zijn leven?
Dan ook nog even credits naar Ambo Anthos. Ik kocht heel lang niet de fysieke boeken van deze schrijfster omdat ik de Nederlandse edities zo ontzettend lelijk vond. Dat de uitgever nu de oorspronkelijke titel heeft aangehouden maakt mij erg blij. En de omslag is echt zo mooi. Echt een eye catcher die je direct ziet wanneer je een boekenwinkel binnen loopt! En dan de snede. Hierop staat een handtekening van de auteur. Hoe vet is het dat iedere fan nu kan zeggen dat hij, zij of het nu een handtekening heeft van Taylor Jenkins Reid. Echt petje af voor deze uitgever!
Things we hide from the light is het tweede boek in de Konckemout-serie van Lucy Score. Onze recensie van Things we never got over – het eerste boek – kan je hier lezen.
In Things we hide from the light volgen we de politiecommissaris Nash. Hij staat bekend om twee dingen: een echte good guy en in uniform nog knapper dan hij al is. De twee kogels die hij een tijdje terug in zijn lichaam kreeg, hebben een flinke deuk in zijn zelfvertrouwen gebracht. Hij kampt sindsdien met paniekaanvallen en nachtmerries. Dat houdt hij natuurlijk verborgen voor iedereen, alleen zijn buurvrouw en oude bekende, Lina, ziet de echte Nash.
Lina wil zo snel mogelijk weer uit Knockemout vertrekken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als Nash en Lina plotseling op elkaar aangewezen zijn…
De hoofdpersonages Nash en Lina hebben beide een stoere kant, maar ze zijn niet bang om hun kwetsbaarheid aan elkaar te tonen. Hun relatie is een spel van aantrekken en afstoten, gedurende het hele boek. Nash droomt er al lang van om een ring om iemands vinger te doen, terwijl Nina zichzelf alles behalve als relatiemateriaal beschouwt. De twee hebben beiden een achtergrondverhaal dat ook bij beide personages goed uitgewerkt is. De twee maken dan ook een hele evolutie mee doorheen het boek.
Helaas is het verhaal van Nash en Lina niet zo memorabel als ik had gedacht dat het zou zijn. Het begin voelde zelfs heel erg cringe aan voor mij. Misschien kwam dat door de vertaling? Ik kan mijn vinger er niet meteen op leggen, maar ik heb wel meermaals gedacht ‘wie zegt dit nu?’ en dan met mijn ogen gerold… Ik vond het ook een beetje té veel gefocust op hoe geil ze van elkaar werden als ze bij elkaar in de buurt waren. Het is een slowburn, maar een beetje te veel insta-liefde en lustgedreven. Bovendien vond ik het ook veel te lang, het verhaal had veel zaken die echt overbodig waren.
Net zoals in het eerste boek blijft familie in dit boek centraal staan. Het blijft leuk om dezelfde personages terug te zien komen in dit boek. We maken ook kennis met de personages die een grote rol krijgen in het derde boek, waardoor ik benieuwd ben. Verder is er ook een thrilleraspect in Things we hide from the light. Dat zou het boek wat meer diepgang geven, maar ik vond het thrillergedeelte redelijk voorspelbaar en het gaf voor mij niet de verwachte meerwaarde.
Aanrader of niet?
Things we hide from the ligth is een slowburn die helaas niet enorm memorabel was voor mij … Toch kijk ik enorm uit naar het verhaal van Lucian en Sloan in Things we left behind, dat in april vertaald wordt en uitkomt in het Nederlands. Ik geef dit boek helaas 2 sterren.
De Eeuwige Nacht gaat over Eden, die vastberaden is om haar verdwenen zus, Christina, terug te vinden. Wanneer ze de hulp inroept van de eigenwijze onderzoeker Thomas J. Lambert, worden ze meegezogen in een wereld vol duistere magie en vergeten goden. Tijdens hun avontuur worden ze geconfronteerd met vreemde figuren, verboden plekken en woorden in een oude taal. Terwijl de dreiging steeds dichterbij komt, vervagen de grenzen tussen vriend en vijand, en groeit het mysterie rond Christina’s leven. Wist Eden eigenlijk wel wie ze was?
Personages
Eden en Thomas worden geïntroduceerd als sterke individuen, maar hun diepgang blijft oppervlakkig. Hoewel hun motivaties duidelijk zijn, missen ze de complexiteit die nodig is om de lezer echt aan ze te binden. Dit gebrek aan emotionele betrokkenheid maakte het voor mij moeilijk om mee te leven met hun avontuur, zelfs toen de spanning toenam.
Voetnoten in plaats van world building
Ik vond het erg lastig om in dit verhaal te komen. In het begin kwam dat door het gebrek aan goede world building. In plaats van de fantasiewereld organisch te introduceren, koos de auteur ervoor om verschillende onbekende termen te verklaren via voetnoten. Hoewel dit bedoeld was om het verhaal te verrijken, haalde het juist voor mij het tempo uit het verhaal. Het is wel te merken dat Lisette Kuijt erg haar best heeft gedaan om deze voetnoten leuk te maken. De ene keer is het een stukje uit een woordenboek om een term uit te leggen en een andere keer een advertentie wat uit een tijdschrift of krant uit die wereld kwam.
Desondanks vond ik het erg storend, zeker gezien de hoeveelheid dat deze voetnoten er in voor kwamen. Na iedere paar bladzijdes had je er wel weer eentje. Je moet toch halverwege een zin stoppen met lezen om die voetnoot te gaan lezen. Voor het verhaal was het beter geweest als deze waren weg gelaten en opgenomen in de beschrijving van de wereld in de gewone tekst. Dan kun je nog steeds af en toe een stukje krant of iets dergelijks toevoegen, zoals Holly Jackson dit bijvoorbeeld deed in A Good Girl’s Guide to Murder.
Moeilijk te verbeelden
Helaas slaagde De eeuwige nacht er niet in om me volledig onder te dompelen in het verhaal. De narrative immersion bleef voor mij laag, waardoor ik moeite had om het verhaal echt tot leven te zien komen. Dit kan deels te wijten zijn aan het gebruik van de voetnoten, wat het voor mij moeilijker maakte om me te laten meeslepen in het verhaal. Het gebrek aan narrative immersion kan ook aan mij liggen, want ik had dit bijvoorbeeld ook bij populaire boeken zoals De wrede prins en De bronzen stad.
Spanning aan het einde
Hoewel ik gedurende het grootste deel van het verhaal me niet erg kon bekoren om de personages, moet ik toegeven dat het einde opeens spannend werd. Doordat ik op dat moment niet zoveel om de personages gaf, maakte het me eigenlijk ook niet uit of ze het zouden overleven of niet. Een kleine plottwist zorgde voor een verrassende wending die ik toch wel leuk vond. Dit was helaas niet genoeg om mijn algehele teleurstelling over het boek te compenseren.
Conclusie
De eeuwige nacht door Lisette Kuijt is een boek dat veelbelovend begon, maar uiteindelijk niet aan mijn verwachtingen voldeed. Het verhaal had enkele interessante elementen in de magische wereld en de kleine plottwist aan het einde die leuk was, bovendien ziet het boek er prachtig uit. Helaas heeft de zwakke wereldopbouw, het gebrek aan narrative immersion en de oppervlakkige personages voor mij de boventoon gevoerd.
Gelukkig is dit enkel mijn mening en betekent het niet dat jij het boek ook niet leuk zal vinden. Ik hoop wel dat Lisette Kuijt niet ontmoedigd wordt om te blijven schrijven, want ze heeft leuke ideeën die gehoord (of gelezen) mogen worden. Ik geef het boek 2,5 ster.
Tunnel van Botten is het tweede deel uit de Casside Blake serie, geschreven door niemand minder dan V.E. Schwab. In dit deel worden we opnieuw meegenomen op een avontuurlijke reis door de wereld van geesten en mysteries.
Cassidy Blake is een tienermeisje dat de gave heeft om geesten te zien. Zo is haar beste vriend Jacob een geest die in de ‘tussenin’ wereld leeft. Alleen mensen die hun dood hebben overleefd kunnen deze geesten zien. Cassidy gaat samen met Jacob en haar ouders naar Parijs. Haar ouders zijn ‘inspookteurs’ en geloven heilig in het bestaan van spoken ondanks dat zij ze niet kunnen zien zoals Cassidy. Voor een serie filmen ze een reportage over verschillende spookachtige plekken in Parijs.
We volgen Cassidy en Jacob terwijl ze zich in de spookachtige catacomben van Parijs bevinden, waar ze per ongeluk een gevaarlijke geest wakker maken. Gedreven door de noodzaak om een eeuwenoud mysterie te ontrafelen, moeten ze samenwerken met oude en nieuwe vrienden voordat het te laat is en deze klopgeest voor altijd de straten van Parijs zal teisteren.
Jeugdboek voor volwassenen
Tunnel van Botten is een jeugdboek geschreven voor een wat jonger publiek. Desondanks is het verhaal zo meeslepend en meesterlijk verteld dat het ook voor volwassenen leuk is om te lezen. De tekst is eenvoudig te lezen voor de jongere lezers, maar ook erg vermakelijk voor een oudere generatie. Zelf ben ik eind-twintig en lees ik doorgaans niet zo graag jeugdboeken omdat ik ze te kinderlijk vind. Toch ben ik groot fan van de Cassidy Blake serie. Deze boeken zijn makkelijk te lezen, maar niet zo kinderlijk, voorspelbaar en over-de-top als andere jeugdboeken. Voor mij is het een boek wat makkelijk leest en fijn is voor tussendoor.
De thema’s van vriendschap, moed en zelfontdekking maken het boek toegankelijk en boeiend voor lezers van alle leeftijden. Of je nu een tiener bent die op zoek is naar een spannend avontuur of een volwassene die zich wil laten onderdompelen in een wereld vol magie en mysterie.
Minder spookachtig
Hoewel het verhaal draait om geesten en inspookteurs, is Tunnel van Botten iets minder spookachtig en duister dan Stad vol Geesten was. Persoonlijk heb ik het duistere tintje uit het eerste deel niet gemist. Nu kon ik tenminste vredig slapen nadat ik het boek uit had gelezen. 😉 V.E. Schwab slaagt er echter nog steeds in om een spannende sfeer te creëren die de lezer meeneemt op een bijzondere reis door Parijs.
Fijne schrijfstijl
Tunnel van Botten heeft een enorm vlotte schrijfstijl en korte hoofdstukken. Hierdoor zit er veel tempo in het verhaal en sla je de ene bladzijde naar de andere over. Daarnaast zijn de beschrijvingen van de omgeving zo beeldend geschreven dat ik echt weer even terug in Parijs was. Hierdoor zag ik alle scènes levendig voor me, wat mijn leeservaring heeft versterkt. Ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat de vertaler goed werk heeft geleverd.
Conclusie
In Tunnel van Botten gebeurt er zoveel dat het geen enkel moment saai is, zonder dat het langdradig wordt. Het is een erg goed vervolg van de Cassidy Blake serie. Hiermee bewijst V.E. Schwab opnieuw een meester te zijn in het vertellen van boeiende verhalen. Met een lichtere toon en een vlotte schrijfstijl neemt ze lezers mee op een magische reis door Parijs, vol spanning, avontuur en mysterie. Een absolute aanrader voor (jong)volwassenen die houden van een spookachtig avontuur waarin vriendschap centraal staat. Ik gaf het wederom 4 sterren en kan niet wachten tot het volgende deel is vertaald.
Jessica Goodman neemt ons mee naar de schijnbaar glanzende wereld van de New Yorkse elite in haar boek De Legacies. Achter de façade van luxe en privilege schuilen echter duistere geheimen, waarvan de waarheid voortdurend verandert en waarvoor mensen bereid zijn over lijken te gaan.
Het verhaal begint met de toetreding van drie nieuwe leden tot de Legacy Club. Dit is een exclusieve high society-club waar macht en rijkdom hand in hand gaan met leugens, bedrog en verraad. Alleen de 36 beste eindexamenleerlingen van de meest prestigieuze scholen in New York mogen jaarlijks toetreden. Een lidmaatschap is voor het leven en staat garant voor rijkdom, connecties en zekerheid; want Legacies zorgen voor elkaar.
Op de avond van het prestigieuze Legacy-bal komt een van de nieuwe leden op mysterieuze wijze om het leven. Was het moord, zelfdoding of een stom ongeluk? Wat gaat er echt schuil achter de lachende gezichten en mooie praatjes van de Legacies?
Vlakke personages
Hoewel het verhaal intrigerend is, vond ik het wel een uitdaging om de personages uit elkaar te houden. Bernie, Isobel en Tori zijn drie nieuwe leden van de Legacy Club. Ze hebben elk een ander achtergrond verhaal. Zo komt Tori erachter dat haar vader in grote geldproblemen zit. Hierdoor zullen ze misschien de diner, die zo geliefd werd door Tori’s overleden moeder, kwijt gaan raken. En Bernie’s moeder is plotseling verdwenen. Haar vader doet alsof er niets aan de hand is – ze is immers wel eens vaker opeens vertrokken en kwam altijd terug. Bernie denkt hier anders over en met een tikkende klok probeert ze haar moeder op te sporen.
Behalve deze verschillende achtergrond verhalen, miste ik wel wat persoonlijkheid. De personages voelde voor mij niet als ‘echt’ aan en miste unieke trekjes die hen onderscheidt. Hierdoor vond ik het dus moeilijk om ze uit elkaar te halen. Met name Bernie en Isobel verwarde ik regelmatig met elkaar. Gelukkig doet het verder geen afbreuk aan het verhaal.
Heden en verleden
Een van de sterke punten van De Legacies is de manier waarop Jessica Goodman het verhaal vertelt. Dit doet ze door sprongen te maken tussen het heden en het verleden. Deze tempowisselingen voegen een extra laag van spanning toe aan het plot. Het creëert een mysterieuze sfeer en hield mij geboeid terwijl het verhaal zich ontvouwt.
In het heden lees je over Bernie, Isobel en Tori die zijn uitgenodigd om toe te treden aan De Legacies club. Zij maken zich klaar voor het hoogtepunt tijdens het Legacies-bal. Ze gaan jurken passen, bereiden presentaties voor, vragen zich af waar hun verdwenen moeder is gebleven, en bewaren alles vernietigende geheimen.
Het verleden speelt zich direct na het bal af. Een persoon is dood gevonden en de politie ondervraagt de personages over hun betrekking bij deze dood. Whodunnit? Ik wilde snel doorlezen om erachter te komen wat er nu is gebeurd dat tot de dood van een van de leden heeft geleid.
Conclusie
De Legacies is een intrigerend boek dat mij nieuwsgierig heeft gemaakt naar wat er gebeurt binnen de muren van de Legacy Club. Daarnaast leest het verhaal vlot en gemakkelijk, waardoor het fijn is om te lezen. De schrijfstijl is meeslepend en weet de spanning van het verhaal goed over te brengen, zeker richting het einde van het verhaal. Ik vond het dan ook moeilijk om het boek weg te legen nadat ik eenmaal was begonnen met lezen. Tot slot zijn plotlijnen goed doordacht, komen de verhaallijnen van de personages op een natuurlijke manier mooi samen en heeft het boek een verrassend einde.
De Legacies is een aanrader voor lezers die houden van mysterie, spanning en intriges. Het verhaal is het beste te vergelijken als een combinatie van De academie van Astrid Boonstoppel met de murder mysteries van Karen M. McManus en een vleugje De Erfenis van Jennifer Lynn Barnes. Ik geef De Legacies 3,5 ster.