De ongeschikte erfgenaam gaat over Keris Veliant en Zarrah Anaphora. Keris is de kroonprins van Maridrina en staat bekend om zijn strategisch inzicht en zijn vermogen om te navigeren door politieke intriges. Hij wordt echter geconfronteerd met de uitdaging om zijn eigen weg te vinden en zijn lot te bepalen in een wereld die wordt verscheurd door oorlog en machtsstrijd. Keris moet moeilijke keuzes maken om zijn koninkrijk te beschermen en zijn eigen toekomst veilig te stellen.
Zarrah Anaphora is een luitenant-ter-zee uit Valcotta, een vijandig koninkrijk ten opzichte van Keris’ rijk. Haar moeder is vermoord door de familie van Keris en haar doel is nu om wraak te nemen. Ze is bereid om alles te doen om Maridrina te stoppen en hun aanvoerder, prins Keris Veliant, te doden.
Een toevallige ontmoeting tussen de twee versterkt het wantrouwen en de vijandigheid jegens het andere rijk. Maar wanneer ze deze vooroordelen aan de kant schuiven, leren ze elkaar beter te begrijpen. Hierdoor moeten ze kiezen tussen hun opbloeiende gevoelens voor elkaar en hun verplichtingen naar hun eigen koninkrijken.
De ongeschikte erfgenaam gaat verder waar het Koninkrijk der Bruggen is gebleven.
Serie of stand alone?
Toen dit boek op mijn deurmat viel was ik erg verward door het boek. Op de titelpagina staat dat het deel 3 van het Koninkrijk der Bruggen serie is, maar op de achterflap staat een synopsis die over heel iets anders gaat. Bovendien is de cover van dit boek prachtig, maar totaal anders dan die van het eerste en tweede deel uit deze serie. Dus hoe zit het nu?
De ongeschikte erfgenaam speelt zich in dezelfde wereld af als het Koninkrijk der Bruggen. Wel op een andere locatie en in een ander rijk (in de woestijn in plaats van bij de brug), maar in dezelfde verzonnen wereld. Zoals ik begrepen heb, was het Koninkrijk der Bruggen de eerste duologie binnen deze wereld en zullen er in totaal drie duologiën komen. De ongeschikte erfgenaam is het eerste deel van de tweede duologie. Dat verklaart dus de andere cover.
Kun je dit boek lezen zonder de eerste twee delen te hebben gelezen? Op zich wel. Ik denk dat je het verhaal genoeg zal begrijpen om dit boek op te kunnen pakken zonder de voorgaande delen te hebben gelezen. Maar de personages uit deel een en deel twee (Aren en Lara) komen wel terug in dit boek. Tenminste, er wordt over hen en hun daden gesproken. Hierdoor zitten er veel spoilers in naar wat er in de eerste duologie gebeurt.
Dus ja, theoretisch gezien kun je De ongeschikte erfgenaam prima lezen en begrijpen zonder het Koninkrijk der Bruggen gelezen te hebben. Maar als je toch van plan bent om deze nog te lezen, dan zal ik je aanraden om ze eerst te lezen om grote spoilers te voorkomen. Anderzijds kun je die boeken ook later oppakken en ze als een prequel beschouwen. Op die manier kun je meer lezen over wat er precies is gebeurd tussen Lara en Aren.
Zarrah & Keris
Zarrah is gedreven, vastberaden en wordt gekenmerkt door haar loyaliteit aan haar eigen volk en haar vastberadenheid om haar koninkrijk te beschermen. Haar karakter is gelaagd, met een achtergrond die haar motivatie en acties beïnvloeden. Door haar stoere en vastberaden persoonlijkheid trekt ze altijd haar eigen weg en laat ze zich niet makkelijk van gedachten veranderen. Zarrah is een sterke en complexe vrouwelijke hoofdrol die in de loop van het verhaal een diepgaande invloed heeft op zowel het plot als op Keris zelf.
Keris daarentegen is meer diplomatiek. Hij begrijpt machtsdynamieken en weet hoe hij mensen moet manipuleren om zijn doel te bereiken. Door zijn charismatische persoonlijkheid kan hij makkelijk mensen voor zich winnen. Net als Zarrah is hij strategisch en berekenend. Hij is erg goed in het plannen en anticiperen van de acties van zijn tegenstanders. Toch worstelt hij met zijn morele kompas en vindt hij het lastig om de juiste keuzes te maken in moeilijke situaties.
Worldbuilding
In het begin van het boek miste ik wat world building waardoor ik het lastig vond om het verhaal te volgen en er goed in te komen. Ja, ik weet wat van de verschillende rijken en hun onderlinge verschillen af door het eerste twee delen, maar daarin wordt er meer op andere rijken gefocust. De setting van het verhaal en de locatie zijn nog redelijk onbekend en had ik graag wat meer beschreven willen hebben om hier een goed beeld van te kunnen vormen.
Conclusie
De ongeschikte erfgenaam zit vol spanning, verraad en plottwists. Het is weer meesterlijk geschreven door Danielle L. Jensen. Liefhebbers van politieke fantasy zullen dit deel dan ook enorm gaan waarderen. Het verhaal zit goed in elkaar, heeft door de dual POV voldoende afwisseling en is geen moment saai. De ongeschikte erfgenaam laat je op het puntje van je stoel zitten. Na het dichtklappen van dit boek wil je waarschijnlijk het liefst direct doorlezen in het vervolg ‘De eindeloze oorlog’. Deze is vorig jaar al verschenen in het Engels, maar het is te hopen dat Uitgeverij Boekerij ook snel met een vertaling komt.
Zelf ben ik persoonlijk niet zo’n fan van politieke fantasy. Ik houdt meer van romantasy en lees niet graag over het voeren van oorlog. Vandaar dat het van mij maar 3,5 sterren krijgt. Maar ik weet heel zeker dat als dit wel je ding is – en je bijvoorbeeld het tweede deel van het Koninkrijk der Bruggen erg goed vond – De ongeschikte erfgenaam zeker 5 sterren potentie heeft.