Logo-youngadults-site

Recensie: Opgesloten – Gillian King

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Het nieuwste werk in de Kluitman-novelles is “Opgesloten” van Gillian King. Met slechts 108 pagina’s biedt dit boek, zoals we gewend zijn van de novelles, een spannende ervaring zonder dik te zijn. Dit is het eerste young adult verhaal van Gillian King, en het is meteen een schot in de roos.

Op de cover zien we een meisje met haar gezicht verborgen achter haar haren. De sombere kleuren versterken de huiveringwekkende sfeer van het boek. Er staat ook nog op “Er zijn tien regels. Wie niet luistert, sterft’. Dit alles draagt zeker bij tot de griezelige uitstraling die het boek heeft.

Dit verhaal vertelt het verhaal van Nora. Het is vier jaar geleden dat Nora’s tweelingzus – Emma – spoorloos verdween. Net als elk jaar gaat Nora naar e plek in het bos waar Emma’s fiets werd aangetroffen. Dit jaar voelt alles anders; een man staart haar aan vanuit de verte, en Nora krijgt onmiddellijk een slecht voorgevoel. De volgende dag ontvangt ze een briefje. De man weet wat er met haar zus is gebeurd en vraagt Nora om hem te ontmoeten. Nora staat voor een dilemma: moet ze de man vertrouwen en het risico nemen, of wacht haar hetzelfde lot als haar zus?

Opgesloten is een razend spannende, gruwelijke en angstaanjagende jeugdthriller. Gillian King weet op meesterlijke wijze een jeugdthriller neer te zetten die zowel de jeugdige lezer aanspreekt als de spanning en emoties prachtig weet op te bouwen.

Deze thriller is een ware psychologische achtbaan die je niet loslaat. De gevoelens, angsten en emoties van Nora en de andere personages zijn bijna tastbaar. Dé hamvraag blijft wel: Wat is er gebeurd met Emma? En leeft emma nog? Het blijft lange tijd onduidelijk wat er precies met Emma is gebeurd, en de onverwachte wendingen in het verhaal houden je op het puntje van je stoel. Het boek leest als een trein en voor je het weet, ben je door de pagina’s heen. Wat er exact gebeurt, ga ik niet vertellen, daarvoor moet je het verhaal echt zelf lezen. Dat het heftiger is dan ik had verwacht geef ik je nog mee.

Het einde biedt een krantenbericht dat op heldere wijze antwoorden geeft op de vragen die je als lezer na de plottwist nog hebt.

Met een sterke opbouw en een originele, zenuwslopende verhaallijn verdient Opgesloten een welverdiende 3,5 sterren. Gillian King toont met dit debuut in het young adult-genre dat ze een meester is in het creëren van spanning en emotie. We kijken uit naar meer van haar hand in de toekomst.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Foto van Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (29) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.