Logo-youngadults-site

Recensie: Donkere wolken vol confetti – Monica Haak

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Donkere wolken vol confetti cover

Donkere wolken vol confetti is het nieuwste boek van Monica Haak. Zij schreef eerder onder andere al Voor verdriet heeft niemand tijd en De pijn die we verbergen. In het boek volgen we afwisselend het verhaal van twee meisjes die elk hun eigen problemen hebben en het moeilijk vinden om daar met anderen over te praten.

De twee perspectieven

Abby woont bij haar strenge ouders en heeft al een lange tijd een relatie met Milan. Haar omgeving merkt op dat haar relatie met Milan steeds indringender wordt en Milan steeds dominanter wordt. De vraag is wanneer ze dat zelf gaat beseffen. Joan, die samen in de dansclub zit met Abby, combineert verschillende bijbanen om haar gezin, haar depressieve moeder en broertje van 4 jaar, recht te houden. Daarbij moet ze ook omgaan met haar vader die geregeld geld nodig heeft. Die twee perspectieven groeien op een bepaald moment naar elkaar toe.

In het begin vond ik het moeilijk om de twee perspectieven van elkaar te onderscheiden. Abby en Joan hebben namelijk gelijkaardige karaktertrekken. Ze worden beiden met heel wat moeilijkheden geconfronteerd en vinden het moeilijk om daar met anderen over te praten. Na een tijdje kon ik de twee perspectieven beter onderscheiden en kon ik me goed inleven in de situatie van elk van de meisjes. Monica Haak zet hiermee een realistisch verhaal neer dat aantoont dat het leven allesbehalve rozengeur en maneschijn is.

Belangrijke thema’s

Monica Haak slaagt er met dit boek in om verschillende problematieken aan te kaarten waar jongeren mee geconfronteerd kunnen worden, zoals de eindjes niet rond krijgen, verantwoordelijkheid moeten opnemen in het gezin en misbruik. Dankzij Monica’s achtergrond (ze werkt als orthopedagoog) doet ze dat ook op een heel realistische manier.

Een mooi verhaal

Donkere wolken vol confetti is een young adult boek dat heel wat thema’s bespreekbaar maakt. Het doet daarmee een waardevolle toevoeging in de young adult-wereld. Ik denk ook dat veel jongeren zich zullen herkennen in Abby en Joan. Wel miste ik soms wat differentiatie tussen de twee hoofdpersonages qua karakter.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Foto van Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.