Logo-youngadults-site

Recensie: Het DNA-mysterie – Tanja de Jonge

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Stel je komt erachter dat je familie hebt waar je niets vanaf weet? Of dat je familie juist al jaren tegen je heeft gelogen? Dit overkomt Jaimy, Ruben en Annefleur: drie jongeren die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, maar waarvan het leven in een klap op z’n kop komt te staan.

(Bij DNA) Verbonden

Jaimy woont met zijn moeder in Edinburgh als zij onverwachts overlijdt. Daardoor komt hij achter een compleet nieuwe wereld: zijn moeder blijkt een hele familie in Nederland te hebben waar hij niks vanaf wist. Alleen vertelt die familie hem iets heel raars, namelijk dat zijn moeder nooit zwanger van hem is geweest…

Samen met zijn ouders gaat Ruben op vakantie, maar ze worden opgehouden op Schiphol. Hij mag er niet door, want er is net iemand door de douane geweest die precies op hem lijkt. Als ze dan toch nog op vakantie gaan, wil het idee van een mogelijke tweelingbroer Ruben maar niet loslaten. 

Annefleur heeft samen met haar ouders en broertje een prima leven in een mooie villa. Dit wordt overhoop gegooid als ze in de schuur foto’s vindt van een jongen die zo erg op haar broertje lijkt dat ze er meer van móet weten. Ze realiseert zich pas dat ze alles kan kwijtraken, als ze voor een moeilijke keuze komt te staan.

Mysterieuze afkomst samenkomst

Aan het begin van Het DNA-mysterie staan de hoofdpersonages compleet los van elkaar, waardoor het erg interessant is om te zien hoe ze zullen samenkomen. Dit gebeurt heel vloeiend en logisch. Ruben en Jaimy leren elkaar al vrij snel kennen en trekken de rest van het verhaal ook samen op om achter het mysterie van hun afkomst te komen.

DeGenen van Het DNA-mysterie

De hoofdstukken worden niet aangeduid met het hoofdpersonage dat aan het woord is, maar dit is ook niet nodig. Het is in het hij/zij-perspectief geschreven, waardoor je als vanzelf leest met welk personage je meekijkt. 

De personages zelf hadden iets meer karaktereigenschappen mogen hebben. Zo weet je waar ze vandaan komen en wat ze willen, maar niet of ze veel vrienden hebben of wat hun hobby’s zijn. Voor dit verhaal is dat niet erg, omdat het duidelijk meer plotgedreven is, maar dit had het boek nog wat meer diepgang kunnen geven.

De aanleg van het verhaal

Er zit een mooie opbouw in dit boek, waardoor het constant spannend blijft. Er gebeurt van alles, zoals de drie jongeren die met elkaar in contact komen. Ook het conflict van Annefleur om het juiste te doen of voor haar familie te kiezen speelt een grote rol, en Jaimy die uiteindelijk zelfs bedreigd wordt. Verder helpen de makkelijke schrijfstijl en de korte hoofdstukken met lezen. Ook de verschillende dagboekfragmenten van Jaimy’s moeder over het mysterie rondom hun DNA helpen om super snel door het boek te komen.

Conclusie

Het DNA-mysterie gaat over het uitvinden van waar je vandaan komt, wie je familie is en op wie je kunt vertrouwen. Met de makkelijke schrijfstijl van Tanja de Jonge worden zelfs ingewikkelde concepten als genetische manipulatie en het veranderen van DNA begrijpelijk uitgelegd. Al met al een spannend boek met een fijn einde. En nog pluspunt? In dit boek is ook een inhoudsopgave te vinden!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Foto van Sanne Verweij

Sanne Verweij

Sanne (22) heeft journalistiek gestudeerd en is bezig met het schrijven van haar eigen boek, dat natuurlijk geschreven is in het genre Young Adult. Ze leest, schrijft, edit video's of spreekt af met vrienden in haar vrije tijd. Daarnaast gaat ze nog een master volgen om zich nog meer onder te dompelen in de wereld van boeken. In de toekomst wil ze namelijk bij een uitgeverij of een (jeugd)tijdschrift werken. Momenteel puilt haar boekenkast uit van de boeken, maar is ze toch altijd op zoek naar een nieuw goed verhaal! De beste plek om deze boeken te lezen volgens Sanne? Op haar kamer of in de woonkamer naast kat Skittle.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.