Logo-youngadults-site

de Bus naar Ronda: Een avontuurlijk tussenjaar – Joyce van Ombergen-Jong

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

De bus naar Ronda: Een avontuurlijk tussenjaar gaat over Rowan die naar haar afstuderen niet zo goed weet wat ze wil gaan doen. Ze is iemand die altijd alles heel goed plant en uitzoekt, maar zit nu in de knoop met zichzelf. Ze besluit dat ze op avontuur gaat! Als ze de tip krijgt over een vacature in een bar in Spanje besluit ze hier op in te gaan. Ze neemt ontslag bij de supermarkt en stapt in het vliegtuig naar Spanje. Haar avontuur gaat beginnen!

Schrijfstijl

Ik was helaas niet meteen erg te spreken over dit boek. Ik vond dat er maar veel gemijmerd werd wat de vaart uit het verhaal haalde. Al die gedachten-gangen vond ik gewoon niet interessant. Er werd heel veel verteld, maar niets laten zien (show, don’t tell). Ook zaten er ontzettend weinig dialogen in. In plaats van het gesprek uit te schrijven, krijgen lezers een korte samenvatting ervan. Hierdoor vond ik het boek helaas niet zo prettig lezen.

Samen op reis

Vanaf het moment dat Rowan ook daadwerkelijk de bus naar Ronda neemt (zoals de titel van het boek doet vermoeden) werd het voor mij een stuk leuker. Als lezer kon je nu echt de reis van Rowan volgen die spontaan op pad ging met een reisgenoot die ze daar leerde kennen. Het relaxte leven van een backpacker in Spanje kwam goed naar voren en doordat de omgeving gedetailleerd beschreven werd, was het makkelijk om mezelf in de setting te plaatsen. (Dat ik gisteravond mijn backpack heb gepakt en over drie uur naar Schiphol vertrek voor mijn eigen backpack avontuur helpt hier misschien ook een beetje bij).

Makkelijk in te leven in personage

Het was makkelijk om mezelf in Rowan te verplaatsen. Ze heeft geen ingewikkeld verleden met allerlei trauma’s of iets dergelijks. Gewoon een nuchtere Hollandse meid met twee ouders die nog samenwonen, een broer die soms irritant doet en een beste vriendin genaamd Tess. En niet weten wat je na je opleiding wilt doen is tegenwoordig ook heel normaal. De keuzes die ze maakt vinden de mensen uit haar omgeving (Tess) misschien niet bij haar passen, maar het zijn wel makkelijk te begrijpen keuzes. Zeker voor mij als lezer.

Conclusie

De bus naar Ronda: Een avontuurlijk tussenjaar heeft een interessant plot, zeker voor lezers die ook van reizen en avontuur houden. Het is soms een beetje zweverig. Dingen zoals tarotkaarten, yoga en meditatie komen af en toe naar voren. Persoonlijk vond ik de schrijfstijl niet zo prettig, maar verder was het een leuk verhaal. Ik geef het drie sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Foto van Sandra Ampt

Sandra Ampt

Sandra (28) woont in Eindhoven en heeft een hele leuke baan in de marketing. Haar dag begint ze het liefst met een rondje hardlopen, zodat ze 's avonds zonder schuldgevoel op de bank kan ploffen met een kopje thee en een goed boek. Haar favoriete genres zijn YA, contemporary romance, fantasy, thrillers en feel good.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.