Annoying Girls is het tweede boek in de trilogie ‘Ugly Girls’. Onze recensie van Ugly Girls kan je hier vinden.
Waarover ging Ugly Girls nu weer?
Ugly Girls vertelt het verhaal van drie middelbare scholieren in Zweden: Eleni, Jasmine en Tilde. Hoewel de drie meiden niet per se hechte vriendinnen zijn en sterk van elkaar verschillen, hebben ze één gemeenschappelijk doel: de ware identiteit achter het mysterieuze Instagramaccount “Ugly Girls” ontrafelen. Gedreven door nieuwsgierigheid en vastberadenheid, besluiten ze hun krachten te bundelen en samen op jacht te gaan naar de dader.
Waarover gaat Annoying Girls?
In Annoying Girls keren we terug naar dezelfde hoofdpersonages: Eleni, Jasmine en Tilde. Net zoals in het eerste boek, wisselen de hoofdstukken af tussen de verschillende perspectieven van de drie meiden, wat het verhaal een dynamisch en persoonlijk karakter geeft. Dit vervolg voelt sterker aan, mede omdat de vriendschap tussen de meiden inmiddels is gegroeid en je ze al beter kent, wat een extra laag toevoegt aan hun interacties.
Het verhaal begint met een dramatische gebeurtenis: de sporthal van hun school gaat in vlammen op. Tegelijkertijd stond er net een gelijkheidsproject op het punt van starten, maar dit wordt abrupt opzijgeschoven door de noodzaak om de brand te onderzoeken. Wanneer het vermoeden rijst dat de brand mogelijk aangestoken is, en zelfs dat Eleni hierbij betrokken zou kunnen zijn, besluiten de drie vriendinnen hun speurneus op te zetten. Ze zijn vastberaden de waarheid boven tafel te krijgen en de échte dader te ontmaskeren.
Wat dit boek bijzonder maakt, is dat het twee krachtige verhaallijnen verweeft. Aan de ene kant draait het om de raadselachtige brand en de zoektocht naar de schuldige, terwijl de andere verhaallijn zich focust op de dagelijkse schooldynamieken. De jongens behandelen de meiden op oneerlijke en ongelijkwaardige wijze, wat duidelijk het thema van genderongelijkheid naar voren brengt. Het is ontzettend inspirerend om te zien hoe de meiden langzaam maar zeker hun stem vinden en voor zichzelf leren opkomen.
Belangrijke thema’s
Het boek heeft daardoor natuurlijk ook belangrijke thema’s dat het behandeld. Zo gaat het over wat het doet met iemand als die onterecht beschuldigd wordt van een zwaar feit. Het gaat bovendien ook over gelijkheid en het opkomen voor je rechten.
Schrijfstijl
De schrijfstijl is vlot en toegankelijk, wat het lezen een fijne ervaring maakt. Door de luchtige toon en de korte hoofdstukken leest het boek als een trein; je vliegt er in een mum van tijd doorheen. Dit maakt het bijzonder geschikt voor een jongere doelgroep die misschien niet snel geneigd is om een dik boek ter hand te nemen.
Conclusie
Annoying Girls is een absolute aanrader voor jongeren, rond de 14 jaar. Het verhaal snijdt thema’s aan die direct in hun leefwereld passen en biedt een spannende plot vol mysterie en maatschappelijke kwesties. Met een meeslepend verhaal, herkenbare personages en een vlotte pen verdient het boek volgens mij vier en een halve ster. Het is echt een van die boeken waarin je volledig kunt opgaan! Zeker een aanrader voor fans van Moxie!