Als er een nieuw boek uitkomt van Alan Gratz, dan wil ik het altijd meteen lezen. Eerder las ik o.a. Twee graden, 9/11 en Vluchteling waar ik echt een voor een lovend over was. Het nieuwste boek heet Pearl Harbor en kwam net zoals de vorige boeken bij uitgeverij Kluitman uit.
Waarover gaat het boek?
Pearl Harbor speelt zich af in december 1941. We lezen het verhaal van de twee beste vrienden Frank en Stanley die op Hawaï wonen. Hun vaders zijn gestationeerd op de marinebasis Pearl Harbor en ze leiden er een zorgeloos leventje. Op een dag krijgen de jongens een rondleiding op slagschip USS Utah en slaat het noodlot toe. Uit het niets razen er Japanse vliegtuigen over die schoten afvuren en bommen laten vallen. Frank en Stanley zoeken dekking en langzaam dringt de schokkende werkelijkheid tot hen door.
De aanval leidt ertoe dat de Verenigde Staten de oorlog verklaren aan Japan, maar het geweld plaatst ook de vriendschap van de jongens onder grote druk. Stanley, die Japans-Amerikaans is, wordt door veel mensen plotseling als ‘de vijand’ gezien. Kunnen Frank en Stanley de verwoestende dag van de aanval overleven, en zal hun vriendschap de proef van toenemende verdeeldheid en vooroordelen doorstaan?
Is het de moeite?
Pearl Harbor was niet mijn favoriete boek van Gratz, maar ik denk dat jongere lezers er zeker van zullen genieten. Het verhaal zit vol met non-stop actie, avontuur en een behoorlijke hoeveelheid geschiedenis. De twee jongens slagen erin om op miraculeuze wijze het dodelijke gevaar te ontwijken, terwijl ze onderweg geconfronteerd worden met intense emoties en morele dilemma’s.
Als je al meerdere boeken van Gratz hebt gelezen, merk je een bepaalde structuur op die vaak terugkeert. Wat zijn meest memorabele verhalen zo sterk maakt, is hoe hij verschillende verhaallijnen en personages verweeft tot één samenhangend geheel. Pearl Harbor richt zich echter uitsluitend op één personage en diens ervaringen, wat in mijn ogen het verhaal wat beperkt houdt. Ik denk dat het een krachtiger verhaal had kunnen zijn als het vanuit meerdere perspectieven was verteld. Toch is het misschien verfrissend dat de auteur niet altijd vasthoudt aan zijn gebruikelijke format.
Daarnaast ontbraken de cliffhangers aan het einde van de hoofdstukken, een kenmerk waar Gratz om bekendstaat. Er was ook geen grote plotwending die je bij de keel grijpt, iets wat ik in zijn eerdere werken altijd waardeer. Gezien het onderwerp had Pearl Harbor een meeslepend en zenuwslopend verhaal moeten zijn, maar het wist die belofte net niet waar te maken.
Hoewel dit boek onder het genre historische fictie valt, blijft het hoofdpersonage toch een herkenbaar figuur voor hedendaagse jonge lezers door zijn angsten en zijn terughoudendheid om uit zijn comfortzone te stappen. Toch voelde ik dat de personages wat meer diepgang hadden mogen krijgen, zodat bepaalde scènes meer emotionele impact hadden gehad. Hierdoor vond ik het soms lastig om echt mee te leven met de personages, en het duurde een tijdje voordat ik volledig in het verhaal zat.
Al met al is het een vermakelijk historisch fictieboek, maar het mist die unieke spanning die ik van Gratz gewend ben. Wat een spannend onderwerp had kunnen zijn, raakt de kern net niet. Desondanks geef ik het drie sterren, omdat het wel aangenaam was om te lezen. Ik kijk er nog steeds naar uit om de volgende boeken van deze auteur te ontdekken!