Logo-youngadults-site

Recensie: Moordnacht – Cis Meijer

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Cis Meijer, een veelgeprezen auteur binnen de Politie-niet-betreden serie van uitgeverij De Fontein, heeft met haar werk een stevige plek veroverd in het jeugdliteratuurgenre. Ze wist zelfs de Jonge Jury-prijs in de wacht te slepen met haar boek Game on. Haar thrillers, vaak doordrenkt van spanning en mysterie, lezen als een sneltrein en zijn specifiek gericht op jongeren.

Waarover gaat Moordnacht?

Moordnacht telt 167 pagina’s, een relatief beknopte omvang die het boek aantrekkelijk maakt voor jonge lezers. Deze compacte vorm draagt bij aan de toegankelijkheid van het verhaal, terwijl de spanning onverminderd hoog blijft.

Waar veel van Meijers eerdere verhalen zich afspelen in de omgeving van een middelbare school, wijkt Moordnacht af door zich te centreren rond de wereld van de filmindustrie en de competitieve strijd om een hoofdrol. Deze verschuiving geeft het verhaal een frisse invalshoek, hoewel Meijers kenmerkende betrokkenheid bij het leven van jongeren onmiskenbaar blijft.

Het verhaal ontvouwt zich voornamelijk vanuit het perspectief van Kess. In dit boek krijgt de lezer vrijwel uitsluitend toegang tot Kess’ gedachten, met af en toe een onderbreking door een hoofdstuk uit het oogpunt van Olivia. Zoals in veel van haar boeken, laat Meijer echter ook hier weer korte fragmenten zien van de gedachtenwereld van de dader, wat bijdraagt aan het onderhuidse gevoel van onheil dat door het verhaal sluimert.

Kess en haar beste vriend Ravi hebben de laatste auditieronde voor een filmrol bereikt. Dit is hun grote kans om door te breken in de filmwereld!

Maar al snel verandert hun droom in een nachtmerrie. Kess stuit op een creepy TikTok-filmpje waarin Sara, een beroemdheid en voormalig beste vriendin van Kess, centraal staat. Op de eerste opnamedag blijkt Sara spoorloos verdwenen, wat bij Kess een angstig voorgevoel oproept. Als Kess Sara’s huis bezoekt, ontvangt ze een dreigende boodschap… De video haalt bovendien een diep weggestopt trauma naar boven. Heeft Sara’s mysterieuze verdwijning verband met het geheim dat Kess al die tijd heeft verzwegen?

Vastbesloten om haar vriendin terug te vinden, stort Kess zich op een eenzame en gevaarlijke zoektocht, maar al gauw blijkt dat de waarheid gevaarlijker is dan ze ooit had gedacht…

Is Moordnacht de moeite?

Moordnacht is een kort verhaal dat je in een mum van tijd doorleest. De beknopte hoofdstukken en de opbouwende spanning zorgen ervoor dat je onwillekeurig verder wilt lezen om te ontdekken wat er precies aan de hand is.

De personages hadden voor mijn gevoel echter iets meer diepgang mogen hebben. Als lezer word je als het ware in het verhaal geworpen, zonder dat er veel context wordt gegeven over de vriendschap tussen Sara en Kess. Het blijft onduidelijk wat hun relatie in het verleden precies inhield en wat de oorzaak van hun veranderingen is. Ook word je abrupt in de audities geplaatst, zonder voorafgaand inzicht in de betekenis van deze film, wat het verhaal minder toegankelijk maakt.

Daarnaast vond ik de ontknoping wat gehaast. Er wordt weinig uitleg gegeven, waardoor de onthulling van de dader voor mij als een verrassing kwam, maar tegelijkertijd ook wat onbevredigend aanvoelde.

Al met al biedt dit verhaal de nodige spanning die je van een politie-niet-betreden-thriller verwacht. De korte hoofdstukken en de vlotte pen van Cis Meijer zorgen ervoor dat je snel door het verhaal heen raast. Voor mij is het 2,5 sterren waard; het is niet haar beste werk, maar het kan toch vermaken als een snelle leestip voor tussendoor.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Foto van Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (29) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.