Wist jij dat de titel Een zwaluw in de kamer op een daadwerkelijke vogel slaat? In het voorwoord beschrijft Eveline van de Putte een bijzonder moment waarop haar hond en een vogel, die is binnengevlogen, met elkaar lijken te communiceren. Dat vormt dan ook het idee voor alle queer verhalen in dit boek: oprechte interesse in elkaar en acceptatie van iemands leven, gevoelens en identiteit.
In de kamer
Dit boek bevat niet één verhaal, maar bestaat uit wel 20 verschillende kleine teksten. Telkens is er weer een ander personage aan het woord en staat er een ander onderwerp centraal. De ene keer is dit een moeder die op twee mensen verliefd is, de andere keer een meisje dat na een ongeluk in een rolstoel beland is. Een zwaluw in de kamer is dus zeker niet saai, voor elk onderwerp is er wel een verhaal in te vinden. Dit zijn verhalen van een aantal bladzijden, die toch een belangrijke boodschap uitdragen en ook nog eens interessant zijn. Perfect net voor het slapengaan!
Prachtige platen
Niet alleen lees je binnen dit boek verschillende kleine boeken, je kijkt ook nog eens je ogen uit! Niet alleen de cover is prachtig geïllustreerd, ook de rest van het boek springt eruit. Op elke pagina is weer iets anders te zien en de illustraties hebben steeds iets te maken met het verhaal wat verteld wordt. Daarnaast wordt er ook gespeeld met typografie: de ene keer is deze groot en de andere keer weer iets kleiner. Een aanrader dus als je van boeken met plaatjes houdt!
Binnenwereld
Omdat er zoveel verschillende verhalen zijn, draait dit boek om heel veel personages. Deze worden niet al te diep uitgewerkt omdat ze maar een aantal pagina’s voorkomen. Veel van deze personages zijn queer, bijvoorbeeld een broer die op jongens valt of een lesbisch koppel dat bij elkaar komt.
Sommige personages of verhalen sprongen er wat meer uit dan anderen, zo was het eerste verhaal erg mooi. Dit gaat over een jongen die een eenzame buurman opmerkt, waarna hij met hem in gesprek gaat. Ook viel het verhaal van een jongen in armoede met een moeilijke keuze op. Wel is de doelgroep soms even onduidelijk, hoewel de meeste verhalen wel over tieners gaan, komen er soms woorden of zinnen voorbij die minder passen bij iemand van die leeftijd.
Als een warme deken
De schrijfster heeft een simpele schrijfstijl, waar je niet bij hoeft na te denken. Door de korte verhalen lees je lekker door. Daarnaast is elk nieuw ‘hoofdstuk’ een verhaal op zich. Dit concept kan erg fijn zijn, maar sommige verhalen voelden hierdoor iets onafgemaakt. Natuurlijk hadden ze ieder een soortgelijke lengte waaraan voldaan moest worden, maar een enkel verhaal had nog iets langer mogen zijn.
Conclusie: Een zwaluw in de kamer
Het concept is heel mooi opgezet en het zijn fijne verhalen met elk afzonderlijk mooie boodschappen. Eveline van de Putte heeft zich echt geprobeerd in te leven in de personages en de tekeningen maken het een heel mooi geheel.
Kortom: houd jij van een bundel vol kleinere verhalen? Ben jij gek op plaatjes bij tekst? En vind jij het fijn om inclusieve verhalen te lezen? Dan is dit boek iets voor jou!