Lotte Petersen bracht even geleden haar eerste YA-boek Oneven uit bij Kluitman. Dit boek gaat over Ezra, die moet proberen om te gaan met het verlies en het mysterie rondom de dood van zijn tweelingbroer. In dit interview vertelt Lotte Petersen over het schrijfproces van Oneven: de moeilijkheden, het inleven in de personages, de titel en nog veel meer!
Hoe ben je op het idee voor Oneven gekomen?
“Ik had het idee voor dit boek al heel erg lang. In 2017 wist ik al dat ik iets wilde schrijven over identieke tweelingen waarvan er eentje sterft. Dat de ene helft altijd het gevoel had in de schaduw van zijn broer te staan, wat zelfs na de dood van de broer nog zo lijkt te zijn. Het idee intrigeerde me en heeft me niet meer losgelaten. Rond oktober vorig jaar ben ik in contact gekomen met uitgeverij Kluitman en dit jaar kwam mijn boek Oneven in september al uit!
Wat is je lievelingshoofdstuk van Oneven?
“Het komt gelijk in me op dat ik de hoofdstukken met Evi erg leuk vond. Zij is lekker zichzelf, eigenwijs en bracht zo ook wat luchtigheid mee. Ook de band die ze met Ezra opbouwde, vond ik erg mooi om te schrijven.”
Hoe kon je je inleven in de personages?
“Het schrijven over Ezra ging erg gemakkelijk omdat ik een duidelijk beeld voor ogen had. Het is een ietwat somber personage met een sluimerende woede zonder dat hij zich daar zelf erg van bewust is. Daarnaast heeft hij veel frustratie en woede naar zijn broer, maar vond ik het belangrijk Thomas niet als slechterik neer te zetten. Uiteindelijk moest er wel uitkomen dat er een groot misverstand tussen de twee bestond.
Ik ben zelf best een piekeraar en ik denk veel na, dus het was ergens wel fijn om een wat sombere kant te verkennen. Soms moest ik even goed nadenken over hoe iemand zou denken van 16 jaar, want ik ben zelf 31. Als ik twijfelde over bepaalde woorden, ging ik bij jongeren na of dat woord nog gebruikt wordt.”
Op wat voor manier wilde je Thomas, Ezra’s tweelingbroer, laten terugkomen in het boek?
“Dat was soms wel uitdagend, omdat er geen ruimte was voor een tweede perspectief. Uiteindelijk kwam ik op het idee om Ezra appberichtjes aan Thomas te laten schrijven. Ik stuurde zelf ook weleens appjes, als een soort dagboekberichtje, naar mijn overleden schoonvader. Op deze manier kwam Thomas iets meer naar voren, kon Ezra herinneringen ophalen en op een mooie manier met zijn verdriet omgaan.”
Wat vond je het lastigste aan het schrijven van Oneven?
“Het voelde best wel, misschien wat zweverig, alsof ik verbonden was met de personages. De lastigste scène was die van Thomas zijn dood, omdat die mezelf ook pijn deed. Het moest in het verhaal komen, maar was wel heel akelig om te schrijven. Daarnaast was het einde erg moeilijk om te schrijven, maar tegelijkertijd ook mooi omdat ik toen wist: dan is het verhaal echt klaar.”
Heb je de titel en de cover zelf uitgekozen?
“Dat is wel grappig: heel vaak is het zoeken naar de perfecte titel en levert het veel discussie op, maar bij dit boek wist ik het meteen. Zelfs de uitgeverij vond het meteen een goed idee! Bij de cover was er eerst wel een misverstand. Op de eerste voorkant stonden er een meisje en een jongen op de voorkant omdat de vormgever het verkeerd begrepen had. Van de nieuwe ideeën heb ik deze voorkant gekozen. De uitstraling ervan past echt bij Ezra en de rest van het verhaal.”
In hoeverre is een YA-boek schrijven anders dan de andere genres waarin je hebt geschreven?
“Ik heb hiervoor non-fictie en Feelgood boeken geschreven, maar het schrijven van korte verhalen vind ik ook heel leuk. Oneven moest wel spannend worden en af en toe moest ik mezelf daar even aan herinneren. Bij de andere genres waarin ik schreef zou er minder snel een nachtmerrie voorkomen of zou ik de gruwelijke details achterwege laten, maar in dit geval paste het juist om die dingen wel te benoemen. Ik had het niet verwacht, maar ik vond het heel leuk om deze doelgroep te schrijven. Er liggen nog wel wat andere ideeën waar ik hopelijk in de toekomst iets mee kan gaan doen!”
Lotte Petersen bijzonderheden:
- Fijnste schrijf locatie van Lotte: in een café, haar bed of in haar thuiskantoor
- Naast schrijven organiseert Lotte: twee keer in de week een schrijfcursus in Eindhoven, soms schrijfcoaching en is ze ook aan de slag als journalist
- Laatst gelezen boek: Een aardig meisje van Elvin Post
- Zolang schrijft Lotte al: zolang ze zich kan herinneren
- Zolang schreef Lotte aan Oneven: een paar maanden
- Zoveel woorden telt Oneven: 30.419 woorden