Logo-youngadults-site

11x nieuwe young adult boeken in oktober 2024

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Er breekt alweer bijna een nieuwe maand aan! Naar goede gewoonte verschijnen er in oktober heel wat nieuwe boeken in de rekken van de boekhandels. Welke nieuwe young adult boeken die in oktober 2024 verschijnen ga jij verslinden?

De Hongerspelen – geïllustreerde editie

Fan van de boeken en films van De Hongerspelen? Dan is er goed nieuws: er verschijnt namelijk een geïllustreerde versie van het eerste boek. De vertaling is opnieuw in handen van Maria Postema die ook de trilogie vertaalde.

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekendstond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. En dit jaar wordt Prim uitgeloot…

Katniss weet dat de Hongerspelen een doodvonnis voor haar jonge zusje betekenen en besluit haar plek in te nemen. Onder het oog van de hele bevolking van Panem, die de strijd als bron van vermaak volgt, begeeft ze zich in de arena. Gevangen in een meedogenloos web van bruut geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici komt Katniss voor de keus staan: hoe ver zal ze gaan om te overleven?

Vierentwintig seconden vanaf nu

Gelijktijdig met de Engelse editie verschijnt ook de vertaling van het nieuwste boek van Jason Reynolds bij Blossom Books. Eerder schreef hij onder andere al 67 seconden en Echte Amerikaanse jongens.

Met ‘Vierentwintig seconden vanaf nu’ wil Reynolds een onderbelichte kant van de mannelijke seksualiteit laten zien: teder, attent en onzeker. Hoofdpersonage Neon is smoorverliefd op zijn vriendin Aria en wil dolgraag seks met haar, maar vindt dat tegelijkertijd doodeng. Het verhaal vangt op een oprechte en innemende manier precies die lieve, ongemakkelijke, overheersende gevoelens die horen bij de eerste keer.

Onze prachtige puinhoop

Van eigen bodem kunnen we uitkijken naar het eerste young adult boek van de hand van boekenblogster Valerie Vaes.

Wat doe je als je de liefde van je leven dreigt te verliezen?

Laura is tot over haar oren verliefd op Lucas. Tijdens hun eerste date blijkt meteen dat die gevoelens wederzijds zijn. Hun relatie wordt al snel serieus en ze groeien elke dag dichter naar elkaar toe. Samenwonen, hun toekomst uitstippelen, het kan niet snel genoeg gaan.

Toch is hun relatie misschien niet zo sterk als ze al die maanden hadden gedacht. Wanneer ze op haar werk een promotie aanvaardt, moet de liefde die er tussen haar en Lucas altijd is geweest steeds vaker plaatsmaken voor ergernissen en discussies. Hun prachtige roze wolk lijkt sneller te verdwijnen dan ze voor mogelijk had gehouden.

Laura beseft dat ze alles op alles moet zetten om haar relatie met Lucas te redden. Alleen is het daar nu te laat voor.

Een ongelooflijke kerst

Kijk je stiekem al uit naar de kerstdagen? Met het nieuwste boek van Nadine Swagerman, dat verschijnt in de Jij doet ertoe-reeks, waan je je alvast in de koude decembermaand.

Noëlle heeft een enorme hekel aan de decembermaand en dan vooral aan kerst. Ze haat alle verplichtingen, de zogenaamde gezelligheid met haar familie, en haar haren gaan rechtop staan van de vreselijke kerstliedjes die wekenlang overal te horen zijn. Dat ze een moeder heeft die juist dol is op de feestdagen helpt niet echt.

Een paar weken voor kerst organiseert de kerk haar jaarlijkse benefiet om geld op te halen voor het goede doel. Noëlle wordt door haar moeder gedwongen om daar te gaan helpen. Iets waar ze totaal geen zin in heeft. Als dan ook nog eens blijkt dat ze moet samenwerken met iemand met wie ze een paar weken eerder een aanvaring had, heeft ze geen idee hoe ze de avond door moet komen.

Dan gebeurt er iets wat ze niet zag aankomen.

Opgesloten

Bij uitgeverij Dutch Venture Publishing vertalen ze een boek van de Franse schrijfster Marie Kneib.

In Neocity wordt elk paar dat trouwt door een alchemistische band voor het leven met elkaar verbonden. Clara, die verloofd is uit liefde, heeft niets tegen deze regel, maar op haar trouwdag loopt de ceremonie uit op een ramp. Ze wordt gedwongen om te trouwen met een volslagen vreemdeling die door het dak van de trouwzaal stort.

Voor ze het weet, raakt Clara verwikkeld in een complot dat haar begrip te boven gaat. Vergezeld door Octavius, haar echtgenoot tegen wil en dank, een journalist en een mechanische kat moet ze het opnemen tegen de Oligarchen die de stad besturen, maar het lang niet met iedereen goed menen…

David, David

Zin in een novelle die je in een korte tijd kan verslinden? David, David is het nieuwste boek in de Best of YA XS-serie.

De zestienjarige David leidt een doodnormaal leven. Maar nadat hij op een avond in een vreemde spiegel heeft gekeken, wordt hij ’s ochtends wakker met het gespierde lijf van een atleet. Is hij gek geworden of ziet hij er nu echt zo uit? En: hoe gaat hij dit uitleggen?

In zijn wijdste kleding komt hij er een poos mee weg. Maar dan ziet de populaire Hugo in de sportschool Davids gespierde lichaam. Iedereen ziet hem opeens staan, zelfs Reeva, het mooiste meisje van de school. Ineens is David een van de populairste jongens, op school én online.

Al snel blijkt dat niet alleen Davids uiterlijk veranderd is: hij verliest degenen die hem lief zijn uit het oog. Als hij af en toe terugkeert naar de spiegel ziet hij dat zijn spiegelbeeld er steeds vreemder uit gaat zien. Hoe redt David zich van zichzelf?

De dolk en de vlam

Catherine Doyle schreef samen met Katherine Webber de populaire Twin Crowns-reeks. De dolk en de vlam is een romantasy voor de fans van Sarah J. Maas, Leigh Bardugo en Stephanie Garber.

In de oude stad Fantome strijden twee gildes om de macht: de Cloaks en de Daggers. De zeventienjarige Seraphine maakt samen met haar moeder een gevaarlijk goedje, genaamd shade, dat de twee rivaliserende gildes gebruiken om schaduwmagie mee te creëren. Wanneer op een avond Sera’s moeder door een Dagger wordt vermoord, vlucht Sera naar de stad. Ze sluit zich aan bij de Cloaks en zint op wraak. Ondertussen krijgt een jonge Dagger, Ransom, de opdracht Sera te volgen en uit de weg te ruimen. Maar waarom? En waarom kan hij het niet?

Als Sera en Ransom steeds dichter naar elkaar toe groeien, begeven ze zich op een levensgevaarlijk pad. Wat zal het worden? Vergeving of wraak, kiss or kill, dolk of vlam…?

The agency for scandal

Na Drie wensen en een vloek vertaalt uitgeverij Best of YA ook de serie van Laura Wood die start met The Agency for Scandal. Op het vervolg is het niet lang wachten: dat verschijnt volgende maand al.

De achttienjarige Isobel ‘Izzy’ Stanhope heeft geheimen. Zo is ze smoorverliefd op een jonge hertog die niet eens weet dat ze bestaat. Ook is haar familie berooid achtergebleven nadat Izzy’s vader overleed, maar niemand uit de hogere elite mag dat weten. En dan is er nog haar baan bij de Aviary (Volière), een onderzoeksbureau volledig gerund door vrouwen en gespecialiseerd in het opgraven van schandalen en louche zaken van machtige mannen.
Wanneer Izzy betrokken raakt bij een zaak die gaslighting, chantage en vermiste juwelen omvat, én de hertog die haar hart gestolen heeft, doet ze er alles aan om met haar vrienden het web van geheimen en leugens te ontrafelen. Kan ze de waarheid onthullen en de onschuldigen beschermen? En gaat ze de hertog óóit vertellen wat ze voor hem voelt?

Harde handen

Het is ook uitkijken naar een nieuw boek van Caja Cazemier. Tijdens haar opleiding als jongerencoach kwam ze op het idee om een verhaal te schrijven over huiselijk geweld.

Moxies vader heeft losse handjes. En daarmee maakt hij niet alleen het leven van zijn 13-jarige dochter tot een hel, maar ook dat van haar moeder en hond Wapper. Die laatste wordt zelfs door vader gebruikt om te zorgen dat Moxie haar mond houdt: anders gaat Wapper eraan, dreigt hij… Bij het uitlaten van de hond ontmoet Moxie een jongen met wie ze bevriend raakt. Maar hij heeft zijn eigen problemen, en daar praat hij ook niet graag over.
Dit boek laat zien dat een patroon van mishandeling niet de vicieuze cirkel hoeft te zijn die de slachtoffers vaak ervaren: Moxie besluit zelf dat het zo niet langer kan en zet een belangrijke stap om uit de geweldsspiraal te ontsnappen, met hulp van Veilig Thuis.

Nog 27 dagen leven

Een andere Nederlandse auteur die met een nieuw boek komt is Maren Stoffels. Zij inspireerde het verhaal op een vriendin die nog 27 dagen te leven had en Maren Stoffels schreef het boek in evenveel dagen.

Lissa ligt op sterven. De artsen hebben haar opgegeven. Maar vanuit haar bed heeft Lisa perfect uitzicht op de straat. Al snel bedenkt ze dat ze nog iets wil doen. Iets van betekenis. Iets groots. Ook al komt haar einde steeds dichterbij. Maren Stoffels schreef in 27 dagen – het aantal dagen dat haar beste vriendin nog had nadat ze door de artsen was opgegeven – een boek dat onder je huid en in je hoofd en hart gaat zitten.

Ragnarok

Dutch Venture Publishing brengt ook een vertaling vanuit het Italiaans, namelijk het avontuurlijke Ragnarok.

Stel je voor: je heet Jord en je hebt altijd gedacht dat je een doodnormale, zestienjarige jongen was die in een klein stadje in Canada woonde. Maar wat doe je als je ontdekt dat je in feite de zoon bent van Thor, de dondergod van Asgard, en dat je voorbestemd bent om de aarde en de werelden daarnaast te redden en het einde van het hele universum te voorkomen?

Duizend avonturen wachten op je, met veel verschillende eindes, want jíj kiest wat er gebeurt. Het is tijd om Ragnarok te voorkomen!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Foto van Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.