Logo-youngadults-site

Recensie: Polaris – Hanne Eerdekens

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Polaris - Hanne Eerdekens

Na het debuut van Hanne Eerdekens te hebben gelezen, wist ik dat sowieso ook haar volgende boek wilde lezen. Haar debuut: Met jou is het anders, gaf mij heerlijke Heartstopper vibes en wist ook enkele lastige themas op een goede wijze te behandelen. Ik vertrouwde er daardoor op dat haar tweede boek, met als hoofdthema rouw, ook zorgvuldig en sterk geschreven zou zijn.

Waarover gaat het boek?

Noël was klaar voor een nieuwe start aan de universiteit. Weg van huis, naar een nieuwe, progressievere stad, waar ze op zoek kon gaan naar wie ze echt is, wat ze echt wil, en hoe dat nu zit met die verwarrende seksualiteit van haar. Maar dan verliest haar beste vriendin Celia de strijd tegen kanker en vallen Noëls plannen in duigen. Haar leven verliest de kleur die Celia bracht, en de toekomst is toch wel eng nu Noël ze alleen tegemoet gaat. Maar Celia, die al langer wist dat ze Noël zou moeten achterlaten, heeft voorzorgen genomen. Met een zelfgemaakte adventskalender probeert ze van tussen de sterren Noël terug op het juiste pad te krijgen. Maar is Noël er wel klaar voor om haar verlies een plaats te geven, haar seksualiteit onder ogen te komen én terug contact te zoeken met dat meisje van Vinyl dat al meer dan een jaar door haar hoofd spookt?

Thema’s en schrijfstijl

De dood en rouw zijn moeilijke onderwerpen om over te schrijven. Om ze dan ook nog eens zo zorgvuldig en diepgaand weg te zetten zoals Hanne hier heeft gedaan toont wat voor een geweldige schrijfster zij is. De reis van de hoofdpersoon, Noël, is realistisch omschreven met kleine stappen vooruit en soms een stap of val terug. Het inzetten van opdrachten en brieven vanuit Celia zorgt voor een originele invalshoek op het verwerken van rouw. Hiernaast laat dit lezers zien hoe je kunt werken aan het weer opbouwen van positieve lagen in je leven. 

Ook het thema rondom de seksualiteit van Noël is vanuit een interessante invalshoek beschreven. Ik heb nog niet veel boeken (lees geen) gelezen die zo duidelijk neerzetten wat geïnternaliseerde homohaat inhoud en wat de impact hiervan is voor mensen binnen de queer community. Dit vond ik dus ook echt weer een krachtig stuk van dit boek.

Het gedicht in het midden van het verhaal, maar ook de poetische schrijfstijl op andere momenten voegt een nog diepere laag toe aan het verhaal. Dit zorgt ervoor dat het verhaal je nog meer raakt als lezer. 

Personages

Ik vind het knap dat we zowel Noël als Celia ontzettend goed leren kennen, ondanks dat Celia geen fysiek deel meer uitmaakt van het verhaal. De meeste bijpersonen werden op de juiste momenten uitgebreider beschreven en levendiger gemaakt. Uiteraard is dit niet altijd mogelijk voor alle bijpersonen, maar als ik dan toch één mini minpuntje mag benoemen dan zou dit het zijn. Ik had graag van Malik (een jongen uit de nieuwe vriendengroep van Noël) ook nog wat meer achtergrond en info gehad. Zeker omdat hij toch ook een belangrijke rol in de zoektocht van Noël naar haar seksualiteit speelt. 

Eindoordeel

Polaris is een ongelofelijk mooi, krachtig en hoopvol boek dat ik aan iedereen zou aanraden! Niet alleen mensen die iemand zijn verloren zullen zich in dit verhaal herkennen. Ook mensen die eenzaamheid ervaren of mensen die worstelen met hun seksualiteit kunnen hoop en kracht uit dit verhaal halen. Mocht je benieuwd zijn geworden naar deze schrijfster, maar het onderwerp van dit boek wat te zwaar vinden, dan kan ik je ook met volle overtuiging haar debuut aanraden: Met jou is het anders.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Foto van Nina van der Heijden

Nina van der Heijden

Nina komt uit het mooie Brabantse Breda waar ze al een aardige privé bibliotheek aan het opbouwen is en geniet van alles wat het leven te bieden heeft. In het dagelijkse leven werkt ze als Onderwijscoördinator op een hogeschool voor de kunsten. In haar vrije tijd leest ze uiteraard erg graag, voornamelijk Young Adult Contemporary/LHBT+ boeken en Fantasy boeken. Ze streeft ernaar om elk jaar 100 boeken van haar oneindige leeslijst te lezen. Naast lezen en alles wat met boeken te maken heeft is ze graag creatief bezig door te schrijven, te journalen etc, ook maakt ze graag legpuzzels en struint ze in de zomer vaak rommelmarktjes af.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.