Logo-youngadults-site

Recensie: Limbaverse – W.L. Moleka

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Will-Limba Moleka heeft een roeping om jongeren aan het lezen te krijgen. Met zijn organisaties Limba CommV en Read & Relax vzw zet hij zich dagelijks in voor het bevorderen van leesmotivatie. Hij wil zichtbaarheid van literatuur vergroten en een platform bieden aan toekomstige lezers, schrijvers en illustratoren. Limbaverse is zijn debuut.

Waarover gaat Limbaverse?

In Limbaverse maken we kennis met Limba, een vijftienjarige jongen die zich tijdens de zomervakantie enorm verveelt. Hij spendeert zijn dagen liggend op bed, gamend en nietsdoend. Om hem uit zijn routine te halen, stuurt zijn moeder hem op een dag met een eindeloze boodschappenlijst naar de supermarkt. Onderweg ontmoet hij Chris, een jongen die zich door zijn liefde voor boeken nooit lijkt te vervelen.

Chris weet Limba over te halen om een bezoek te brengen aan de bibliotheek, voor Limba de meest saaie plek op aarde. Wat hij echter niet beseft, is dat deze bibliotheek de poort vormt naar het grootste avontuur van zijn leven. Samen met Chris belandt Limba in de magische wereld van Fantasia, waar ze de taak krijgen om de koning te redden uit de greep van de kwaadaardige boekenbaron Gulon.

Wat vond ik er van?

Limbaverse is een origineel verhaal dat de lezer meeneemt op een fantasierijke reis vol avontuur en verwondering. Dit jeugdige boek verkent op speelse wijze de kracht van verhalen en de magie van boeken. Vanaf de eerste pagina word je onmiddellijk het verhaal ingezogen. Toch moet ik opmerken dat de ontmoeting tussen Limba en Chris enigszins geforceerd aanvoelde. Hun dialoog kwam onnatuurlijk over, alsof er iets ontbrak aan de geloofwaardigheid ervan. Vooral Chris’ liefde voor lezen leek soms wat kunstmatig; de uitlatingen die hij doet over leesplezier komen niet overeen met hoe een jongen van zijn leeftijd doorgaans zou spreken, naar mijn gevoel. Ik begrijp echter de keuze van Will-Limba om de taal toegankelijk te houden, aangezien het boek gericht is op een publiek dat misschien niet vanzelfsprekend de weg naar literatuur vindt.

Het boek bevat ook illustraties die de leeservaring verlevendigen en het geheel luchtiger maken. Deze tekeningen sluiten perfect aan bij de verhaallijn en zijn bovendien door de auteur zelf getekend, wat een persoonlijke toets toevoegt. Daarnaast wemelt het verhaal van verwijzingen naar andere boeken, manga’s en games, wat het een echt popcultuuravontuur maakt. Achterin het boek is zelfs een handige lijst opgenomen met deze referenties. Het snelle tempo en de vloeiende overgang tussen scènes zorgen ervoor dat je geboeid blijft van begin tot eind.

Limbaverse is een fantasierijk en levendig boek dat vooral tieners zal aanspreken, in het bijzonder liefhebbers van gaming en popcultuur. Het biedt een frisse kijk op lezen en brengt een unieke verhaallijn. De boodschap van het boek is helder: er is voor iedereen een passend boek, zelfs als je dat in eerste instantie niet denkt. Al met al geef ik het boek drieënhalve ster.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Foto van Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (29) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.