Wanneer Louise na een open microfoon avond Q en Max ontmoet, beginnen ze samen een bandje. Ze zetten wat van hun muziek op TikTok en onverwachts ontploft dit. Honderdduizenden mensen zijn opeens in haar geïnteresseerd. Maar de enige persoon waar Louise interesse in heeft is zij. Ze krijgt haar maar niet uit haar hoofd! Nu moet ze kiezen tussen slaap, een sociaal leven, muziek én de universiteit. Louise probeert alle ballen hoog te houden terwijl ze uitzoekt wat ze met haar leven wil gaan doen.
Vlaams geschreven
Het leukste aan dit boek vind ik toch wel dat het in het Vlaams is geschreven. Alle zotte woorden tussendoor en gezegdes die we in Nederland niet kennen of gebruiken vond ik heerlijk om te lezen. Als ik als Nederlander het al zo leuk vind, dan kan ik me alleen maar voorstellen dat het voor Belgen nóg leuker is om een boek te lezen in hun eigen dialect.
Ieder hoofdstuk begint ook met een begrip en een korte uitleg van wat dit woord betekent. Zelf kreeg ik de indruk dat dit niet per sé Vlaamse woorden waren. Eerder woorden die Gen-Z’ers (de jongeren van nu) gebruiken als een soort straattaal. Zo was een van de woorden bijvoorbeeld ‘blokken’ (heel hard studeren voor een tentamen), maar dat gebruikte ik als Nederlander ook toen ik nog studeerde. Ik vond het wel leuk om deze te lezen, want van sommige woorden had ik (zeker zonder context) nog nooit gehoord. Af en toe kwamen ze later in de tekst ook terug.
Echte YA
Dit boek is in mijn ogen echt 100% YA. Naast de prettige schrijfstijl met taalgebruik wat jongeren aan zal spreken, zitten er ook veel screenshots en sms’jes in het boek gestopt. Dit vind ik altijd superleuk om te zien. Je merkt als lezer dat het verhaal erg jeugdig is geschreven, maar ook enorm modern. Zo komt TikTok er bijvoorbeeld in voor, maar wel op een niet-geforceerde manier. Ik ben ervan overtuigd dat jongeren (tieners, misschien ook wel begin twintigers) hier heel goed mee kunnen resoneren.
Ook denk ik dat het verhaal erg passend is bij de beleveniswereld van de doelgroep. Dit is precies zo’n onderwerp wat ik op die leeftijd ook geweldig had gevonden om over te lezen. Bovendien is het verhaal erg onschuldig. Er zit geen drank en druks in, en ook geen expliciete intieme scenes. Het is helemaal YA-proof dus!
Conclusie
Wat ik verder nog kan waarderen aan Dat is voor morgen zijn de queer personages. Zo is bijvoorbeeld het hoofdpersonage lesbisch. Maar ook de vriendengroep waar Louise in terecht komt vond ik erg leuk. Ze maken grapjes met elkaar, maar steunen elkaar ook en zijn er voor een ander. Echte vriendschap dus! Het enige puntje wat ik persoonlijk iets minder vond was de ‘instant-love’, maar dat is puur omdat ik zelf meer fan ben van een goede ‘slow-burn’. Het boek is met 288 bladzijdes lekker dun en vlot geschreven, waardoor je door het verhaal heen vliegt. Kortom; Dat is voor morgen van Doreen Hendrikx is zeker een aanrader om te lezen voor jongeren!