Logo-youngadults-site

Young Adult Leesclub over Vrees me

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Het is alweer twee maanden geleden dat de leesclub lezers Vrees me, geschreven door Tahereh Mafi, opgestuurd kregen. Zij hadden ruim de tijd om dit verhaal te lezen en de vragen te beantwoorden die wij hen over het boek stelden. Het is een mooi leesverslag geworden, en we kunnen je alvast vertellen dat het zeer positief is!

Het verhaal
Niemand weet waarom de aanraking van Juliette dodelijk is, maar Het Herstel heeft grootse plannen met haar. Ze willen haar

gebruiken als wapen in hun strijd voor een alleenheerschappij. Maar Juliette heeft haar eigen plannen. Ze vindt voor het eerst in haar leven de kracht om terug te vechten, en om aan een toekomst te denken met de jongen van wie ze dacht dat ze hem voor altijd kwijt was.

Je kunt me niet aanraken,’ fluister ik.
Ik lieg, maar dat zeg ik niet. Hij kan me aanraken, maar dat zal ik nooit vertellen. Raak me alsjeblieft aan, is wat ik wil zeggen.
Er gebeuren dingen als mensen me aanraken. Vreemde dingen. Slechte dingen. Dode dingen.

Reacties van de Young Adult Leesclub lezers
De eerste vraag die wij onze lezers stelden, was of zij de omslag en titel bij het verhaal vinden passen. Alle lezers zijn het met elkaar eens dat de omslag heel goed bij het verhaal past. Ook de titel is pakkend en maakte de lezers al nieuwsgierig naar het verhaal. Het antwoord van Stefanie sprong eruit, want zij had een heel mooie uitleg over de titel en de omslag: ” Ik zal beginnen bij de titel. VREES ME klinkt als een strijdkreet, een uitdaging. Dit vind ik goed passen bij het karakter van Juliette en hoe ze door het boek heen iedereen van zich af probeert te slaan. Ook de omslag is prachtig! De kleuren lijken zich terug te willen trekken naar het oog, zoals de levenskracht van Juliette langzaam weer terugkomt. De donkere en duistere achtergrond lijkt de verwoeste wereld voor te stellen waarin ze leeft, de waterval van tranen en de vogel in de pupil, die staat voor vrijheid, maken het geheel helemaal af. Velen zullen het verband tussen de cover en het verhaal misschien ver gezocht vinden maar ik vind het erg mooi.”

Ook vroegen we de lezers om Vrees me in vijf woorden te omschrijven. De trefwoorden die het meest genoemd zijn, zijn:  spannend, romantisch, prachtig, meeslepend en intrigerend. Het ziet ernaar uit dat de lezers toch wel veel overeenstemming hebben.

Voor de meeste lezers zijn de verwachtingen uitgekomen, sommige lezers hadden ook best hoge verwachtingen, omdat ze al veel positieve recensies hadden gelezen. Zo schrijft Edith: “Ik had al heel wat reacties over het boek gehoord en was ook erg benieuwd of die klopten. Maar ze waren niet gelogen. Het was echt een prachtig boek die je zéér moeilijk aan de kant kon leggen. 🙂 En Cheyenne ” verwachtte best wel veel van dit verhaal, want ik had er veel over gehoord. Om eerlijk te zijn was het verhaal niet wat ik verwacht had, het was heel anders dan mijn verwachtingen en dat kwam vooral door de schrijfstijl van Tahereh. Maar op een vreemde manier oversteeg het wel mijn verwachtingen!”

Over Juillette
Juillette moet het opnemen tegen Het Herstel. Ieder persoon die de strijd moet aangaan met een machtige groep, neemt op een andere manier actie. Daarom stelden wij ook de vraag of de lezers zich konden identificeren met Juillette. Bijna iedereen kon dit wel. Maar een enkeling kon zich alleen in sommige situaties met de hoofdpersoon identificeren. “Ze is bang om zich open te stellen voor anderen en dat heb ik in bepaalde situaties ook wel,” schrijft Rianne. “Ze blijft volhouden om bij Het Herstel weg te komen en ze is een sterk persoon.”
Robin, de enige mannelijke lezers in de groep, vond Juillette ook een betrouwbaar persoon, “omdat ze haar gevoelens en emoties open weergeeft en eerlijk is.”

Schrijfstijl
De schrijfstijl van Tahereh Mafi is uniek. Dus wilden wij ook weten wat de lezers hiervan vonden. Zo moest Anne er even aan wennen, “maar ik vond haar stijl fantastisch! Heel verfrissend, ze houdt zich niet aan de regeltjes en dat bevalt me.” En ook Miriam “moest in het begin heel erg wennen aan het ontbreken van de komma’s en de onafgemaakte zinnen. Een paar bladzijden verder en na iets wat Tahereh zei, besefte ik dat het echt bewust was gedaan. Aan de sprookjesachtige en verbeeldende manier van het beschrijven hoe Juliette alles ervaart, hoefde ik niet te wennen.” En Fien vond de doorhalingen “origineel gevonden. In het begin is het een beetje moeilijk om de tekst goed te kunnen volgen als er zinnen doorstreept staan, maar dat went snel.”

Dystopisch verhaal
Vrees me hoort bij de categorie dystopische verhalen, wat ontzettend populair is op dit moment. We konden het dan ook niet laten om hier een paar vragen over te stellen. Vonden de lezers dit boek in het genre passen? Was het beter of slechter? Misten ze dingen die in een dystopisch verhaal thuishoren?
Maaike “weet het niet… De Hongerspelen zijn één van mijn favoriete series,” zegt ze, “en in niets te vergelijken met Vrees me. Er zit alleen ietsje minder spanning in het boek. Maar in dit boek was dat absoluut niet nodig.” En Hannah “vond het er goed bij passen. Ze laat goed zien hoe de wereld was, en hoe hij nu is […] dus ja hij past er zeker tussen. En ik vond het boek best goed! Het is een ander verhaal met een andere kijk. […] Dit boek gaat echt in mijn top 10. Ik vond helemaal niet dat er dingen in dit boek miste wat bij dit genre hoort. Ik vind het zo prima.” Andere lezers wisten het niet zo goed, omdat ze nog niet veel dystopische verhalen hebben gelezen, maar degene die dit wel hadden gedaan, vonden het verhaal goed in het genre passen.

Wat hadden de lezers graag anders gezien? En wat zagen ze absoluut niet aankomen?
“De romance tussen de twee hoofdpersonen is zo’n kwestie van chemie die je zelden vindt in boeken,’ zegt  Wendy. “Ik bleef hopen op een moment alleen voor hen, maar dat is ze niet vaak gegund.”
Volgens Miranda zijn er niet echt gebeurtenissen die ze zou willen veranderen. “ER zijn wel gebeurtenissen waarvan je denkt: NEE!! Maar dat maakt het verhaal juist zo goed. Wat ik niet zag aankomen is dat juliette (… XXXXX…) zou neerschieten maar dat was ook het enige. IK had gewoon niet verwacht dat ze dat zou durven.”

Eind oordeel
Je kunt het eind oordeel al een beetje raden. Het boek is door de lezers van de young adult leesclub ontzettend goed ontvangen. Zo te zien is Vrees me ook echt een aanrader! Elke lezer zou dit boek absoluut aanraden aan andere young adult-lezers. Volgens Lotte is het “eens iets nieuws qua schrijfstijl. Maar je leert ook wel veel bij als je bijvoorbeeld zelf een verhaal schrijft/wil schrijven.” En Sharon heeft Vrees me zelfs aan “iemand geleend die helemaal niet van dit soort boeken houd (ik weet niet hoe dat kan :)) maar in ieder geval vond die het een superboek.”

Van de young adult leesclub lezers krijgt Vrees me in totaal 4.6 sterren van de 5. Dit is een erg hoog cijfer, maar dat mag ook wel voor een verhaal waar zoveel positieve reacties op komen.

Ben jij na het lezen van dit verslag van plan om Vrees me te lezen, of heb je dit boek al gelezen? Laat het ons weten, want wij zijn ontzettend nieuwsgierig!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Foto van Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

10 gedachten over “Young Adult Leesclub over Vrees me

  1. Ik moest er even inkomen vanwege de aparte schrijfstijl, maar ik had hem in een ruk uit! Een aanrader!

  2. Ik vond het echt een super leuk boek en kan net als @yuki.E. ook niet wachten tot Breek me uitkomt 😉

  3. Ik vond dit echt een van de leukste boeken die ik heb gelezen:D, haar schrijfstijl vind ik echt heel leuk een mooi:-), ik kan niet wachten tot deel Breek me uitkomt:D

  4. Ik vond “Vrees me” een van de beter geschreven boeken in het hele young adult segment. Ik vond het boek gewoon bijna pure literatuur! Bijzondere vernieuwende schrijfstijl en door de doorhalingen eigenlijk ook een volledige blik in Julliettes gedachten (de doorhalingen zijn eigenlijk wat ze écht voelt en de verbeteringen wat men wil dat ze voelt of denkt), waardoor haar karakter ook op een bijzondere manier naar buiten komt. Het enige wat mij er zelf van weerhield om het boek vijf sterren met uitroepteken te geven (tot mijn teleurstelling), was de superheldachtige wending zo tegen het einde. Alles hangt nu af van “Breek me”. Als dit tweede deel deze wending goed weet te onderbouwen, kan het helemaal ten goede komen. Maakt deel twee er echt een superheldenverhaal van, dan denk ik dat de serie, die zeer bijzonder, origineel, veelbelovend en kunstzinnig begon, uiteindelijk plat en standaard zal worden. Maar ik hoop het niet. Overigens heb ik deel #1,5 “Verwoest me” ook net uitgelezen. Ook deze is een echte aanrader. Geschreven vanuit het oogpunt van Warner, maar opnieuw met diepte, intrigerende personages, verrassende wendingen en een iets andere, maar nog steeds prachtige schrijfstijl! Binnenkort komt mijn recensie hier op de site te staan.

  5. De eerste vijftig pagina’s vond ik de schrijfstijl mooi en bijzonder, daarna begonnen al die metaforen en andere stijlfiguren me jammer genoeg echt wel op mijn zenuwen te werken. Zonde, want het verhaal en de personages waren echt erg interessant. Tahereh Mafi is bijzonder getalenteerd wat ook weer bleek uit de laatste hoofdstukken. Ik hoop dan ook dat Unravel Me me beter zal bevallen. Als het verhaal doorgaat waar Shatter Me stopte weet ik het wel zeker.

  6. Ik vond het ook een heel goed boek, een geweldige verhaallijn 😀

  7. Wat grappig, ik vond ‘m namelijk heel goed. Vooral door de schrijfstijl werd ik echt meegesleept in dit verhaal. Het is net alsof Juliette je meeneemt in een heftige achtbaan opgebouwd uit haar emoties.

  8. vrees me viel mij ook erg tegen waarschijnlijk omdat ik te hoge verwachtingen had na al die reactie’s

  9. Mij lijkt het een heel leuk verhaal, geen interpunctie etc… doet me aan Ulysses van James Joyce denken. En dan de aparte schrijfstijl 🙂 Ben benieuwd.

  10. Ik vind het eerste boek eigenlijk best wel tegenvallen, maar ben alsnog wel benieuwd naar de andere delen.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.