De taal vliegt, zweeft en is vernietigend in De Taal der Spreuken. Het boek heeft een interessant magisch systeem: magie wordt letterlijk tot leven geroepen in de vorm van zinnen en als zin of alinea naar het doelwit gegooid, om zodoende zijn magische werk te doen. Erg origineel. Het verhaal zit goed in elkaar, hoewel het eind enigszins lijkt te zijn afgeraffeld, enkele vragen bleven onbeantwoord. Erg jammer, want het verhaal heeft veel potentie. Ik denk daarom dat er een tweede deel komt waarin alles wordt goedgemaakt en hopelijk beter wordt uitgewerkt.
Het verhaal gaat over Nicodemus Kras. Hij is een van de snelste spreukschrijvers in Sterrenstee – de universiteitsstad voor magiërs. Voor zijn leeftijd is hij erg kundig en hij kent zelfs twee magische talen. Het enige probleem is dat hij niet kan spellen (iets wat hij gemeen heeft met de auteur, Charlton is immers dyslectisch). Wanneer een magiër wordt gedood door een verkeerd gespelde spreuk, verdenkt iedereen Nicodemus Kras. Nicodemus laat het er niet bij zitten en gaat op onderzoek naar de echte dader.
De wereld die Charlton heeft geschapen is echt fantastisch, samen met de levendige magie en vooral in het begin sterke personages. Er wordt in het verhaal meer ‘verteld’ dan dat er dialogen zijn, beschrijvingen geven een goed beeld van de personages, de prachtige magie en het rijk. Ik lees niet veel ‘echte’ fantasy, maar volgens mij wordt er in fantasy meer verteld dan dat er dialoog is, voor lezers die daar van houden is dit dan ook een aanrader. Je kunt gemakkelijk in het verhaal komen en op reis gaan naar deze unieke wereld. In het verhaal zitten geweldige actiescènes die visueel erg sterk zijn, elke slag, elke beweging kwam in mijn gedachte tot leven. Een klein minpuntje wat ik net al aangaf, het eind geeft niet genoeg voldoening. Ik had graag gezien dat de personages iets beter en langzamer hun ontwikkeling doormaakten. Het kwam nu nogal gehaast over. Over het algemeen is het wel een heerlijke fantasy om lekker mee op de bank te zitten, kopje thee of chocolade melk erbij.